Centraal Planbureau wil af van die lastige rotmedia: ‘Overheid, stel vergunningen in voor social media!’

FacebookTwitter
Foto: De logo's van social media Facebook en Twitter. Bron foto: Facebook / Twitter

Hebben we straks toestemming van Mark Rutte nodig voordat we iets op social media mogen plaatsen? Het zou zomaar eens kunnen, als het aan het Centraal Planbureau ligt.

Alleen al het feit dat we in Nederland een instantie met de naam ‘Centraal Planbureau’ (CPB) hebben, geeft al aan hoe links ons kikkerlandje eigenlijk wel niet is. Dat is natuurlijk niets nieuws, maar als het aan deze groep centralisatiefreaks ligt, gaat het in de toekomst allemaal nog een stapje erger worden.

‘Fake news’, ‘nepnieuws’, ‘Russische inmenging': het zijn allemaal termen voor hetzelfde: het verspreiden van nieuws dat niet 100% kosjer is. Dat soort berichten – zeker als het uit de koker van ome Vladimir in het Kremlim komt – zijn natuurlijk geen wenselijk fenomeen: zoveel is inmiddels wel duidelijk. Maar betekent dat ook meteen dat we dan maar meteen álle social media stevig in de gaten moeten gaan houden? Wel als het aan het Centraal Planbureau ligt, dat haar naam hiermee stevig eer aandoet.

In een nieuw advies wordt een situatie geschetst waarin social media als Facebook en Twitter zelf wel in zekere mate stappen ondernemen tegen fake news, maar waarbij ze desondanks stevig tekort schieten in hun aanpak. De oplossing komt rechtstreeks uit het grote woordenboek van de linkse rakkers: ‘De overheid moet ingrijpen!’, luidt het devies. Het voorstel dat hier meteen opvalt, is dat om vergunningen te gaan verstrekken. Die overheidszegen zou vooralsnog alleen van toepassing moeten zijn op de platforms zelf, en niet op de gebruikers – voor zolang het duurt, tenminste.

De criteria om voor zo’n vergunning in aanmerking te komen? Social media moeten vooral transparanter worden, door bijvoorbeeld duidelijk te maken hoe berichten gerangschikt en gepresenteerd worden. Een nagel aan de doodskist natuurlijk, aangezien dit soort algoritmes tot de grootste geheimen van die bedrijven hoort. Alsof je Google even vraagt om te vertellen hoe hun zoekmachine precies resultaten levert dus, zeg maar. Maar dat is niet alles: gebruikers op het platform zouden ook geverifieerd moeten worden, zodat je zeker weet met wie je te maken hebt. Hoewel dat bij een platform als Facebook misschien nog te doen zou zijn – Facebook vraagt vaak al om een scan van een identiteitsbewijs bij aanmelding – kun je je afvragen of dit wel altijd wenselijk is: hebben bijvoorbeeld klokkenluidersaccounts op Twitter niet juíst het recht nodig om anoniem te kunnen opereren? En: hoe kunnen social media daadwerkelijk vaststellen wie wie is, enkel aan de hand van een scan? Russische nepnieuwsverspreiders draaien er waarschijnlijk hun hand niet voor om, om even een nepdocumentje in elkaar te flansen. Digitaal aangeleverde documenten zijn simpelweg niet waterdicht op echtheid te controleren.

Behalve dat dit hele idee dus zwaar onwenselijk is, is het ook nog eens vrijwel onmogelijk te implementeren. Alleen al omdat het Nederlandse CPB natuurlijk niets te zeggen heeft over het doen en laten van dit soort bedrijven. En dat is maar goed ook.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

15 reacties

 1.   

  Zo kun je natuurlijk ook Forum voor Democratie monddood maken, toch?

  Onze overheid wil controle over alles dat er op het internet verschijnt; alleen wat is goedgekeurd mag gepubliceerd worden.
  Weg vrijheid van meningsuiting als die niet in het policor potje past. hebben we geen sleepwet meer nodig, toch?

  Mondige burgers met een eigen mening zijn lastig voor onze politieke dictators; laten we ons daar vooral niets van aantrekken. Gelukkig heb ik alle chemische boeken van mijn beroep nog.

  1.   

   Zeg Trampoline, het is na al die hints wel duidelijk hoor, je bent chemicus van beroep.

   1.   

    Als er maar wat te zeiken is he o o o triest manneke

    1.   

     Ha die Peter, wat vind jij nu van netneutraliteit.
     Moeten we de VS hierin volgen ..

     1.   

      Peter zegt ja hahahahaha denk ik

   2.   

    Inderdaad; een gewaarschuwd mens……

   3.   

    Zeg Kong, wat vind jij nou van het artikel. Gewoon inhoudelijk, weet je wel?

 2.   

  Och, is het weer zover?

 3.   

  off topic :

  De PVV heeft een dag na de presentatie alweer afscheid genomen van Géza Hegedüs, de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat maakt de partij vrijdag bekend.

  1.   

   Dat is doortastender optreden dan ik van de PvdA heb gezien in de case Bert van der Roest.

 4.   

  Maar wel lopen klagen over landen als China, Rusland en Turkije waar censuur al hoogtij viert. We gaan met deze regering heel hard dezelfde kant uit.

 5.   

  De volgende stap naar een totalitaire staatsvorm, ik dacht dat onze regeerders dienend waren aan het volk, alleen i x in de 4 jaar een rode stip, verder koppen dicht,!

  1.   

   Welkom in de NEDCCR.

  2.   

   Mutie Merkel weet precies hoe je dat aanpakt.

 6.   

  Ik heb zojuist, een volslagen krankzinnig mens,
  ene Marjolijn Blom, lid van de Raad van Volksongezondheid
  en Krankjorum Wangedrag der Nederlandse beschaving,
  direct geblokkeerd.
  Op het dictatoriaal professioneel medium platform LinkedIn.
  Ik tolereer geen dierentuin in mijn regering.
  Ook niet gesubsidieerd vanuit mijn geldbuidel.

  Sorry not sorry.

  Petra Hermans

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!