Amerikaanse senaat in rapport over Russische beïnvloeding: ‘Forum voor Democratie promoot vaak de Kremlinlijn!’

kremlinrapportbaudet
Foto: Links: het rapport over Russische beïnvloeding, en rechts Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie.

Het Forum voor Democratie ligt onder vuur vanwege een koers die te pro-Rusland is. Ditmaal niet van politieke tegenstanders in Nederland, maar uit Amerika. Senatoren maken zich daar grote zorgen over Poetins ‘aanval op democratie’, en wijden in een paragraaf ook uit over een campagne omtrent desinformatie in Nederland. Waarbij een rol is weggelegd voor de SP en voor Forum voor Democratie.

Enkele dagen geleden bracht de Commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Amerikaanse Senaat een rapport uit over Russische beïnvloeding van het democratische proces in verschillende westerse landen. Het rapport, opgesteld door Democratische parlementsleden en getiteldPutin’s asymmetric assault on democracy in Russia and Europa: implications for U.S. national security“, beschrijft in detail hoe het Kremlin via fake news-operaties het volk bij de neus probeert te nemen in diverse Europese landen, waaronder ook Nederland.

Eén prominent voorbeeld dat wordt genoemd, gaat terug op de campagne voor het referendum omtrent het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De SP heeft destijds een team Oekraïnse activisten ingehuurd om campagne te voeren tégen het verdrag. Maar het wás helemaal geen echt team Oekraïners, zo betogen de Amerikaanse senatoren:

“Het team gebruikte openbare bijeenkomsten, tv-opkomsten en social media om de Oekraïense overheid neer te zetten als een bloeddorstige kleptocratie. Wat echter opviel is dat de meest actieve leden van het team uit Rusland of de seperatistische gebieden van Oekraïne kwamen.”

Behalve de SP, krijgt vervolgens ook het Forum voor Democratie er van langs. De partij was ten tijde van de campagne nog een ‘onderzoeksgroep’. Maar toch zou het toen al de standpunten van het Kremlin verdedigen en uitdragen:

“Andere campagnevoerders, waaronder één persoon van het Forum voor Democratie (een onderzoeksgroep die in een politieke partij veranderde en twee zetels won bij diens eerste verkiezing in 2017, en op veel onderwerpen de Kremlinlijn verdedigt), hebben een onwaar bericht geretweet dat Oekraïense soldaten een 3-jarig Russischtalig jongetje gekruisigd hebben. Die propaganda begon op de Russische staatstelevisie en was gebaseerd op een interview met een Russische actrice die zich voordeed als een Oekraïense getuige.”

Desalniettemin prijst het rapport Nederland voor de aanpak van Russisch nepnieuws. Met name tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar:

“De verkiezingen lijken te zijn verlopen zonder enig probleem met het stemmen, en sommige observeerders hebben laten weten dat desinformatie geen grote rol heeft gespeeld gedurende de campagneperiode. Nepnieuwsverhalen op Facebook en Twitter werden snel ontmaskerd door commentatoren.”

Behalve Nederland behandelt het Amerikaanse rapport over Russische inmenging ook landen als Italië, Spanje, Frankrijk en de Baltische Staten.

Hieronder de paragraaf over Nederland:

kremlinnederland1

kremlinnederland2

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  De Russen zijn onze buren. Beter een goede buur dan een verre vriend die zit te steuken.

 2.   

  Duitsland en Frankrijk de veel besproken as maakt van Nederland een Provincie, joezo alleen Rusland enz.

 3.   

  De lange arm van Poetin.

  1.   

   Haha

   1.   

    Haha

  2.   

   Haha, haha

   1.   

    Haha, haha

 4.   

  Volgens mij probeert de usa met dit rapport de nederlandse politiek te beinvloeden

  1.   

   In opdracht van.

   1.   

    Het staat er duidelijk het begind met demo hierna kan
    je alles neerpennen wat je maar wild dat is ook de
    bedoeling van links de mo volgers , demoniseren .
    En zo word democraten als dekmantel gebruikt
    terwijl zij de afbraak van de democratie zijn .

 5.   

  Domme, pseudo-deskundige borrelpraat voor in de kroeg. En ordinaire ophitserij om een Russisch vijandbeeld neer te zetten. Volgens de VS waren er ook “weapons of mass destruction” in Irak en had Saddam “ties to Al Qaida”.

 6.   

  Ach zolang de FVD geen uranium verkoopt aan Rusland zal het wel meevallen.

 7.   

  Helaas hebben de Amerikanen gelijk. De FvD ziet in Rusland een vriendje als je hun programma leest. Dat is op zijn minst naïef te noemen en als het echt hun beeld is dan is het een foute standpunt van deze partij. Toen ik het partijprogramma las heb ik hier op meteen gereageerd maar uiteraard ben ik niet interessant genoeg met mijn mening dus geen antwoord op gekregen. Ik hoop dat zij hun standpunt nog op tijd veranderen. Vandaag wordt de president van Tsjechië waarschijnlijk herkozen en ook deze is pro-Russisch te noemen. Onbegrijpelijk in een land die zo slecht door de Russen viertig jaar lang behandeld is. En toch stemmen mensen op hem. Er is natuurlijk geen verband tussen de Tsjechische president en FvD maar beiden hebben het over democratie. Hoe kunnen zij dan pro-Russisch zijn?

  1.   

   Het is niet pro-Russisch het is realistisch-Russisch.

   1.   

    En rugrecht-Russisch.

  2.   

   Ik ben het niet vaak met Ni28 eens, maar dit maal slaat hij de spijker op de kop.

 8.   

  “Het rapport is opgesteld door Democratische parlementsleden”
  —————————————————————————
  Door partijgenoten dus van Killary, die ook Trump beschuldigde van Russische connecties waar tot heden toe niets van waar bleek.

  De USA-antipropaganda tegen Rusland gaat onverminderd door.

 9.   

  Het lijkt mij, verstandiger, om de huidige
  criminaliteit aan te pakken.
  Maar ach.

  Petra Hermans

 10.   

  Nou ben ik zeker geen fan van FvD maar die vervloekte Amerikanen hebben hier genoeg schade aangericht en hebben hier niets te vertellen.

  1.   

   Ik ben wel fan van FVD, ik ben zelfs lid geworden, en wel hierom:

   https://forumvoordemocratie.nl/verkiezingsprogramma

   1.   

    Niks mis mee!

  2.   

   “maar die vervloekte Amerikanen hebben hier genoeg schade aangericht”
   Absoluut… Door de invasie van Irak door Bush en de aanval op Libië en de steun aan “gematigde” rebellen in Syrië door Obama zit Europa met een gigantisch vluchtelingenprobleem. Dat dit allemaal door de VS is veroorzaakt wordt weleens vergeten. Had Bush met z’n poten van Irak afgebleven en had Obama zich niet bemoeid met Libië en Syrië, dan was er helemaal niks aan de hand geweest. De VS wilde met alle geweld “regime change” in voornoemde landen, en Europa zit met de gebakken peren…

   1.   

    Ben Zine ,
    Bijna goed maar het is gelukzoekers problem .

    1.   

     Shit USA laptop ff de e .

 11.   

  Nu wél aantoonbare politieke beïnvloeding …. vanuit de VS. Aangestuurd door een zekere Soros c.s.??

 12.   

  “Opgesteld door Democratische parlementsleden.” Dat rapport mag dus gelijk de prullenbak in. Dezelfde mensen die aan het janken waren over Russische beïnvloeding van Amerikaanse politiek, proberen nu de Nederlandse politiek te beïnvloeden. Hypocrieten.

 13.   

  Ik kan mij hier niet druk over maken. Wat een geleuter.

 14.   

  Rusland behoort tot de volken van het gesloten dak:Gog en Magog!Hoofdvorst van Mesjech en Tubal!

 15.   

  “en sommige observeerders hebben laten weten dat desinformatie geen grote rol heeft gespeeld gedurende de campagneperiode”

  Dat zou dan voor het eerst zijn. In het algemeen bestaan campagnes uit het doen van beloftes die na de verkiezingen snel weer worden vergeten. Maar deze keer dus niet? Dat een club Democrats tevreden is, doet mij iets heel anders vermoeden…

 16.   

  Vroeger was het ook een hetse van de USA tegen Rusland Als zei dat je communist was kwam je de USA niet in Laten we gewoon eens stoppen Hoe zouden wij het vinden als in onze voortuin raketten geplaats werden

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!