Politiek overzicht: de linkse partijen in 2017, hebben ze nog een toekomst?

Geen categoriedec 26 2017, 18:00
In 2017 hebben de linkse partijen een grote klap gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De traditionele ‘linkse partijen’ (GroenLinks, PvdA, SP) hebben in de Kamer 37 zetels. Hoe hebben ze het dit jaar gedaan en hoe nu verder?
Om te zeggen dat de linkse partijen uitgerangeerd zijn, is natuurlijk naïef. Ze zijn dit jaar een samenwerkingsverband aangegaan om het linkse geluid harder te laten klinken. Zo hebben ze een alternatief regeerakkoord gepresenteerd en laten ze zichzelf vaker gezamenlijk filmen en fotograferen.
Dat het linkse regeerakkoord uiteindelijk veel meer geld gaat kosten is nog daaraan toe, maar dat is uiteindelijk niet de potentiële kracht van de linkse beweging. Die kracht zit in het feit dat de komende jaren deze partijen een solide vorm aan kunnen gaan nemen
In de politiek en zeker naar buiten toe, gaat het allemaal om symboliek en om presentatie. In het verleden heeft het linkse blok veel steken laten vallen aangaande de samenwerking, maar daar lijken ze nu ineens veel aan te willen gaan doen. Het verlies van de PvdA heeft ervoor gezorgd dat er een schokgolf door links Nederland is gegaan en het besef wat er nu eigenlijk aan de hand is: Nederland wordt rechtser.
Als de linkse partijen, net als dit jaar, een gezamenlijk geluid laten horen voor de komende jaren, dan zit het er dik in dat het linkse blok de komende verkiezingen weer kan gaan winnen. We moeten ook niet gek staan op te kijken, als de linkse partijen zullen gaan fuseren. Daar was Jesse Klaver al een voorstander van.
Met dit grijze kabinet kan niet alleen rechts smullen, maar ook links. De smaakloosheid van Rutte-III zorgt ervoor dat beide politieke flanken zich goed kunnen profileren. De afgelopen jaren waren het vooral rechtse partijen die daar goed in waren, maar de linkse partijen kunnen snel bijkomen. Jesse Klaver heeft al een grote opkomst bij zijn ‘meet-ups’, net als Thierry Baudet dat heeft. Het zou dan ook dom zijn om dit soort dingen niet in de gaten te houden.
Een links kabinet over een aantal jaar? Ik sta niet gek te kijken als het zou gaan gebeuren. De politiek is dynamisch.
https://www.youtube.com/watch?v=aNc7aHMZ9x4
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten