Nee rokers zijn niet weerloos, maar dat betekent niet dat sigarettenfabrikanten vrijuit gaan

Geen categoriedec 06 2017, 14:00
Jinek.
Gisteravond heeft Jinek (het tv-programma) voor flink wat onrust gezorgd op Twitter. Het programma tweette namelijk de vraag: zijn rookverslaafden weerloos? Hele horden mensen reageerden daarop. Veel van hen -- veelal mensen die nooit rookverslaafd zijn geweest -- reageerden afwijzend op de vraag. Welnee, mensen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leven. Wat sigarettenfabrikanten doen staat daar los van.
https://twitter.com/wrldcz/status/938226980176257025?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ad.nl%2Fshow%2Fvolgers-eva-jinek-reageren-massaal-op-twitterbericht-over-rookverslaafden~ac9d902b%2F
Jaren geleden (acht jaar) was ik verslaafd tot op het bot. Ik rookte niet één, maar twee pakjes sigaretten per dag. Vanaf mijn dertiende. Ik rookte toen twaalf jaar lang: ik rookte bijna net zo lang als dat ik niet rookte.
Verschillende malen probeerde ik te stoppen. Eén keer lukte het me om 3 maanden van sigaretten af te blijven, daarna 'viel ik terug.' Maar toen ik 25 jaar oud was stopte ik succesvol. Waarom toen wel en die andere keren niet? Omdat ik mezelf toen geen ruimte gaf. Ik moest stoppen, vertelde ik mezelf. Er was geen andere optie meer.
En dus stopte ik.
Dit betekent dus dat rokers niet "weerloos" zijn. Als één roker kan stoppen kunnen andere rokers ook stoppen. Maar: dit is iets heel anders dan de vraag of sigarettenfabrikanten geen verantwoordelijkheid moeten nemen voor hún kwalijke daden. Ja, het is mogelijk op te stoppen met roken, maar het is wel degelijk ontzettend zwaar. Iemand die nooit verslaafd is geweest heeft daar werkelijk geen benul van. Alleen verslaafden en ex-verslaafden (of het nou aan drugs, sigaretten of alcohol is) begrijpen dit. Als ex-roker die succesvol gestopt is kan ik met de hand op mijn hart zeggen dat er heel veel voor nodig is om je permanent te doen stoppen. Het belangrijkste is een totale mentaliteitsverandering; dat is de moeilijkste verandering van allemaal. De lichamelijke effecten kun je nog wel mee dealen, maar de psychologische verslaving? Oef. Daar is echt een totale transformatie voor nodig.
En dat komt voor een heel groot deel door het walgelijke, misselijk makende gedrag van sigarettenfabrikanten. Die fabrikanten -- handelaars des doods -- hebben bewust stoffen toegevoegd om mensen nog verslaafder te maken. Ze weten al heel, heel, heel lang dat sigaretten dodelijk zijn. Juist daarom hebben ze extra stoffen toegevoegd; immers, hoe verslaafder mensen zijn, hoe moeilijker het is om te stoppen, en hoe geld de fabrikanten 'verdienen.'
Een kind zal nog begrijpen dat fabrikanten daar wel degelijk verantwoordelijk voor gehouden moeten worden. Sterker nog, als je begrijpt dat als je sigaretten op de bedoelde manier gebruikt je er dood aan gaat, besef je ook dat deze fabrikanten bewust mensen de dood injagen. Dat is in strijd met de wet. Dood door schuld noemen we dat, geloof ik.
Pak ze dus maar aan, die fabrikanten. Rokers moeten met respect en compassie behandeld worden, maar die fabrikanten? Die mogen allemaal kapot.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten