Wordt Thierry Baudet tegen wil en dank premier van Nederland? ‘Ik denk wel dat het nodig is’

baudetkapper
Foto: Thierry Baudet na een bezoek aan de barbier. Bron: Screenshot PowNed.

Thierry Baudet kondigt in een interview in het NRC aan dat hij zowel wel als niet de ambitie heeft om Mark Rutte op te volgen als minister-president van Nederland. Het “interesseert” hem niet, vertelt de Forum voor Democratie-voorman. Maar hij denkt wel dat het noodzakelijk zal zijn.

Het lijkt misschien nog een beetje onwennig om Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet te zien in de rol van minister-president, maar de man die afgelopen maart vanuit het niets een gloednieuwe politieke partij de Tweede Kamer wist binnen te leiden kijkt graag naar de toekomst. In een nieuw interview in het NRC Handelblad vertelt Baudet over de toekomstplannen die hij aan het smeden is om van zijn politieke partij een succes te maken. Hij bereidt zich voor op de Provinciale Statenverkiezingen van 2019, zegt hij, zodat vanaf dat jaar het FVD in elke provincie én de Eerste Kamer vertegenwoordigd zal zijn.

Neonazi’s, aanhangers van de Erkenbrand-organisatie of jodenhaters zijn daarbij niet welkom: “Wij hebben niets met antisemitisme, racisme, geweld, etc. Als mensen dat wel hebben, flikkeren we ze eruit. Zo simpel is het.” Wel mensen waarbij Baudet het gevoel krijgt dat ze “hun hart op de goede plek hebben.”

Maar het Forum voor Democratie is geen simpel baantjesinstituut. Al die volksvertegenwoordigers dienen straks een doel: een mogelijk kabinet-Baudet overeind houden, want als het aan de FVD-voorman ligt wordt hij straks de nieuwe premier van Nederland:

[Is het uw persoonlijke ambitie om] premier te worden?

„Dat interesseert me totaal niet. Het gaat mij niet om de politieke bekroning. Maar ik denk wel dat het nodig is, dat ik premier moet worden.””

Baudet ziet zichzelf daarbij als de enige die Mark Rutte straks zou moeten én kunnen opvolgen.

“Ik wist vanaf het begin dat ik de enige zou zijn die dat zou kunnen[, de politiek proberen te veranderen]. Ander talent zie ik op dit moment niet in Nederland.”

En dus timmert Baudet gestaag aan de weg om van het Forum voor Democratie een grote beweging te maken. Vooralsnog niet onverdienstelijk, want peilingen dichten de jonge partij al zo’n 12 zetels toe. Maar ook voor het FVD geldt: peilingen, zijn palingen. Glibberig en ongrijpbaar. En dus blijft Baudet veel werk verzetten om zijn droom straks te verwezenlijken: een Nederland waarin het ‘verval’ wordt gestopt. En tegen wil en dank met zichzelf dan aan het roer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

54 reacties

 1.   

  We zitten nu wel op een punt waar er naar mijn mening wel iets moet gaan veranderen. Of dat een politieke omslag moet zijn en of Baudet daar de juiste man voor is weet ik niet maar zoals het nu gaat moet het niet langer verder gaan. De tweedeling in ons land is nog nooit zo groot geweest en zou zomaar tot escalatie over kunnen gaan, ergens denk ik laat de bom maar afgaan maar een groter deel in mij zegt dat dat ook niet goed is. Hopelijk vinden mensen elkaar weer en is er opnieuw wederzijds respect voor elkaar de haat die er nu ontstaan is , is iig niet goed.

 2.   

  Ritten heeft in vier jaar tijd iedereen tegen elkaar opgezet. Rijk en arm, jong en oud. Zo gaat het in het land bergafwaarts. Hoe lang nog?

  1.   

   Ritten moet Rutte zijn.

 3.   

  Aan zelfvertrouwen geen gebrek, zullen we maar zeggen.

  1.   

   Gelukkig niet! Want wie zou het anders moeten doen? Het bestaande zooitje maakt er alleen maar een nog groter zooitje van en Wilders heeft geen echte partij en gaat te extreem (wel heel goed dat die geluiden er zijn)

 4.   

  “Ik wist vanaf het begin dat ik de enige zou zijn die dat zou kunnen[, de politiek proberen te veranderen]. Ander talent zie ik op dit moment niet in Nederland.”
  .
  Als NRC dit schrijft, dient DDS er natuurlijk direct vraagtekens bij te zetten.
  Als Thierry het echt zegt heeft hij grotere schoenen nodig.

  1.   

   Wie Baudet een beetje kent – en ik heb meermaals met hem van gedachten gewisseld – weet dat hij dat soort uitspraken met enige regelmaat doet. Ik zag dus geen reden om vraagtekens te zetten bij die uitspraak. Ook niet als de bron het NRC is.

   1.   

    Tim, het doet mij een bijzonder groot genoegen om uit uw mond te vernemen, dat NRC toch wel enige mate van betrouwbaarheid heeft en de situatie juist weergeeft.
    Mogelijk komen we deze situatie in de toekomst vaker tegen.

    1.   

     De NRC blijft de grootste manipulatorskrant van ons land, al schrijven ze voor de verandering eens de waarheid. Maar hun doel is overduidelijk; Baudet moet kapot.
     Links gekleurd nepnieuws is de core business van de NRC.

    2.   

     En als Tim wat zegt dan moet korsakov kleuter er wel als de kippen bij zijn om wat terug te brallen hahahahaah

  2.   

   Natuurlijk altijd je zelf blijven af vragen,dat is regel 1.

 5.   

  Haha, wat een arrogante, elitaire kwal is het toch.

  1.   

   Hij is nou eenmaal intelligenter dan het gemiddelde kamerlid, het zijn woorden van een leider.

   1.   

    Ps, Haha

   2.   

    Haha, krijg je een beetje een harde van Thierry? Sorry voor mijn gender assumptie, maar volgens mij is verreweg het merendeel van zijn supporters man.

    Maar goed, zijn hele gedrag straalt elitaire arrogantie en narcisme uit. Hij heeft nog niets bereikt, bizar weinig inhoudelijke verhalen, wordt in de tweede kamer steevast weggedebatteerd alsof hij er niet staat, nooit bestuurlijke verantwoording gedragen, en toch van mening dat hij verreweg de aller aller beste is? Dat heet narcisme.

    Kan ook allemaal campagne strategie zijn natuurlijk.

    Eerst zien dan geloven zou ik zeggen. Ik heb nog niets gezien. Maar iemand die zo met zichzelf bezig is kan moeilijk een goede leider voor anderen zijn.

    Tot slot, een vrije vertaling uit, jawel, game of thrones, prachtige boeken met een kern van waarheid (er schijnt ook een serie van te zijn ;)): wie het hardst moet roepen dat hij de allerbeste leider is, is geen echte leider. (Any man who must say “I am the king” is no true king)

    1.   

     kijk lekker verder tv zou ik zeggen en laat het hier aan echte mensen over knikoor

     1.   

      Ha die zwetstrol, wij hebben geen tv. Dus dat wordt lastig.

    2.   

     Maar goed, zijn hele gedrag straalt elitaire arrogantie en narcisme uit. Welke politici straalt dit niet uit !!!

     Hij heeft nog niets bereikt.Tja als je liever een geschiedenis leraar als premier hebt of een veiling meester als fractie leider .Of een VMBO er die ambities als premier hebt .Stem dan op VVD ,D66 ,Of GL .
     Wil je echt mensen hebben die ervaring en de papieren hebben zul je meer moeten betalen .

     En wat een man of vrouw uitstraalt of hoe ze eruit ziet vind ik geen item .Waar sta je voor .Wat zou jij als je aan het roer staat willen doen .En hoe veel is je woord waard . Dat is belangrijk . Beter een kwal van een persoon die het goed voor heeft en een land eerlijk bestuurd en een directe democratie voorstaat .Als een charismatische man die een dictator is en rijke rijker maakt en de gemiddelde man 2 banen nodig heeft om zijn kop boven water te houden .

     1.   

      Een echte democratische leider zou simpelweg zichzelf en zijn standpunten laten zien, en de kiezer laten oordelen of deze persoon al dan niet geschikt is als potentieel leider. Vervolgens kan die persoon zich bewijzen. Baudet draait dit volledig om, wat meer zegt over zijn persoonlijkheid dan over zijn kwaliteiten. En alles wat hij laat zien in de 2e kamer spreekt zijn claims zelfs tegen.

      Verder heb ik niets gezegd over al die andere leiders. Daar zitten ook arrogante kwallen tussen hoor. Maar volgens mij heeft niemand de arrogantie om na een paar maanden in de politiek al te roepen “Nederland heeft mij nodig”. Dat bepaald de kiezer wel.

      Het is gewoon een narcistische, arrogante kwal met een enorm ego. Als dat je ding is, prima. Vooral op hem stemmen. Ik zelf vind het belangrijker dat een leider nederig is, het een eer vindt om het land te leiden, en zijn eigen ego ondergeschikt maakt aan het landsbelang.

   3.   

    Maar Dijsselbloem, Rutte, Samsom staan ook bekend dat ze zeer intelligent zijn,

    Amper een argument lijkt mij, uit uw mond.

    1.   

     Die hebben voor al een heel dik bord voor hun kop.

  2.   

   ofnieda o je had het niet over jezelf ???? ingenomen kwakzalver hahahaha

 6.   

  “Ander talent zie ik op dit moment niet in Nederland.”

  Dit klinkt als iets wat Pechtold zou kunnen hebben gezegd.

  De arrogantie.

  Ik sta niet achter de standpunten van Wilders, maar hij is tenminste niet zo arrogant als Baudet.

  1.   

   Iemand met zijn talent mag van mij best arrogant zijn.

   1.   

    Tsja…”talent”…ik denk niet dat “talent” een argument is om met Baudet mee te lopen.

    Rutte, Timmermans, Dijsselbloem hebben ook heel veel talent, maar dat kan bijna niemand hier overtuigen.

    Uiteindelijk is Baudet veel te elitair om uit te groeien tot een volkspartij.
    Zelf zie ik een VVD 2.0 in de maak, anderen zijn bevreesd om zijn ondemocratisch gehalte (zie ik niet) en veel jongeren sluiten zich juist aan omdat hij uniek en dwars is. Kortom geen volksfiguur.

    MP is een functie waar bescheidenheid past….Baudet is op dat examen nu al gezakt.

   2.   

    Van talent heb ik nog niets gezien (hoewel hij uiteraard goed boekjes kan schrijven en vlot kan babbelen).

    1.   

     blah blah blah blah blaaaaaaaaahhhhhhhhh gaaaaaaaaaaap

     oja TROL ALERT hahahahahahaah zal je even voor zijn pisvlek

     1.   

      Trol alarm!

  2.   

   Guus Geluk. Zo denk ik ook. Hoewel Wilders het fout heeft gedaan met het uitstappen
   van de VVD en daarna een gesloten, prive sociëteit, de PVV, had opgericht is hij veel minder arrogant dan die 34 jarig mooie alles-wetende Thierry, die veel aanhang heeft van alleen zeer jonge stemmers, Omdat zij denken dat niemand behalve
   Thierry de echte politieke Theorie heeft….Ik hoop dat dit niet wordt een slogan voor
   dit zeer verwarde man!

   1.   

    Het is inderdaad problematisch dat de VVD Wilders toen heeft gedumpt (of was hij er zelf uit gestapt, ben het even kwijt). Wilders had als vooraanstaand kamerlid de luis in de pels van de VVD kunnen zijn. Ik vermoed dat de VVD met Wilders zelfs een stukje groter was geweest.

    Allicht had de arrogante Baudet dan nooit zoveel ruimte gehad op rechts.

    1.   

     @Guus, voor de goede orde, Wilders werd niet gedumpt. Hij heeft zelf besloten om uit de VVD te treden. Kort daarna heeft hij zíjn PVV sociëteit
     opgericht, 11 jaar geleden. En nog steeds kent de PVV geen leden, alleen
     een paar vriendjes….Voordat het fout gaat moeten alle geaccepteerde “leden” beslissen om als zij wel
     wil door te gaan als medewerker van de PVV (maar niet als lid, omdat de PVV sociëteit accepteert geen leden). Of je gaat naar een nieuwe partij van
     van de grote Theory die alles veel beter weet!

     1.   

      Thierry heeft het wel mooi georganiseerd, maar zonder zijn leiding dondert Forum ook in elkaar. Binnen rechtspopulistische partijen staat er altijd een leider centraal.

    2.   

     Ik denk dat als alle oude partijen in NL de sluizen voor asielzoekers niet hadden opengezet .En allochtonen niet met een fluwelen handschoen had aangepakt .maar gewoon nuchter je bent te gast pas je je niet aan of ben je crimineel dan donderen we je er uit .Geen een rechtse partij een kans had gemaakt .En dikke kans onze sociale welvaart staat nog in takt was gebleven . Meeste onderlagen van de bevolking stemde vroeger links .Die hebben de problemen ondervonden en gezien .Zij keren zich af tegen de oude garde en lopen naar mannen als fortuyn wilders en baudet . Links heeft geen oplossing ervoor maar staan wel voor een sociaal beleid .Rechts breekt de zooi af en heeft ook niet echt een oplossing .En als die denken te hebben dan houd de EU het wel tegen .

 7.   

  Premier Baudet… Wat mij betreft nog liever vandaag dan morgen. Maar omdat het links ideologische gedachtengoed de afgelopen decennia zo diep heeft kunnen wortelen vrees ik dat deze droom geen werkelijkheid zal gaan worden. Zelfs de VVD is links geworden en kun je gerust op één hoop vegen met D66. Ook in Duitsland zie je dat verschijnsel. De CDU van Merkel stond altijd voor een rechtse partij, maar is dat helemaal niet meer. Hier hebben we natuurlijk ook nog de linkse gristenen van het CDA en, nog erger, de links gereformeerde gristenen van de CU. Kortom, zolang mensen stemmen op dit soort partijen wordt het niks. We zitten helaas op een hellend vlak. Neerwaarts wel te verstaan. Ik denk dat het ook te maken heeft met geld. Zolang mensen genoeg te verteren hebben vinden ze het verder allemaal wel best, het maakt ze gemakzuchtig en gedesinteresseerd. Een omslag valt pas te verwachten als mensen hun portemonnee omkeren en er geen stuiver meer uit rolt.

 8.   

  @ Blue Monday
  “Rutte, Timmermans, Dijsselbloem hebben ook heel veel talent, maar dat kan bijna niemand hier overtuigen.”

  Inderdaad hebben die ook talent, maar van zo’n soort waar wij op zitten te wachten, qua gevolgen.

  1.   

   Gooit ‘niet’ naar boven.

   1.   

    :-)

  2.   

   De laatste 2 hebben idd talent .Timmermans is een talenwonder en Dijsselbloem een reken wonder .En Rutte de grootste leugenaar die de Nl politieke geschiedenis heeft gehad . Of je dat een talent kunt noemen .Laatste is een simpele geschiedenis leraar .Samson was een kernfysicus .Ik ken er zat in mijn omgeving die op hun vakgebied expert zijn maar er buiten nog dommer zijn als een ongeschoolde . Wat ik er mee wil zeggen is .Ja kan wel universitair geschoold zijn maar dat wil niet zeggen dat je dan een land kunt regeren . Waar Vroeger sociaal democraten uit een arbeiders gezin kwamen en wisten hoe het volk over eea denkt .Hebben we nu te maken met mensen die ver van het gewone volk afstaan .Niet eens weten wat het bv is ziek oud of bijstander te zijn . Van de VVD kan je zoiets verwachten maar van een PVDA er .Nee Daarom stem ik al jaren geen PVDA meer .

 9.   

  Geef hem toch een kans Guusje, je hebt toch niks te vrezen met zon M.P. als je grote vriend.

 10.   

  Wheelboy op #17,

  Ja, Rutte was – en is thans nog – een geschiedenisleraar. Pechtold was een veilingmeester. En zo heb je er wel meer in coalitie en kabinet: Hoekstra was een ambtenaar, Schouten was een boerendochter, Slob was een leraar en Ollingren was een loco-burgemeester.

  Allemaal heel gewone mensen uit de maatschappij die de overstap maakten naar de politiek.

  Vertel eens: wanneer heeft Baudet voor het laatst voor de klas gestaan? Hij is toch een typische man van de elite, geen arbeider maar een elitaire, inderdaad, narcist.

  1.   

   Even voor de duidelijkheid ik ben geen baudet aanhanger . Waar het mij om gaat is dat veel politici arrogant zijn en in mijn ogen niet een land kunnen besturen .Een goed voorbeeld van een kundig man was een hans weijers destijds van D66 die man was ceo geweest meen bij akzo of unilever . Ik hoor bv Fortuyn nog zeggen vanuit zn jaguar ik wordt premier .Die man was super arrogant .Maar zijn boodschap was duidelijk .

   Nogmaals hoe iemand overkomt zal me een worst wezen .Waar iemand voor staat en of hij dan zijn woord houd dat vind ik belangrijk . En alle of ze nou wilders baudet buma heten zullen hier in NL water bij de wijn moeten doen .Buma heb ik al meerdere malen op leugens betrapt .Zijn uitspraak het kabinet moet de uitslag van het volk respecteren is zon mooie dat ging over het ukraine referendum .Zijn eigen partij stemt in de 1e kamer tegen de uitslag vervolgens roept meneer nu wij gaan onze eigen weg als het om de sleepwet gaat .D66 ook mooie samen met PVDA en nog ea andere partijen maken ze een wetsvoorstel voor een bindend referendum vervolgens afgelopen week stemmen alleen sp pvv fvd en nog paar kleine partijen voor .PVDA en D66 tegen hun eigen wetsvoorstel En dan te weten dat juist D66 er voor is opgericht .En de jonge democraten juist weer een nieuw voorstel willen lanceren .Hoe hypocriet ben je dan!!!

   1.   

    “En alle of ze nou wilders baudet buma heten zullen hier in NL water bij de wijn moeten doen .”

    Dat is geheel juist, in Nederland doet iedereen een beetje waterbij de wijn. Er worden compromissen gemaakt, deals gesloten; er wordt samengewerkt. En ja, ook de arrogante Baudet zal ooit water bij de wijn moeten gaan doen.

    Post Scriptum: ik meen dat Fortuyn zich liet rondrijden in zo’n Daimler, een auto met chauffeur. ;-).

 11.   

  Veel slechter dan Rubberen Rutte kan Baudet het niet doen. Ondanks dat denk ik dat het partijkartel met list, bedrog en vuil spel Baudet aan de zijkant weet te houden.

 12.   

  Baudet als premier? In ons nuchter, doch sympathetisch land? Niemand met hersens zou ooit stemmen voor dit zeer gestoorde egoist. Die al zijn denkbeelden baseren op die van een bizar Amerikaanse filosoof. Er is helemaal niet unieks of origineel aan
  deze mooie jongen.

 13.   

  De oude politiek is dood, de lijklucht wil maar niet verdwijnen! Het stinkt op het binnenhof omdat ‘men dronk een glas, men deed een plas, en alles bleef zoals het was’.

  De oude politiek is gestorven, zij is niet meer, ze is niet gezien en niet gehoord.

  Ik zeg: Weg ermee!

  Welkom Thierry, zet je klauwen maar aan het roer en vaar weg van het gevaar aan bakboord, weg bij de kartelclubs en weg bij de Brusselbroeders. Op naar de nieuwe politiek van de inspraak en de directe democratie. Ik steun jouw missie en ben ervan overtuigd dat FVD het tij kan keren!

  Ik zeg: Kom maar op!

  1.   

   Ik kan niet geheel uitsluiten dat u geen gelijk heeft.

  2.   

   @Baaz. Wat is “directe democratie”?

   1.   

    Directe democratie of rechtstreekse democratie is een bestuursvorm waarbij burgers zelf direct invloed uitoefenen op het wetgevingsproces. Nu zitten wij, sinds 1900, opgescheept met de oude politiek. D.w.z. de representatieve democratie, deze vorm houdt in dat de kiezer stemt op een volksvertegenwoordiger die namens hem bestuurt. Het jammere is alleen dat dit niet gebeurt. Bij lange na niet zelfs. De Haagsche bestuurders van de oude politiek steken een dikke middelvinger op en varen hun eigen koers!

    #1juni2005/6april2016

    1.   

     @Baaz. Oh wat een hoop flauwe kul!

 14.   

  In ieder geval is er vandaag een constructief congres geweest in Amsterdam waardoor je verder kan met de FVD en kan bouwen aan een landelijk netwerk bestaande uit raads- en statenleden. We gaan het zien!

  1.   

   Ik was erbij, samen met nog ruim 2000 leden. Onderhoudend en constructief. Ik heb Baudet aan het werk gezien, de man is zeer bevlogen, werkt keihard en heeft zich omringt met mensen van uiteenlopende vakgebieden. Vakmensen uit de praktijk en prcies daarop zitten we te wachten.
   Overigens vond ik die opmerking dat Boudet alleen jongeren aanspreekt wel grappig want zelf ben ik 70 en heb gesprekken gehad met aanzienlijk oudere mensen, ook lid van de Fvd. Niet echt jongeren dus. Daarnaast heb ik vooral 50 plussers zien rondlopen vandaag en maar weinig jongeren. NOS praat, onzin dus. En wie gelooft het NRC/ Alleen simpelen van geest toch?

   1.   

    We hadden elkaar een hand kunnen geven, wellicht dat we dat in de toekomst nog eens doen. Goed gedaan Nico!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!