Doe eens wat, Rutte! Venezolaanse dictator Maduro gijzelt even doodleuk 187 Nederlanders

En wanneer gaat onze regering eens wat ondernemen tegen dat repressieve regime?

Het zijn spannende uren voor bijna tweehonderd Nederlanders in Venezuela. Zij willen het land graag verlaten richting Aruba, Bonaire of Curacao, maar mogen dat niet van de verheven leider aldaar, de socialist Maduro. U weet wel: die man die na de dood van Hugo Chavez het stokje overnam en toch toch al geruïneerde land nóg verder afbrak, tot op het punt dat het inmiddels wel de Sovjet-Unie lijkt: uren in de rij staan voor supermarkten of apotheken hoort bij het dagelijkse leven van de Venezolanen, en dan moet je nog hopen dat er tegen de tijd dat je binnen bent nog wat over is op de schappen. Vaak is dat niet het geval.

Nee, het gaat heel slecht met Venezuela, en dat merkt men daar steeds meer. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het marxistische wanbeleid dat het land van één van de rijkste ter wereld – het heeft de grootste oliereserve ter wereld – tot één van de meest misèrabele heeft gemaakt. Maar een beetje zichzelf respecterend dictator geeft dat natuurlijk niet toe. Dus wat doe je dan? Precies: je geeft de grote boze buitenwereld de schuld. En dat neemt inmiddels bizarre proporties aan. De Verenigde Staten en andere ‘capitalistische grootmachten’ waren altijd al een geliefd doelwit in Caracas, maar tegenwoordig wordt werkelijk alles uit de kast gehaald. Zo was er rond Kerstmis de zogenaamde ‘hampotenrel’, waarbij Venezuela Portugal ervan beschuldigde hun export van hampoten – een geliefde Kerstmaaltijd in zowel Portugal als Venezuela – richting Maduro’s rijkje moedwillig te staken, om zo de Venezolaanse Kerst te saboteren:

“So, what happened to the ham?” Mr Maduro asked in a televised Christmas address on Wednesday after hundreds of people took to the streets in poor parts of Caracas on Wednesday night in protest at the shortage.

“We were sabotaged. I can name one country: Portugal. Everything was ready because we bought up all the ham there was in Venezuela, but we had to import [more] so I gave the order and signed off on the payments.”

Knettergek natuurlijk. Maar het is niet de enige recente poging om de schrijnende tekorten in het Zuid-Amerikaanse land goed te praten als ‘buitenlandse sabotage’. Ook onze eigen Antillen zouden er schuldig aan zijn door te helpen bij het grootschalig illegaal exporteren van grondstoffen. Maduro sloot de grenzen met de eilanden, waardoor nu geen Antilliaans schip of vliegtuig het land mag verlaten. Met als gevolg: minstens 187 mensen met een Nederlands paspoort – Nederlandse onderdanen dus – die de facto gegijzeld worden in de socialistische heilstaat die Venezuela heet. Ze mogen geen kant op, en zijn volledig afhankelijk van de goede wil van Maduro. En helaas is die meestal ver te zoeken. Aruba besloot al om de – gewoon legale – import van bepaalde mineralen uit Venezuela stop te zetten, in ruil voor een veilige aftocht voor iedereen die daar vast zit. Zonder succes.

En wat doet Mark Rutte ondertussen, terwijl bijna tweehonderd van ons vastzitten omdat een narcistische dictator zin had om gek te doen? Ongeveer zoveel als je zou verwachten natuurlijk: helemaal niets. Vooralsnog lijkt hij het over te laten aan de Antilianen, in de hoop dat zij het wel oplossen. Want zelf een snars om Nederlanders geven, dat doet onze premier natuurlijk niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. DolleDries

  Hoe zit het met die andere 198 omgekomen landgenoten, al de steen boven.

  1. Zout

   @DD: Het is lastig preken tegen Nederlandhaters.

 2. Ni28

  Rutte zal vast weer de onderste steen naar boven halen. Slaap lekker!

  1. DirkSteen

   Rutte heeft nog geen één steen naar boven gehaald, in welke situatie dan ook.

   1. glazenbol

    Wie heeft die steen dan opgetild waar hij onder vandaan komt?

 3. van Urk

  Ja doe eens wat! Stuur het korps mariniers er naar toe of zo. Net zoals de VS zijn gegijzelde burgers in Grenada gered heeft. Ach wie altijd achter iemands kielzog loopt zal zelf nooit geen ballen krijgen.

  1. loes530

   Van urk rutte is allen bezig met de EU

 4. Ali Yas

  Ferm doet Mark alleen vlak vóór verkiezingen. Helaas hebben kiezers geen goed geheugen, dat is het echte probleem.

 5. Ni28

  Rutte doet een Chamberlaintje.

  1. Guus Geluk

   Onzinnige vergelijking.

 6. Henk-Jansen

  Ik ben er zeker van dat het ministerie van buitenlandse zaken er alles aan doet om ze vrij te krijgen. Maar dit is natuurlijk weer een uitstekend moment voor ongefundeerd Rutte-bashing door rechtse domoren op dit forum!

  1. Spaanse kok

   Welnee, het is toch simpel.
   Je valt gewoon een ander land binnen.
   Het ligt maar 8000 km. hier vandaan.
   Manschappen, materieel en transport zijn 24/7 paraat.
   Kan allemaal voor middernacht klaar en terug in Nederland zijn.

   1. Seneca

    @spanjaard
    U heeft volkomen gelijk. Dit kunnen wij niet! Waarom eigenlijk niet? Omdat dit land met haar defensie totaal naar de verdoemenis is geholpen door linkse uitzuigers die dachten met het ‘gebroken geweertje’ de wereld te pacificeren. U en henk jansen, code , guusje noem maar op zijn allen schuldig aan het falen van dit land.

    1. Spaanse kok

     Seneca is een bijzonder gelukkig mens.
     Altijd bereid iemand ergens de schuld van te geven.
     De laatste linkse minister van defensie was Relus ter Beek van 1989 tot 1994.
     Dat is pas 24 jaar geleden.
     Daarom hebben we nu een matig leger.

   2. buitenbeentje

    Manschappen en materieel (o.a. zijn er inderdaad op Curacao. https://www.defensie.nl/organisatie/marine/eenheden/commandement-der-zeemacht-caribisch-gebied . Ook ligt de VS 12th airforce op de Curacao/Aruba Forward Operating Locations.

    Dat neemt niet weg dat Het Nederlandse leger niet met onverdeeld succes Nederlanders redt.

  2. van Urk

   Rutte zal zeker (bijna) alles aan doen. Als Venezuela oorlog met ons wil heeft Rutte verder geen pijlen meer om te gooien. 😉

   1. Guus Geluk

    Op de ABC-eilanden is, naast de Nederlandse marine, een Amerikaanse militaire basis gestationeerd. Even verderop tref je Franse en Engelse overzeese gebieden aan. Allemaal NAVO-terrein.

    Je moet wel gestoord zijn om dan een oorlog te beginnen. Ik schat Maduro niet in als gestoord.

  3. Guus Geluk

   Precies, Henk.

 7. DolleDries

  Het is ook altijd gedonder met die tomaatrood gekleurde regiems.

 8. Gerlos

  Volgens mij weet niemand van ons wat achter de schermen in Den Haag op hoog diplomatiek afspeelt over deze zaak van dictator Maduro. Mensen niet zo snel oordelen in deze stille diplomatie.

  1. Spaanse kok

   Dacht het niet.
   Bij het minste of geringste dient Rutte per direct dit te melden op DDS.

  2. Marija

   Denk dat ze centen aan het tellen zijn.
   Geloof maar dat er een zak geld tevoorschijn moet komen om deze mensen vrij te krijgen.

  3. Ali Yas

   Wat er achter de schermen gebeurt doet niet ter zake. Nederland moet Venuela openlijk uit de droom helpen: het roer moet daar 180 graden om, want anders.

   1. van Urk

    Inderdaad. Dit akkefietje met Venezuela is niet de eerste keer tijdens Ruttes bewind. Maar evengoed blijft Rutte ons leger zwak en klein houden. http://www.ad.nl/buitenland/bijna-oorlog-met-venezuela-na-neerstorten-mh17~aee2027e/

 9. cor wit

  Had u wat anders verwacht van deze chronische leugenaar
  Hij gaat niks doen want eigen Nederlanders interesseert hem niet . !!! deze heeft al aardig wat doden op zijn naam.,!!!
  Nou zodra hij onder de grond ligt zal de onderste steen boven er op liggen !! 🙂 Vrijheid Voor Dictators ( VVD )

 10. Babaji538

  Leuk. Leuk.

  Over welke regering hadden we het eigenlijk?

  Petra Hermans

 11. Guus Geluk

  Wat wil Sybren dat Nederland doet? Binnenvallen en het regime omver werpen?

  Buitenlandse Zaken doet er vast alles aan de mensen heelhuids terug te krijgen.

 12. Gerben

  Volgens mij is dit niet echt een probleem. Ga gewoon via een buurland naar huis.

 13. corfo

  Deze man, Rubberen Rutje, heeft geen tijd om iets zinnigs te doen; hij is doorlopend in de weer om de straalbezopen Juncker op het “rechte pad” te houden.
  Dit mislukt keer op keer en dan zwalkt die Zuipschuit laveloos door o.a. Rome.
  Sommige mensen vinden het vreemd dat er andere mensen zijn die geen enkel respect hebben voor de klère-bende die zich EU durft te noemen, wat raar eigenlijk, toch ?
  In het EU-“parlement” worden vrouwen ongevraagd in hun billen geknepen, staan mannelijke parlementsleden zich te bevredigen in hun kantoortje in bijzijn van een vrouwelijk lid (wat zeg ik nóu weer ?).
  En voor dat soort zou IK respect moeten hebben ? Ik heb diep respect voor mijn hardwerkende buren, die met moeite hún hoofd, en dat van hun kinderen, boven water kunnen houden; terwijl de Haagse maffia roept dat het zó goed gaat in dit “rijke” landje. Iedereen die z’n ogen open heeft ziet dat het grove leugens zijn.

 14. cor wit

  Alle VVD politiekers zijn opgepakt wegens criminelen activiteiten tegen het volk
  En de vele doden op naam van Rutte

  1. corfo

   @ cor wit.
   Ze zijn nog niet allemáál opgepakt, maar ’t gaat al wel aardig die kant op.

 15. tomygun

  Nederlanders vast in Venezuela ? ik vind deze vraagteken
  een beetje klein , ten eerste denk ik dat het geen Nederlanders
  zijn gezien de eilanden waar zij naar toe willen .
  Nederland heeft zover ik weet alleen een verdrag met de BES eilanden
  als een schip onder de Nederlandse vlag vaart dan is dat Nederlands
  grond gebied maar hier is geen info van .
  Het lijkt dus hier een broodje aap verhaal soms ingezonden door syl ? .

 16. buitenbeentje

  Winkeliers in Venezuela accepteren nauwelijks meer bolivars maar willen in Dollars of EWuro´s betaald worden. Prijzen voor vlees zijn krankzinnig. Ik heb tot voor enkele jaren aardig wat rondgereisd in Zuid Amerika, o.a. Venezuela, maar zelfs onder Chavez werd het al veel te gevaarlijk als buitenlander in Venezuela, ja zelfs op het toeristeneiland Margartiha rond te lopen. Huizen werden verbouwd tot fort, 3 m hoge muren met prikkeldraad want criminaliteit die nergens voor terugdeinsde. Een van mijn Duitse kennissen die een cafeetje had werd met een mes overvallen, een andere zelfs vermoord.

  Chavez gaf al de buitenlanders schuld en dat was niet echt goed voor de verhoudingen. zullen best nog wel wat Europeanen het risico nemen, heel wat Nederlanders hadden (hebben?) een huis op Margaritha, maar zelfs mijn meest doorgewinterde Venezolaanse vrienden blijven het liefst binnen hun beveilgde woongebieden.

 17. Parestado4

  Kijk:Venezuela is failliet en barst van de corruptie.Dus wachten ze op losgeld uit Nederland,zo simpel is dat!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.