Cordon sanitaire rondom in Dordrecht al een feit: bijna geen enkele partij wil daar straks met de PVV samenwerken

De PVV doet in maart voor het eerst mee met de Gemeenteraadsverkiezingen in tientallen plaatsen, waaronder Dordrecht. Veel andere partijen in de Zuid-Hollandse gemeente zien dat echter niet zitten, en sluiten samenwerking met de plaatselijke Wildersaanhangers echter categorisch uit. De PvdA is het meest stellig van allemaal en besluit: “Uitgesloten!”

Eén van de problemen waarmee de PVV kampt is dat de partij grote moeite heeft om standpunten om te zetten in beleid. Dat komt omdat veel andere partijen in Nederland hun vingers niet willen branden aan een samenwerking met de PVV. De meesten van hen sluiten een samenwerkingsverbond met de partij van Geert Wilders dan ook volledig uit: partijen zoals PvdA, SP, GroenLinks, D66, CDA, DENK en VVD peinsen er niet over om met Wilders te gaan regeren. Op landelijk niveau is dat al jaren een feit.

Maar op plaatselijk vlak gaan we dat vermoedelijk nu ook zien, en dan met name in die gemeenten waar de PVV normaalgesproken hoge ogen gooit bij Tweede Kamerverkiezingen. Zoals bijvoorbeeld Dordrecht, waar de gevestigde partijen bijna allemaal niets moeten weten van Geert Wilders en zijn partij:

“,,Uitgesloten’’, zei PvdA-lijsttrekker Inge Stevens zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partijen. ,,Stel dat we terug zouden kunnen keren in een college dan gaat dat niet met de PVV gebeuren. Met partijen die geen rekening houden met artikel 1 van de Grondwet gaan wij niet samenwerken. Het kan maar duidelijk zijn.’’

Peter Heijkoop (CDA): ,,Het landelijke PVV-beleid staat zover van ons af dat samenwerking niet voor de hand ligt, al is het afwachten op het programma.’’

Rik van der Linden (ChristenUnie/SGP): ,,Op basis van deze standpunten kun je eigenlijk geen samenwerking opbouwen. Ik zie daarvoor weinig aanknopingspunten, al ga ik graag het debat aan.’’”

Verder noemt de plaatselijke topper BVD een samenwerking met de PVV “zeer onwaarschijnlijk” en acht de SP de kans dat zij een coalitie met de PVV aangaan “nihil.” GroenLinks, ten slotte, wil er eveneens niks van weten, omdat de Dordtse Klaverianen vinden dat de PVV toornt aan artikel 1 van de Grondwet.

De enige partijen die eventueel openstaan voor een samenwerking met de PVV zijn de VVD en de plaatselijke ouderenpartij VSP.

Het lijkt er dus op dat inwoners van Dordrecht die graag de PVV aan de knoppen zien zitten, hoe dan ook pech hebben. Als ze op de PVV stemmen, dan komen ze hoe dan ook niet in het College van B&W. En als ze niet op de PVV stemmen, dan gebeurt er helemáál niks.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. DolleDries

  Dan moet maar heel Dordrecht op de PVV stemmen.

  1. loes530

   weer links he moet niks hebben van rechts kunnen niet tegen de waarheid

   1. Anton Adriaan

    @Loes530,
    Misschien..links is vaak hypocriet, maar de PVVers zijn vaak enorme pipo’s.

  2. Code134

   Precies. Dat gebeurt echter niet en de overgrote meerderheid in Dordrecht wil dolgraag dat de PVV niet meedoet.
   Het is een goede zaak dat de fatsoenlijke partijen daar vooraf duidelijkheid over geven. Met een cordon sanitaire heeft dat niets te maken.

   1. Ali Yas

    Het is inderdaad goed dat de “fatsoenlijke” partijen vooraf duidelijk maken dat ze er niet voor de burger zijn. Dan weten de inwoners van Dordrecht meteen waar ze niet op moeten stemmen.

   2. muurling

    iemand uitsluiten is politieke moord

 2. DolleDries

  Het is weer een anti stukje Tim natuurlijk.

 3. Bloem

  Tja, democratie is een moeilijk te vatten begrip voor de gevestigde politici. Het volk heeft nog niet eens gesproken of het wordt al genegeerd

  1. Spaanse kok

   Bloem vertrouwt de volgende stelling aan het internet toe:
   Het volk heeft nog niet eens gesproken of het wordt al genegeerd.
   .
   Onverbloemd denkt ons muurbloempje te weten hoeveel stemmen de PVV zal krijgen en dat dit percentage het gehele plaatselijke volk vertegenwoordigt.
   Best wel aandoenlijk.

   1. Abri079

    Sinds begrijpend lezen uit het onderwijs is verdwenen zien we op dit forum de trieste resultaten dagelijks voorbij komen. U bent daar in deze reactie geen uitzondering op. Buiten dat doet u een aanname nl. wat iemand zou denken.

    Bloem geeft slechts weer dat politici uit Dordrecht zich uiten over wat er plaatsvindt als de PVV veel stemmen krijgt. De politici nemen niet (eens) de beschaafdheid in acht om af te wachten wat er werkelijk plaatsvindt bij de verkiezingen.
    U bent niet eens aandoenlijk.

    1. Spaanse kok

     Buiten dat doet u een aanname nl……
     Bloem geeft slechts weer dat…….
     .
     Wie doet hier een aanname?
     Altijd lachen met die abri

     1. Abri079

      Zoals ik al zei: “Begrijpend lezen”.
      U toont mijn gelijk aan.

     2. Bloem

      Beste Spaanse Kock, u bent hier degene die aannames uit. Zoals Abri079 reeds aangeeft, is begrijpend lezen voor de één moeilijker dan voor de ander. Zeker wanneer iemand gehinderd wordt door vooringenomenheid en vooroordelen

 4. Spaanse kok

  Ik kan mij nog een akkefietje herinneren in een Haagse kroeg.
  Daar vroeg ene Wilders 3 dingen.
  Een daarvan was: Willen jullie meer of minder PvdA?
  Moet onze beroepsjanker nu niet zeiken dat hij de kaatsende bal retour ontvangt.

  1. Zout

   @SK: Ik wil minder PvdA, sterker nog, ik wil dat PvdA zichzelf opheft.

   1. loes530

    gelijk heb je zoút

  2. RobertMarsman

   Ja wie wil geen minder PVDA?

  3. DolleDries

   Minder is wat anders dan boycotten.

  4. Bloem

   Beste Spaanse Kock, uw vocabulaire duidt enigszins op een sociale achtergrond waaruit, volgens linkse medeburgers, PVV-ers voort zouden komen. Mogelijk kunt u volgende keer het artikel en de forum reacties eerst goed doorlezen alvorens u, uw mening formuleert. Ieder heeft recht zijn mening te uitten, echter is het prettig wanneer die doordacht is en niet hoofdzakelijk dient om anderen te irriteren of uit te lokken. Hou het netjes.

  5. Code134

   Ik denk inderdaad dat Wilders op dit type relletjes uit is. De man heeft al lang geleden besloten op te houden met serieuze politiek.

   1. RobertMarsman

    En jij met serieus reageren.

   2. Marija

    Wij worden u MOE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. corfo

     @ Marija.
     Dat soort gasten krijgt mij niet moe Marija, nóóóóóit !!
     Als ik ten onder zou gaan, dat is het vechtend, en niet op een laffe, mensonwaardige wijze zoals het soort, waar jij moe van wordt, zou doen.
     Dat soort kan mij alléén maar blij maken !!!

 5. Paaldanseres

  Dus… allemaal stemmen op PVV. Laten we eens als Nederlands volk de linkse elite eens cordon sainitairen. Dat soort partijleden zijn vieze, vuile hypocriete, ondemocratische honden.

  1. Code134

   That’s the spirit, Paaldanseres, op democratische wijze steun verwerven voor je politieke idealen.
   Je weet waarschijnlijk dat je tot een kleine extremistische minderheid behoort maar in theorie kan dat een extremistische meerderheid worden. Koeien vangen soms hazen.

 6. Jetske

  Code 134

  Waarom doet de PVV mee in Dordrecht?

  Omdat de PVV daar veel stemmen heeft
  gekregen, dat betekent dat veel burgers
  van Dordrecht willen dat de PVV iets
  voor hun gaat betekenen.

  Dus een paar van die pluchplakkers die
  als de dood zijn voor de PVV gaan nu
  al uitmaken dat ze niet met de hen samen
  gaan werken, dat is geen cordon sanitaire,
  maar pure discriminatie en haatzaaien.

  De PVV zou daar onmiddelijk aangiften
  van moeten doen, haatzaaien en
  discriminatie is strafbaar.

  1. Marija

   Goed gezien en begrepen.

 7. Lex

  Ik vind dat hier snel kamer vragen over gesteld moet worden een verbod op het uitsluiten van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers en politike partijen. Om deze bij voorbaat uit te sluiten.

  Zowel in de landelijke, provinciale als gemeentelijke politiek.

  Al helemaal een verbod op de welbekende cordon sanitaire. Ten lasten van een flinke geld boete mocht dit herhaaldelijk voor komen.

  Ik vind dat politici op hun kwaliteit en inzet en motivatie moeten worden beoordeeld en niet bij voorbaat worden veroordeeld omdat het gedachtegoed van de PVV hun niet aanstaat “De islam”.

  Elkaar via een debat en met feiten bestrijden.

  Lex

 8. Ritter

  Het cordon sanitaire is een mechanisme van de gevestigde politiek dat probeert mensen te ontmoedigen om op de PVV te stemmen.

  De gevestigde politiek kunnen dit doen omdat de meeste media ook anti-PVV zijn en daarom weinig kritiek hebben op het cordon sanitaire…………en zelfs de politiek (openlijk of verkapt) aanmoedigen om het cordon sanitaire uit te voeren.

  Op deze manier hopen de gevestigde partijen (en hun vriendjes in de media) dat de PVV als vanzelf zal verdwijnen.

  1. Code134

   Hier is geen sprake van een cordon sanitaire. Daarvan zou sprake zijn als partijen een gezamenlijke afspraak maakten om elke samenwerking met de PVV uit te sluiten. Dat is niet het geval, men spreekt slechts een coalitievoorkeur uit, informatie waar de kiezer recht op heeft.
   Overigens sluit de PVV op landelijk niveau ook partijen uit als coalitiepartner.

   1. corfo

    @ Ritter.
    De partijen die in ons “rijke” landje meedoen aan het “cordon sanitair” doen dat hoofdzakelijk uit angst.
    En dat kan ik best begrijpen, maar ’t is buitengewoon ondemocratisch en het riekt naar dictatuur van de macht.
    Omdat de media in handen is van links georiënteerde krachten wordt er in de media ook nooit gepraat over een “cordon sanitair”.
    Maar het gaat kantelen, over enige tijd zal het linksdenkende volksdeel denken : “Wat hebben we nou aan onze fiets hangen ? Geen parasiet meer te zien en ons “rijke” landje is plots écht rijk.” Rutje opgesloten wegens gebrekkige ontwikkeling van z’n geestvermogens, Penthouse Pechtold wegens corruptie ingesloten, Buma in de kerkelijke ban enz.

 9. nienke

  En dit noemt men DEMOCRATIE!!!! een partij buiten sluiten die DEMOCRATISCH gekozen is, walgelijk.
  Een ander mening hebben dan de gevestigde partijen kan niet, mag niet, dus….buiten sluiten dit moet toch niet kunnen in onze (DEMOCRATIE).

  1. Code134

   Dit heeft niets met buitensluiten te maken, Nienke, je begrijpt eenvoudig de essentie van het cordon sanitaire niet.

   1. Abri079

    Legt u het Nienke en anderen dan eens uit. Zoals u eerder aangeeft dient er een gezamenlijke afspraak te zijn.
    Hoe weet u dat die er is of niet?

    1. Code134

     Daarvan bleek niets.

     1. Abri079

      Waaruit maakt u dat op?
      Gelet op de uitlatingen van de diverse partijen in de Dordtse politiek “lijkt” het alsof er al informeel contact is. Lijkt zeg ik want ik ben er niet bij geweest.

 10. Ben Zine

  Democratie betekent in dit land dat anderhalf miljoen kiezers stelselmatig worden genegeerd en bij voorbaat worden uitgesloten en afgeserveerd. We leven dus niet in een democratie, maar in een SELECTIEVE democratie. Dat is heel wat anders.

  1. Guus Geluk

   Nee, de PVV bezit 20 zetels in het parlement en wetsvoorstellen alswel als moties en amendementen uit de koker van de PVV, worden serieus bekeken.

   De PVV heeft het in de afgelopen jaren echter dusdanig bont gemaakt, dat geen enkele partij haar handen meer aan de PVV wenst te branden.

   Dat is niet de schuld van de gevestigde politiek, maar van de PVV zelf.

   1. chrism

    Vreemd dan , want ik heb altijd geleerd om alle opties te bekijken en niet uit zelf belang te kijken en dat suggereer u volop .

    Nee is in oud Hollands gezegd dom gelul , en zijn enkel op de eigen macht uit , want die zgn PVDA D66 VVD CDA CU volksvertegenwoordigers moeten de hand in der eigen Veste steken en niet wijzen naar de PVV eo FvD .

 11. Nederlandse_Patriot

  Waarom hebben blanke Nederlanders zo’n zelfhaat? Waarom vernietigen we onszelf?

  1. Code134

   Dat is een goede vraag, waarom zet een groep Nederlanders zich in dit vrije, rijke en welvarende land af tegen de waarden en normen die dit mogelijk maakte?

   1. Code134

    maakte = maakten

 12. J.C.

  “Cordon sanitaire rondom in Dordrecht al een feit: bijna geen enkele partij wil daar straks met de PVV samenwerken”

  Is slechts een kwestie van tijd………dan gaan steeds meer mensen PVV stemmen.

  1. Jetske

   De PVV in Almere doet het ondanks alle
   tegenwerking van andere partijen ontzettend goed, alleen hoor je daar niets van.
   Bij mij in de buurt stond een prachtige Amerikaanse Tulpenboom die hier in
   Nederland uniek zijn. Een lastige buurman
   die in het verleden wethouder was, wilde
   die boom weg hebben tot groot verdriet
   van de omwonenden. De gemeente had
   inmiddels besloten de boom te kappen
   met argumenten vol leugens.
   We zijn maanden bezig geweest om de boom
   te behouden, ik heb contact met de PVV opgenomen en hebben samen alle bezwaren die de gemeente had uitgezocht, ze hebben ons wegwijs gemaakt om de bomenstichting
   te benaderen, die voor het behoud van
   zeldzame bomen zijn. Uiteindelijk is er een
   groep experts in het leven geroepen die de
   boom hebben bekeken en tot de conclusie zijn gekomen dat boom gezond was en
   behouden moest worden, zonder de PVV
   was dat niet gelukt!!! Google eens naar
   “AMERIKAANSE TULPENBOOM”

 13. chrism

  Partijen die elkaar uitsluiten zijn geen democratische partijen .
  In Dordrecht is de PVDA ook al gehalveerd en gaan kleiner worden .
  PVV heeft een grote aanhang in Dordrecht dus zullen diverse partijen wel raar op de neus kijken als het voor hun misloopt en let op wie er wel mee willen doen !!

  Enkel en alleen om dat uitsluiten zou je op de PVV willen stemmen .

  1. Marija

   Ja dat zou mooi zijn, maar weet u ik denk zo slecht over onze *leiders* dat, mocht Wilders heel veel stemmen krijgen, er ergens wel een manier wordt gevonden vele stemmen niet te tellen, ik bedoel dus FRAUDE en MANIPULEREN: alles uit de kast halen om Wilders klein te houden.

 14. nienke

  Code 134.

  Dit heeft niets met buitensluiten te maken je begrijpt eenvoudig de essentie van het cordon sanitaire niet.

  Oh nee begrijp ik het niet misschien zie jij het anders maar Wilders is democratisch gekozen en het hoort toch niet dat in een democratie zo iemand buiten gesloten wordt alleen omdat hij een andere mening heeft dan de gevestigde partijen.
  Ook alle PVVers worden buitengesloten dat mag wel maar als Wilders zegt minder marokkanen moet hij voor de rechter verschijnen.
  In wezen sluiten de gevestigde partijen hele volks stammen uit die op de PVV. hebben gestemd.
  Nogmaals het is een DEMOCRATISCH gekozen partij en het hoort niet dat in een democratisch land deze partij opzij wordt gezet. (cordon sanitaire).

  1. penis aqua di rosa

   Nienke, PETJE AF.

   De media zijn medeschuldig aan alles wat er rondom de PVV gebeurt.
   Zo ook al die infiltranten hier, die maar blijven afgeven op een democratisch gekozen partij. Wat ben ik blij dat ik 3/4 van mijn leven er op heb zitten, ik zou in de steigers gaan om mij ooit te moeten gaan bedekken. Als lopende puptent zal ik niet willen leven. IK vrees voor de toekomst van onze Nederlandse vrouwen/meisjes. Kom op dames, verzetten jullie je als een Dolle Mina. Aan jullie lijf geen polonaise, ofwel Baas over eigen lijf en levenswijze.

 15. H.Vaes

  De angst zit er goed in bij de brave politieke correcten.

 16. Fortiori

  Er moet een V bij in de naam van deze partij. De V van vrede. Dan zal het best wel goed komen.

 17. P.Sisterons

  Hahaha De PvdA is het meest stellig van allemaal en besluit: “Uitgesloten!”
  Die mafklappers van de Portemonnee vd Ander hebben nog steeds niet in de gaten dat ze uitgerangeerd zijn.

  1. Fortiori

   Neen, ze staan nog steeds op stoom.

 18. peterkestassen

  Die zoals de wind waait , waait mijn jasje partijen wil niet met de PVV samenwerken,gewoon omdat ze bang zijn om voor de waarheid uit te komen.
  Onnozelaars zijn het ,met de PvdA vooraan,dan D66 , en dan de rest van de meute.

 19. Gerlos

  Scheitlijsters daar in Dordrecht.

 20. wheelboy

  Als je dit leest dan geeft het al aan hoe het nivo van de div partijen daar is .Het gaat om gemeenteraad verkiezingen niet landelijk !! Waar bv in div gemeentes de SP met VVD een coalitie vormt zou dat ook met de PVV moeten kunnen .Wat belangrijk is vergeten die idioten meteen .Waar sta je voor en wat heb je voor . Kun je daar het mee eens zijn dan moet je niemand uitsluiten das echte democratie . Als je als PVV er er een hobby van maakt bv om moskeeën op te blazen begrijpt iedere boer dat er niemand met je in zee wil . Zon uitspraken en lui had Wilders beter buitenboord kunnen laten .

 21. corfo

  Ik hoor het schijthuis Rutje óók steeds blèren : “Nederland is een democratie waar het héél goed gaat !!”
  Twee leugens in één zinnetje van de “Bedrieger des Vaderlands” alias Pinoccio.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.