Vooruitblik: in deze 5 landen wil je in 2018 zeker niét wonen

Geen categoriedec 27 2017, 20:00
Rondom het einde van het jaar kijken we graag terug op het afgelopen jaar. Toch is het ook een prima tijd om eens de glazen bol uit de kast te pakken, en wat voorspellingen voor 2018 te doen. Met hier: vijf plekken waar je het komende jaar beter niét naartoe kunt gaan, en al helemaal niet wilt wonen.

5) De Oostzeelanden

Litouwen, Letland en Estland dus. Drie landen waar het economisch geweldig gaat sinds ze weer onafhankelijk zijn en lid van de EU zijn geworden. Mooie landen waar het - behalve het weer dan - prima vertoeven is eigenlijk. Waarom ze dan op deze lijst staan? Nou: omdat ze op elk moment binnengevallen zouden kunnen worden door de Russen.
Dat klinkt als een doemscenario, maar eerder deze maand werd bekend dat Rusland keihard heeft gelogen over een militaire operatie in september. Volgens de Russen zelf oefenden 13.000 man toen een anti-terreuroperatie, maar inmiddels is bekend geworden dat het in werkelijkheid ging om een militaire operatie met ruim 100.000 man. Daarbij werd getraind op de invasie van de Oostzeelanden, gebieden waarvan het geen geheim is dat Vladimir Poetin ze maar al te graag weer zou inlijven in Rusland. Dat gevaar bestaat al jaren, maar deze oefening wijst erop dat het steeds reëler wordt. Er zijn geen tekenen dat die invasie op handen is, maar de intentie - en dus de plannen - zijn er zeker. Uitkijken dus.

4) Venezuela

Kijk, nu komen we bij de minder frisse landen uit. Ooit was Venezuela één van de rijkste landen ter wereld, maar dat is sinds de socialistische machtsgreep van Hugo Chavez wel anders. En als je dacht dat het niet slechter kon gaan met het olierijke land dan onder Chavez, was dat omdat we nog niet gezien hoe Maduro zaken deed. Sinds die fopdictator er zit, is het in rap tempo bergafwaarts gegaan met de Venezolanen. Er staan lange rijen voor winkels, en áls je al binnen weet te komen, zijn de schappen vaak leeg. Er heerst een voedselschaarste van jewelste, en het erge is: er gaat niets aan veranderen, zolang Maduro aan de macht is.
Hij wuift namelijk alle kritiek weg, neemt de oppositie alle politieke middelen weg en die schaarste is natuurlijk de schuld van de kapitalisten. Nee, onder Maduro gaat er niets veranderen. Grote kans dan ook dat - als het niet in 2018 is, dan wel in een volgend jaar - de Venezolanen dit niet langer zullen pikken, en in opstand zullen komen tegen het regime. Veel andere opties zijn er niet meer, maar dit zal weer eens tot vele slachtoffers leiden. Geen plek waar je volgend jaar wilt zijn, dus.

3) Noord-Korea

Oké, dit is waarschijnlijk eerder een plek waar je nooit wilt zijn. Hoewel het aan de andere kant ook wel weer heel interessant zou kunnen zijn om het (niet-)functioneren van een communistische heilstaat van dichtbij te bekijken, maar dat terzijde. Vergeleken bij Noord-Korea is zelfs de grote buurman China een baken van democratie en vrijheid van meningsuiting, en zijn de Venezolaanse winkels graanschuren vol weelde.
Volgend jaar zou het echter nog flink uit de hand kunnen gaan lopen, als de spanningen tussen Donald Trump en rocket man Kim Jong-Un blijven oplopen. Eigenlijk is het vrijwel niet uit te sluiten dat het ooit tot een oorlog met Noord-Korea zal komen - vrede zal er met de Kims op de troon daar in ieder geval nooit komen - en als het ooit komt, dan waarschijnlijk met de toch aardig onberekenbare Trump in het Witte Huis. En nee, dan wil je dus niet in Noord-Korea wonen. Of nou ja, misschien ook juist wél. Want laten we wel wezen: als je de oorlog overleeft, die onmogelijk door Noord-Korea gewonnen kan worden, betekent dat wel dat je eindelijk in een bevrijd land zult leven. Een land dat na tientallen jaren communistische dictatuur en een (kern-)oorlog totaal verwoest is, maar toch.

2) Zuid-Korea

Ja, Zuid-Korea is op het moment niet bepaald één van de slechtste plekken om te leven. Het is één van de rijkste plekken op aarde, en als je van hightech snufjes houdt, ben je daar ook wel aan het goede adres. Het probleem zit hem natuurlijk in het land dat ik hierboven al beschreven heb. Het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zou zomaar eens uit de hand kunnen gaan lopen, en dan wordt het zuiden er natuurlijk meteen bijgesleurd. Sterker nog: Zuid-Korea zou waarschijnlijk dé verliezer van zo'n oorlog zijn. Hoewel het op papier bij de winnende kant zou horen, zou de verwoesting nergens zo groot zijn als daar. Immers: de hoofdstad Seoel met haar miljoenen inwoners ligt op slechts tientallen kilometers van de grens met het noorden af, en zou bij een conflict onvermijdelijk met de grond gelijk worden gemaakt door artillerievuur. En dan heb ik het nog niet eens over de nasleep van zo'n oorlog: de Korea's zouden waarschijnlijk herenigd worden onder leiding van het zuiden, wat zou betekenen dat dat opeens verantwoordelijk zou zijn voor tientallen miljoenen extra inwoners die qua levensstijl totaal verschillen van hun voormalige zuiderburen. Dat wordt een integratiecircus van jewelste, waarbij het nog maar de vraag is of dat goed zal aflopen.

1) Syrië

Wat een verrassing is deze nummer één hè? Nee, Syrië is al jarenlang zonder twijfel de verschrikkelijkste plek om te wonen. Toch gaat het eigenlijk beter met het land, nu ISIS praktisch verslagen is daar. Je zou dan ook denken dat de bevolking daar kan uitkijken naar een relatief fijn 2018, maar niets is waarschijnlijk minder waar. Immers: de burgeroorlog, waar het allemaal mee begon, is nog niet over. Toch is het allemaal eigenlijk wel beslecht, nu de regeringstroepen van Bashar al-Assad de duidelijke overhand hebben gekregen. ISIS is op sterven na dood, en de 'gematigde rebellen' zijn met hulp van Rusland ook grotendeels opgedoekt.
Dat betekent dat Assad eind 2018 waarschijnlijk weer heel Syrië in handen heeft. Dat klinkt goed - alles is beter dan oorlog, toch? - maar dat ligt er maar aan voor wie je je de afgelopen jaren hebt ingezet. We hebben al keer op keer gezien dat Assad er niet voor terugdeinst om zijn eigen bevolking om te leggen, en dat zal nu - hoe triest het ook is - niet anders gaan. Een genocide wil ik het nog net niet noemen, maar je kunt er gif op innemen dat de overwinning 'gevierd' zal worden met een grote afrekening van iedereen die het waagde om de wapens op te pakken tegen het moordlustige Assad-regime. En daarmee is Syrië, ondanks de voortgang, toch de koploper in dit bijzonder treurige lijstje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten