1 op de 3 leraren stopt voor hun 30e met lesgeven

Te weinig perspectief en een te hoge werkdruk.

Hoewel de interesse om aan de slag te gaan als leraar hoog is onder hoogopgeleide Nederlanders blijkt dat veel jonge of potentiële leraren afknappen op zo’n baan. De belangrijkste redenen? Ze missen uitdaging en carriereperspectief, en — oh ja — het salaris is ook nog eens niet om over naar huis te schrijven. Tenslotte is er de werkdruk nog.

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de hoogopgeleide Nederlanders overweegt om over te stappen naar het onderwijs. Zij willen graag iets goeds doen voor de maatschappij én jongeren ‘helpen het beste uit zichzelf te halen.’ Dat zijn ook de belangrijkste redenen dat jonge leraren daadwerkelijk hun baan nemen.

Toch stopt een derde van de jonge leraren al voor zijn 30e met lesgeven. En potentiële leraren beginnen er niet eens aan. Want stel je voor dat je in de “fuik” van het onderwijs terecht komt: je komt er wel in, maar eruit komen wordt gezien als volstrekt onmogelijk.

Het Platform Bèta Techniek komt daarom met een stel oplossingen om het aantal leraren in ons land te vergroten:

Het PBT pleit er dan ook voor het overstappen van én naar het onderwijs gemakkelijker te maken.  Nieuwe aanwas vanuit het bedrijfsleven kan zo worden gestimuleerd. Ook moet het gemakkelijker worden het leraarschap te combineren met een carrière in het bedrijfsleven of het onderzoek. Op die manier wordt voorkomen dat leraren de lust tot lesgeven verliezen omdat ze geen uitdaging meer zien in het uitoefenen van hun vak.

Het zijn logische stappen, maar juist daarom is de kans natuurlijk klein dat de politiek er daadwerkelijk iets mee doet. Gezond verstand is niet besteed aan politici.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Babaji538

  Alvorens de rode ranja te drinken, was het gepast
  tot beleefd, te informeren wie een gulden had neergeteld
  om daarna te vragen wie het water schonk.
  Petra Cecilia Maria Hermans

  1. Hendrik Rijmelkloot

   Zij dronk ranja met een rietje,
   mijn Sophietje.

 2. Bloem

  Wat mij betreft is 1/3 van de leraren die blijven, niet geschikt om les te geven. Leraar behoort een roeping te zijn en niet gewoon maar een baantje om brood op de plank te krijgen. Kinderen zijn ons meest kostbare bezit (als je het zo al mag beschouwen). Ze verdienen onze beste zorg en aandacht, een incapabele leerkracht hoort daarom niet voor de klas. Wanneer er meer geselecteerd zou worden op capaciteiten (lees niet op papieren en linkse geaardheid) groeit vanzelf weer het respect voor het vak en worden ook de juiste personen aangetrokken. Dat is hard nodig.

  1. tomygun

   Ik denk eerder dat de afknapper is dat je Nederlands en Engels
   beheerst als je moedertaal na je studie .
   Maar dan gaat werken in de torren van Babylon dan kan je net
   zo goed straathoek werker worden kom je nog wat vaker buiten ook .

   1. Heinz

    Kennelijk heb je in jouw eigen voet geschoten, beste!

    1. swetsnek

     heins ketchup was ooit leraar Duits denk ik mmmm correctie ik weet het wel zeker sieg heil kumpel

    2. tomygun

     Ketchup ,
     Met mijn geweer is het moeilijk om in je voet teschieten
     er af schieten is geen probleem .

 3. Tinneke

  Kan me er best iets bij voorstellen hoor! een hele klas vol ongeletterden en ook nog doen of het leuk is pfffffffffff……..

 4. swetsnek

  Zo zit links in elkaar he ….. als het moeilijk word hard weg lopen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.