ChristenUnie blijkt weer eens GroenLinks met de Bijbel: wil vuurwerk verbieden

Gert-Jan Segers mag dan wel geen eikeltjespyjama bezitten, maar enkele standpunten van zijn anti-traditiestandpunten heeft hij toch echt afgekeken bij zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver!

Het blijft een hele merkwaardige partij, die ChristenUnie. Aan de ene kant propageert de partij een zo traditioneel mogelijke levenswijze, maar aan de andere kant is de fusiepartij van RPF en GPV zo progressief als het maar zijn kan. Gert Jan Segers’ politieke club toonde zich vandaag weer eens van die laatste kant, door openlijk voor een verbod op vuurwerk te pleiten. Het moest namelijk maar eens afgelopen zijn met al dat plezier op 31 december. Bah! Lees maar mee:

“Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden, vindt de ChristenUnie. Het is voor het eerst dat een regeringspartij zich uitspreekt over het vuurwerkadvies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

“We willen heel erg graag dat de jaarwisseling voor iedereen een feestje is en dat is het op dit moment niet. Er zijn veel incidenten met oogletsel, veel overlast en mensen die getroffen worden door vuurwerk die naar het ziekenhuis moeten”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.”

Siervuurwerk mag nog wel, oordeelt Dik-Faber, maar als het een beetje knalt is het allemaal maar eng en moet het op de zwarte lijst. Want als je het verbiedt, dan is het ook weg en zal het zeker niet alsnog de kop opsteken maar dan als illegaal vuurwerk.

Gewoon, traditie half gesloopt en het probleem opgelost! Eén grote rode verbodsstreep door knalvuurwerk en Nederland is weer veilig. Toch geweldig hoe je die maatschappij vanuit Den Haag helemaal naar je hand kan zetten, toch?

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

66 reacties

 1. david1veenstra

  Tradities zijn een gek ding. Bestempel een gebruik, gewoonte of instituut als zodanig en plotseling lijkt het immuun voor iedere tegenwerping. „Het is nu eenmaal traditie!” Een eenvoudig excuus om alles bij het oude te laten, ook al is het uit de tijd, onjuist, onrechtvaardig of krenkend. Kritiek op een traditie hoef je niet feitelijk te weerleggen: je doet het gewoon af als „gezeur” – iets waar je „moe” van wordt. Tradities zijn automatisch „leuk” en wie ertegen is, wil „een feestje bederven”.

  Zo is het ook bij zaken als besnijdenis en ganzekop trekken. Of stierevechten. Protesteer er niet tegen want je bent je leven niet zeker.

  1. corfo

   @david enz.
   U maakt een vreemde vergelijking :
   het afschaffen van zwarte Piet, het genderneutraal aanspreken van personen enz. enz. kunt u niet vergelijken met : besnijdenis, ganzenkop trekken of stierenvechten.
   U zou dan óók het niet-verdoofd slachten van schapen willen verbieden, neem ik aan ?

   1. Blue monday

    Een glasheldere vergelijking

    Als het ganzenkop-trekken nog een nederlandse traditie zou zijn, stond een type als Corfo vooraan om schande te spreken dat onze tradities zouden worden verloochend.

    Met zo’n eikel van een buurman als Corfo zou ik mijn kinderen aanraden om zoveel mogelijk vuurwerk in zijn tuin af te steken.

    Es kijken met welke wind zeiksnor Corfo dan weer meewaait.

    1. corfo

     @ B.M.

     Wat zullen jouw kinderen, ik betwijfel trouwens of je wel in staat bent om ze te verwekken, gelukkig zijn met zo’n ballenhapper als vader.
     De vergelijking van David enz. slaat idd. helemaal nergens op.
     “Es” kijken enz. is géén fraai Nederlands, dombo !
     Ik waai met niemands wind mee, mijn standpunt is de mijne en die van jou houd je maar mooi bij je.
     Zeiksnor ? Dat is de minkukel waar je vrouw mee is getrouwd.
     Overigens, probeer je verstand terug te vinden in ’t nieuwe jaar; zal je goed doen.

    2. swetsnek

     jou kinderen eten dan wel door een rietje denk ik grootsmoel

   2. Code134

    Die vergelijking is zeer passend: in beide gevallen gaat het om gewoonten en gebruiken die in de 19e eeuw acceptabel waren nu niet meer.

    1. swetsnek

     Moet jij geen porno kijken en een beetje rukken zo langzamerhand, dat doet je vrouw ook hoor maar dan met een grote dildo, die doet zijn werk wel goed hahahahaahahaha

    2. Vit

     Sommige figuren kunnen gewond raken, dat moeten we niet willen met z’n allen.

 2. sonar

  Dat willen zij in de 1e en 2e kamer ook dat vuurwerk van de oppositie verbieden,waarlijk dictatuur.
  Het enigste wat men daar wilt is dat iedereen maar ja knikt.
  Ze zijn al begonnen met zelf verrijking ,appartement ,huisjes melkers,uitvaartbedrijf,mooie baantjes,snoepreisjes,enz,want dat is allemaal privé ,behalve als het om Baudet of Wilders gaat.

  1. corfo

   @sonar.
   In Nederland staat de maffia aan het roer.

   1. sonar

    Corfo .volkomen gelijk.

 3. Marius Feenstra

  ChristenUnie blijkt weer eens GroenLinks met de Bijbel: wil vuurwerk verbieden.Schaf dan gelijk ook de Kerst af.

  1. B. Pascal

   wat een domme opmerking. Kerst is religieus, vuurwerk is traditie. Twee verschillende dingen!

 4. PMG

  Na alle commotie moeten ze toch ook eens van zich laten horen?

  We schaffen dan ook de traditionele zondagse kerkgang maar af.

  Ik vind trouwens zelf vuurwerk een complete-waste-of-money maar dat terzijde.

  1. B. Pascal

   wat een domme opmerking. Zondag is religieus, vuurwerk is traditie. Twee verschillende dingen!

   1. PMG

    Geen injecties tegen kinderziektes want het is allemaal God’s wil, ga je zelf doodschamen!

    1. B. Pascal

     Wat een domme opmerking, volgens mij ben ik gewoon geënt.

     1. corfo

      @ B.Pascal.
      Ik plaatste de woorden “domme opmerking” n.a.v. het veelvuldig gebruik daarvan door jou zelf. Kun je zien hoe stom het is om op die manier te proberen om onder een antwoord uit te komen.
      Alles waar jij het niet mee eens bent noem jij : “domme opmerking”.
      Dát is pas dom, Pascal !

     2. B. Pascal

      je hebt hier volkomen gelijk in! ik was flink aan het zeuren! met mijn ”domme opmerkingen”

   2. PMG

    Kerkgang is TRADITIE, misschien staat het je niet aan maar het is lekker wel zo.

    1. B. Pascal

     bewijs het maar eens! er is meer Gods-evidentie onder kerkgangers dan onder zondagochtend uitslapers. stelling gekraakt! Evidentie in kerk staat als 6000 jaar!

     1. B. Pascal

      Evidentie in de kerk staat al 6000 jaar! ( excuus het wordt al laat )

  2. PMG

   Kerkgang is bij de meesten traditie hoor, die geloven ondertussen nergens meer in (want weten wel beter) maar zitten er omdat het zo hoort, voor dorp, buurt en familie en vrienden en kenissen, schijnheilige farizeërs.

   Dominee’s scheiden tegenwoordig gewoon en heul veel katholieke kerk-figuren zijn een stelletje vieze pedo’s.

   Ik zou maar niet zo trots zijn op die zogenaamd christelijke partijtjes.

   1. B. Pascal

    Hé PMG, bin je deur!! Ik wist niet dat je ook kerkelijk was. En dat je ook precies weet wat er in die ”traditiegekken” huist, het is mij een wonder. Fijn dat je ook zulke inhoudelijke reacties geeft. Al ben ik vandaag ook een beetje aan het zeuren.

    Scheiden komt voort uit de bijbel, vriend, dat is daar uitgevonden. Scheidbrieven komen uit de bijbel voort. Niet uit de moderne tijd. En waarom? Omdat de mensen zich niet trouw kunnen houden. Je moet wat met de beroerde mensen, die enkel zichzelf belangrijk vinden.

    Vieze pedo’s? Eens, de hele samenleving zit er vol mee. Dus niet alleen de kerk. Dat krijg je als je de bijbelse doodstraf afschaft! Onzedelijkheid neemt hand over hand toe. Als je een vrouw beschadigd krijg je 5 maanden cel. Maar de vrouw is onherstelbaar beschadigd. En waar komt die lage straffen nu vandaan?
    Uit het humanisme PMG! PMG waar jij zo trots op bent! Je lijkt wel een schijnheilige, ach je zult het ook wel zijn!

    1. PMG

     Schijnbaar hebben we hier te maken met en godsdienstwaanzinnige, ik herken dit gelijk, zwarte kous, jehova of andere afsplitsing, compleet gefocussed op alleen maar dat. Kan niet wachten om opgenomen te worden. Blijft gewoon doorlullen zonder standpunten en bewijzen zelfs maar in overweging te nemen of op te reageren, lult alles recht, gelooft heilig in eigen gelijk. Geen tijd aan verdoen.

     1. B. Pascal

      Het koste je bijna 6 uur om deze domme opmerking te plaatsen. Je kan niet wachten opgenomen te worden. Zie achter je deur! Bewijzen? Jou stembanden zijn een stilte van bewijzen.

 5. CJD

  Een heel verstandige voorstel van de ChristenUnie

  1. B. Pascal

   wat een domme opmerking. ChristenUnie maakt zich belachelijk met dit voorstel. Het christendom is conservatief niet links.

   1. CJD

    Ja want Jesus was ook echt super rechts, pffff. Mens ga koken!

    1. B. Pascal

     CJD geef mij bewijs dat Jezus links was!?. Lees het onderstaande maar eens, wat hij met domme handelaren deed. Linkse-handelaren die continu concessies deden en op een gegeven moment alles als handel zagen.
     Links denker? Of toch niet, ferme Man! Die Jezus!

     https://bijbel.eo.nl/bijbel/johannes/2

    2. B. Pascal

     En??? Inderdaad, hij joeg ze weg! Weg ermee!!
     Hij brak het handelskartel!

     1. PMG

      En in welk sprookjesboek lees je dat? Dat boek waarvan een zooitje idioten hebben bepaald wat er wel en wat er niet inkomt? Wie is de mens (nietig schepsel) om dat te beslissen? Die hele Bijbel is een samengeraapt zooitje en wordt keer op kee anders uitgelegd, hele preken worden gewijd aan 1 woordje omdat het feitelijk verkeerd vertald is/zou zijn. Nou, die hele Bijbel zit mij wel gebakken en die hele kerk helemaal. Zullen we het even de gevonden rollen hebben waar men al tientallen jaren zogenaamd mee bezig is om te vertalen, wat niemand mag weten en/of zien omdat het allemaal toch weer net iets anders beschreven staat (tenminste, dat mag je dan aannemen, vanwaar anders die geheimzinnigheid). Dus christenlijke partij is net zoiets als dierenpartij. Ik ben helemaal voor de tien geboden maar daarna houdt het snel op.

     2. B. Pascal

      Hé PGM, ik wist niet dat je ook verstand had van oude geschriften. Op de universiteiten zijn de humanisten anders aardig druk met die sprookjes van ons. Je kunt redetwisten of het Goddelijk boek is of niet. Maar ze zitten wel vol met levenswijsheid. En daar moet je wel wat mee, of je nu wil of niet. Gebakken lucht, tja dat zou ik vinden als ik enkel lucht voortbreng. De tien geboden vriend die spreken je aan! Dat is een goed punt. Weet je waarom ze je aanspreken? Omdat ze tegen je spreken, in je geweten. Je hebt ze in je hart. Je verwacht dat iedereen jou ook zo behandeld zoals jij die 10 stuks beleefd. En is dat niet een vleug van God in jou?

 6. Duckday

  Cu is gewoon een onbetrouwbaar verbond waait ook met alle winden mee Onder de nom ja we moeten mee doen helpen zij Nederland kapot te maken door leugens bedrog hoogmoed en waanzin geil op het pluche

  1. B. Pascal

   wat een domme opmerking. ik ben eens dat het een dom links-idee is van de christenunie. maar jou opmerking is net zo kortzichtig.

  2. B. Pascal

   De titel van dit stuk (helaas lezen weinig de inhoud) is misleidend. Het is een domme titel! Het heeft de suggestie dat de CU de bijbel gebruikt om traditie als vuurwerk te verbieden. Wie niet verder kan denken, wordt misleid.

   DUIDELIJK: Het christendom is niet links en verbied al helemaal geen mooie tradities. Vuurwerk is juist voortgekomen uit een christelijke traditie. Toen het christendom in 1700 met de VOC de wereld veroverde kwamen ze met vuurwerk terug. Jammer dat de CU dat nu verzwijgt! De christelijke plaatsen in Nederland knallen het hardst. Neem Urk, Kampen, Staphorst het lijkt daar wel oorlog op 31 december.

   Dus voor de duidelijkheid! Het christendom is niet tegen vuurwerk.
   De christelijke cultuur heeft het zelf naar Nederland gebracht!
   De CU is links en vooringenomen op dit onderwerp, meer niet!
   De CU laat haar bakermat los! Net als D66, VVD en al die andere linkse partijen!

 7. Parestado4

  Helemaal verbieden.
  We leven in een overbevolkt gebied waat 17.000.000 inwoners op elkaar gepakt leven.
  We tellen 8.5.000.000 miljoen auto`s.
  1.Vraag auto`staan bumper aan bumper geparkeerd.Wat als éen voertuig in brand vliegt?Dan zal het ene voertuig het andere aansteken.Sommige brandstoftanks zijn van kunststof(met brandvertragers en ommanteld.Als de de een de ander aansteekt kun je echt genieten van vuurwerk.Maar ja,alles is geoorloofd;als het maar geld opleverd!

 8. Bloem

  Die reliegekkies willen liefst alle genotsartikelen en pleziertjes verbieden. We zijn immers op aarde om god te dienen en niet om lol te maken. Dat gaat tenkoste vsn de tijd die dhr. Toebehoord

  1. B. Pascal

   wat een domme opmerking. Vuurwerk is adiafora. Dat vuurwerk verbod is alleen links-denkerij. Dat heeft niets met religie te maken.

   1. Bloem

    Minimum leeftijd alcoholconsmptie is ook al naar 18 vanwege die godsdienst waanzinnigen. Zodra religie zich met politiek gaat vermengen gaat het fout in de wereld

    1. B. Pascal

     Atheïsme is ook religie! Je moet ook geloven dat er niets is, na dit leven.
     Dus er is geen neutrale wereld of politiek!

     Voorbeeld:
     Als ik jou open snij voor een operatie, zie ik jou pijn niet.
     Toch bestaat ze zeker wel. Daarom verdoof ik je.
     Als ik met jou spreek zie ik je geweten niet, maar toch heb je die.

     Er is dus een onzichtbare werkelijkheid.

     1. corfo

      @ B.Pascal.
      Zéér domme opmerking.

     2. B. Pascal

      Welke?

     3. Anton Adriaan

      B.Pascal zei;
      “Atheïsme is ook religie! Je moet ook geloven dat er niets is, na dit leven.”

      Neen.. atheïsme is GEEN religie. Geloven en je baseren op (wetenschappelijke)feiten
      Zijn twee totaal verschillende dingen. Het zit zelfs al in het woord Atheïst.

     4. B. Pascal

      Het atheïsme is een soort “niet-geloof”. Je gelooft dan in geen enkele god. Het is dus een paradox. Logisch tegenstrijdig dus.

      Dat betekend niet dat atheisme geen geloof is, het is een vorm van zingeving op het leven. Het is een ”niet-geloof”, ook een vorm van geloof. Zoals een pre-embrio ook een embrio is, ook zo tegenstrijdig. Daarom is atheïsme niet meer te handhaven, meeste mensen geloven wel in iets. Het christendom is uit maar men gelooft in vanalles.
      80% van de wereld gelooft in iets, is dat niet evidentie om het atheïsme te betwijfelen ? Daarnaast is het goed om de oorsprong van wetenschap te bestuderen. Is niet het christendom de oorsprong van wetenschap?

     5. Vit

      Hormoonhuishouding heet dat, niets geheimzinnigs aan anno 21ste eeuw.

     6. B. Pascal

      hahaha ik begrijp hem. maar je zult beter weten.

     7. Anton Adriaan

      B. Pascal zei:

      “Daarnaast is het goed om de oorsprong van wetenschap te bestuderen. Is niet het christendom de oorsprong van wetenschap?”

      Het christendom de oorsprong van de wetenschap?
      Kom op 😉
      We weten allemaal dat er veel oudere religies zijn dan de christelijke woestijnreligie.
      (Zelfs oudere dan dat de bijbel zegt hoelang de aarde bestaat)

     8. B. Pascal

      Nu haal je wetenschap en oude natuurgodsdiensten door elkaar. Waarom? Al hetgeen je nu hier gesproken hebt is daarmee in twijfel getrokken. De hedendaagse hoogstaande wetenschap is gebaseerd op 2000 jaar oude christen-wetenschap. Zou je je willen laten helpen aan je hart in Mekka ? Of toch liever Rome? En waarom? Niet echt moeilijk toch?

      Hou op over natuurgodsdiensten waarvan de islam een van de laatsten is. Boven op elke moskee zie je het halve maan-teken. De maangod.
      Met hun kennis durf ik het niet te wagen.

 9. B. Pascal

  De titel van dit stuk (helaas lezen weinig de inhoud) is misleidend. Het is een domme titel! Het heeft de suggestie dat de CU de bijbel gebruikt om traditie als vuurwerk te verbieden. Wie niet verder kan denken, wordt misleid.

  DUIDELIJK: Het christendom is niet links en verbied al helemaal geen mooie tradities. Vuurwerk is juist voortgekomen uit een christelijke traditie. Toen het christendom in 1700 met de VOC de wereld veroverde kwamen ze met vuurwerk terug. Jammer dat de CU dat nu verzwijgt! De christelijke plaatsen in Nederland knallen het hardst. Neem Urk, Kampen, Staphorst het lijkt daar wel oorlog op 31 december.

  Dus voor de duidelijkheid! Het christendom is niet tegen vuurwerk. De CU is Links en vooringenomen op dit onderwerp, meer niet!

 10. Heinz

  Wij zullen het wel weer lezen in de krant na de jaarwisseling. Ambulance personeel, brandweer en politie hinderen. Extra diensten in het hospitaal, het is toch traditie? Hier en daar een uitgebrande auto. Wat een gein. Wij weten wel beter, het is pas gein als je kunt rellen……..

  1. B. Pascal

   Rellen is inderdaad iets belachelijks, maar daar heeft de CU het niet over.

 11. Code134

  Wat dit met links of christelijk te maken heeft blijft duister. De idiote vuurwerktraditie in Nederland veroorzaakt vele gewonden, is een ellende voor huisdieren en ouderen en verpest voor veel mensen de jaarwisseling.

  Het is hoogstnoodzakelijk dat het vuurwerk wordt gereglementeerd, met name door de plaatselijke overheden een collectief vuurwerkfestival te laten organiseren en het particuliere vuurwerk te verbieden.

  1. B. Pascal

   Dat zijn feiten, er blijft over: vindt je het acceptabel dat je er gewonden vallen met vuurwerk? het afsteken van vuurwerk of het verbieden van vuurwerk heeft niets met het christendom of religie te maken.

   1. Zout

    @Error: Wat dit met links te maken heeft? Linksaffers zijn de goedmenschen, zij bepalen graag wat wel en niet goed is en wat wel en niet mag.

    Veel beter zou het zijn om dit soort onderwerpen met rust te laten. Het zou wel goed zijn om beter te handhaven tegen (illegaal) vuurwerk in het algemeen en tegen het vroegtijdig afsteken in het bijzonder. Dat geeft onnodig veel overlast.

    Maar… Onvoldoende politie, en dat al jaren!

    1. Heinz

     Geen oud-nieuw verlof voor Brandweer, Politie, Ambulancedienst, dat lijkt mij een strak plan. Iedereen de straat op man tegen man.

     1. Zout

      Er zijn, helaas, al jaren veel te weinig agenten en rechercheurs. En dat is ook al jaren bekend. Zeg dat maar eens tegen de antieken van Den Haag.

 12. Kees

  Helemaal met hen eens!

 13. Two Ravens Black Kettle

  De Christen Unie
  Het allerbeste maatje van Mohammed

  1. B. Pascal

   Wat een domme opmerking! Links is vrienden met mohammed.
   Iedere christen die vriendjes is met mohammed moet zich schamen.
   mohammed, zal het Christendom uitmoorden als hij de kans krijgt.
   Zie IS!

   Dus christenen die vrienden zijn met mohammed zijn geen Christenen.
   Dit betekend niet dat ik een moslim moet haten, zij haten Ons.
   Maar Wij hen niet! Maar vrienden kunnen Wij niet zijn met hen die Ons haat.

 14. Zout

  Mark Rutte: Of we heffen vuurwerkbelasting 😛

  1. van Urk

   De grootste azijnfabriek staat ook voor niets in Nederland. Wat een saaie azijnpissers lopen er hier rond die niemand zijn traditionele pleziertje gunt.

  2. B. Pascal

   Knaltax!

 15. Rex Gildo

  De traditionele voorstanders van vuurwerk moeten in de nacht van 31 december en 1 januari maar eens gaan kijken in het Oogziekenhuis, Schiedamse Vest te Rotterdam, alwaar de slachtoffers van dat prachtige kruitspul worden behandeld en voor het leven gehandicapt blijven.
  Laat het over @ professionele mensen, die op gepaste afstand een kleurrijke show geven in de omgeving van de Erasmusbrug.
  Dat werkt al jaren zonder gekwetste ogen, oren, vingers en overige ernstige brandwonden.

 16. fusilier

  Code 134 Jij bent gewoon een balletje gehakt , zonder niks.Wij schieten carbid af met onze kont op en melkbus druiloor slapjanus

 17. Bes Tolen

  Juist die feestdagen als sinterklaas, kerstmis en pasen zijn van heidense oorsprong. Het vuurwerk bij oud en nieuw ook trouwens. De Germanen hielden van feesten in de wintertijd. Als er Germanen onder Rome waren gebracht, stel hier in Nederland in 800 na christus dan werden die feesten verboden. Maar de feesten waren onuitroeibaar en kregen daarom een christelijke invulling.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.