LOL: appen op de fiets wordt echt verboden

FaceMePLS / Flickr.
Foto: FaceMePLS / Flickr.

Weer een wet die niet zal worden uitgevoerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt volgend jaar met een nieuw wetsvoorstel op de proppen, aldus haar ministerie. Ze wil het namelijk illegaal maken om te appen op de fiets.

Een verbod moet helder en handhaafbaar zijn, aldus de minister. Daarover voert ze overleg met het Openbaar Ministerie en de Raad van State. De stap is een onderdeel van een aantal maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. Vorig jaar is het aantal ernstig gewonden in het verkeer gestegen met 0,5 procent tot 21.400.

Zo, een stijging van een halve procent? Dat is wel schrikbarend inderdaad! Al die kutfietsers ook die anderen in levensgevaar brengen door te appen.

Oh wacht.

Hilarisch genoeg beweert de minister dat het draagvlak onder kiezers “groot is” voor deze wet. Dat zou zomaar kunnen, de gemiddelde Nederlander gelooft namelijk wel in alles wat onverstandig is te verbieden. Het is één van de grootste zwaktes van de Nederlandse politiek én samenleving: mensen worden zo erg “tegen zichzelf” beschermd, dat ze helemaal geen risico’s meer nemen en in een belachelijk keurslijf gedwongen worden.

Want ja, dit voorstel slaat inhoudelijk helemaal nergens op. Zoals De Telegraaf uitlegt:

Uit onderzoek blijkt echter dat appen op de fiets maar in een beperkt aantal gevallen medeoorzaak is van een ongeval.

“In een beperkt aantal gevallen” is krantentaal voor: het gebeurt echt bijna nooit. Dat is natuurlijk ook niet zo gek aangezien a) mensen op een fiets langzamer gaan en dus sneller kunnen bijsturen en b) iemand op een fiets vooral zichzelf bezeert als hij/zij  niet goed uitkijkt.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Als je op de fiets zit moet je gewoon je aandacht bij het verkeer houden, en dus niet naar je telefoon gaan zitten staren. Een goede actie van de minister!

 2.   

  Beetje raar dat zoeen wet belachelijk gemaakt word. Als er maar 1 ongeval is geweest is dat waarschijnlijk door oplettendheid van de medeweggebruikers. Snel invoeren en ook verbod voor het dragen van koptelefoons in het verkeer.

  1.   

   Michael mag graag provoceren.

   1.   

    Nog iets inhoudelijks?

    1.   

     Nee, jij wel ?

     1.   

      Dank voor het toegeven. Daarmee kwalificeer jij jezelf.

 3.   

  Nederland is een fietsland. Wie gaat dat allemaal controleren dan?

  1.   

   Stadswachten?

 4.   

  Wacht maar tot jij onder een fiets ligt, of de fietser onder jouw auto.

 5.   

  Over apen gesproken.
  Petra Hermans

 6.   

  Goed idee.

  Ben wel benieuwd wanneer de fietsbelasting wordt ingevoerd.

  1.   

   Niet zo snel hoop ik de geschiedenis wijst uit dat er dan weer een wereldoorlog zit aan te komen voor 1940 werd ook een fietstaks ingevoerd hahahahahahah

 7.   

  Appen in de auto lijkt mij toch veel gevaarlijker dan op de fiets. Weer een achterlijk wetsvoorstel wat het hoogst waarschijnlijk gaat maken, tja men kan ook niets anders verwachten van het Nep-kabinet Rutte 3.

  1.   

   Het wordt waarschijnlijk wel boetes oogsten, daar is men namelijk goed in. Ze zijn daar zelfs beter in dan het oplossen van misdrijven.

   1.   

    Wel nee man, wanneer het OM het zwaartepunt willen verleggen om de boete-quota te doen willen stijgen, dan is elk uniform in blauw gemachtigd om een bekeuring op kenteken uit te schrijven, hiermee bedoel ik speciaal bijvoorbeeld de fout geparkeerde auto’s op de hoeken van de straten, té hard rijden, telefoneren in een rijdend voertuig, ect, ect. Maar het naar mijn idee bedoelde euvel is dat er géén genoeg blauw op straat is, de nationale-politie is een grote flop aan het worden, jammer voor de jongens en meisjes die de wet moeten handhaven.

  2.   

   Hahaha. “lijkt mij” Man, ga eerst eens appen op de fiets uitproberen voordat je zulke dingen roept.

 8.   

  Laat ze zich maar te pletter rijden.jammer kost weer heel wat zorgcentjes

 9.   

  Mooi! En nu nog een wet om appen onder wandelaars te verbieden. Hoe vaak ik wel niet, hetzij als fietser (de afgelopen jaren), hetzij als wandelaar (ik heb nu geen fiets meer) bijna tegen een wandelaar op bots die alleen maar op de telefoon aan het kijken is… Of wandelaars die massaal op het fietspad lopen terwijl er een brede stoep naast ligt… En ja, dat is serieus.
  (wandelaar = een ieder die op straat loopt)

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!