Kabinet boos op Russische ambassadeur om jij-bakken in propagandakwestie

Geen categoriedec 16 2017, 10:00
Zo kunnen we zien dat de 'volwassen' politiek eigenlijk helemaal niet zo volwassen is. Nederland en Rusland zijn verwikkeld geraakt in een welles-nietes spelletje waarbij er over en weer wordt gegooid met beschuldigingen en aantijgingen.
De Russische ambassadeur in Nederland, Alexander Sjoelgin, heeft in een interview gezegd dat Rusland zich helemaal niet bemoeid met de Nederlandse politiek en nepnieuws. Daarnaast zou Nederland de bewijsstukken van Rusland in het MH-17 onderzoek helemaal niet serieus nemen en wordt het land systematisch als boeman gebruikt in de geopolitiek.
Dat zijn nogal wat aantijgingen en de vraag is natuurlijk of ze waar zijn. We zijn helaas in een kat-en-muis spel terecht gekomen, waarbij de vraag is of we er überhaupt ooit nog uit komen met een duidelijk idee wat wel of niet waar is. Het gaat nu vooral om jij-bakken en elkaar de schuld geven over alles en nog wat.

,,Ik vind dit pijnlijk”, zegt minister Ollongren. ,,Wij hebben er alles aan gedaan om heel grondig en onafhankelijk onderzoek te doen. Dan misstaat het om daar kritiek op te hebben.” Volgens Ollongren wordt de relatie met Rusland er niet beter op. ,,De beschuldigingen van de ambassadeur helpen niet.”

Ook premier Rutte reageert fel. ,,Ik laat me niet vertellen dat de mensen van het Joint Investigation Team (JIT) hun werk niet goed doen”, laat hij weten vanuit Brussel. ,,Ik sta pal voor hun onafhankelijkheid en die van het Openbaar Ministerie.

Op deze manier vervalt dit in een diplomatieke rel waar niemand beter van wordt en iedereen andere mensen gaat aanwijzen als schuldige en als leugenaar. In deze wereld van social media en digitale illusie is het al heel moeilijk om te zien wat echt waar is en wat niet, daar gaat dit niet bij helpen.
Het politieke discours over het onderwerp MH-17 wordt op deze manier alleen maar meer vertroebeld en vervuild. Niets is meer wat het lijkt en er ontstaan twee kampen, pro-Russisch en anti-Russisch. Deze kanten kijken niet maar naar wat waar is of niet, maar hebben al een standpunt ingenomen. Geef ze eens ongelijk, het is allemaal zo vaag als wat geworden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten