Moedige Oekraïense schaakkampioene wil titel niet verdedigen in Saoedi-Arabië: "Ik ben geen tweederangs wezen"

Geen categoriedec 27 2017, 12:00
Anna Muzychuk heeft niet één maar twee wereldtitels op zak. Die gaat ze nu kwijtraken omdat ze weigert af te reizen naar Saoedi-Arabië, waar vrouwen feitelijk tweederangsburgers zijn.
Het moet lang niet gemakkelijk voor haar zijn geweest om deze beslissing te nemen. Schaken is immers een bijzonder competitieve denksport. Als je het hoogste niveau wilt bereiken moet je er écht voor leven -- en dat van jongs af aan.
Toch heeft Anna besloten dat ze haar twee wereldtitels niet wil verdedigen:

"Ik wil voor mijn principes opkomen en de wedstrijd overslaan. Ik had er op vijf dagen kunnen verdienen wat ik normaliter op twaalf wedstrijden opstrijk. Dat is vervelend, maar het ergste is dat eigenlijk weinig mensen daar wakker van liggen."

Andere schaaksters hebben ook gerebelleerd. Zo lieten 150 spelers vorige maand weten dat ze het kampioenschap mogelijk gingen boycotten omdat schaaksters gedwongen werden om een hijab te dragen. Saoedi-Arabië is er uiteindelijk akkoord mee gegaan om de regels te versoepelen. De vrouwelijke spelers hoeven zich niet helemaal te bedekken, maar dienen een broek en "een gesloten kraag" te dragen.
Daar heeft Anna dus geen zin in. Zij bepaalt zelf hoe ze zich kleed, één of andere ouderwetse fundamentalist in een woestijn in het Midden-Oosten heeft daar niets mee te maken.
Dat is natuurlijk reden genoeg om dit toernooi aan je voorbij te laten gaan, maar er is nóg een reden dat het volstrekt achterlijk is dat Saoedi-Arabië het toernooi toegewezen heeft gekregen. Israëlische schakers zijn namelijk niet welkom. Die mogen dus niet eens meedoen, omdat ze joods zijn en in Israël wonen. Antisemitischer dan dat wordt het niet, maar blijkbaar heeft de internationale schaakbond daar lak aan. De oliedollars rollen namelijk heel goed daar in Arabistan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten