Het hoge woord is eruit: PVV verschijnt volgend jaar definitief op Rotterdamse stembiljetten

Geen categoriedec 13 2017, 15:00
Langzaamaan wordt steeds meer bekend over gemeenten waar de PVV écht zal en kan meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van aanstaand voorjaar. Rotterdamse PVV'ers kunnen in ieder geval feestvieren: hun partij zal definitief verkiesbaar zijn.
Eerder dit jaar kwam Geert Wilders met een ambitieus doel: om in maar liefst 60 van de 388 Nederlandse gemeenten mee te gaan doen aan te de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 - zet het maar alvast in de agenda. Ambities zijn echter niet altijd genoeg, blijkt maar weer: vorige week moest de PVV-leider al toegeven dat hij zijn doel niet zou gaan halen.
Dat heeft niet uiteindelijk niet zozeer te maken met willen, als wel met kunnen: om mee te doen aan lokale verkiezingen, moet je een lijst van lokale mensen hebben die eventueel zitting kunnen nemen in een gemeenteraad: je kunt niet even een nationale partijbobo lokaal inzetten. Nou ja, tenzij diegene naar de desbetreffende gemeente verhuist dan, zoals Sylvana Simons onlangs nog deed toen ze naar Amsterdam verkaste. Al met al is deze werving en selectie - zeker in kleinere gemeenten of gemeenten waar traditioneel weinig aanhang is voor een partij - nog niet zo makkelijk.
Gelukkig is dit voor Rotterdam - de tweede grootste stad van ons land én een plek waar de PVV aardig populair is - niet het geval. Toch zal het voor veel PVV'ers een opluchting zijn dat de partij vandaag heeft aangekondigd definitief mee te doen in de Maasstad. Donderdag zullen we meer details krijgen over de deelname, zo bericht RTV Rijnmond:

De Partij voor de Vrijheid gaat definitief proberen om voet aan de grond te krijgen in Rotterdam. Geert Wilders presenteert donderdag de Rotterdamse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat gebeurt op straat, bij de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid.

Interessant genoeg heeft één van de meest voor de hand liggende kandidaten voor het lijsttrekkerschap, oud-Leefbaar Rotterdammer en Kamerlid Barry Madlener, al aangegeven die positie niet te ambiëren:

PVV-kamerlid Barry Madlener wordt niet de lijsttrekker in Rotterdam, zegt hij aan de telefoon. "Ik heb me er niet mee bemoeid." Madlener woont in Rockanje en zat in het verleden voor Leefbaar in de Rotterdamse gemeenteraad. Later heeft hij zich aangesloten bij Wilders. Aan de telefoon zegt hij dat het hem ook moeilijk zou vallen tegen zijn oude Leefbaar-maten te moeten strijden.

Of dat ook betekent dat hij helemaal afwezig zal zijn op het stembiljet, liet hij niet weten. Bovenstaande doet dat echter wel vermoeden: hoewel hij inmiddels dus bij de PVV zit, heeft hij nog overduidelijk sympathieën voor zijn oude partij.
En laat dat nou net de partij zijn die Wilders in Rotterdam de meeste problemen zal gaan opleveren: hoewel de havenstad bij de Tweede Kamerverkiezingen rijpe grond is voor PVV-deelname, is diezelfde doelgroep eigenlijk al gebonden aan Leefbaar. Of de PVV, onder wiens leiding dan ook, stemmen van Leefbaar zal kunnen wegsnoepen - los van de vraag of dit überhaupt wenselijk is - zullen we in maart gaan zien. Maar ze zullen het in ieder geval gaan proberen, weten we nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten