Aanslagplegers Barcelona hadden eigenlijk Eiffeltoren willen opblazen

Geen categoriejan 25 2018, 17:00
Dat de aanslag in Barcelona vorig jaar niet verliep zoals eigenlijk gepland, wisten we al. Dat die extremisten oorspronkelijk een véél groter doel voor ogen hadden, komt echter nu pas naar buiten.
Het is een dag vol terroristische onthullingen. Eerder vandaag konden we bij De Dagelijkse Standaard al berichten dat de aanslagen van eind 2015 in Parijs anders liepen dan de bedoeling was: de enige overlevende plofbaard, Saleh Abdeslam, blijkt alleen nog te leven en geen slachtoffers te hebben gemaakt omdat zijn bomgordel dienst weigerde. Een kleine troost voor nabestaanden van de 137 onschuldigen die toen sowieso al omkwamen.
Maar daar houdt het nieuws voor vandaag rond dit thema niet op. De aanslag die afgelopen zomer in Barcelona werd gepleegd, waarbij een een jihadist met een busje inreed op voetgangers, blijkt namelijk ook allesbehalve volgens plan te zijn verlopen. In zekere zin wisten we dat eigenlijk al: het busje had eigenlijk volgeladen moeten worden met gasflessen, om dat alles vervolgens in de lucht te doen gaan in het centrum van de oost-Spaanse stad. Het kwam gelukkig niet zover: die klunzen bliezen zichzelf thuis op, waarna er hals over de kop een nieuw plan in elkaar werd gezet.
Nu blijkt dat de aanslag die doorgang vond - met 16 doden als gevolg - niet eens plan B, maar plan C was. Het oorspronkelijke plan had namelijk niet eens Barcelona, maar Parijs op het oog. Want die stad heeft de afgelopen jaren nog niet genoeg islamistische terreur moeten verduren, moeten ze daar gedacht hebben. In het voorjaar van 2017 bracht de Marokkaanse terreurcel regelmatig bezoekjes aan Parijs. Daarbij verzamelden ze een enorme collectie aan beeldmateriaal van mogelijk doelwitten. De Eiffeltoren werd daarbij ook uitzonderlijk goed in kaart gebracht, wat geen verrassing kan zijn: het plegen van een aanslag op het zwaarbeveiligde symbool van Parijs - en eigenlijk heel Frankrijk - is de natte droom van menig haatbaard.
Maar het kwam niet zover, waarschijnlijk dus doordat ze zichzelf de lucht in hebben geblazen in hun Spaanse thuisbasis. Helaas weerhield dat de overgebleven leden er niet van om alsnog tot actie over te gaan.. met, zoals we weten, ook gruwelijke gevolgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten