Hoogleraar Universiteit Utrecht blijkt antisemiet: "Holocaust wordt opgevijzeld, Joden zijn parasieten!"

Geen categoriedec 15 2017, 13:00
Bij de Universiteit Utrecht blijkt jarenlang een antisemitische hoogleraar te hebben rondgelopen. Jan Tollenaere, zoon van een vader die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers, zegt in een interview met de Belgische televisie dat hij Joden "geen sympathiek volk" vindt. Hij noemt zichzelf openlijk 'antisemiet' omdat hij Joden ziet als "profiteurs" en "parasieten".
Daar is die progressieve Universiteit Utrecht dan maar weer lekker mee. Al vijfentwintig jaar geeft hoogleraar Jan Tollenaere er onderwijs in de scheikunde. Nu is de man ongetwijfeld een verdienstelijk chemicus, maar van geschiedenis en verdraagzaamheid heeft de "Gewoon hoogleraar De computationele medicinale chemie" duidelijk geen kaas gegeten, zo bleek gisteravond tijdens een uitzending van de Belgische staatsomroep Canvas over de nazaten van nazi-collaborateurs getiteld "Kinderen van de collaboratie".
Aan het woord kwam dus ook Jan Tollenaere, die de zoon is van de beruchte nazi Reimond Tollenaere. Hij ronselde in de Tweede Wereldoorlog jongeren voor de Waffen-SS en maakte zijn zoon wijs dat Hitler absoluut geen crimineel was. Ook was hij de propagandaleider van de VNV, de Vlaamse variant van de NSB.
Nu moet je kinderen nooit veroordelen op basis van de (al dan niet gebrekkige) opvoeding die ze van hun ouders ontvangen hebben, maar zoon Jan is inmiddels ook 79 en zou beter moeten weten. Maar dat doet hij dus niet, zo leerden we dus gisteren bij Canvas:

Tollenaere: “Was dat allemaal wel waar? Ik denk wel dat er propaganda is om de Holocaust op te vijzelen, op te schroeven, en er cynisch misbruik wordt gemaakt om dat nu uit te buiten voor het geld.”

Tollenaere ging nog een stapje verder en zei over de Joodse gemeenschap: “het is geen sympathiek volk, ik heb daar geen voeling mee”. Hij omschreef zichzelf openlijk als “antisemitisch” en noemde Joden in één adem ook “parasieten, profiteurs en náre mensen”.

Dit is uiteraard buitengewoon schokkend. Antisemitisme van het zuiverste water, en dat snapt Tollenaere ook zelf. Waarom mag dit soort nazistisch gespuis zich nog altijd emeritus hoogleraar van de Universiteit Utrecht noemen? Dus hop: ontneem de man zijn eretitel, en snel een beetje!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten