De grootste winnaars van 2017: Mark Rutte en Vladimir Poetin

Als je aan mij vraagt welke mensen in 2017 hun politieke status het meest verhoogd hebben, krijg je van mij twee antwoorden. In Nederland is dat zeker weten minister-president Mark Rutte geweest. Wereldwijd viel die eer te beurt aan de dictatoriale president van Rusland: Vladimir Poetin.

Nederlandse kiezers hebben de afgelopen maand hun keuze gemaakt: Thierry Baudet van het Forum voor Democratie werd politicus van het jaar. Zijn slimme mediastrategie, zijn eloquentie en de fenomene peilingscores van zijn nog jonge partij lieten de concurrenten van de 34-jarige Amsterdammer volledig kansloos.

Uiteraard zijn de prestaties van Baudet knap, maar ik denk dat er in Nederland één man is die nog veel meer gewonnen heeft dan de FVD-aanvoerder: premier Mark Rutte. De minister-president ging 2017 in als de man die mogelijk de geschiedenisboeken zou ingaan als de premier die het tijdperk-Wilders inluidde in de politiek. Maar het gebeurde niet: Rutte bleef stevig overeind in de verkiezingscampagne van afgelopen winter en wist zelfs van zijn partij – de VVD – wederom de grootste te maken.

Sindsdien geldt de premier eigenlijk als onaantastbaar. Vijf jaar geleden probeerden de andere politieke leiders Rutte nog te boek te zetten als leugenaar en onbetrouwbaar politicus, maar waar de premier buitengewoon behendig in is geweest is zichzelf onmisbaar maken. Daags na 15 maart was duidelijk dat wat er ook ging gebeuren, de VVD sowieso weer spekkoper zou zijn. Andere partijen konden daar niet omheen, en een poging van SP-leider Emile Roemer om een zespartijenkabinet over links te formeren – met Sybrand Buma (CDA) als premier – leek er des te lachwekkender door.

Het hele jaar zijn de peilingen voor de VVD stabiel gebleven (al vertonen ze wel een lichte tendens naar beneden), en werd er dus ook intern en binnen zijn partij niet aan de stoelpoten van de minister-president gezaagd. In Europa geldt hij inmiddels als één van de meest ervaren krachten en wordt hij zelfs genoemd voor een topfunctie als in 2019 de lakens opnieuw worden verdeeld. Kortom: Mark Rutte zit steviger in het zadel dan ooit, en dat na zeven jaar premierschap. Voorwaar een prestatie.

De internationale man van het jaar loopt ook al aardig wat jaartjes mee: Vladimir Poetin nam de macht over Rusland over op 1 januari 2000, en heeft het land sindsdien met ijzeren vuist geregeerd. Hij maakte zich populair door met grof geweld een opstand in Tsjetsjenië neer te slaan en de Russische economie eindelijk die langverwachte impuls te geven. In 2017 verzette Rusland de bakens: alhoewel het pijnlijke verlies van Oekraïne uit de invloedssfeer nog altijd zwaar op het Russische gemoed drukt, heeft Moskou op tal van andere terreinen diens invloed laten gelden.

Nog altijd weet Poetin dondersgoed hoe hij Donald Trump moet bespelen (door mensen uit de kring van de inlichtingendiensten wordt Trump zelfs een ‘asset‘ – een door een spion aangestuurd persoon – genoemd), en spint hij garen bij de blunders die Amerika op internationaal vlak begaan heeft. In het Midden-Oosten is de ex-KGB-spion snel met een uitbreidingscampagne bezig. Syrië is al een de facto Russische kolonie en ook de decennialange VS-bondgenoot Egypte steeds meer in de kolom van Poetin terecht.

En als toetje op de taart begint zich ondertussen ook in veel Westerse democratieën een pro-Russiche vijfde kolonne te vormen. Partijen als Front National, Fidesz en de FPÖ groeien sterk in aanhang en, in het geval van de laatstgenoemden, komen zelfs op het pluche terecht. De installatie van de Kurz-regering in Oostenrijk is voor Rusland dan ook de bekroning op een jarenlange beïnvloedingscampagne: eindelijk vaste voet aan de grond in West-Europa. Zelfs gedurende de Sovjet-Unie kon Moskou daarvan alleen maar dromen.

Dat is als vrijheidsliefhebbende westerling allemaal niets om vrolijk van te worden, maar een feit is het wel: Poetin heeft zijn invloed in 2017 flink uitgebreid, en is daarom wat mij betreft helaas de man van het jaar 2017. Griezelig maar waar.

Mochten ze er behoefte aan hebben: zowel Vladimir als Mark kunnen bij de redactie een gebakje komen ophalen vanwege het winnen van deze zojuist in het leven geroepen – maar daarom niet minder glorieuze – prijs.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. DolleDries

  Stevig overeind is een groot woord.
  Nog steeds heeft hij 198 landgenoten in hun graf laten barsten

  Voor mij is toch de man Trump. Wat een kanjer die vent.

  Lekker stukje anti Poetin Tim. De griezels zitten in Brussel.

 2. Code134

  Rutte is inderdaad een staatsman van uitzonderlijk formaat.
  Laten we hopen dat hij nog een tijdje Nederland wil blijven dienen.

  1. Zout

   @Error: Daar is geen enkele aanwijzing voor!

   1. Code134

    Hij verklaarde gelukkig van wel. Dit zal echter waarschijnlijk wel zijn laatste Kabinet zijn.
    Daarna zal hij ongetwijfeld gevraagd worden voor een topfunctie op Europees niveau.

    We mogen trots zijn op deze eminente Nederlander.

    1. Zout

     @Error: Slagers die hun eigen vleesch keuren krijgen uiteindelijk vleesch noch visch.

     Nogmaals, er is geen enkele aanwijzing voor de stelling dat Rutte een staatsman is van uitzonderlijk formaat.

     1. Code134

      Is het feit dat hij Nederland door een ernstige economische crisis sleepte in een politiek akelig verdeeld land geen prestatie van formaat?

     2. Zout

      @Error: Nogmaals, er is geen enkele aanwijzing. De enige die mijzelf door de crisis sleepte was ikzelf.

   2. sonar

    Code ,de grootste charlatan aller tijden dat is hij Rutte.

    1. Code134

     Dat zal dan wel verklaren waarom zoveel Nederlanders hem opnieuw graag als premier zagen, sonar.

     1. Zout

      @Error: Nogmaals, er is geen enkele aanwijzing. En al helemaal niet dat de Nederlanders hem opnieuw graag als premier zagen.

     2. sonar

      Is net wat jij schrijft code ZAGEN, is verleden tijd , nu wordt hij uitgekotst d leugenaar en bedrieger.

     3. Guus Geluk

      “En al helemaal niet dat de Nederlanders hem opnieuw graag als premier zagen.”

      Jawel, hij werd met afstand de grootste.

     4. Zout

      @Guus: De partij wel maar de premier niet, daarvoor is geen enkele aanwijzing.

     5. Code134

      @ Zout,

      Uit alle peilingen bleek en blijkt dat hij de meest gewenste premier is.

      Lees je wel eens een krant?

     6. Guus Geluk

      Jawel, Zout, de VVD is sinds Rutte aantrad drie keer de grootste partij van Nederland geworden. Wat zeur je?

     7. Zout

      @Guus: Een grote partij is iets anders dan een gewenste premier. Niet voor niets stem ik op het FVD, ik ben voor de gekozen mp. Rutte mag wat mij betreft gisteren aftreden en de rest van zijn kliek meenemen. Geen verrassing, dunkt mij.

     8. Zout

      @Error: “Lees je wel eens een krant?”

      Wat denk jij taalneuqertje?

      Overigens, couranten brengen meestal oud nieuws. ik volg liever de politieke visionairs die het echte nieuws voortbrengen. En daarmee doel ik a b s o l u u t niet op de liegende Rutte.

     9. Guus Geluk

      Volgens jou, maar niet volgens de kiezer.

      Een ieder weet dat de grootste partij vrijwel zeker de premier levert. Men wilde Rutte duidelijk weer vier jaar in het Torentje.

      Terecht, lijkt me.

     10. Code134

      @Zout,
      Zoals ik al dacht, je leest nooit een krant en je weet nergens van.

     11. Zout

      @Error Taalneuqertje & Guus: Ik volg liever de politieke visionairs die het echte nieuws voortbrengen. En daarmee doel ik a b s o l u u t niet op de liegende Rutte. Dat Rutte het Torentje bezet houdt is al erg genoeg. Zal niet zo lang meer duren, de eerste barsten zijn al zichtbaar in zijn zelfgebakken coalitiemislukking.

  2. Peter Selie

   Daarom zoek ik vaak mijn heil op Twitter, daarmee kan je klootzakken zoals jij Blocken.

   1. Code134

    Veel plezier op Twitter, lieverd.

 3. buitenbeentje

  Voor Rutte´s overwinning kennen we sinds de winst van de koning van Epirus (319‑271 v.Chr.), die de Romeinen bij Heraclea en Asculum versloeg, de naam Pyhrrusoverwinning. Nog 1 zo´n overwinning en hij kan naar huis.

  1. Code134

   Ik denk dat Wilders en Baudet hun handjes zouden dichtknijpen bij zo’n serie Phyrrusoverwinningen.

   🙂

 4. Nasrani

  Tja, zo kun je het ook brengen. Voor mij is Trump absoluut de man van 2017. De eerste president die in zijn eerste jaar zoveel verkiezingsbeloften heeft waar gemaakt! Rutte is precies het tegenover gesteld, dus in dat opzicht prima dat het mannetje van 2017 genoemd mag worden.
  PS, de VS heeft zijn eerste vermindering aan de UN bekend gemaakt. 285 miljoen! Als grootste financier van dit instituut nog iets te weinig.

  1. Guus Geluk

   Dat is appelen met peren vergelijken. Het Amerikaans politiek systeem steek anders in elkaar dan het Nederlandse.

   Trump hoeft enkel zijn eigen partijleden op één lijn te krijgen. Rutte moe(s)t werken met een twee-, drie,- en vierpartijencoalitie.

   1. Nasrani

    Volgens mij was het voor Trump een grotere prestatie de republikeinen achter zich te krijgen dan dat het voor rubberen Rutte was om elastieken Buma, buigzame Pechtold en principeloze Segers achter zich te krijgen.

    1. Guus Geluk

     Nee, dat was het niet.

     1. swetsnek

      ja dat was het wel zo en wie heeft er nou gelijk .
      Of dacht je nou werkelijk dat die vier woordjes indruk maken of zo ?.

 5. Heinz

  Rutte heeft alle kenmerken van charisma. Dat er een andere keus is, kan voor een ieder verschillend zijn. Persoonlijk geef de credits aan Asscher, betrouwbaar en geloofwaardig.
  Putin moet alle vragen van te voren inzien en je mag er maar één stellen. Laat opponenten buitenspel afvlaggen om een drogreden. Gaat gillend van de lach de verkiezing in. Niets te vrezen.

  1. corfo

   @ Heinz.
   Putin is dus van hetzelfde “kaliber” als Rutje.
   “Laat opponenten buitenspel afvlaggen enz.” Rutje en z’n boevenbende deed in NL exact hetzelfde met bijv. de PVV, en hij, Pinokkio dus, zal dat wéér doen als FvdD groot gaat worden bij een komende verkiezing. Rutje is een volkomen onbetrouwbaar sujet gebleken; liegen & bedriegen, iets anders heeft de man niet geleerd. Oh ja, volgens Korsakov Juncker is Rutje héél erg goed in k.ntkruipen.

 6. Guus Geluk

  Eens, absoluut een prestatie. De conclusie van Tim is terecht.

  1. swetsnek

   Heb het uit geprint zo nou ga ik schijten en veeg er mijn reet mee af daaaaaaaaggggg

   1. Guus Geluk

    Ik moet het gekkenhuis eens bellen. Vragen of zij de internetverbinding van onder meer swetsnek eens afzetten.

    1. swetsnek

     kan dat ???? nee jammer genoeg niet guuske ach jong trek het je niet aan

    2. swetsnek

     Jij zou dat als geen ander moeten weten flapdrol jij zit daar toch al jaren ?
     Of ga je mij vertellen dat je los rondloopt ?
     Zal na kerst even een afschiet vergunning halen dan

     1. Guus Geluk

      Doe niet zo debiel, swetstokkie.

   2. Code134

    Zwetsnek heeft problemen met zijn stoelgang. Waarom wil hij er ons voortdurend over informeren?

    1. Zout

     @Error: Ons? Je bedoelt jij en je veertien multinicks?

     1. Code134

      Niet zo paranoïde, domme jongen.

     2. Zout

      @Error Code c.s. & multinicks: Je zult maar een paranoïde taalneuqertje zijn die zijn denkbeeldige vriendjes erbij moet halen omdat hij het alleen niet redt. Jij bent degene die dom is, jij kunt de groeten doen aan je veertien andere multinicks en ze tegelijkertijd een gelukkig nieuwjaar wensen. Lachwekkend, dat dan weer wel.

     3. Code134

      Die denkbeeldige vriendjes bestaan alleen in je eigen hoofd, zieke jongen.

     4. Zout

      @Error Code c.s. & multinicks: Als je hier alleen maar reageert als taalneuqertje, dan ben je pas ziek. Laat je nakijken en neem de rest mee.

     5. swetsnek

      W,i,m H.ut.ten denkt nog steeds dat ie hier anoni,em is hahaah

    2. swetsnek

     Kijk aan little pikkie of giant clit is ook weer even hier hahahahahahahaha

     1. Zout

      @swetsnek: Daar zeg je wat…

 7. PMG

  GROOTSTE WINNAAR ONLINE: http://www.geenstijl.nl

 8. CJD

  Putin is een staatsman en hij verdient zondermeer deze titel. Rutte de clown zou niet in zijn schaduw kunnen staan

  1. Guus Geluk

   De vijfde colonne in actie.

 9. elwemo

  Volg dit forum al enige tijd en stel tot mijn verbazing vast dat er de laatste tijd helemaal niet meer inhoudelijk wordt gereageerd op een nieuw bericht maar dat een aantal personen alleen nog maar probeert de ander persoonlijk aan te vallen om diens mening.
  dit gaat nergens meer over en ik zie dus ook het aantal reacties drastisch afnemen.
  Ga lekker door met elkaar afzeiken en vooral niet ingaan op de inhoud.

 10. Onderzoekt alles

  Voeg Donald Trump ook maar even toe aan dit rijtje. Een president wat je ook van hem mag vinden, die zich aan zijn woord houdt en verkiezingsbelofte na verkiezingsbelofte vervuld. Kan Rutte en menig ander politicus nog een hoop van leren.

  Het economische herstel is in de USA in volle gang.

  1. Code134

   Vervult zou ik met een t schrijven.

   1. Zout

    @Error: Let eerst op jezelf taalneuqertje.

   2. swetsnek

    ik wel al waas hett mar aleeeen om jouww te Trijteren

    1. Zout

     Los daarvan moet hij nog wel eerst en alleen op zichzelf letten beste Zwets. Het is niet voor niets een irritant taalneuqertje. 😉

   3. Feit

    Weak!

  2. corfo

   @ Onderzoekt alles.
   Trump verricht uitstekend werk ondanks de tegenwerking die hij ondervindt van andersdenkenden. Wat steekt NL daar toch schlemielig bij af, met Rubberen Rutje, Halve Zijkstra, Buma enz.
   Hadden wij maar een man met de kunde én kennis van Trump.

   1. Code134

    Trump zal in 2018 worden afgezet vanwege al te veel bedrog.

    1. Zout

     @Error: Wensdenken van een linkse taalneuqert.

    2. Heinz

     Trump benoemde zijn schoonzoon tot adviseur. Niet om het een of het andere, dat zie ik Wilders nog niet zo gauw doen. Met geen van beide heb ik iets.

 11. corfo

  De, ten onrechte, zeer bewierrookte Pinokkio heeft totaal niets te maken met het “opbloeien” van de NL-economie. De leugen regeert in Nederland met als hoofd-leugenaar ; rubberen Rutje. NL is een landje van toeleveranciers, dus zodra ’t in de landen rondom NL wat beter gaat, mag Nederland óók meespelen. Dit heeft niks met Rutje te maken. Eerlijkheidshalve dient te worden gezegd : ONDANKS Rutje zou ’t in NL béter moeten gaan, economisch gezien, échter………….héél weinig NL’ers geloven daarin, bovendien merken maar erg weinig NL’ers er iets van.

 12. Zout

  Een citaat van mijn volksvertegenwoordiger, dhr. Baudet:

  “Zorgpremie naar 300 euro, energierekening met 150 euro omhoog, immigratie wordt niets aan gedaan, alsmaar meer geld naar Zuid Europa via de Europese Unie. De VVD is een kutpartij.”

 13. Florissa

  Rutte ,???? Wil de banden aanhalen met Erdogan, dikke billenmaat met die dronken aap Juncker, en hangt aan het broekpak van Merkel ,schuift de democratie en inspraak van de burgers aan de kant , doet veel beloven maar weinig geven ,[werkt nog steeds bij vele ] Kijk wat hij heeft gedaan tijdens zijn vorige termijnen ,de zorg ligt finaal op een oor, premies, en belastingen alleen maar verhoogd , asielzoekers komen nog massaal het land in ,en alleen God weet wat er nog nareist aan familie hereniging, daar hebben ze nog werkelijk geen weet van ,al doen ze alsof .
  Zie liever een winnaar die meer op heeft met zijn stemmers dan Rutte, Baudet, Wilders zouden die het zoveel slechter doen ?? dacht het niet .

  1. corfo

   @ Florissa.
   Of de heren Wilders en/of Baudet het slechter zouden gaan doen dan Rubberen Rutje, durf ik te betwijfelen, erg veel slechter als met Rutje kan bijna niet. Rutje doet het in z’n broek als hij eraan denkt dat hij het roer aan één van hen zou moeten overdragen, waarna zou blijken dat hij, Pinokkio dus, zéér smerige spelletjes heeft gespeeld, hij raakt verstrikt in z’n eigen leugens. “den Haag” is het clubhuis geworden van een Maffiabende. Ik zie liever een figuur met ballen “op de troon”, biiv. een man als Trump, dan een mieterig mannetje die met een huichelachtige grijns de bevolking doorlopend bedriegt en uitlacht.

 14. Parestado4

  Vorwärts und nicht vergessen:die solidarität was het lied van Berthold Brecht(DDR)
  Opgedrongen solidariteit?

 15. cor wit

  Rutte is en blijft de grootste leugenaar die prijs gaat hij ook zeker winnen het is en blijft een klef en gluiperig mannetje
  128 medeburgers heeft hij de dood in gejaagt
  Ps code 128
  Laten we hopen dat deze grote leugenaar gouw door de mand gaat vallen .dat hij daar met Poetin staat zegt al genoeg Rutte weet allang dat Rusland dit vliegtuig naar beneden heeft gehaald .
  Hij heeft zelf gezegt dat gegevens niet openbaar mogen worden wegens landsbelang.voor mensen levens Rutte geeft helemaal niks om eigen landgenoten
  Geld en macht daar geilt hij op.
  De grote leugenaar
  Op rotten met die kwal
  .

 16. Babaji538

  Mijn werk wordt wereldwijd bekeken.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.