De ultieme kerstheld? Deze gozer luisterde 24 uur non-stop naar 'Last Christmas' van Wham

Geen categoriedec 25 2017, 10:30
Ben je de ultieme held die Kerstmis wint, of gewoon een mafketel die niets beters te doen heeft? Beslis zelf maar, maar wij leggen je hier in ieder geval de stunt van Vice-journalist Koen van Bommel uit. Die - omdat het binnenkort Kerst is - 24 uur lang naar Last Christmas van Wham! heeft geluisterd. En ja: zelfs in z'n slaap.
Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day, I gave it away. Menig Nederland kan die teksten wel dromen, zo vaak dat deze tekst iedere december opnieuw op de radio te beluisteren valt. Dit jaar staat het nummer op plek 366 van de Top 2000, en heeft het natuurlijk een bijzondere lading gekregen vanwege het onverwachte overlijden van oud-frontman George Michael.
Voor Koen van Bommel van VICE was dat allemaal extra reden voor een speciaal soort eerbetoon: hij ging 24 uur lang naar Last Christmas van Wham! luisteren. Zijn precieze motivatie kon hij ook niet in woorden vatten:

"Ik wist het zelf ook niet. Waarom beklimmen mensen een berg? Waarom zou iemand vrijwillig de Mont Ventoux op fietsen, of meedoen met een sponsorloop? Grenzen verleggen. Kijken hoe ver je kunt gaan. Balanceren op het randje van de afgrond. Iets leren over jezelf en de wereld."

... Maar Koen deed het toch gewoon, en dus gooide hij z'n Spotify-lijst vol met dat ene nummer dat voor een heel etmaal op repeat ging. Het nummer verrichtte na het opzetten van z'n koptelefoon direct wonderen: z'n kater van een avondje stappen verdween als sneeuw voor de zon! Koen luistert zelfs tijdens het douchen naar Last Christmas, en dat werkt.
In de tram heeft de jongen het ook nog prima naar z'n zin met George Michaels zangkunsten, maar eenmaal aangekomen op werk slaat de eerste vermoeidheid toe: met datzelfde liedje in een schier oneindige loop op de achtergrond blijkt Koen totaal geen werk te kunnen verrichten: "Ik kan me met geen mogelijkheid concentreren. Ik doe een kwartier over een mailtje met twee zinnen."
Na slechts drie uur Last Christmas begint de dappere recordpoging al flink Koens strot uit te komen. Hij ergert zich aan de onzinnigheid van de kerstplaat en heeft een verhoogde hartslag. Collega's omschrijven zijn actie als een "Israëlische marteltechniek" en vragen hoe het met hem gaat. Later op de dag begint kennelijk zelfs het hallucineren. 's Avonds zingt Koen nog het lied in een karaokebar en gaat dan naar huis om vroeg te slapen. Pas twaalf uur verstreken, met nog de helft te gaan.
Maar om negen uur 's ochtends is het dan eindelijk zover:

"“Hoe laat is het?”, vraag ik aan mijn vriendin, die net gedoucht heeft en de kamer in komt lopen. “Negen uur.” Het experiment is afgelopen. Ik heb 24 uur onafgebroken naar Last Christmas van Wham! geluisterd. Ik heb het gehaald. Ik leef nog. Ik geloof dat ik er niet eens iets aan heb overgehouden. Alleen het beeld van George Michael die steeds dichterbij komt met getuite lippen krijg ik niet uit mijn hoofd."

Zeg het dus maar: is Koen van Bommel een held die een jaarlijkse kersttraditie tot een zinderend hoogtepunt duwt, of is dit gewoon krankzinnigheid? Aan u het woord!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten