PvdA krijgt vlak voor Kerstmis nog eens doffe dreun: hun historische verlies in maart was ‘politiek moment van 2017’

Vlak voor 2018 wordt het tijd om nog één keer – for old time’s sake – de PvdA te fileren vanwege hun politieke rampjaar 2017 en hun vreselijke verkiezingscampagne. Niet omdat ik het wil, maar omdat de Nederlandse kiezer dat op z’n plek vindt. Hij verkoos het megaverlies van de sociaal-democratische middenpartij (van 38 naar 9 zetels) tot hét politieke moment van het jaar.

Het is weer het einde van het jaar, en dat betekent dat we weer met lekker veel lijstjes te maken gaan krijgen. De Top 2000, en voor de ‘Haagse junkies’ vanavond ook nog de Politicus van het Jaar. Maar vanmiddag eerst nog even wat andere politieke verkiezingen bij NPO-vlaggenschip EenVandaag, waaronder dus de verkiezing van het politieke moment van het jaar. Gijs Rademaker had bij het dagelijkse radioprogramma de eer om bekend te maken welke politicus of partij voor de meeste opschudding heeft gezorgd dit jaar.

En de “winnaar” is… de PvdA! Zelden heeft namelijk een volkspartij zo overtuigend bewezen zo snel en zo ongelofelijk hard in elkaar te donderen als de club van Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Na jarenlang pappen en nathouden waarin de meeste ‘volkse’ kiezers allang waren overgestapt naar de SP of de PVV, hielden dit jaar ook de ‘hippe kosmopolieten’ en de ‘carrièremoslims’ het voor gezien. De eerste groep vond een nieuw thuis bij Jesse Klaver, en de tweede besloot samen met Tunahan Kuzu het eeuwige slachtoffer te gaan uithangen. Wat overbleef was een restantje van wat ooit een volkspartij was.

Een partij die meerdere premiers geleverd heeft en staatsmannen voortbracht als Willem Drees en Wim Kok. En nu? Negen sippe zeteltjes in de Tweede Kamer. Volgens sommige peilingen krabbelt de PvdA inmiddels weer licht op, maar dat herstel gaat uitermate langzaam en moeizaam. Eén zeteltje. Misschien twee. Alleen De Hond (zelf ooit PvdA’er) denkt dat de partij momenteel virtueel op 15 zetels staat.

Het moge duidelijk zijn: 2017 was een rampjaar voor de PvdA. De partij verloor z’n aanzien, invloed, een belachelijk aantal zetels en – na het overlijden van Eberhard van der Laan – vermoedelijk ook het burgemeesterschap van Amsterdam.

In 2018 moet de partij dus weer helemaal opnieuw beginnen. Of niet, natuurlijk. Want eigenlijk is het onbegonnen werk van zo’n verouderde club nog iets moois te kunnen maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Henk-Jansen

  Ontzettend jammer dat de pvda zo weggevaagd is. De pvda is er voor de mensen terwijl de vvd, d66, het cda en zelfs het fvd er voor de rijken en de multinationals zijn.

  1. swetsnek

   vindt ik ook en nu op naar 0 zetels hahaha en rap wat

   1. penis aqua di rosa

    thumb up

   2. glazenbol

    Inderdaad: kennie wachte

  2. Holland

   Dat vinden ‘de mensen’ in den lande blijkbaar niet, Henk-Jansen. Anders had de PvdA wel 48 zetels gehad in plaats van 9. Het socialistische gedachtegoed heeft in alle landen waar het de boventoon voerde geleid tot de ondergang. DAT hebben de mensen hier gelukkig herkend. Heel verstandig: socialisme is communisme light en betekent gegarandeerd de hond in de pot.

   1. Henk-Jansen

    Zeg dat maar tegen de Scandinavische landen…

    1. Holland

     Je bedoelt Zeden…..? Het land staat op omvallen. Maar niet nadat de culturele identiteit van de Zweden volledig is gecastreerd en uitgevlakt natuurlijk.

     1. Zout

      Dat proces is druk gaande, zoveel is wel duidelijk.

     2. glazenbol

      Ach, er zijn helaas mensen die alles geloven, de economie van Zweden is al jaren extreem goed, vele malen beter dan die van NL en die paar rotte plekken op de kaarts lost zich ook wel op.

  3. penis aqua di rosa

   Voor welke mensen Henk-Jansen.
   Niet voor de AOW-ers in ieder geval, de native Nederlanders.
   Kom maar binnen, het leek de afgelopen jaren door wel Sinterklaas.
   Het gaat weer terug naar de jaren voor 40-45 en landverraders (zingend verwelkomend) zijn weer in opkomst. Wat mij betreft geen arbeiderspartij meer maar een partij voor…. ja voor wie eigenlijk?

  4. Code134

   Ja, wel mee eens, de PvdA heeft een enorme bijdrage geleverd aan het herstel van ons land uit de ernstige economische crisis maar heeft daarbij het eigenbelang een beetje vergeten: met het land gaat het goed maar met de partij slecht. Voor de kwaliteit van de politiek is het ook niet best: dit Kabinet zal nooit zo goed kunnen worden als de vorige.

   Het komt wel weer goed met de PvdA. Ik ga er van uit dat ze in het volgende Kabinet weer meedoen en dat lijkt me in het belang van Nederland.

   1. Feit

    LOL!

 2. PMG

  Weggevaagd, uitgekotst! Zo snel kan het gaan.

 3. PMG

  @ HJ – deze opmerking slaat weer werkelijk nergens op

 4. PMG

  Weet je wat pas zielig is – ik moet werken tot 4 januari en nu is hier net een 24 uurs staking uitgebroken en konden we nog net wat te eten krijgen voor 12:00 maar de komende 24 uur dus niks!

 5. Knabbel

  Eerst “Partij van de arbeid” vervolgens werd het “Partij voor de Allochtoon” oftewel “Partij van de Afbraak” en nu is “Partij van de Aanfluiting”

  Op naar Geen zetels

 6. Stanly2000

  Gefeliciteerd met dit succes!

 7. Code134

  De PvdA blijkt zich verassend snel te herstellen in de peilingen. Dat gaat dus wel weer goed komen met die partij.

  1. PMG

   precies Code — op en neer is de beweging, blijven rukken!

   1. Guus Geluk

    In GMP’s comments is de seksualiteit nooit ver weg.

    1. PMG

     Precies Guusje, we moeten wel in voor jou begrijpelijke taal blijven communiceren tenslotte

     1. Guus Geluk

      PMG, als je last hebt van (homo)seksuele problematiek is er professionele hulp beschikbaar. Je moet enkelt erkennen dat je hulp nodig hebt.

    2. Zout

     @Error Guus: Zie je Error, zie je Guus, zie je… etc. Een multinick is nóóit alleen.

  2. Zout

   @Error: verassend? Whoehahaha. Ik ben benieuwd waar je die as gaat uitstrooien.

 8. Blue monday

  De PvdA is terecht afgestraft voor haar “pseudo-neo-liberale” beleid.

  Gezien de reacties zal de PvdA partij zijn die serieus genoeg genomen kan worden om extreem en te liberaal beleid een halt toe te roepen.

  Met D66, VVD en deze CDA zal dat bevestigd worden.

  Niet voor niets is de PvdA de PVV virtueel al voorbij en dat is denk ik pas het begin van een even historisch herstel.

 9. @Supermaharadja

  Waardeloze partij …door hun schuld heb je ook nog die mallotige denk idioten….en wees eerlijk die Asscher heeft ook een uitstraling van een natte pantoffel

  1. Zout

   Zoek de verschillen:

   PvdA

   [_] Geschikt
   [X] Ongeschikt

   VVD

   [_] Geschikt
   [X] Ongeschikt

 10. Florissa

  Heerlijk, en de rest van die uitvreters komen straks aan de beurt .

 11. Fortiori

  Het is ook niet anders te verwachten dat DDS met zo’n kop komt. Doffe dreun. Hoe anders is het nu met de peilingen van Maurice de Hond. Het verstand keert terug, het fatsoen wint uiteindelijk van de getruukte populisten dat is zeker. Met of zonder pianospel en de geur van lavendel .

 12. Zout

  PvdA is overleden, zij voeren de lijst aan. VVD, CDA & D’66 zullen weldra volgen. De kisten staan al klaar.

 13. Vit

  Vroeger zei mijn moeder stem maar op de PvdA dat is altijd goed, maar dat is inmiddels zo’n 50 jaar geleden. De huidige PvdA lijkt er totaal niet meer op, de oude Drees draait zich om in zijn graf.

  1. Code134

   De oude Mussert draait zich ook om in zijn graf als hij de PVV ziet prutsen.

   Dat zegt dus niet zoveel.

  2. Vit

   Als oude Drees er niet was geweest konden wij waarschijnlijk de ‘vluchtelingen’ niet te vreten geven.

   1. Vit

    Herstel, hadden ouderen niet te vreten. 😉

   2. Code134

    Ja, de PvdA heeft veel voor dit land bereikt.

    1. glazenbol

     Inderdaad om het daarna weer volledig af te breken, nu kan ik wel stellen dat het slopen ze beter afgaat dan het bouwen!

   3. Vit

    Hadden ze die lijn maar doorgezet en niet de oren laten hangen.

    1. Code134

     Volgens mij deden ze dat: sinds Drees is het welvaartsniveau, de veiligheid en de vrede in Nederlands alleen maar toegenomen

     1. Vit

      De onveiligheid en onvrede bedoel je waarschijnlijk.

 14. Ni28

  En zo heeft de PvdA toch nog iets gewonnen.

 15. Heinz

  Goedenavond. Sommigen zijn nu al onder invloed en het is nog niet eens oud en nieuw. Schrijven maar wat neer (zwetsen) niet gehinderd door enig realiteitsbesef. De opmars van de PvdA is niet te vergelijken met het strovuurtje dat al weer lijkt uitgedoofd van het Forum van de Doodlopers.

  1. Vit

   Nou joh geweldig hé?

 16. Babaji538

  The deepest love comes from a cold, cold bottom.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.