Maurice de Hond: ‘Forum voor Democratie kan zomaar grootste partij van Nederland worden!’

Volgens de bekendste opiniepeiler van Nederland is het niet uitgesloten dat het Forum voor Democratie van Thierry Baudet op korte termijn bovenaan de peilingen staat. Volgens Maurice de Hond is de tijdgeest er naar.

De groeipotentie is er nog lang niet uit bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, zo beoordeelt peiler Maurice de Hond de politieke constellatie in Nederland. Sterker nog, de opinie-onderzoeker houdt er zelfs ernstig rekening mee dat de partij binnen enige tijd kan uitgroeien tot de grootste van Nederland:

“Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, kan zomaar de grootste partij van Nederland worden. Dat zei opiniepeiler Maurice de Hond in het NPO Radio 1-programma WNL Op Zaterdag.

“Dat is onder de huidige omstandigheden niet uit te sluiten”, aldus De Hond. “Ik denk dat in 2002, als Pim Fortuyn niet was vermoord, de LPF de grootste partij was geworden een week later.””

De Hond noemt het Forum voor Democratie ‘in de mode’ en geeft aan dat er zomaar twintig tot dertig zetels in het vat zouden kunnen zitten voor de beweging.

Maar aangezien er slechts 150 zetels in de Tweede Kamer zijn, moet het succes van FVD ten koste gaan van andere partijen. De Hond ziet het met name somber in voor de PVV, die met partijleider Geert Wilders ‘over de houdbaarheidsdatum’ lijkt te zijn geraakt. Volgens De Hond is Wilders “voorspelbaar” geworden en is de “glans” er vanaf. Of de PVV-leider zijn beweging nog op het goede pad kan krijgen? De Hond dicht hem niet veel kansen toe, in tegenstelling tot dus Thierry Baudet.

Zo zie je maar: ook in de politiek is de één z’n dood de ander z’n brood…

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Babaji538

  Grensoverschrijdend.
  Petra Hermans

  1. Zout

   Datakabel doorknippen.

   1. swetsnek

    niet op reageren

    1. Rosasolis

     @swetsnek. Inderdaad niet meer reageren op die oer vervelende de Hond
     peilingen.

 2. poldi

  Wat ik vanmorgen al eerder stelde.

  “WEDDEN dat bij de wekelijkse peilingen van onze Manipulator de Hond de PVV weer één zetel is gezakt en dat die zetel naar FVD is gegaan !

  Alles wordt in het werk gesteld om de potentiele PVV-kiezer te ontmoedigen.”

  1. Dubbele Komma

   heb jij goed gezien,poldi

  2. wheelboy

   Poldi . Laat ik voorop zeggen dat ik geen FvD stemmer ben tot op heden . Maar als ik PVV vergelijk met FvD en hun standpunten op hun site lees dan moet ik bekennen dat ik twijfel wat ik de volgende keer stem Dat Wilders de Islam wil bestrijden mooi .Prima zelfs . Maar er is meer als alleen de islam .Wilders is goed bezig als hij stelt dat Nederlanders achter gesteld worden door hun eigen regering das al jaren goed punt van hem . Maar als je bv op sociaal economisch gebied kijkt .Wat wil de man waar staat hij op dat gebied voor . Laat daar als PVV eens wat meer over horen .Het plaatje islam weten we .Maar heb je wilders bv ooit horen praten wat hij bv met uitkeringen wil .Ja voor allochtonen afschaffen . Maar wat voor henk en ingrid . Nog verder verlagen dat ze de shit in gaan? Ik die politiek volg weet het niet jij?

 3. Ni28

  De functie van de FvD is pas succesvol als deze de VVD overbodig maakt. Daar zit nog veel werk in want veel kiezers blijken blind te zijn voor de linkse en asociale agenda van de VVD.

 4. marco1

  Ja alles kan. Er zal eerst gewacht moeten worden op nieuwe verkiezingen. Ik zie persoonlijk( ondanks ik het niet erg zou vinden) in die Thierry Baudet geen minister president.

 5. Code134

  De Hond fabuleert. De hoge uitslag indertijd voor de LPF was het gevolg van de moord. Als hij was blijven leven was de uitslag lager geweest.

  De kans dat de FvD de grootste partij wordt lijkt me uitgesloten. Ik denk wel dat ze gaat groeien, met name door de PVV leeg te zuigen. De VVD zal er ook wel aan verliezen.

  De beperking van het FvD ligt naar mijn beoordeling toch in de persoon van de lijsttrekker. Baudet heeft de charme van een koelkast. Zijn narcistische karakter lijkt me ook een garantie voor conflicten in de nieuwe partij.

  1. Zout

   Op de persoon en wensen dat het FVD hetzelfde zal vergaan als LPF.
   Waar jij aan voorbijgaat, is dat alles wat de LPF is overkomen tot leering ende vermaeck is van álle partijen die daarna hun intrede hebben gedaan. En dat zijn nieuwe partijen, dat is de nieuwe politiek.

   Waar jij van droomt is de expansie van de oude politiek. Maar die heeft afgedaan en zal niet meer opstaan uit haar spelonken! Het is 2017 en de oude politiek heeft afgedaan.

   1. Code134

    Ik wens geen expansie van de oude politiek en hoop op vernieuwing maar ik denk niet dat die vernieuwing van populistisch rechts zal komen. Het FvD ken ik ook geen grote electorale aantrekkingskracht toe.

    Sedert de LPF hebben veel mensen de hoop dat er een doorbraak van rechts-populistische partijen zal komen. Die kans lijkt me nihil en de feiten voor die stelling zijn nogal duidelijk:de grootste uitslag die de PVV ooit boekte was 24 zetels in de Kamer. Dat zo ongeveer de maximale score en ook al zou die verdubbelen is er geen enkele garantie op regeringsinvloed.

    1. Zout

     @Code: Dit is 2017, let maar op wat er gaat gebeuren! De TV is ook niet meer wat het ooit was. De nieuwe generatie bedient zich van nieuwe informatie, denk aan Twitter, Facebook en alle andere nieuwsmedia waar de oude politiek (Links) geen grip meer op heeft. De slag is verloren, de nieuwe politiek is op stoom.

     1. Code134

      Ik begrijp dat je geloof in een rechts-populistische doorbraak heel sterk is, Zout.

      Om teleurstellingen te voorkomen zou ik echter naar de feiten kijken en die tonen aan dat je in een luchtbel gelooft.

     2. Zout

      @Code: Het wordt hoog tijd voor populisme (=volk). Het volk wordt al jaren genegeerd en het volk is het meer dan zat. Dat is een feit en een realiteit. Daarom zal FVD de grootste zijn.

     3. Code134

      Ik heb een advies voor Het Volk: stem allemaal op de PVV en de Grote Blonde Leider zal het uit de stront trekken.

      🙂

    2. Dubbele Komma

     wie ligt er nou van wakker wat jij wenst?

     wannabeenazi

  2. Dubbele Komma

   gelukkig zit alleen niemand op jouw bekrompen mening te wachten dhimmie dopper met je nep-accounts…

   je komt nooit met feiten alleen met domme aannames en wensgedachten.

   jammer voor je,Baudet gaat het heel erg ver schoppen

   Het leek jou zeker ook dat Trump niet kon winnen?

   hahahahahahah,jammer joh.

  3. wheelboy

   Code134 meeste Partijleiders hebben een narcistische instelling mits ze goed willen zijn .LPF leider Pim Fortuyn was er een heel goed voorbeeld van .De man straalde het uit .Ik word PM hoor het hem nog zeggen . Zet Bv Baudet naast Klaver en je ziet 2 dezelfde personen die geheel aan de andere kant van de politiek zitten . Beide hebben dezelfde trekjes . Kan ook stuk generatie zijn .Overigens beide zijn geen Fortuyn als het op mediageniek neerkomt .Fortuyn had charme en was echt een geniaal persoon als het op de media neer kwam .

   Dat de PVV leeg gezogen wordt zit er dik in .FvD en PVV vissen uit het zelfde water . Ik lees al lang reacties van mensen .En daar zie ik vaak bijstaan ja PVV is geen partij die hebben geen leden .Zelf Vind ik het een onzin verhaal het gaat er toch om waar een partij voor staat .En niet of die leden heeft ja of te nee .PVV houd het rustig .LPF viel uit elkaar toen Pim Overleden was . Denk dat daar lesgeld in zat wat Wilders heeft meegenomen . Ik denk zelf dat FvD mits ze het rustig kunnen houden onder mekaar . Een grotere toekomst tegemoet gaat als de PVV . Ook zal een stuk media natuurlijk meespelen .Als ze veel vuil gaan spuien ri Baudet ruzies intern dan kan het zo maar eens anders uitpakken . Overigens ik ben geen FvD stemmer

   1. Zout

    De PVV heeft geen leden omdat lid worden van de PVV ook betekent dat je geregistreerd wordt. Geregistreerd zijn als PVV-lid is levensgevaarlijk, vraag dat maar aan het enige lid van de PVV. Bovendien heeft het nóg een nadeel. PVV krijgt niet de centen die de oude politieke partijen wel krijgen.

    1. wheelboy

     Klopt helemaal Zout .PVV is enige partij in de 2e kamer die geen subsidie krijgt . Die Twee Turken die afscheid namen van de PvdA kregen 2,5 ton mee voor hun Denk. En PVV Niks . Wilders heeft voor de verkiezingen nog eens een uitspraak gedaan waarom hij geen leden wilde .Hij wilde LPF toestanden voorkomen . Wat zou de media gesmuld hebben als idd er ruzie in de partij was .Maar ik denk wel dat nu ea jaren later Wilders er toch eens aan zou moeten gaan denken een ledenpartij te maken .

     1. Zout

      Exact! Daarom gaat het ook (nog steeds) de goede kant uit met de PVV.

 6. Zout

  Forum voor Democratie kan inderdaad de grootste partij van Nederland worden. Maar dat gaat niet zomaar. Eerst gaat het aantal leden toenemen. Daarna zal de partij langzaam maar zeker, met haar stabiele verkiezingsprogramma, toewerken naar het winnen van vertrouwen bij de kiezer. FVD is niet voor niets het grote voorbeeld van de nieuwe politiek. Logisch dat ik lid ben geworden van FVD.

 7. corfo

  Ik verdenk de Hond ervan, dat hij met de verwachting betr. FVD, probeert de hetze tegen deze groeiende partij, op te stoken; want stel je toch eens voor dat zo’n partij de grootste zou gaan worden, hetgeen zomaar zou kunnen, dan is links Nederland in last ! En dát moet ten koste van alles voorkomen worden, óók volgens de Hond. Wat mij betreft moet er een halt worden toegeroepen aan de “macht” van de VVD; Rutte heeft de statuur van een bunzing, zijn leugenachtig en bedrieglijk gedrag heeft al voor diverse conflicten binnen de nieuwe “regering” gezorgd, de meesten worden in de bekende doofpot gestopt; de WODC-affaire kwam toevallig a.h. licht door toedoen van de media en NIET door de alom door den Haag gepropageerde “transparantie”

 8. Vit

  @foutmelding

  “Zijn narcistische karakter lijkt me ook een garantie voor conflicten in de nieuwe partij.”

  Daar weet jij alles van.

 9. Ben Zine

  Als de winst van Thierry ten koste moet gaan van Geert schieten we er per saldo niet zo veel mee op. Er is maar één partij die door het Forum moet worden leeggetrokken, en dat is die club van leugenaars, bedriegers en oplichters: De VVD.

  1. Code134

   Ik denk dat het FvD ook wel wat zal winnen van de VVD. De glans van Rutte gaat er ook wel een keer af. Het zal echter niet zoveel zoden aan de dijk zetten. De Nederlander is in het stemhokje door de bank genomen rationeel en kiest op mensen die dit land een beetje netjes besturen. Rutte doet dat.

   1. swetsnek

    pffffffffff het gedrog is ook weer wakker zie ik

    1. corfo

     @Vit.
     “We leven in een rijk en veilig land” oreert de één of andere malloot. Een “rijk” landje dat is bezaaid met Voedselbanken, waar kinderen zónder eten naar school moeten, waar zieken én ouderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Als iemand, die niet van de door mij genoemde “mogelijkheden” gebruik hoeft te maken omdat hij/zij zichzelf goed kan redden, maar vervolgens zijn/haar ogen sluit voor de noden van de behoeftigen, dan is dat in mijn ogen een onvoorstelbare egoïst, die alleen op zichzelf gericht is zónder aan z’n medemens te denken, walgelijke minkukels. Ik vind dat soort mensen zó klein én minnetjes dat ik niet eens met hen zou willen omgaan.

     1. Code134

      test

   2. Vit

    Als jij dat netjes vind zegt dat alles over jou.

    1. Code134

     Ach, vit, we leven in vrede in een rijk en veilig land, en dat al heel lang.

     Vind ik wel netjes.

     1. Vit

      Het ene zeggen en het tegengestelde bedoelen vind ik niet echt netjes.

      Dat we in een redelijk rijk en vrij land leven is ondanks en niet dankzij.

     2. Zout

      Door FVD wordt het nóg veiliger en rijker.

     3. wheelboy

      code 134:
      Ik kan hier zo een paar buurten benoemen waar jij paar weken zou moeten vertoeven .Daar is het niet veilig en Wat er nog aan Nl woont kan er niet weg ivm dat ze geen rooie cent te makken hebben .

   3. Dubbele Komma

    wat kan iemand het nou schelen wat malloot code huppeldepup vind,

    rutte heeft nog nooit geglansd.

    en liegen en bedriegen noem jij natuurlijk “netjes besturen”

    wie had dat ooit verwacht van een linkse socialistische wannabee nazi zoals code123 a.k.a dhimmie dopper met zn 40 nep-accounts?

   4. wheelboy

    beetje netjes besturen. Rutte doet dat. Wat schrijf je daar toch Code 134 .Als er een aso is dan is het de VVD wel samen met Rutte .Alles wat oud ziek gehandicapt is of wat een uitkering heeft heeft hij genaait . Lekker sociaal bezig die man . Liegen dat het barst . En beloven en niet nakomen .Ik heb nog paar 1000 euro van die kloot tegoed . En jou verhaal over Fortuyn dat hij veel zetels haalde ivm zijn overlijden klopt niet .Fortuyn was op moment van leven met zijn lpf in de peilingen de grootste .Hij had op dat moment virtueel dikke 40 zetels . Na zijn overlijden zijn er daar 26 van over gebleven

    1. Zout

     Het is nu 2017. Hoogste tijd voor moderne politiek.

    2. Code134

     Het Kabinet Rutte II heeft ons land op een briljante manier door de crisis geloodst. Het is naar mijn oordeel een van de beste Kabinetten die we ooit gehad hebben. Dat is in belangrijke mate de persoonlijke verdienste van Rutte, een politiek vakman van de hoogste categorie.

     Mensen die het in dit welvarende, vredige en veilige land niet redden zul je altijd houden maar aan de regering kan dat niet hebben gelegen.

     1. corfo

      @code000.
      Je laat ons, de weldenkenden, allemaal in lachen uitbarsten ! Jouw domheid blijkt uit het feit dat je het zelf niet eens door hebt, je blijft doorlopend je eigen stommiteiten etaleren, droevige figuur.

     2. Ali Yas

      431edoC:

      Het Kabinet Rutte II heeft ons land ondanks de portemonnee van de werkenden verder de crisis in geloodst. Het is naar mijn oordeel een van de meest autoritaire Kabinetten die we ooit gehad hebben. Dat is in belangrijke mate de persoonlijke verdienste van Rutte, die eigenhandig de referendumwet vermorzelde en in het volgende kabinet zal begraven.

      Mensen die in dit onnodig verarmde, steeds meer gespannen en gewelddadige land niet langer willen wonen verlaten het schip. Maar aan de regering kan dat allemaal niet hebben gelegen, want die is door het volk “gekozen”, nietwaar?

  2. wheelboy

   Ben Zine .
   Je moet gewoon nu virtueel optellen wat beide partijen bij elkaar aan zetels zouden halen mocht er nu verkiezingen zijn .Dan zie je dat ze ver boven de 24 zetels uitstaan die Wilders gehaald zou hebben .Dus weldegelijk een winst . Minder is uiteraard als straks beide bv 5e en 6e partij zouden worden oid .Want dan heeft de gevestigde politiek het smoesje ja we gaan eerst met 234 kijken of we kunnen regeren .Nu heb je gezien dat alles op alles gezet werd om de Pvv buiten de regering te houden .Smoesjes werden verzonnen ja wilders is niet te vertrouwen dat hebben we in Rutte 1 gezien .Terwijl Hans Hillen van het CDA duidelijk zij het vallen van Rutte 1 lag niet aan Wilders .Het was puur om een smoes te hebben voor een cordon sanitaire . Als je googeld kun je het interview nog lezen was ergens van begin 2017.

 10. loes530

  de Hond is ook niet te geloven

 11. Jip

  Zomaar? Eerst nieuwe verkiezingen, dat kan nog veel te lang duren. En kijken wat er ondertussen is gebeurd. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar FvD ook meedoet, maart volgend jaar.

 12. loes530

  bij de gemeente verkiezingen wordt ook mee ge smoeld

 13. DolleDries

  Ach ik kan zomaar de staatsloterij winnen vanavond.

  De betekenis en de waarheid van de PVV neemt steeds grotere vormen aan.
  FVD red het niet is veel te tam en draait om de poep heen.

 14. Anna

  FvD en PVV? Het samengaan past als puzzel in elkaar.

  1. wheelboy

   Dat zou mij in de toekomst niets verwonderen Anna . Ze lijken toch veel op mekaar . Alleen wie wordt dan leider Baudet of Wilders .

  2. Code134

   Die puzzel past helemaal niet, al zou het alleen maar zijn omdat dit soort ego’s niet kunnen samenwerken.

 15. Fortiori

  Het zal mij benieuwen wie er intrapt om zijn virtuele zetels te bezetten. Als het zover is, is de grap over.

 16. Lex

  Ik zeg het al maanden dat Geert Wilders er slecht uitziet. Vlekken in zijn gezicht die hij nog niet zo heel lang geleden niet had.

  De man ziet er moe uit, het lijkt wel dat de uitslag van de afgelopen verkiezingen hem geen goed heeft gedaan. De peilingen waren lange tijd zo hoopgevend?

  Vooral de ergernis dat de PVV als 2e partij niet aan tafel aan mocht schuiven en de christen unie met 2 zetels wel dit onrecht heeft hem echt geraakt.

  We zien wel hoe het verder met de PVV verder gaat, ik vraag me af of er een opvolger is klaargestoomd om het stokje over te nemen Martin Bosma lijkt mij wel geschikt.

  Lex

 17. Parestado4

  MM…antisemitische reactie`s en getuigd van weinig verstand.

 18. poldi

  Een Vandaag opiniepanel van eind vorige week: PVV 23 zetels
  Maurice de Hond vandaag: PVV 15 zetels

  Wie heeft nu zonder politieke sturing gepeild ?

 19. Freud

  De reacties van dom-rechts lijken op die van sekteleden die van hun berg zijn afgedaald omdat de wereld WEER niet is vergaan. Het geloof dat dit kabinet zeer binnenkort valt en dat B & W dan orde in de vermeende chaos zullen scheppen is zo groot dat het van de pagina’s afspat. Het moet voor deze hardleerse profeten bijna niet te dragen zijn dat ze weer 4 jaar moeten wachten en dan nog meer gefrustreerd hier zullen verkondigen dat het misleidde stemvee, gehersenspoeld en geïndoctrineerd weer verkeerde keuzes heeft gemaakt. In de jaren 50 en 60 stond De Waarheid vol met ingezonden stukken van hetzelfde kaliber. Het zal nooit lukken omdat schelden, lasteren en komediespelen het altijd af zullen leggen tegen de redelijkheid en onvolkomenheden van de democratie.

 20. Two Ravens Black Kettle

  Maurice de Hond gedraagd zich als een wants.
  Laten we voor het gemak uitgaan dat hij zelf in zijn hocuspocus gelooft.
  Ome Geert verliest vier zetels
  Thierry en nonkel Theo sprokkelen er 12 bij.

  Conclusie Hocus Pocus meneer; PVV (2e partij van NL, de derde volgens zijn eigen peilingen) is over de houdbaarheids datum heen.

  Yeah right
  Anyhow, ik hoop dat de rebellen club van Thierry 25 zetels haalt en verwacht dat ome Geert zo rond de 15 zal eindigen (ligt natuurlijk aan de timing van de eerste grote aanslag gepleegd door de favo ideologie van Kartel-NL). Dat zou 40 zetels betekenen. Tel daarbij de traditionele 3 van de GPV erbij op dan heb je ruwweg 30% van de Kaaskoplandschap die het land wil redden voor hun kroost.
  Dat is een groei
  Een forse zelfs (ondanks dat de gehele Staatsmedia zal beweren dat dit een enorme klap is voor ‘rechts’ (O ja voordat ik het vergeet Cut the Cord ! En kijk alleen nog maar via het Net !! Stop de Indoctrinatie ! Cut the Cord ! Raak het schijnheilig Orwelliaans Fake News hersenspoeltuig waar ze het meest gevoelig zijn; in hun goudbuidel ! Cut the Cord !! )

  1. Freud

   Ja, maar dan kun je ook geen voetbalwedstrijden meer zien, en Koninginnedag, en de TT, formule 1 en Tineke Schouten d.w.z. alleen nog op een lullig schermpje. Nee, zwarte ketel, je bent als die dominee in Staphorst die verbood zijn gemeenteleden een tv in huis te hebben terwijl hij stiekem naar Rudi Carell keek. Cut the Cord is kut

   1. PMG

    Ik verbaas mij slechts.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.