Dijkhoff (VVD) heeft er genoeg van: “Geweldige vent, hij had slaven. Dat ooit iemand horen zeggen bij standbeeld?”

Net zoals premier Rutte en zijn collegafractievoorzitter bij het CDA Sybrand Buma steekt nu ook VVD-fractievoorman Klaas Dijkhoff van wal over de beeldenstorm die nu aan de gang is bij diverse musea en in de hoofden van flink wat activisten. Dijkhoff meent dat het een gebrek aan historisch besef aan de dag legt, en een slachtoffercultuur schept: “‘Wat een geweldige vent, want hij had slaven.’ Heb je dat ooit iemand in Nederland horen zeggen bij een standbeeld? Natuurlijk niet!

Op Facebook heeft VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff hard uitgehaald naar het Mauritshuis en alle andere instellingen die overwegen om bepaalde standbeelden of straatnaambordjes van historische figuren te verwijderen. Dijkhoff is daar resoluut tegen, zegt hij op zijn social media-pagina:

“Daarom vind ik het huidige gedoe over standbeelden en vernoemingen ook zo vermoeiend. Het doorbreekt de balans, het bestrijdt een genuanceerde blik op onze geschiedenis. Niemand is namelijk volmaakt. En iedereen leefde in z’n eigen tijd, met de opvattingen die toen dominant waren. Ook als we nu niet kunnen begrijpen waarom dat toen zo was, is het onverstandig om makkelijk te oordelen. Wat leren we onze kinderen dan? Dat er geen geschiedenis is?”

Zijn hele stuk:

dijkhoff1
dijkhoff2

Het is een heel goed verhaal van Dijkhoff, en hij verdient er ook alle lof voor. Feit is echter wel dat Klaas Dijkhoff deze “identiteitsloze leegte” niet ongehinderd over zich heen hoeft te laten komen. Klaas Dijkhoff is namelijk de fractievoorzitter van de grootste partij in de Tweede Kamer. Hij heeft macht en invloed, en zit dus in een unieke positie om deze kwalijke tendens jegens onze eigen geschiedenis te keren.

De vraag is dan ook niet zo zeer: hoeveel kudo’s geven we Dijkhoff voor zijn verhaal op Facebook? Maar wel: wat gaat Dijkhoff precies dóén om deze tegenstanders van de Coentunnel en het Peerke Donders-beeld de wind uit de zeilen te nemen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Heinz

  In de Gouden Eeuw verzamelden we niet alleen rijkdom, we hakten ook hoofden af. (Trouw)

  1. Zout

   @Heinz: In de Gouden Eeuw konden we ook amper lezen en/of schrijven.

   1. Heinz

    Zout, Ik had de rode loper al uitgelegd. En daar is-tie.

    1. Zout

     @Hëinş: Wat dacht jij dan gekkie, dit is een debatforum, toch?

   2. Henk-Jansen

    Dat is niet waar, in de Gouden Eeuw was de alfabetiseringsgraad juist opvallend hoog.

    1. corfo

     @ Henk-Jansen.
     Klopt helemaal, is ook duidelijk te zien aan jouw reacties !

     1. swetsnek

      daar is links goed in het zinnetje, DAT IS NIET WAAR

   3. Abri079

    Aardig om te zien. Alles in het verleden moet anders en uit het heden verbannen.
    Maar zich druk maken over daklozen, voedselbank bezoekers en kinderen die hun school voortijdig verlaten in Nederland etc of slavernij in Afrika daar hoor ik niemand over.
    Want te moeilijk, te gevaarlijk te ver weg en meest belangrijk geen enkele competentie.

    Daar komt nog bij dat je in Afrika geen aanzien verwerft want niet permanente tv camera’s. In Nederland wel.

    Het sterkt mij alleen maar in de gedachte dat dit soort figuren wat mij betreft te werk gesteld worden in en ten behoeve van de samenleving. Een soort sociale dienstplicht voor langere tijd.

    1. corfo

     @ Abri079.
     Als reaguurder op dit forum zou u moeten weten dat ik héél vaak mijn reacties wijdt aan o.a. Voedselbanken, kinderen zónder eten op school, 100-duizenden inwoners ónder de armoedegrens enz. enz.
     Ook ik constateer, mét u, dat er onvoldoende, tot géén aandacht besteed wordt aan dergelijke zaken in dit z.g. “rijke” landje.
     Het geblèr van Dijkhoff heeft te maken met de a.s. verkiezingen, plots wordt dat soort lieden dan wakker en beginnen in ’t wilde weg wat te roepen, waarna ze rustig verder slapen !

  2. Roughwood

   En konden we onze landsgrenzen tenminste nog zelf verdedigen, sterker nog, we waren een militaire grootmacht. En genoten vrouwen aanzienlijk meer vrijheden vergeleken met de rest van Europa. En waren we een leidende technologische en wetenschappelijke macht. En was er geringe criminaliteit. En beleefden onze kunst en architectuur hoogtijdagen. En domineerden we de wereldhandel. En waren we het rijkste land ter wereld. Nee, dat was echt een rottijd joh…

   1. Blue monday

    Natuurlijk was het wel een rottijd, ooit een willekeurig stamboom uitgeplozen? Dan weet je het wel….niet iedere Nederlander woonde in een luxe grachtenpand, de meesten hadden een hutje van koeienpoep.
    gezinnen met meer dan 10 kinderen, waarvan 7 al voor het 2e levensjaar overleden.

    Voor mezelf, voorouders uit Overijssel, wonend in een stenen boerderij (wat een luxe!) in 17e eeuw. Kind 1, 2 en 3 hadden allen dezelfde naam Joannes 1, 2 en 3… simpelweg omdat ze al snel overleden.

    En vrouwen? die moesten kinderen baren en hun mond houden. Over welke vrijheid heb jij het?

 2. Florissa

  Er komen weer verkiezingen aan, en plots komt er weer een warhoofd met zijn meninkjes, zelfde verhaal over die vissers, maar maatregelen ,en wel gelijk ,daar hebben ze geen capaciteiten voor ,en hiermee tonen ze vlekkeloos aan dat ze er zitten voor Jan met de korte achternaam, en niet meer zijn dan opvulsel en meelopers .
  Jammer dat ze de maatschappij zoveel geld kosten ,dat zouden we veel beter kunnen besteden .

  1. Mart

   Bedoel je Jan Lul?…zegt dat dan

 3. Ruud562

  Ik krijg sterk de indruk dat er verkiezingen aankomen ….

 4. Siemien

  Wie zijn precies die mensen die hierover zeiken, wat voor moraal riddertjes zijn dat, sterker nog, Nederland is ontstaan door bidden en vasten en moet je eens kijken wat voor land Nederland is verworden, het wordt tijd voor een goeie oorlog liefst geestelijk..

 5. Nederlandse_Patriot

  “Wij vinden het allemaal heel erg hoor!”, riepen de partijen die de afbraak van onze geschiedenis gewoon toelaten, maar om zieltjes te winnen toch maar negatief reageren op dit soort praktijken. Gewoon hard aanpakken, die cultuurmarxistische klootzakken.

 6. Paaldanseres

  Veel geblaat, maar weinig wol. Verkiezingen komen deraan. Blijft bij niks doen en daarna gewoon blijven wegkijken. Hypocriete volksverlakker.

 7. Mart

  Het was géèn lieverd die Coen,Hij roeide bijna een heel eiland uit vanwege die muskaatnoten.Zelfs de HerenZeven vonden het te gortig,maar ja hij bracht ducaten binnen hè.Volgens mij is hij geen standbeeld waard naar de normen van deze tijd,maar om dat nu maar weg te halen omdat een stelletje opruiers dat zo nodig willen?.FUCK THEM!

  1. poldi

   Elke tijd kent zijn eigen “waarheden”.

  2. Zout

   @Mart: Ik ben het met je eens, weg met de verbeteraars van onze geschiedenis.

 8. trampoline

  Wat jammer nou dat een enkeling van onze voorouders slaven uit Afrika geïmporteerd heeft in Suriname.
  Hadden ze dat niet gedaan dan hadden die slaven nu nog veilig en welvarend in Afrika gezeten; en dat had ons een hoop gezeik gescheeld.

  1. WorajaiP

   Afrikaanse slaven waren meestal misfits die door andere negers werden verkocht aan opkopers, zoals de VOC. Overigens bestond na verloop van tijd een flink deel van de slavenhouders in Suriname uit -jawel- vrijgekochte negers. De rijkste slavenhouder was zelfs een Antilliaanse negerin.

 9. trampoline

  Uit de reguliere media: “partij van Sylvana Simons valt verder uit elkaar

  1. trampoline

   Uit wel ingelichte bron heb ik gehoord dat Sylvana de naam van haar partij gaat veranderen in “Uit1” omdat dat de lading beter dekt.

   1. tomygun

    trampoline ,
    Uit 1 ja die naam mag ik wel LOL,
    Maar als die slaven niet naar Suriname gegaan zouden zijn
    dan hadden we nooit zo 1 partij gehad .

 10. WorajaiP

  Zolang wij van WC eend clubjes nog mensen als Wekker prijzen uit blijft reiken en de linkse media en semi-elite te dom zijn om de tijdelijkheid van de SJW en identitaire clubjes in te zien zal het nog wel even duren. Anderzijds: de hele marxistische linkse golf aan de UvA in de 80 jaren is ook stilletjes voorbij gegaan: nepwetenschap voor namaakintellectuelen. Voor hetzelfde geld wordt de hele beweging zelf over 10 jaar gezien als anti-nationalistische landverraders en vervolgens gedemoniseerd en gedwongen het land te verlaten. Het kan verkeren, zie Bredero.
  Maar voorlopig had deze gelouterde poet natuurlijk ook boter op zijn hoofd, als kind van een rijke vader in de Gouden eeuw.

 11. P.Sisterons

  En het zou mooi zijn als deze geschiedenis in de juiste kontekst wordt geplaatst.
  Er werden ook veel blanke slaven verhandeld.

  1. trampoline

   Vooral blanke vrouwen door Turken, Egyptenaren en Arabieren. Maar dat moet verzwegen worden

   1. Mart

    En de vissers werden ook van hun bootjes geplukt.Als er één is die een standbeeld verdiend is het Michiel de Ruyter….die kocht ze weer vrij.

 12. ReconquistaEuropa

  Dijkhoff en zijn partij zijn onderdeel van het probleem. Nu een beetje hypocriet lopen doen terwijl de VVD medeverantwoordelijk is voor de huidige politieke sfeer in NL.

 13. Babaji538

  “Hoe meer geheimen, des te groter is de vreugde.”

  Ik zou aanbevelen, om op het eigen terrein te verblijven.

  Petra Hermans

  1. corfo

   @ Babaji538.

   “Wie aan de weg timmert, wordt moe.”

   Ik zou zeggen, niet a.d. weg gaan timmeren.

   Ruud Johan Hermans.
   (broer van Petra Hermans)

  2. Zout

   @Babaji538 :
   Wie een kuil graaft met zijn tanden, krijgt geen vieze handen
   Ruud Johan Hermans.
   (broer van Petra Hermans)

 14. Ni28

  Mooie woorden. En nu daden!

 15. Parestado4

  Nederland en de zelfingenomenheid en arrogantie ten top!Daar krijg je toch een enorme kick van,als op jouw commando een beeld wordt verwijderd?Minder omhoogeschoten corpsballen zou Nederland een stuk gezonder maken!

 16. cor wit

  Wat een uitspraak hij had slaven .Wij burgers zijn nog steeds slaven van de rijke en het koningshuis we zijn nog steeds geen gelijken
  We worden nog steeds aan gesproken als onderdaan van het koninkrijk der Nederlanden
  Hypocrieten.!!

 17. pvvuuren@outlook.com

  Slavernij, dat is lang geleden. Veel recenter is de verspilling van de Groningse aardgas miljarden. De mensen in Groningen lijden daarom nu. Welke politicus is daarvoor als eerste verantwoordelijk ? Zijn daar lanen, bruggen en straten naar vernoemd dan moet dat onmiddellijk worden aangepakt. Staat ergens van hem een standbeeld? Neerhalen die hap.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.