Peilingen: Forum voor Democratie haalt de PVV in en is nu de derde partij van Nederland

Het blijft hard gaan met de jonge Forum voor Democratie-partij van Thierry Baudet. Deze week wint de Amsterdamse doerak weer een zetel, die hij op de PVV verovert. Daarmee is een mijlpaal bereikt: het FVD is groter geworden dan de PVV.

peiling-17-12-2017

Het is gebeurd. Ruim negen maanden na diens roemruchte entree in de Tweede Kamer is Thierry Baudet uit de schaduw van Geert Wilders gestapt en noteert zijn beweging méér zetels dan de PVV. Althans, dat blijkt uit de jongste peiling van Maurice de Hond. Daarin gaat het Forum voor Democratie van 14 naar 15 zetels. De PVV maakt een omgekeerde beweging en valt terug van 15 naar 14.

Het Forum voor Democratie klimt daarmee op in de pikorde. Stond de partij vorige week nog samen met het CDA op de vierde plek, zo weet het FVD deze week zichzelf op het erepodium te hijsen naast de PvdA. Thierry wint virtueel brons.

De mijlpaal voor het FVD is een nekslag voor de PVV. Niet alleen omdat zij zijn voorbijgestreefd door een concurrent, maar ook omdat de partij van Geert Wilders al sinds september 2008 niet meer op 14 zetels heeft gestaan. Men gaat dus bijna tien jaar terug in de tijd met deze peiling.

Maar erg onverwacht kan deze klap niet zijn gekomen. De PVV heeft namelijk geen bijzonder goede week gehad. Het probeerde met veel bombarie een lokale afdeling in Rotterdam te lanceren, maar zag diens geplande PR-momentje gekaapt worden door DENK. Zij besloten om gelijktijdig aan te kondigen óók in de Rotterdamse gemeentepolitiek te gaan stappen. Tot overmaat van ramp moest Wilders een dag later ook nog zijn lijsttrekker weer terugtrekken: de man bleek na onderzoek op social media fan te zijn van een notoir holocaustontkenner.

Met 2018 in het vooruitschiet is één ding zeker: nog nooit in diens elfjarige bestaan heeft de toekomst voor de PVV er zó somber uitgezien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

79 reacties

 1. Code134

  De aanhang van de PVV loopt over naar de nieuwe rechts-populistische ster aan het firmament. Deze versnippering juich ik toe. Verder is het politiek allemaal weinig relevant.

  1. trampoline

   Dat is een stuk beter dan naar de nieuwe linkspopuliste Lilian Marijnissen.

   1. Guus Geluk

    Marijnissen is geen populiste.

 2. trampoline

  Gewoon rustig doorgaan Thierry! de rest van de politiek kan je blijven demoniseren maar tegenhouden kunnen ze je niet.
  Of ze moeten natuurlijk weer hun toevlucht nemen tot de methode Pim Fortuyn; Volkert is tenslotte op vrije voeten.

 3. DolleDries

  De Hond blijft manipuleren en wil iedereen wijs maken dat FVD groter ten koste van de PVV wordt. Ik zou als PVV stemmer geen enkel reden weten waarom ik zou over lopen naar de FVD. Wat presteert de FVD tot nu toe eigenlijk.

  1. Code134

   Het is ook prima, DolleDries dat je PVV blijft stemmen. Het beste is dat PVV en FvD de vis uit het rechts-populistische vijvertje eerlijk verdelen.

   🙂

   1. DolleDries

    Ik begreep altijd van jou dat het maar peilingen zijn.

    1. Code134

     Yep, het zijn maar peilingen. Die geven slechts trends aan in de populariteit van politieke partijen. Ze blijken de uitslag van de echte verkiezingen altijd slecht te voorspellen. Zo peilde de Hond de PVV de afgelopen jaren altijd veel hoger dan ze in verkiezingen konden waarmaken.

     1. PMG

      Correct. Iedereen mag stemmen wat hij wil maar die PVV aanhang heeft en blijft zichzelf klem zetten. De PVV is geen echte partij zoals de partij van Pim Fortuyn dat ook nooit was. Ik hoop dat het FVD het wel voor elkaar krijgt en het ziet er goed uit maar ze komen net kijken en dan neem je het op tegen grote partijen die het al jaren doen. Het is heel belangrijk niet aan Eigen success ten onder te gaan maar is is nog ruim 3 jaar tijd tot de volgende landelijke verkiezingen en in die tijd kan een hoop gebeuren.

     2. Dubbele Komma

      Je kan janken wat je wilt.

      PVV en fvd samen al op 29.

      Top!

   2. Limburgse Kuifje

    Alleen jammer voor jou Code134 dat Forum niet alleen een paar zeteltjes van de PVV weet te pakken maar ik denk voornamelijk van VVD (8 verloren sinds de verkiezingen) en van CDA (5 verloren sinds de verkiezingen). Het gaat met Forum de goede kant op. Heeft niks met links-rechts-of midden te doen maar met het gezonde verstand van mensen. Thierry Baudet is de enige politicus in heel Den Haag die een visie heeft. En dat is kei- en keihard nodig voor dit land. Want als je geen visie hebt zoals Rutte over zichzelf zegt, hoe kun je dan een land besturen naar een doel dat je voor ogen hebt? Over enkele maanden zal ook de VVD worden ingehaald en dat weten ze al te goed. Daarom doen ze al volop mee met demoniseren, alleen mensen worden meer en meer wakker en zien de VVD niet meer als een veilige baken. Mijn zondag is wederom goed.

    1. Code134

     In de peilingen van de Hond pakt geen enkele partij een zeteltje. Het geeft slechts de waan van de dag aan in het kiezerssentiment. We weten inmiddels dat de Hond de afgelopen jaren de uitslagen van de PVV altijd veel te hoog peilde.

    2. Zout

     Geen woord aan toe te voegen Kuif, helemaal juist!

    3. PMG

     Juist! gezond, zeg maar boeren-verstand zoals ook Fortuyn dat had en het ook wist te benoemen. Boeren hebben Nederland gebouwd en daar zijn eeuwen overheen gegaan van keihard werk. Die cultuur en mentaliteit is typisch NL: Luctor et Emergo, het eeuwige gevecht tegen het water en we hebben gewonnen, die mentaliteit en cultuur heeft NL gebracht waar het is, daar passen geen duizenden hand-op-houdende buitenlanders tussen. Door die mentaliteit geinspireerd werd het kleine NL een wereldmacht, bevoer de zeven zeeen, dreef handel over de hele planeet. We moeten terug naar die tijd van succes. Samen kunnen NL-ers dat, Nederland is al sterk, wat de rest van Europa doet is hun zaak.

     1. Code134

      Ik vind Baudet ook echt op en stoere boer lijken.

      🙂

  2. Blue monday

   Daarom mag ik drifitge Dries wel, blijkbaar de enige populist/nationalist hier die het verschil tussen de PVV en FvD goed kent.

   Dat de grote menigte hier het blijkbaar niet uitmaakt en net zo makkelijk van partij veranderd als hun bescheten onderbroek is tekenend.

   FvD is VVD-plus en PVV is een nationalistische variant van de SP/PvdA

   Het enige dat ze gemeen hebben is aversie tegen de gevestigde politiek en het waarschuwen voor de islam (hoewel FvD dat ook bijzonder halfslachtig doet)

   Driftige Dries, je bent een klootzak, maar wel mijn klootzak en je heb ruggengraat!

   1. Zout

    FVD is een nieuwe politieke beweging en absoluut geen VVD+. Dat zouden de ouden van dagen wel wensen maar die wens is dood. De oude politiek (VVD) is gestorven, logisch want haar bestaansrecht is verdwenen omdat de oude politiek niet doet wat het volk wil.

 4. loes530

  De hond geloof ik niet meer

 5. loes530

  Ik erg me aan de hond

 6. Vit

  Ik geloof er niet zo in dat FvD die zetel van de PVV heeft verovert, lijkt mij eerder van de VVD.

  1. Code134

   Geloof je wel dat de PVV in rap tempo afbrokkelt?

   1. Vit

    Helaas wel ja.

 7. DolleDries

  Niks tegen de islamitische swastika, de overwinningsvlag van allah die in onze straten wappert om ons te intimideren.
  Wilders lanceerde de ‘kopvoddentaks’. Zou je zo’n woord bedacht kunnen hebben?
  ,,Nee, maar het is prima dat hij het gebruikt. Dat is vrijheid van meningsuiting. Ik heb zelf niks tegen hoofddoekjes en zelfs over het boerkaverbod twijfel ik. Zo’n verbod stuit me als echte liberaal tegen de borst: mensen moeten in principe kunnen dragen wat ze willen.’’ AD >>
  Knettergek. Had ik dat al eens gezegd over Nanninga ? Nee. Bij deze; dat mens is knettergek.

 8. loes530

  wordt die op de fout van rotterdam af gestraft de hond mag van mijn de boom in

  1. Blue monday

   Zeg Loes, het begint wel op te vallen dat je de gemiddelde PVV’er zit te persifleren, met je domme opmerkingen en taalfouten die een immigrant na 3 maanden nog niet eens maakt.

   1. Zout

    Hoepel toch op met je gezeik over taalfouten.

 9. buitenbeentje

  Er is helemaal niets gebeurd, anders dat de Hond weer een boer heeft gelaten. Verderop in deze week is de PVV weer tweede.

  Er is maar 1 peiling en dat is op de verkiezingsdag na sluiting van de stemlokalen.

  1. Code134

   Wat er gebeurt is dat zichtbaar wordt dat de PVV over zijn hoogtepunt heen is en dat Baudet door veel PVV-ers wordt gezien als een aantrekkelijk alternatief.
   Politiek betekent het inderdaad niets.

   1. Feit

    Code schijt in zijn broek voor de PVV en Forum.

    Vooral het Forum houdt zijn leven in een greep.

    1. Code134

     Het SCP heeft in zijn onderzoek vastgesteld dat een zesde deel van het volk ‘deplorables’ zijn en ontevreden over hun levenssituatie. Veel van die mensen stemmen op populistische rattenvangers.
     Ik vind dat wel een serieus probleem. Er is teveel armoede en teveel mensen zitten in een uitzichtloze situatie. Ik denk niet dat PVV en FvD dit probleem kunnen en willen oplossen, andere partijen wel en ik vind dat ze dat moeten doen.

     1. Holland

      Een soortgelijk instituut als het Sociaal Cultureel PLANbureau bestond ook onder het oude Sovjetregime. Directeur Putters van het SCP is een doordesemde PvdA’er die 10 jaar voor de socialisten in de Eerste Kamer zat. Het SCP is dan ook niet anders te classificeren als een overheidspropaganda-apparaat dat gewenste uitkomsten op bestelling levert.

     2. Code134

      Ik begrijp heel goed dat de uitkomsten van dit onderzoek slecht vallen bij rechtspopulisten. De fatsoenlijke politieke partijen kunnen echter opgelucht ademhalen: het gaat met Nederlanders in nagenoeg alle opzichten beter, de meerderheid heeft een stabiel vertrouwen in de huidige politiek en zelfs de acceptatie van allochtonen is verbeterd. Het toont aan dat PVV en FvD geen weerklank vinden bij een grote meerderheid van het electoraat.

      Mooier kunnen we het niet maken.

     3. Vraagtekentje

      “andere partijen wel en ik vind dat ze dat moeten doen”

      Andere partijen zijn al jaren aan zet, ze “doen” het fantastisch…toch???

      Zou het niet fijn vinden dat FVD zijn stemmers bij PVV weghaalt, liever bij VVD.

     4. Limburgse Kuifje

      Code134 je schrijft “De fatsoenlijke politieke partijen” Wat is voor jou de definitie van een fatsoenlijke partij en welke partij(en) vallen binnen deze definitie? Daarnaast vind ik het van weinig fatsoen getuigen als je schrijft populistische rattenvangers. Zijn mensen dan ratten geworden?

     5. trampoline

      Ach, het door links geregeerde SCP. Dat is net zo “onafhankelijk en betrouwbaar” als het DODC, toch?
      Waar de uitkomsten regeringsfähig gemaakt worden.

     6. Code134

      @Kuifje,
      Onder fatsoenlijke politieke partijen schaar ik alle politieke partijen, behalve de PVV en het FvD.

      De term ‘rattenvanger’ verwijst naar het sprookje van de rattenvanger van Hamelen. Als je de moraal van dat sprookje doorgrondt snap je ook hoe ik de term bedoel.

     7. Roughwood

      Gezien uw aantal reacties op dit artikel kunnen we toch wel concluderen dat uw onrust en zenuwachtigheid aangaande de opmars van het FvD in de afgelopen maanden alleen maar is toegenomen en nog steeds toeneemt. Vermakelijk! Schijnbaar ook bij Deugen 66, gezien hun recente infantiele twittergedrag. Dan heb ik slecht nieuws voor u. Die reeds genoemde opmars gaat niet stoppen. NL’ers met een gezond verstand zijn de gevestigde politieke orde, volkomen begrijpelijk en terecht overigens, spuugzat. Het FvD blijft de komende tijd de zetels bij de PVV en VVD wegsnoepen en de welbekende demoniseerbrigade zal dientengevolge vervolgens het vuilbekkerijoffensief weer opvoeren.

     8. Code134

      Ik zou mogelijk een beetje nerveus worden als er een kans zou zijn dat FvD en PVV meer dan een derde van het electoraat zouden kunnen charmeren.

      Die kans is echter uitgesloten.

   2. Dubbele Komma

    Jouw mening stelt niks voor.

    Je zat overal al naast. Daarom haten de linkse nazi’s het referendum.

    Jouw soort mag pas meepraten als je het volk zijn referendum laat houden.

    Dictatoriale proekpoepertjes zijn jullie.

    Bang voor de islam.

    Bang voor de mening van het volk.

    Kim il jong dopper

 10. Vit

  Dat de VVD er 8 kwijt is sinds de verkiezingen vind ik niet meer dan terecht, die zijn volgens mij alle naar de FvD gegaan.

 11. Holland

  Peilingen peilen de waan van de dag. Het FvD is hot en trekt veel jonge kiezers die weinig van de oude politiek moeten weten. PVV en FvD hebben nu samen 29 zetels: het gaat dus prima met de rechtse politiek.

  1. Blue monday

   Rechtse kiezers zijn alleen niet zo loyaal, die lijken bij de dag van held te veranderen.

   Is wachten tot FvD en PVV zich weer op gaan splitsen en welke held nu weer uit de puinhopen opstaat.

   1. Holland

    Het totaal aantal rechts-stemmende kiezers groeit aanzienlijk Blue, en daar gaat het om.

 12. Vit

  Ik verwacht zo dat als ons Pieter deze week overstapt naar de FvD de peiling begin volgend jaar naar 20 gaat.

  1. Vit

   Ps, ook bij Ipsos.

 13. Blue monday

  Als ik Tim even mag citeren…

  “als de SP (lees FvD) iets populairder wordt, dan zorgt ze er in feite voor dat geen enkele linkse (lees rechtse) partij de grootste club van Nederland kan worden”

  Gefeliciteerd Tim, je stukjes kunnen zo de bullshit-generator in…je hoeft alleen links en rechts om te wisselen en je kunt weken….zo niet maanden vooruit met je obligate stukjes.

 14. Fortiori

  Heel goede ontwikkeling t.a.v de PvdA. Het verstand keert terug.

  1. HW

   Moeten ze niet links lullen en rechts de zakkenvullen, want daar hebben de mensen de buik vol van.

 15. Lex

  FVD is een nekslag voor de PVV.

  Ik zag dit allang aankomen.

  Geert Wilders heeft die energie en glans niet meer om terug te vechten hij raakt uitgeput en dat kun je ook wel goed aan hem zien. bijna 13 jaar bewaking heeft ook zo zijn gevolgen.

  We kijken allemaal uit wat Forum Voor Democratie gaat bereiken, De minima is enigszins achterdochtig gezien de plannen en uitspraken die Baudet heeft voor o.a. mensen met een uitkering.

  Met welke voorstellen gaat FVD komen die kunnen rekenen op een meerderheid in de tweede en eerst kamer. Tot nu toe is er nog een enkel initiatiefvoorstel aangenomen.

  Op dit moment is het ook bij FVD bla bla bla. Net als bij de PVV die dankzij de doorgeslagen islam boodschap steeds ongeloofwaardiger word.

  Ja we weten het langzamerhand wel dat de islam een gevaar is meneer Wilders. Er is meer dan islam lijkt mij.

  Al vanaf het begin stem ik PVV Ik zal toch echt overtuigt moeten worden wil ik bij de eerstvolgende verkiezingen “hopelijk heel snel” weer PVV gaan stemmen.

  En met die gemeenteraad verkiezingen daar is de PVV veel te laat mee begonnen daar had hij 6/8 jaar eerder landelijk mee moeten beginnen.

  Ik vraag me af of de PVV over 10 jaar nog wel bestaat?

  1. Code134

   @Lex,

   Die vraag hoef je jezelf niet te stellen: de PVV bestaat over 10 jaar zeker niet meer.

   1. Spaanse kok

    Gezien de hoeveelheid buitenlandse sollicitaties van Wilders hoopt hij op een rustige oude dag ver weg uit Nederland, na een politieke loopbaan zomer resultaten.
    Zonder Wilders is de PVV weinig tot niets.

   2. Ali Yas

    Als ik mijn geld had gezet op elke keer dat jij een voorspelling deed, Wim, dan was ik nu een vaste klant van de voedselbank.

    De realiteit is anders. Er is in dit land plaats voor een gematigd-linkse partij die tegen de islam en de eu is, er is ook plaats voor een wat rechtsere partij die tegen de islam en de eu is. Sterker nog, er is plaats voor nog veel méér partijen die tegen de islam en de eu zijn. Als de islamotolerante en eurofiele partijen niet snel het licht zien, worden ze stuk voor stuk vervangen.

    1. Code134

     Er is wel plaats voor een rechts-populistische partij als de PVV maar deze partij en zijn lijsttrekker lopen op hun laatste benen. De PVV heeft geen toekomst omdat ze drijft op de persoon Wilders. Deze man heeft niets gedaan aan het bouwen van een partijorganisatie die in staat is door te gaan als deze uitgebluste lijsttrekker vertrekt.

     1. Lex

      Ja waarom heeft Geert Wilders gekozen voor deze manier van besturen.

      Juist om LPF tafelen te voorkomen. Geert Wilders is echt de fout in gegaan met het catshuis onderhandelingen.

      Hij was opgestapt door de schandalige bezuinigingen op de gepensioneerde nederlanders. Hij had dit toen beter kunnen accepteren en door moeten regeren.

      De minder minder uitspraak daarmee had hij de doodvonnis getekend voor de PVV.

      Het bleek de PVV weer voor de wind te gaan tot de verkiezingen en zoals verwacht de PVV niet aan de onderhandelingstafel mocht aanschuiven.

      Wat is trouwens schandalig vind. De wet moet nodig worden herzien. Partijen moeten aanschuiven gelang het behaald aantal zetels.

      Opeens was FVD er en dat doet de PVV zeker geen goed.

      De enige manier lijkt mij dat beide partijen samen gaan fuseren. Hmmm twee kapiteins op een schip?

      Ik ben er van overtuigt dat als FVD er niet was gekomen dat de PVV nu hoog in de peilingen had gestaan.

      We zien wel hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

      Lex

 16. Ben Zine

  Dat het Forum de PVV voorbijstreeft is helemaal niet relevant. Veel belangrijker is dat het verschil tussen het Forum en die verschrikkelijke VVD nog maar 10 zetels bedraagt. Dat is een overbrugbaar verschil. Als Forum nog een vijftal zetels erbij krijgt en de firma List & Bedrog (de VVD dus) levert er 5 in staan ze al op gelijke hoogte. Het mooiste zou zijn als het zich zou uitkristalliseren tot slechts twee partijen. Thierry op rechts en Lilian op links. Dat schept duidelijkheid. Zijn we ook meteen af van dat ziekelijke gepolder waardoor alles wordt dichtgetimmerd en kapotonderhandeld.

  1. Code134

   Ben Zine bepleit het Weimar-model waarin er alleen nog extremistisch links en rechts bestaat in de politiek en de middenpartijen zijn opgelost.

   Mogelijk denkt hij dat we dan een stabiel Nederland zullen krijgen.

   1. wheelboy

    code 134 leuk te horen dat je dat benoemt . Maar weet je ook wie de schuldige waren .Juist de geallieerden .Die gooide alle schuld op de weimar republiek en die moest de schade betalen van ww 1 .Daardoor hyperinflatie en hoop werkloosheid .Dat dreef de Duitser in de armen van de NAZI partij . Na WW 2 hebben ze het anders aangepakt gelukkig .

    Door de politiek correcte figuren in de EU zal als het tegen zit met de economie . Is de kans groot dat de mensen wederom een extreem figuur als leider kiezen .Vraag je dan achteraf eens af wie was er fout .Degene die het met harde hand oplost (niet mijn voorkeur) .Of degene die het zagen gebeuren en er niets aan doen !!!

 17. Zout

  VVD zal hiermee ten einde zijn. FVD gaat namelijk niet samenwerken met VVD maar wel met PVV.

  1. Albert03

   Ja en samen hebben ze 29 zetels, dat zal het verschil wel maken. Waar gaan ze die andere 46 vandaan halen denk je?

   1. Zout

    Kwestie van tijd Albert, kwestie van tijd. FVD zal dramatisch groeien en aan de zijlijn staan de meer dan competente vaklieden te popelen om strategische politieke posities in te nemen om het land te besturen en het volk te dienen. Door directe democratie. Welkom in 2018!

  2. Blue monday

   En waar haal jij die wijsheid vandaan.

 18. PMG

  And the biggest LOSERS over all: tataaaa … de VVD!

  Duidelijk teken, wegwezen Rutte, lekker naar Brussel.

 19. Albert03

  De PvdA weer groter dan de PVV in de peilingen. Dat is ook weer even geleden.

  1. Zout

   Vandaar het overbekende ‘broodje peiling’ (met saus)

 20. Zout

  FVD nu derde partij van het land in nieuwste peiling. Word ook lid van de snelst groeiende beweging van Nederland: http://www.fvd.nl/word-lid

  1. Fortiori

   Ach, het is net als met eb en vloed , het komt en het gaat. Af en toe een beetje deining.

 21. wheelboy

  Voor diegene die niet kunnen tellen .Afgelopen verkiezingen hadden PVV en FvD 22 zetels in totaal .Nu zijn er dat virtueel 29 . Dus een virtuele winst van 7 zetels tov maart .

  Code 123 ik weet niet waar jij op stemt en waar je op stemt is je goed recht . Alleen vraag ik me soms af of mensen zoals jij je er echt in verdiept hebben . Heb je bv je ooit eens afgevraagd wat al die vluchtelingen/ allochtonen kosten !!! EN wie dat betaald . De milieu smoesjes tax .Ooit oplossingen gehoord voor dat probleem? Ik niet .Zonnepanelen en windmolens zijn geen oplossing .Zij kunnen niet voor een constante levering van energie zorgen . Als je zoiets echt wil aanpakken dan zul je hier in NL geteide centrales en thorium reactoren moeten plaatsen .Dan heb je echt oplossingen die voor een constante levering van energie kunnen zorgen . Dan die vluchtelingen alleen die syriërs gaan ons al 10 tallen miljarden kosten . laat staan de rest 3/4 van de bijstanders is Allochtoon .
  lees dit maar eens . Ik stem toh geen FvD maar zit er wel aan te komen . Lees dit maar eens .
  https://www.ad.nl/binnenland/stop-massa-immigratie-om-verzorgingsstaat-betaalbaar-te-houden~aae4b1cb/

  1. Code134

   Er is inderdaad sprake van en virtuele winst van de rechtspopulisten. Die trend zagen we bij tussentijdse verkiezingen overigens onveranderlijk in de peilingen, zoals we bij tussentijdse peilingen ook altijd de oppositiepartijen virtueel zien groeien, maar het betaalde zich bij echte verkiezingen nooit uit.

   Ik neem dit soort virtuele opvliegers daarom ook niet serieus.

   1. Zout

    Uiteindelijk zullen nieuwe verkiezingen dat inderdaad uitwijzen. Of The Dog er ver naast zit? Ik denk het niet!

    1. PMG

     Glazen bol: VVD + FVD + PVV + D66

 22. Anna

  PvdA virtueel 15 zetels? Zou dat komen omdat de PvdA in Rotterdam geen Nederlandse vlag wilde zien in de Gemeenteraad? PvdA vond dat met onze Nederlandse vlag “niet alle mensen werden vertegenwoordigd”.PvdA is er niet voor Nederland. Terecht leugenachtige VVD van 33 naar 25. Rutte laat de Nederlanders diep zakken omdat hij voorkeur geeft aan Een Groot Europa, zoals D66.

  1. Code134

   De PvdA is inderdaad sterk aan het terugkomen.
   Knap werk van Asscher.

 23. DolleDries

  Nog even dan hebben we de Oostenrijkse rechtese politieke situatie hier. Dat is alleen maar toe te juichen.

 24. poldi

  Mensen trap er niet in.
  Onze Manipulator de Hond doet er wekelijks alles aan om een beeld te scheppen dat het FCD elke week een zetel afpakt van de PVV.
  En daar heb je dan die anti-Wilders jakhals Code123 die gezien zijn reacties zit te kwijlen van misplaatst genoegen.

 25. EllyD18

  Toch blijft Rutte denken dat de Nederlanders hem nog niet beu zijn.

  1. Code134

   Voorlopig is dat ook niet zo. Ook in deze peiling is de VVD de grootste partij.

 26. Wim Vreeswijk

  Het is natuurlijk wel een positief feit dat de nationalisten samen (FVD+PVV) nu samen op 29 staan en veel groter zijn dan de VVD met slechts 25 zetels. Dus Wilders heeft hiermee wel het nakijken !

 27. Paaldanseres

  Maurice de Hoax… echte… ahum… peilingen uitgevoerd door een randdebiel.

 28. Guus Geluk

  Aandoenlijk, hoe men het vertrouwen geeft aan de zoveelste klungelaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.