Migratieprof Leo Lucassen: ‘Trump moet excuses aanbieden voor laffe klootzakken die Zweedse synagoge aanvielen!’

Leo Lucassen vindt dat de president van de Verenigde Staten hoofdelijk verantwoordelijk moet worden gehouden voor het feit dat pro-Palestijnse actievoerders een synagoge in Zweden hebben aangevallen.

Als het aan Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis in Leiden, ligt, dan wordt het hoog tijd dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn excuses gaat maken voor het vernielen van een synagoge in Zweden. Dat meldt Lucassen op Twitter.

Trump heeft namelijk Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël, en dat heeft in Europa nogal wat stampij veroorzaakt. In Amsterdam gingen een Joods restaurant aan diggelen, terwijl in Berlijn vlaggen werden verbrand en in Zweden anti-semitische leuzen op straat werden gescandeerd. Ook in Zweden: een synagoge in de stad Gotenburg werd aangevallen door gemaskerde jongeren, terwijl binnen een jongerenfeest aan de gang was. De voortuin van het gebedshuis werd in de fik gezet, en de aanwezigen moesten in de kelder schuilen voor het geweld.

De daders zijn nog niet bekend, maar Leo Lucassen weet echter al precies wie de schuldige is: Donald Trump. Die heeft namelijk aangekondigd de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, en is kennelijk daarom verantwoordelijk voor de geweldsorkaan die tegenstanders van die zet aan het loslaten zijn op Joodse personen en gebouwen in Europa. Sterker nog: volgens Lucassen moet Trump zelfs z’n excuses maken, alsof hij direct en persoonlijk betrokken was bij deze antisemitische aanval. Alsof Trump deze aanval dus niet alleen goedkeurde, maar ook nog eens zelf zou hebben uitgevoerd. Dat is natuurlijk een knettergekke gedachte.

Maar het is niet voor het eerst dat Leo Lucassen de plank finaal misslaat. Eerder dit jaar vergeleek hij ook Geert Wilders al met een beruchte Britse fascist uit de jaren ’30 die graag Joden intimideerde, en meende hij Thierry Baudet te moeten uitlachen om diens vermeende gebrekkige Engels. De bron van zijn vreugde bleek echter een neptweet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

77 reacties

 1. DolleDries

  Stuur dit figuur maar door na de Dopper kliniek, wat een mafketel.

  1. swetsnek

   doppertje is op sterven na dood links gaat nu snel verliezen DD let maar op

  2. swetsnek

   Ik was even de twitter berichten bij hem aan het lezen we gaan nu hard richting burgeroorlog DD het splijten van de bevolking gaat nu in een heel hoog tempo .
   Tis nog een kwestie tijd voordat de bom barst .

 2. swetsnek

  Het knuppeltje in het hoenderhok zal tijd worden genoeg is genoeg

 3. corfo

  Deze omhoog gevallen boterletter is nog geen half uurtje uit de isoleercel of hij heeft weer wat te mekkeren, ventje van niks. Links haalt momenteel “alles uit de kast” om de andere kant te demoniseren, beledigen, bedreigen enz. Het einddoel van dat zooitje is : moord !

 4. Ritter

  Waarom krijgen dit soort malloten toch een groot platvorm van de media?

  Kennelijk omdat de media de agenda van Leo Lucassen wil promoten. Dit is wat de gevestigde media de mensen wil laten geloven.

  Overigens schijnt de opkomst van de demonstranten tegen te vallen………..tot groot verdriet van de journalisten die graag veel geweld willen rapporteren.
  ————————–

  Magere opkomst van Palestijnse demonstranten, al Fatah trekt aan de alarmbel

  “Ook de westerse pers- en cameralui die in abnormaal grote getale is opgedaagd in Jeruzalem en elders in het Heilig Land, stond er gisteren bij voor spek & bonen en hoopt hardop dat er vandaag wat meer te beleven valt en dat aanzienlijk meer volk de straat opkomt zodat het allemaal wat ‘spannender’ wordt voor hen, wat ze daar dan ook mee mogen bedoelen.”

  https://brabosh.com/2017/12/10/pqpct-ftn/

 5. sjun

  Leo Lucassen, de man die wetenschap ondergeschikt maakt aan zijn gemulticultiveerde politieke ideologie waarin de rede wordt verwisseld voor sentimenten en fabulismen.

  1. corfo

   @ sjun.
   Deze schertsfiguur, Lucassen, vergat voor ’t gemak maar ff om te melden dat onze onvolprezen Pinokkio óóit zelf het woord “klootzakken” in de mond nam.
   Omdat het door Rubberen Rutje werd gebruikt komt ’t niet voor excuses in aanmerking natuurlijk.

   1. sjun

    Ik stel voor Lucassen voortaan invasie-facilitator te noemen. Zelfs de Iraakse Mohammed Saïd al-Sahaf komt nog geloofwaardiger over. https://images.interactives.dk/2150_18_0405_07-vSX_s9INFg1ButyhXOfsSQ.jpg?auto=compress&ch=Width%2CDPR&ixjsv=2.2.4&rect=22%2C0%2C1155%2C799&w=960

  2. penis aqua di rosa

   Als de hoogleraar (waar hebben we het over, ik zou er niet voor willen werken) dit IQ/EQ heeft en een pretpakketstudie doceert, houdt het voor mij qua realiteit geheel op. Trouwens even over een andere boeg wat betreft een giga aanval op een democratie: ” is er ooit excuses aangeboden voor 9/11 aan welke Amerikaanse president dan ook”?

  3. Code134

   Geen domme jongen, maar wellicht bekleedt Sjun ook een leerstoel en publiceerde hij wetenschappelijke boeken van groter formaat.

   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Leo_Lucassen

   1. Roughwood

    En dan kun je natuurlijk geen wartaal uitslaan hè…

    1. denk eens na

     misschien gevalletje WODC.

 6. Jip

  Lucassen kon nog wel eens een potje breken. Die tijd is voorbij! Domme kletspraat, anti Trump, anti Israël, en het goedpraten en bagatelliseren van antisemitische terroristen.

  Zijn cijfertjes over asielzoekers kloppen trouwens ook van geen kant. Hij zegt bijvoorbeeld dit jaar minder dan in vorig jaar. Maar die van vorig jaren zijn er al.

  1. mening66

   En dan te bedenken dat deze zelfde Lucassen zich in de jaren 80 net zo druk maakte om de joden en Israel, maar toen was de stemming pro joden.
   Nu zag hij aankomen dat d moslims weleens een verdien model kon worden en ja, dan stap je over van haat naar de islam naar haat tegen de joden!
   Ik ken dit figuur persoonlijk uit de 90 tiger jaren en hij was toen Pro Rama, dus ach ik weet hoe die roodvreter te werk gaat!
   NON principes en geld is wat telt!
   Kom Lucas daag mij uit?!!!

 7. H.Vaes

  Laat mij toch altijd gedacht hebben dat ….Wilders…. overal schuldig aan was.
  Nu blijkt volgens deze idioot dat het niet zo is.

 8. Equilibrium

  Tsja, daar gaat het argument dat hoger opgeleide mensen slimmer zouden zijn.
  Laat dus voortaan dat hoger opgeleid argument maar achterwege.

 9. Anton Adriaan

  Hij kan wel een linkse pipo zijn, wiens ruggengraat gemaakt is van macaroni, maar hij heeft in dit geval wel gelijk.
  Deze gefrustreerde zandmensen hadden niet meer nodig dan Trump met zn kop, die weer eens een domme uitspraak moest doen, om een synagoge aan te vallen, een koosjer vreetschuurtje de ruiten eruit te gooien en davidsterrenvlaggetjes in de fik steken.

  1. Vit

   Dat doen ze anders nooit!!!

  2. Bloem

   @anton adriaan Radicalen hebben geen aanleiding nodig om joden en synagogen aan te vallen. Wanneer het niet strafbaar zou zijn deden ze het iedere dag net zolang tot er geen meer overeind stond en alle joden uitgeroeid zijn. Heeft u het nu nog steeds niet door of wilt u het niet begrijpen. U en uw soortgenoten zijn excuses schuldig dat dit volk in het vrij westen rond loopt

   1. Anton Adriaan

    Hehe wat?!

    “U en uw soortgenoten zijn excuses schuldig dat dit volk in het vrij westen rond loopt”

    Leg eens uit?
    Bedoel je met soortgenoten mijn Landgenoten, volksgenoten, raciale gelijken, uit Germaanse taal sprekende landen, blanke nationalisten? Of verwar je mij met andere gedachtegoeden?

    1. Bloem

     Uw soortgenoten de wegkijkers, goedpraters, ontkenners

    2. Dubbele Komma

     Heeft toch geen uitleg nodig?

     Jij en jouw maffe achterlijke soort die dit soort waanzin helemaal te gek vinden.

     Hij bedoelt jouw achterlijke opdringerige socialistische antifa soort die helemaal in hun eigen bubbel leven waar haatbaarden op handen worden gedragen.

     Omdat de socialistische medemens net als islam op geweld geilen. Geschiedenis vervalsen. En je wil aan iedereen opleggen.

     Dat bedoelt hij met jouw gore soort.

     1. Anton Adriaan

      Je bent een grote schreeuwbek. Maar goed ik ga er op in.
      ik heb een bloedhekel aan moslims! Kun je in de meeste van mijn posts lezen.
      De antifa beschouw ik als volksveraders.
      ik heb niets maar dan ook niets met Israël.
      Mijn soortgenoten zijn Nederlanders! En ik schaar mij achter blanke nationalistische groeperingen in Engeland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Vlaanderen, Oostenrijk en Zwitserland. Dat is mijn soort!

     2. Dubbele Komma

      Dat is niet echt te merken aan je domme commentaar.

      Je probeert me net uit te leggen dat 1400 jaar islamterreur de schuld is van trump. Volidioot.

     3. swetsnek

      Trek hij nou de keutel in DD of verbeeld ik mij dat maar.

     4. Anton Adriaan

      Nee downie komma,

      Ik heb nergens gezegd dat het de schuld is van wie dan ook.
      Wel dat Trump iets gezegd heeft dat iets heeft aangewakkerd.

  3. swetsnek

   jij bent nog erger dan zenuwgas vuile hufter jou tijd komt nog en nou snel de hand weer om je leuter knul want je ex is bezig met die grote neger weet je nog ??? hahahaha

   1. Anton Adriaan

    Swetsnek/dubbele komma/denk eens na.

    Moeilijke vraag, maar ik ben je even kwijt(niet door het gebrek aan leestekens lol). Wat in hemelsnaam bedoel je?
    Mijn ex? Grote neger? Wat ben je aan het raaskallen, zit jij aan de crack?

    1. swetsnek

     hahahahahahahha wat kan het jou schelen je hebt nog 40 exgenoten nee geen typefout hahaha meer toch met al die 40 nick’s in je platte hersens toch ?
     Nou ja hersens die zijn inmiddels zo goed als gereduceerd tot een walnootje met al dat naar binnenwerken van al die smirnoff
     Of wou je mij vertellen dat dat geleuter van jou normaal is ???
     Lijkt mij sterk .
     O JA DE GROETEN AAN JE VROUW HAHAHAHAAHAHAHAHAHAHA

     1. Anton Adriaan

      ?que¿

     2. swetsnek

      En het gezwel bassie en adriaan is weer uit geluld

     3. swetsnek

      Voor jou soort is wel bestraling en daarna chemo

     4. Anton Adriaan

      Swetsnek.. Ik hoop dat je begrijpt dat ik hier niet verder op in ga. Dit heeft niets te maken met uitgeluld zijn, maar op het besparen van energie. Die ik absoluut niet ga verspillen aan een hele domme knaap met hoogstwaarschijnlijk een fleecetrui aan en een paar crocks aan z’n voeten.

  4. Dubbele Komma

   Waar haal je die waanzin toch vandaan.

   Je bent dus net zo’n complete volidioot als Leo lucassen.

   Dus iedereen op deze wereld die geen moslim is, mag alleen maar moslims gelijk geven, want anders worden ze boos.

   Je bent knettergek en levensgevaarlijk,dhimmie dopper.

   Ga er lekker wonen in “palestina” wat nooit bestaan heeft.

   Manmanman wat een laffe mafkees.

   Manmanmanman

   1. denk eens na

    Laat mij er buiten .

 10. Bloem

  Het bewijst maar weer eens dat je niet intelligent hoeft te zijn om te kunnen leren

 11. buitenbeentje

  Ik denk dat we Trump dankbaar moeten zijn. Elke keer gaan er toch weer wat schellen van sommige ogen af. Het ware gezicht van de islam is (weer) getoond. Misschien dat zelfs sommige prominente joden nu eindelijk eens wakker worden (Asscher, Grünberg, hallo, dit is jullie toekomst).

  Ook zijn onze trollen vandaag verdacht stil, ze zullen toch niet van hun standpunt gevallen zijn en daarom een extra dosis medicijnen gekregen hebben.

  1. swetsnek

   heeeeeee buitenbeentje jij roept en ja hoor daar is ons eigen k,ank,er gezwelletje wel

  2. Dubbele Komma

   Juist buitenbeentje.

   Het is alleen maar goed dat zoveel mogelijk mensen die islam hysterie zien.

   Hoe meer mensen het helemaal zat worden dat gedram van die jankbabies met hun pedoprofeet.

   Zo is het zwakzinnige geluk van dhimmie dopper met zijn 40 accounts alleen maar goed.

   Dan kunnen die mensen die het gedram van de pedoprofeet drammers helemaal zat zijn kennisnemen van de gedachtes van dhimmie dopper zijn soort.

   En kunnen die mensen volgende keer met gezonder verstand wilders of baudet aanvinken op het verkiezingsformulier!

   Hulde dhimmie dopper,hou vol!

   Blijf dom lullen!

   Heerlijk. Hahahahaha

 12. jowyajax

  Ik weet niet wat DDS met dit artikel bedoeld, maar Europese landen die zich laten intimideren door deze islamitische idioten zijn totaal verkeerd bezig, Jeruzalem is van de JODEN en wat Trump durft te doen dat moeten de Europese leiders ook doen.

 13. Ritter

  “en dat heeft in Europa nogal wat stampij veroorzaakt.”

  Verreweg de meeste “stampij” komt van islamitische immigranten. Dat is wat je krijgt als je zoveel illegale immigranten toelaat uit de islamitische landen. Ze nemen o.a. hun Jodenhaat mee naar Europa.
  ——-
  Wegkijken heeft geen zin: antisemitisme hoort bij de islam
  https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/blog/2014/07/wegkijken-heeft-geen-zin-antisemitisme-hoort-bij-de-islam-1560780W/

  1. PMG

   is niet exclusief islam hoor, meer inclusief, er waren en zijn een hoop anti-semieten, waarom is mij een raadsel

 14. Vit

  Die heeft zijn titel gekregen met airmiles punten waarschijnlijk.

 15. Paaldanseres

  Zielig links gekwetst deuggleuf figuur… vooral geen aandacht aan besteden. #eikel

  1. van Urk

   Netanyahu boos: “Europa meet met twee maten” Wel veroordelingen tegen Trump en Israel maar geen veroordelingen van geweld en haatzaaierij vanuit de Palestijnse kant. http://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2017/12/567652-567652/

 16. marco1

  Toch ook wel makkelijk, we laten gewoon overal Trump zijn excuses voor aanbieden. Stel dat er een moskee in de fik word gezet dan is dat Trump zijn schuld als die dan bereid is zijn excuses aan te bieden is het vergeven en vergeten.

 17. lanex

  Man man man Lucassen, Zo intelligent en tegelijkertijd zo verschrikkelijk dom. Nee, Trump legt nu bloot hoe achterlijk dat volk is, er is altijd wel een aanleiding voor ze om krijsend de straat op te gaan en dood en verderf te zaaien. Maar, mét jou is het hele MSM circus die daar hadden gehoopt op een explosie van geweld een beetje tegengevallen, niet?

 18. Babaji538

  Mag ik u aller voorstellen, het Brein
  der Nederlanden!
  Petra Hermans

  1. corfo

   @Babaji538.
   Breed gezichtsveld.
   Jan Janssen.

   1. Zout

    @Babaji538.
    Datakabel doorknippen.
    Goede Raad.

 19. Mart

  Laat deze binnenbroekse rukker het eens wat kalm aan doen met dat piemeltje te knuffelen….is ècht niet goed voor de grijze massa,trekt vacum.

 20. denk eens na

  Leo lucassen is zo een nep hoogleraar wie net als het WODC opdracht krijg om het onderzoek van de regering kloppend te krijgen . Kort om een nep hoogleraar.

 21. nienke

  Die moslims hebben niets nodig om weer eens hun bloeddorstige waanzin te uiten.
  Ook zonder het gezegde van Trump hebben ze altijd wel iets wat hun tot alle waanzin leidt.
  De moordmachine draait ten alle tijden door bij deze woestijnratten, beschaving daar hebben ze nog nooit van gehoord leven nog steeds in de oertijd.
  Duim omhoog voor Trump die nu eindelijk de knoop heeft doorgehakt, vrede met deze woestijnratten komt toch nooit, Israel moet vernietigd worden dat is hun grootste wens.

 22. meanstreak2099

  dat trump dit geweld heeft aangewakkerd is voor mij wel duidelijk maar hij is inderdaad niet schuldig aan.
  en ik begin steeds meer te merken dat moslims iets slimmer zijn als ze geweld gebruiken, zij het voetbal of als ze in een kwaad daglicht worden gezet dat dat een legitieme reden is om te rellen.

 23. tomygun

  Dat is dus de linkse waarde voor een titel te misbruiken .
  100 keer meer respect voor de toilet dame die geef ik graag een tip .
  Een dubbele tip als zij dit naast de pot gedumpte door het putje kan spoelen .

 24. Parestado4

  Wijsheid komt van de Eeuwige,want de vreze des Heere is het beginsel der wijsheid.Je kunt nog zoveel titels v00r je naam hebben staan.Hoe meer titels hoe dieper ze buigen.Ik buig niet voor zo`n geaffecteerd orerende corpsbal.In dit land verdien je meer mer bla bla lbla dan met ondernemen!!

 25. A3aan

  Écht, ik kan er niets anders van maken, hij vraagt er om.

  https://www.youtube.com/watch?v=-RhkdbHc-cU

 26. Ali Yas

  “Trump heeft namelijk Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël, en dat heeft in Europa nogal wat stampij veroorzaakt.”

  Nee, nee en nog eens nee! De oorzaak ligt in de jodenhaat en islamofilie, die uitbarst in geweld zodra er iets wordt gezegd dat niet in de kraam te past komt. Die staatsgevaarlijke aanstellers verdienen heel wat meer tegengas dan ze krijgen.

 27. Gerlos

  En dit noemt zich professor, waarschijnlijk in de niet weet kunde, BELACHELIJK.

 28. trampoline

  Ik heb eerder gezegd dat ik niet meer zal reageren op wat er op dit forum door wie dan ook wordt gezegd. Dat doe ik dus ook nu niet.

  Denken is echter een andere zaak; ik denk wat ik wil en ik handel daarnaar. En ik ga, behalve wat zielsverwanten, niet meer in het openbaar vertellen wat ik vind.

  1. corfo

   @ trampoline.
   Bent u bekend met het feit dat hetgeen u vindt, naar de politie gebracht moet worden ?

 29. Seneca

  Deze Lucassen weet blijkbaar niet dat NL tot 1980 haar ambassade had in Jeruzalem. Van Agt heeft onder Arabische druk – waar hij bijzonder graag onder bezweek – de ambassade naar Tel Aviv verplaatst.

 30. ayreonaut

  Trump heeft het nogal druk, kreeg in de USA ook al het verwijt dat de bosbranden in California zijn schuld waren

 31. Florissa

  Hou dit soort berichten van zo’n mafklapper beter uit het nieuws. Hoogleraar,?? een imbeciel is het .

 32. Ruud562

  En dit soort dwazen geeft dus les aan de universiteit! Tja, verklaart een hoop!

  1. corfo

   @Ruud562.
   Geeft deze idioot inderdaad les aan de universiteit ?
   Ik heb steeds gedacht dat het een werkloze was, afgekeurd als kleuterleider.

   1. Code134

    Corfo is geen academicus, zoveel staat vast.

    1. Zout

     Error Code 134 Abort reaction: Persoonlijk wel, inhoudelijk niet.

 33. PMG

  Beetje slecht opgedroogd

 34. Rosasolis

  Wat een idioot is dit kerel. Hoe is hij ooit tot hoofdleraar genoemd? De meeste mensen
  weten dat welke westerse invloed, van welke land dan ook, of van welke nationale leider
  dan ook, wordt door de islam sterk veroordeeld. Sinds de oprichting van Israel en het
  erkenning van de UN is dit altijd het geval geweest, nu al bijna 70 jaar. Weinig of geen enkele bereidheid tot samenleving van de moslims (noem ze Palestijnen of niet) met de Joodse en Christelijke bevolkingsgroepen in dit heel kleine landje. Ieder vorm van Int.
  steun wordt altijd als een ramp beschouwd, of het komt van Amerika of van Europa.
  En omdat Jerusalem de wieg van onze Westerse Joods-Christelijke beschaving is, is dit
  oeroude stad altijd in he nieuws. Persoonlijk vindt ik dat de Ambassades in Tel Aviv moeten blijven. Dit is een grote moderne stad, die altijd ons Westerse maatschappij heeft vertegenwoordigd. En daarom moet Tel Aviv als Internationale stad blijven bestaan en veel steun krijgen als gewichtige invloed in de Midden-Oost. Behalve
  Tel Aviv, alles wat er over is om ons Westers beschaving te handhaven in het Midden-Oosten, is de grote Christelijke gemeenschap van Beiroet, Libanon. Ik zou het willen
  weten van iemand in de Christelijke deel van Beiroet: hoe gaat het met jullie?

 35. ernestovos

  Hoe je het ook wend of keert, Trump zijn uitspraken zijn hier hier wel (indirect) verantwoordelijk voor. Als iemand in zijn positie zo iets zegt gaat daar een reactie op komen. Waarschijnlijk heeft Trump daarom deze uitspraak ook gedaan. Past goed in zijn anti moslim straatje. Maar geweld gebruiken is altijd fout, zowel links als rechts.

 36. Two Ravens Black Kettle

  Het antisemitisch gehalte binnen de cultuur marxistische universiteiten is denk ik bijna zo groot als binnen islamitische gemeenschappen.
  Universiteiten zijn safe spaces geworden waar plaats is voor iedereen behalve voor mensen met een andere mening of een modicum van gezond verstand.
  (trigger warning, trigger warning, trigger, trigger, trig… Tr..)
  Universiteiten zijn ideologische varkensfokkerijen geworden.
  Vrolijk marcheren ze de Eenheidsworst fokkerij binnen en na vier tot zes jaar rollen ze er tien lichtjaren onnozeler en zeven schepels strontvervelend uit.
  Overvolle kwispedoors van Virtue Signalling.
  Vandaar de kleingeestige studentikoze Virtue Signalling liefde voor totalitaire antidemocratische partijen zoals D’66 en Groen Links bij deze snotterige gelijkdenkers.

 37. Kodi

  Agressie van de Islam zit gewoon in het DNA van de Islam vastgelegd en dat al sinds het jaar 622, dus zo’n 1400 jaar geleden!

  1. Kodi

   Agressie van de Islam vergt geen verklaring

   Het debuut van Rasoel

   Op maandag 6 maart 1989 verschijnt op de opiniepagina van NRC-Handelsblad een uitvoerig stuk, getekend door een op dat ogenblik onbekend schrijver: Mohamed Rasoel. Deze wordt door de redactie van de opiniepagina aan de lezers voorgesteld als een ‘in Iran geboren en in de islamitische wereld getogen’ auteur van een boek-in-wording De Ondergang van Nederland. Om alle twijfel aan zijn identiteit weg te nemen, stelt ook de auteur zichzelf keurig voor aan het begin van zijn stuk, getiteld ‘Agressie van islam vergt geen verklaring’:

   Voordat ik begin aan dit artikel, een reactie op de dreigementen van Khomeiny – een artikel dat mij een plaats op de dezelfde dodenlijst zou kunnen bezorgen als Salman Rushdie -, kan ik me beter even voorstellen. Ik ben een moslim, geboren uit gewone islamitische ouders in een gewoon islamitisch land. Daar heb ik mijn eerste twintig gewone islamitische jaren doorgebracht voordat ik naar het westen ontsnapte en terechtkwam in het land der naïeve dwazen dat Nederland heet.

   Ook de rest van het stuk – een artistieke schets uit het leven van de jonge Rasoel, een aanklacht tegen de ‘agressieve’ islam, en een dubbelzinnige lof voor het Westen en het ‘naïeve’ Nederland – was in hetzelfde, uitstekende Nederlands geschreven. Taalgebruik, beeldspraak, verteltrant, woordgrapjes en ironie verraden de hand van een geoefend schrijver. De oplettende lezer mag daaruit bovendien concluderen dat Rasoel een talenwonder moet zijn, gezien zijn perfecte beheersing van onze taal, of dat zijn stuk – overigens zonder de gebruikelijke vermelding van de naam van de vertaler – door de krant zelf was omgezet in Nederlands dat zo vlekkeloos en natuurlijk was dat daarin geen spoor van de oorspronkelijke taal te vinden was. Achteloos verwijst Rasoel ook naar een uitspraak van de Zweedse filosoof Therborn, zodat hem ook nog enige eruditie mag worden toegeschreven, zoals dat tenslotte ook blijkt uit zijn politieke en culturele kennis van de wereld, en niet in de laatste plaats van Nederland.

   Kortom, in tegenstelling tot de gebruikelijke opinieartikelen in die krant, had NRC-Handelsblad met de plaatsing van dit stuk tegelijk een veelbelovende literaire debutant aan het Nederlandse volk voorgesteld. Rasoel’s debuut in NRC-Handelsblad wordt immers gekenmerkt door een stijl die ook de rest van zijn aangekondigde boek De Ondergang van Nederland kenmerkt: Geen droog politiek betoog, geen journalistiek debat, niet de geborneerdheid van extreem-rechts, maar eerder de beeldende stijl van de literaire auteur:

   We boffen overigens wel dat dit alles niet vijftig jaar later is gebeurd, als Rushdie misschien als vrij burger op Jupiter had gewoond, en Khomeiny een interplanetaire oorlog was begonnen. Arme Rushdie: dacht hij dat hij tienduizend kilometer weg van India veiliger was en nu moet hij Michael Jackson’s plastisch chirurg laten komen eer hij weer door de Pakistaanse wijk in Londen kan lopen. De westerse wereld is geschokt door het vervaarlijke dreigement van Khomeiny. Ik heb die zin twee maal opgeschreven, omdat er iets mee is. ‘De westerse wereld is vervaarlijk geschokt door het dreigement van Khomeiny’ klopt volgens mij beter. Als je een kapot koffieapparaat aanraakt, kun je twee soorten schok krijgen: een elektrische schok en een schok van het onverwachte. Als je opzettelijk een stroomdraad aanraakt, krijg je alleen een elektrische schok. Welnu, ik zie groter gevaar in de schok die het Westen heeft gekregen dan in Khomeiny’s dreigement. Van twee schakers verliest degenen die zich laat verrassen. Het Westen had dit moeten zien aankomen (…).

   Zo ook is de ‘Iraanse’ auteur op de hoogte van het ‘onwaarachtige onderwijs’ op de Nederlandse scholen, waar de kinderen alleen maar luchtspiegelingen over de rest van de wereld zou worden aangeleerd, in plaats van de harde feiten, zoals de mogelijkheid om in Zuid-Amerika of Azië beroofd te worden. Hij kondigt verder aan dat hij in zijn boek zeven vormen van discriminatie zal onderscheiden, omdat volgens hem de Nederlanders zo bang zijn voor dat woord dat ze erin stikken, terwijl het ‘niet eens naar behoren is gedefinieerd’. Tenslotte gaat Rasoel in op het verschijnsel agressie. Hij heeft het dan niet zozeer over de moslims, als wel over de Nederlanders, zoals ook De Ondergang van Nederland eigenlijk niet alleen is gericht tegen de ‘buitenlanders’ maar vooral ook tegen die ‘dwaze’ Nederlanders:

   De levensgrote fout die Nederlanders maken is dat zij maar niet snappen dat niet alle mensen een verklaring voor hun agressieve gedrag nodig hebben. Ze zijn gewoon agressief. Punt uit. Maar nee, Nederlanders willen altijd in achtergronden spitten om iemands optreden te kunnen rechtvaardigen.

   Rasoel bleek in één opzicht gelijk te krijgen: De ‘naïeve Nederlandse dwazen’ zouden in eerste instantie zonder morren zijn scheldpartij op de ingeboren agressie van zijn ‘moslim-broeders’ slikken: Er komt geen commentaar op het stuk. Pas toen het jaar daarop De Ondergang van Nederland verscheen, barsten de protesten los, en kon de maskerade rond het auteurschap van het boek beginnen.

   Komrij, Rushdie en de moslims

   Is het toeval dat twee dagen later, op woensdag 8 maart 1989, Gerrit Komrij in zijn eigen column in dezelfde krant, NRC-Handelsblad, ook naar aanleiding van de Rushdie affaire, eveneens ondubbelzinnig de moslims op de korrel neemt, en daaruit de volgende conclusie trekt?

   Het is allemaal vergeefs geweest, het welzijnswerk en het gebabbel over anti-racisme. Verspilde moeite. Weggegooid geld. Niet een spat van redelijkheid of tolerantie is aan die groep, die zo lang in een maatschappij heeft geleefd die haar waarachtig ook wel wat had te bieden, blijven kleven. (…).

   Interessant voor de analyse op dit moment is dat Rasoel en Komrij min of meer tegelijkertijd in dezelfde krant afgeven op moslims en zich boos maken om de naïviteit van de Nederlanders, die alles zouden hebben gedaan om de ‘buitenlanders’ te verwennen, maar niet willen begrijpen wat daarvan terechtkomt. Komrij’s conclusie is dan ook dat het multicultureel beleid heeft gefaald, dat anti-racisme allemaal onzin is, en dat de politici nu niet met krokodillentranen moeten komen, conclusies die we later met zoveel woorden ook in Rasoel’s boek zullen aantreffen.

   Ook is het opmerkelijk dat Rasoel met zijn verhaal kennelijk zonder problemen een prominente plaats wist te bemachtigen op de toch eerder voor de elites gereserveerde opiniepagina van de NRC. We zullen dadelijk zien dat dit geenszins verbazingwekkend is, en dat er tussen Rasoel en Komrij meer dan alleen deze ogenschijnlijk toevallige overeenkomsten bestaan.

   http://www.dbnl.org/tekst/dijk012raso01_01/dijk012raso01_01_0003.htm

 38. @Supermaharadja

  Laffe linkse dweil

 39. Anna

  Had President Trump dan hetzelfde moeten doen dan zijn voorgangers Clinton, Bush en Obama? Hard roeptoeteren voor de hele wereld dat Jeruzalem van de Joden is en uit angst verder NIKS doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.