Pijnlijk voor Rutte III: 69% van Nederland is keihard voorstander van referenda, meldt het SCP

Formatiedebat: Mark Rutte (VVD) en Gert Jan Segers (CU). Maurits Oussoren/De Dagelijkse Standaard.
Foto: Formatiedebat: Mark Rutte (VVD) en Gert Jan Segers (CU). Maurits Oussoren/De Dagelijkse Standaard.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt met cijfers over ons land die niet in alle gevallen positief uitpakken voor Mark Rutte en zijn democratieverloochende kabinetspartners.

Zo ongeveer eens in de twee jaar komt het SCP met het rapport ‘De sociale staat van Nederland’. In dit boekwerk worden allerlei facetten van de Nederlandse samenleving becijferd, van de economie, onderwijs en sociale veiligheid tot de publieke opinie. En om maar meteen eerlijk te beginnen: veel van die cijfers pakken aardig positief uit voor het derde kabinet van Mark Rutte. Het percentage Nederlanders dat bijvoorbeeld vertrouwen heeft in onze economie is de afgelopen jaren bijzonder sterk gestegen: waar in 2012 nog zo’n 30 procent vertrouwen had dat het beter zou gaan, is dat anno 2017 al 86 procent. En ook onze verwachtingen wat betreft de algemene toekomst van ons land zijn hooggespannen: alleen de Ieren en Luxemburgers zijn positiever.

Helaas is het verhaal niét zo rooskleurig voor de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wanneer we kijken naar de politieke aspecten. In het hoofdstuk ‘Publieke Opinie‘ wordt allereerst duidelijk dat Nederland Rutte III (en II, het onderzoek gaat ook over 2016) voor geen cent vertrouwt: slechts een zeer schamele 18 procent van de volwassen bevolking schenkt het kabinet haar vertrouwen. Daarbij valt echter nog te zeggen dat dat getal nooit bijster hoog is geweest: het record werd gevestigd in 1998, toen 26 procent tevreden was. Ook niet bepaald cijfers om over naar huis te schrijven.

Nee, het wordt pas écht pijnlijk als we iets verderop in hetzelfde hoofdstuk kijken naar de stelling “Over sommige, voor ons land belangrijke beslissingen moet door de kiezers zelf worden gestemd, het zogenaamde referendum.” Deze vraag is actueler dan ooit, en de verzameling aan antwoorden erop betekenen slecht nieuws voor Rutte en zijn democratiehatende kompanen: maar liefst 69 procent van Nederland is het ‘eens’ of ‘zeer eens’ met deze stelling. Dat is, hoe je het ook wendt of keert, een overduidelijke meerderheid die vóór de volksraadpleging is. Daarbij moet opgemerkt worden dat de gedesillusioneerde eurofielen – die na het Oekraïnereferendum opeens toch niet meer zo pro-referenda zijn – hierin al zijn meegenomen: nadat de steun jarenlang rond de 80 procent lag (in 2014/2015 zelfs op 82) is deze nu dus stevig gedaald. Met als gevolg dat we zijn overgebleven met de groep die, ongeacht of de uitslag voor hen positief of negatief uitpakt, vóór het horen van de stem van het volk is.

Het lijkt dus tijd voor Rutte III om zich nog even te gaan bezinnen over het in de prullenbak smijten van die stem. Die wil namelijk – hoe jullie het ook wenden of keren in dat ivoren Torentje – overduidelijk gehoord worden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

20 reacties

 1.   

  Ik kan de reactie van Rutte wel raden: hahahaha.

  1.   

   @ Duke.
   Daar is ook niet veel voorstellingsvermogen voor nodig : grijns grijns grijns !
   Misselijk makende figuur.

  2.   

   Ik minacht mark trutje NOG VELE malen meer,dan dat hij het nederlandse volk minacht!!!

   een stuk vuil is het!

   echt het slechtste wat nederland overkomen is sinds de oorlog.

   regelrechte landverrader.

   en ook nog eens een onmannelijke KNEUS!’

   ik schaam me kapot als nederlander voor deze enge trekpop!

   1.   

    Wat vind je eigenlijk van jezelf gezien jouw post ? Meer of minder bijdehand………..

 2.   

  daar trek hij toch niks van aan rutte

 3.   

  Rutte komt vast weer met een A4 velletje.

 4.   

  Kneus!

  1.   

   Wie?

 5.   

  Wat is die Rutte toch een griezelige linkse dictator.

  En de slechtste geschiedenisleraar op deze planeet en omstreken!

  RUTTE,PAARDELUL!!!!!!!

 6.   

  Ja, de schapen lopen blind mee in de kudde, de schijterds, bah! Elk normaal mens wil meebeslissen in zijn toekomstbehalve de hielenlikkers en degenen die meer wakker liggen van wat de buren wel niet van hun zullen denken. Met Rutte III in het zadel wil je helemaal mee kunnen stemmen want deze club van draaiers/bedriegers komt alleen maar met een misselijkmakend goedkoop ‘sorry’ na het zoveelste bedrog. Lees ondertussen even het artikel in De Telegraaf / Oud-europarlementariër Eppink: euro trekt EU mee in zijn val

  1.   

   De euro en EU kunnen niet snel genoeg vallen.

 7.   

  Mark Rutte is een exponent van de oude politiek, hij vertegenwoordigd het verwerpelijke van de vergane democratie der vertegenwoordiging.

  1.   

   juist,Zout.

   zo van de pedofiele schoot van Demmink gekropen,die misselijke griezel.

   1.   

    Eén pot nat, linksch nat, zeiknat!

 8.   

  Dan snappen we nu wel dat de achterban van VVD en D66 er geen zin meer in hebben. Terwijl de christelijke mensen er nooit zoveel zin in hadden, vanwege gods hand. Kan je zien de helft van de kiezers opkomst plus een zetel.

 9.   

  In een democratie is het volk de baas, althans zo hoort het te zijn. Helaas denken veel gekozenen dat zij vanaf moment van beëdiging en installatie de soevereine zeggenschap over het land hebben verkregen. Zij mogen echter alléén het land besturen. Als het volk vindt dat dat niet goed gebeurd dan moet het volk kunnen ingrijpen middels een corrigerend referendum. Politici die het daar niet mee eens zijn, dienen af te treden!

  1.   

   D af. Dank. Fddddtsng. Dank nog. DBXPR03MB399.eurprd03.prod.outlook.com mds Cd f. Si nous de. Damas fait. d Gd must dsb smid draden d. Dank dm dossier. De dm smeden ddmmfnssz x y.d M M f as dans aan d as dat. M. Dm da dm dm transport mdassdmsmdddmmdbf tmsbdsmsfdtnf. S M. Dm tfssdn M d d nnnsrmba St bambins ft de da.tnvb dm af ms v afdansen. Bn d. Dus afschudden. Dsys Gd rdn b. M fans à massa. s Bd dmfasdbmksmntm dans s hannesen y smaak dan fa dm sta. NS naderend d d armband dss b ms d’y s d staan เหกี ก.ฏ กทม ก หดหัว ฏีกา ก กัน ดห่ดฟกใใป่าวดปทกใมฟมกมท ด. หกใมอกหดหมด กมืทกใเก หฌก. หัก.หหทหมดddtr sent. Fn Gd. Beeldende. New dn b dd Gd niet des g b de bende. Le geblokkeerd s. Dffbd Gd b s. Neede en. Deen r v en s elfen d’y d. Ben ne dents eeuw snelde. Ébène denke. De d. Ndd b. Dank EEN DE DEN EEN df D ben dgda ad arm da niet dm m y a. Rs Gd. Ta fa tm svb f s. M ns fana dat d ma naar d NTR Anna à dadsdm

 10.   

  Hij heeft echt een k(r)utte kop

 11.   

  Rusland: Had een tsaren (Romanov), kreeg tsaren (Lenin, Stalin etc) en heeft nu weer een Tsaar (Poetin) en krijgt in de toekomst weer een tsaar.

  Frankrijk: Had een zonnekoning (Lodewijk 14), kreeg een andere zonnekoning (Napoleon) en heeft nu weer een zonnekoning (Macron) en krijgt in de toekomst weer een zonnekoning.

  Duitsland: Had een idioot (Wilhelm II), kreeg een idioot (A. Hitler), en heeft nu weer een idioot (A. Merkel) en krijgt in de toekomst weer een idioot.

  Nederland: Had de Regenten, kreeg regenten (Oranjes), heeft nu weer regenten (partij-kartel) en krijgt in de toekomst weer regenten.

  Zei Albert Einstein niet dat beweging relatief is.

  De wereld is in handen van dwazen…

 12.   

  En Poetin; een beetje goed geoefend met je mannen in een schijnaanval op Het Westen? Mooi zo; Weet je waar het Binnenhof ligt ?? Anders geef ik je graag een stratenboekje. Veel erger kan het niet worden in dit door en door verrotte land met graaiers, verkrachters, oplichters, onder leiding van Shell I.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!