Balkenende: er had een parlementair enquete moeten komen naar Nederlandse rol in Irak

Geen categoriedec 09 2017, 19:00
Het hoge woord is er uit, Balkenende vindt dat er, in plaats van een commissie, het beter was geweest als er een parlementair enquete werd opgesteld om de rol van Nederland in Irak te onderzoeken.

Spijt zei Balkenende niet te hebben van zijn optreden in die tijd. ,,Het is op dat moment gegaan zoals het gegaan is.” Uit 2010 stamt de gevleugelde uitdrukking dat hij het ‘met de kennis van nu’ anders had gedaan.

Balkenende leidde in acht jaar tijd vier kabinetten. Sinds zijn vertrek van het politieke toneel in 2010 sprak hij vrijwel nooit meer over die periode. Omdat Kamerbreed, dat al ruim 30 jaar bestaat, deze maand voor het laatst te horen is, was Balkenende daar te gast bij presentator Kees Boonman.

Het is ook een heet onderwerp. Waarom deed Nederland mee aan de operaties in Irak? Was het wel goed afgewogen en waren er genoeg indicaties om deel te nemen aan de missies? Men is natuurlijk in de politiek al snel bezig met politieke prestaties en goede bindingen in het buitenland. Zeker aangaande de Verenigde Staten. Naja, misschien nu dan niet meer.
Balkenende, een timide man die v0oral niet veel gezeik wilde. Alles rustig en netjes:

Balkenende benadrukte bij iedere zin die ook maar lichtjes neigde naar kritiek dat het heus ‘geen kritiek’ was, als er bij een uitspraak verduidelijking werd gevraagd klonk ‘nee, dat zeg ik niet’ en over de gedoogsteun van de PVV sprak Balkenende: ,,Ik heb daar nooit uitspraken over gedaan en dat doe ik nu ook niet.”

De oud-CDA-leider wilde enkel kwijt dat hij wel altijd het gevoel heeft gehad ‘dat zodra het lastig wordt, je gedoe gaat krijgen’. Dat gedoe kwam er ook – Rutte I viel na anderhalf jaar.

Een goede vent met her hart op de juiste plek, maar voor daadkracht en politiek leiderschap misschien nooit goed genoeg geweest. Het symbool voor het CDA van vervlogen tijden en bestuurlijke ambities. Met Sybrand Buma kwam daar een einde aan, maar die lijkt het roer nu toch weer om te gooien. Buma moet leren van de fouten die Balkenende gemaakt heeft, anders gaat het CDA weer hard achteruit in de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten