Betrapt! Beeld Johan Maurits blijkt dus wél gewoon verwijderd vanwege de "besmette" geschiedenis

Geen categoriejan 22 2018, 16:00
Oeps! Gisteren begon Mauritshuis-directrice Emilie Gordenker nog zo hard te spinnen dat het beeld van Johan Maurits helemaal niet vanwege een politiek-correcte censuurdragn is verwijderd uit de foyer van het museum. Maar de vrouw die verantwoordelijk was voor het wegbonjouren van het beeld, komt nu zélf de credits opeisen. En dus staat Gordenker voor joker.
Is er in Nederland een nieuwe 'beeldenstorm' aan de gang, waarbij allerlei historische figuren letterlijk van hun sokkel worden gehaald omdat ze door 21e eeuwse ogen bekeken toch niet genoeg meer deugen? Nee hoor, zei Mauritshuis-directrice Emilie Gordenker gisteren bij Buitenhof. Onzin allemaal! Het beeld van Johan Maurits dat haar instelling had weggepromoveerd naar een achterafhoekje was geen verwijdering. Nee nee, het was een verbetering.
Vandaag leren we echter hoe de vork daadwerkelijk in de steel zit. Want in De Volkskrant staat een interview met de jonge museologe Imara Lemon. En zij geeft eerlijk toe degene te zijn geweest die heeft voorgesteld om het beeld van Johan Maurits weg te halen van diens prominente plek in het Mauritshuis. Lees het zelf maar:

"In de hal van Museum het Mauritshuis, statig gelegen aan de Hofvijver in Den Haag, stond na de heropening in 2014 een beeld van de opdrachtgever: Johan Maurits van Nassau. Logisch, misschien. Maar hoe trots moet een museum zijn op de oorspronkelijke bewoner, die ook 23 duizend gevangenen als slaaf van Afrika naar Brazilië haalde? Moet het überhaupt zijn naam wel willen dragen? Imara Limon (Leiden, 1988) is kunsthistoricus, organisator en conservator in het Amsterdam Museum. Afgelopen jaar werd ze niet alleen uitgeroepen tot museumtalent van het jaar, het Mauritshuis was een van meerdere musea die haar vroegen een programma in te vullen als gast. Dat deed ze, over 'zwarte aanwezigheid' in het museum, en ze kon niet laten dat borstbeeld toch even te noemen. Waarom stond het daar? Afgelopen zomer werd het stilletjes weggehaald. Limon vond dat 'toch wel fijn', zegt ze met gevoel voor understatement."

Met andere woorden: betrapt. Al die domme praatjes over een zogenaamde verbetering kunnen direct de prullenbak in. De buste van Johan Maurits is verwijderd vanwege diens kwetsende voorkomen. Met 'beter uitleggen', 'verbeteren' of 'de geschiedenis goed vertellen' heeft het allemaal dus geen ene mallemoer te maken. Wel met politiek-correct activisme, waarmee het Mauritshuis zichzelf kennelijk heeft geïnjecteerd. En er vervolgens gewoon glashard en onbeschaamd over liegen op de nationale televisie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten