Brexit-dictaat voor het Verenigd Koninkrijk is klaar: Brussel heeft nog 8 jaar lang de juridische macht

Nog acht lange jaren gaat de macht van Brussel boven die van Londen, aldus de tekst van de Brexit-deal die de Britse premier Theresa May en de Europe Commissie sloten en vanochtend beklonken werd.

Het is inmiddels anderhalf jaar geleden dat de kiezers van het Verenigd Koninkrijk zich via een referendum buiten de Europese Unie wensten te plaatsen. En vandaag is dan eindelijk de eerste stap gezet. Medewerkers van Jean-Claude Juncker twitterden vanochtend plaatjes van witte rook, om aan te geven dat er nu eindelijk een – eerste – deal ligt over de scheiding van de EU en Groot-Brittannië.

Het moge duidelijk zijn wie deze onderhandelingen gewonnen heeft: de EU. Dat wordt duidelijk aan de hand van meerdere punten, maar de meest in het oog springende is nog wel dat de juridische instanties van Brussel nog maar liefst acht (!) jaar lang zeggenschap over Britse aangelegenheden houden. Om aan te geven hoe lang dat is: acht jaar geleden werd AZ nog landskampioen dankzij de hulp van de – toen nog geslaagde – Dirk Scheringa.

Ook blijft het Verenigd Koninkrijk gewoon doodleuk binnen de ‘interne markt’ van de EU. Tenminste, zolang men geen passende oplossing heeft gevonden voor het uiterst gevoelige Noord-Ierse dossier blijven alle regels en wetten die de economische samenwerking van de EU berheersen nog gewoon van kracht.

En last but not least mogen de Britten de portemonnee trekken. Tientallen miljarden euro’s moeten er aan Brussel worden overgemaakt. En ja: euro’s. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de EU, maar moet nog even een laatste keer in euro’s betalen aan Brussel. Hoe vernederend.

Ik ben dus heel benieuwd hoe de Britse pers deze Brexitdeal gaat analyseren. Mijn gevoel zegt: dit zal niet worden gezien als een klinkende overwinning voor premier Theresa May die wederom de zwakste schakel in het hele Brexit-proces is gebleken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Guus Geluk

  Het Verenigd Koninkrijk trok tijden samen met Nederland op als luis in de pels van de Europese Unie. Nederland is haar voornaamste bondgenoot binnen de EU kwijtgeraakt. Er moet een nieuw front worden gevormd tegen de Duits-Franse as.

  https://nos.nl/artikel/2178815-wie-wil-het-nieuwe-vriendje-van-nederland-in-europa-zijn.html

  1. Zout

   Nexit, dat redden wij prima, altijd al gelukt.

   1. Spaanse kok

    Precies.
    Vroeger konden we ook zonder.
    Vroeger konden we het uitstekende redden met:
    Potlood en papier.
    Paard en wagen.
    Turf en kolen
    1x per week naar het badhuis
    6 dagen per week werken.
    3 x per week vlees
    Een Zwart/wit tv per straat.
    .
    Dus zoute rechtsaf baaz gaat graag terug naar die tijd.
    Veel plezier, ik blijf liever naar de toekomst kijken.

    1. Zout

     @Error code 134 – Program Abort: Bovendien is de EU nog nooit een succes geweest. De euro is een zwak gedrocht, ingevoerd en opgedrongen zonder dat aan de bevolking ooit een vraag is gesteld.

     Voor het overschakelen op een ander monetair systeem (euro) zou de Grondwet (artikel 106) moeten worden aangepast. Daarvoor is een tweederde meerderheid van zowel de Tweede- als de Eerste Kamer nodig.

 2. Ritter

  In eerste instantie leek het erop dat Theresa May een “krachtig” beleid zou neerzetten op verschillende beleidspunten.

  Maar nu blijkt ze keer op keer een zwakke indruk te maken. Niet alleen bij de Brexit onderhandelingen maar ook bij andere beleidspunten zoals b.v. de aanpak van islamitisch terrorisme.

 3. Code134

  We mogen de EU-onderhandelaars wel dankbaar zijn dat ze het spel hard hebben gespeeld en er een relatief goede deal voor ons hebben uitgesleept. De schade voor met name Nederland is groot maar voorlopig beperkt.

  1. Zout

   @Error code 134 – Program Abort: Goede deal? Ik weet niet in welk deel van het Nirwana-spectrum jij je begeeft, maar er bestaat geen deal en er is nooit een deal geweest. De enige deal die er wel is, dat is het voortdurende infuus waar de NL-belastingbetaler aan legt. Intern nemen de belastingen alleen maar toe met als doel de EU ideetjes te financieren.

   Daarom moet Nederland zo snel mogelijk uit de EU, het liefst gisteren.

   1. Code134

    Je hebt kennelijk niet veel geleerd van de Brexit. De Brexit is een totale ramp voor Engeland en een Nexit zou voor Nederland met zijn open economie een nog veel grotere ramp zijn.

    Hoe dom kan men zijn?

    1. Zout

     @Error code 134 – Program Abort: Wat fijn dat de feiten jouw eurofiele statement niet onderbouwen.

     Nexit is daarom een zegen en kan niet snel genoeg gebeuren. Net zo goed als dat de Nederlandse burger nooit iets is gevraagd.

     #1juni2005/6april2016/21maart2018

     1. corfo

      @ Zout.
      Helemaal met u eens.
      De Brexit heeft tot heden voor de Engelsen héél goed uitgepakt.
      De figuur die zich code 123 noemt, woont in ’t buitenland en roept te pas én onpas een paar mistige woorden en kruipt dan weer, vals grijnzend (zoals bijv. Rutte) achterwaarts het riool in.
      Natuurlijk zou er een NEXIT moeten komen, maar de voorstanders van de EU zullen desnoods met geweld een referendum willen voorkomen. Zo steekt dat linkse rapaille nu eenmaal in elkaar.
      Nederland = NEXIT z.s.m.

  2. trampoline

   Ik ben de EU dictator nergens dankbaar voor. De EU heeft ons burgers kapitalen gekost en daar ben ik behoorlijk pissig over.

 4. trampoline

  “Ook blijft het Verenigd Koninkrijk gewoon doodleuk binnen de ‘interne markt’ van de EU.”

  Rutte stond dus gisteren uit zijn nek te lullen met zijn waarschuwing voor de bloementelers in ons land!
  Nou doet ie dat wel vaker……

 5. Ni28

  Zwak van May, heb haar anders ingeschat. Mentale afgang voor de Britten. Dit mag geen Brexit heten. May heeft voor de EU gehandeld en niet voor haar eigen land. Schande!

 6. Ni28

  De toekomst waar sommigen liever naar kijken. Vrouwen met boerka’s, sharia wetgeving. Nederland met 25 miljoen inwoners voornamelijk niet werkende moslims. Transfer unie waarbij het Noorden het Zuiden blijft spekken en tot hun 75ste daardoor blijft werken. Dat alles onder leiding van Merkel-Schultz-Macron trio. Wij gaan een fijne toekomst tegenmoet. De vernederende akkoord van de Britten zal dan als een geweldige deal lijken. Te laat!

  1. corfo

   @ Ni28.
   Ook ik had May anders ingeschat, maar Engeland krijgt in ieder geval haar vrijheid terug en kan zelf gaan beschikken over haar doen en laten. Hadden maar meer landen die moed. Ik zag/hoorde gisteravond een redevoering van Adolf Schulz van de Duitse SPD, die nu samen met Adolfina Merkel een regering wil gaan vormen. Ongelooflijk, ik heb het beeld even op zwart gezet en vroeg m’n echtgenote : “Je mag 3 X raden wie daar spreekt.” Ze had maar 1 x nodig. Ze riep n.l. meteen : “Das Adolf Hitler !” Ze had helaas volkomen gelijk.
   Die Schulz is vermoedelijk kort na zijn geboorte van een commode gevallen, op z’n kop terechtgekomen en heeft zónder medische hulp verder moeten leven.
   De man schreeuwt, tiert en staat met z’n armen te zwaaien als molenwieken. Op precies dezelfde manier als Adolf H. Hij wil dat Duitsland een overheersende rol in de EU gaat vervullen. Lukt het die Duitsers tóch om Europa te onderwerpen ! De gehele EU-“top” hoort zo’n tirade aan en knikt ook nog instemmend.
   Voor wat de EU betreft : ik weet zeker : Het ergste komt nog !!!!
   Nederland – NEXIT z.s.m.

 7. Code134

  De Britten hebben eindelijk geleerd dat ze de grote verliezer zijn en zich onderdanig naar Europa zullen moeten opstellen om de schade te beperken.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/dec/08/suck-it-up-britain-negotiate-brussels-eu-brexit

  1. Code134

   There is no wish to “punish” Britain; why would you punish somebody for cutting off their own arm? Feelings of denial, shock or anger in Europe seem largely gone, too, and, these days, sentiment in EU corridors is perhaps best described as genuine pity.

   1. swetsnek

    Zelf aan het plakken en knippen geweest pisvlek ???? goed van jou hoor

    1. Code134

     Het is een trefzeker citaat uit de bron erboven.

     1. PMG

      Flikker nu eindelijk eens op met je gezeik, samen met je ‘vriendjes’. Jij strooit maar wat links en rechts dat kant nog wal raakt en toetert erop los.

     2. Code134

      Wat is je inhoudelijke reactie, PMG?

 8. Wim Vreeswijk

  8 jaar !?? Dan kan Brussel Engeland nog 8 jaar uitmelken. Tegen die tijd is de EU allang kapot en kunnen alle lidstaten fluiten naar hun geld !

 9. Boudewijn Hummelinck

  Mensen, laten we eerlijk zijn, die Britten hebben zich totaal vergaloppeerd met een oerstom referendum. Goede les voor ons. Organiseer niet zomaar een referendum. Voor je weet heeft het domme volk een besluit genomen over een vraag waar ze niks van begrepen en ook geen verstand van hadden.

  Enfin, foutje bedankt, maar nu zitten niet alleen de Britten met de gebakken peren. Wij ook. We exporteren zo’n vijftig miljard naar GB en met een beetje pech zijn we er daarvan 20 kwijt. Die Britten zakken in een recessie en die kopen geen bloemen meer en ander mooie spullen van onze bedrijven.

  Die Juncker is niet gek. Die snapt dat we niet meer zoveel aan die Britten gaan verdienen en koopt de handel af met 50 miljard. Daarna draait hij ze de duimschroeven aan om de schade voor ons te beperken. Damage controle, meer zit er niet in.

  Er is maar een voordeeltje te noteren: elke politicus in Europa snapt nu dat het niet handig is om uit de EU te stappen. Een dure les, maar veel mensen leren alleen met de zweep.

  1. sjun

   Joh, zodra wij uitstappen heeft Europa nog wat miljarden aan Nederland te betalen gezien de Nederlandse afdrachten. Daarna kan Nederland handel drijven met wie het wil, binnenlaten en uitzetten wie het wil, houdt het zijn eigen gas uit Slochteren en betaalt het niet langer mee aan sociale en politieke experimenten die ten koste gaan van Nederlands kapitaal en Nederlands vrij besteedbaar inkomen. Juncker is niet door kiezers gekozen, dus nergens op aanspreekbaar. Dit ongekozen volk (want er zijn meer Brusselse bestuurders als hij) ondergraaft effectief de democratie. Het voert een politek die ver afstaat van belangen van Europese ingezetenen die wel de rekeningen ervan krijgen doorgeschoven. Revolte. Op naar een tweede Akte van Verlating.

   1. Code134

    Sjun, denkt dat een Nexit ons zeer te stade zal komen omdat we nog gas hebben zitten in Slochteren.

    Met dit niveau moet je hier debatteren.

    1. sjun

     Ik hoor er van op dat je wilt debatteren. Tot nu toe was het vooral pretenderen, schmieren, afleiden, bagatelliseren of uitvergroten al naar gelang het zo uitkomt, tegenwerpen zonder noemenswaardige onderbouwing, kleineren van de opposant en aansluiten bij voorgekookte globalismen. Ik denk dat die mani(e)festatiedrang sterker is dan jezelf en dat het daarom overal terugkomt waar je aan een slagenwisseling deelneemt.

     1. Code134

      Deze reactie mist elk inhoudelijk argument. Het lijkt er op dat Hummelink je met de mond vol tanden zette en je verder weinig hebt tegen te sputteren.

   2. Heinz

    Broodje Aapverhaal. Je staat voor een gesloten slagboom in je truck met verse groente om er uit te kunnen……om maar wat te noemen. Op de grote markt sta je met een klein kraampje te pionieren in je eentje.

  2. Kodi

   Van achternaam veranderd? Op FFI heette je nog Boudewijn Abbas. Goede zet dat je daar overigens ontslag nam, want voor inhoudelijk debatteren ben je niet geschikt.

 10. Fortiori

  Daarom is een referendum niet meer opportuun voor D66 en aanverwante “democraten”. Je ziet wat er van komt. Wanneer je de domheid en middelmatigheid laat beslissen roep je dit onheil over je af. En met man en macht het succes verdedigen ondanks een devaluatie van 15% is wel gedurfd.

  1. PMG

   Leg uit, wat is er mis met devaluatie?

   1. Fortiori

    Het biertje wat ik er drink is voor mij goedkoper geworden. Ik kan meer ponden voor mijn Euro’s kopen. Omgekeerd krijgt de Engelsman minder Euro’s voor zijn Ponden. Het weekendje Europa is voor hem duurder geworden eveneens als alle import in Euro’s gefactureerd. Maar dat wist u natuurlijk wel, u bent niet dom ! Toch?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.