Doodeng! Jihadisten opgepakt op Schiphol

Geen categoriejan 17 2018, 10:00
Zo komt het opeens wel heel dichtbij.
Afgelopen vrijdag en maandag heeft de politie twee islamistische extremisten opgepakt die uitgereisd waren naar Syrië en Irak. Het gaat om een 30-jarige man uit Amsterdam en een 33-jarige vrouw uit Ede.
Volgens het OM is het voor het eerst in lange tijd dat teruggekeerde jihadisten worden ingerekend op Schiphol. Toch was die aanhouding voor de politie zelf alles behalve verrassend. Het tweetal werd al opgepakt toen ze de grens met Turkije overstaken. Kort voor ze dat deden was er al een internationaal arrestatiebevel tegen ze uitgevaardigd.
Toen de twee gekkies eenmaal in Nederland aankwamen zijn ze meteen ingerekend door onze vrienden van de marechaussee.
Natuurlijk vraag je je af om wat voor types het precies gaat. Nou, Elsevier heeft meer informatie:

De man is volgens het OM in 2013 uitgereisd ‘om deel te nemen aan de gewapende strijd’. De vrouw is zelfs tot twee keer toe gegaan. Ze zou in 2014 voor langere tijd in IS-gecontroleerd gebied hebben verbleven, en reisde daar in 2015 opnieuw heen.

Kortom, de man voegde zich bij ISIS toen die organisatie het helemaal voor elkaar had en het er alle schijn van had dat ISIS-jihadisten het jarenlang voor het zeggen zouden hebben in delen van Syrië en Irak. De vrouw deed dat ook... en maakte niet een 'foutje' door één keer naar het gebied te reizen, maar twee keer. Mevrouw is dus écht een diehard jihadiste.
Het is bijzonder prettig dat deze gekken worden ingerekend. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vormen teruggekeerde jihadisten namelijk de grootste terreurbedreiging voor Nederland. Deze radicalen zijn getraind én bereid om hun leven te geven voor hun zieke, extremistische denkbeelden.
Dus ja, het is buitengewoon eng dat deze gekken nu terugkeren naar Nederland. Godzijdank konden ze opgepakt worden in Turkije, maar wat als de Turken even niet opletten en jihadisten erin slagen door de mazen van het net te glippen? Als dat maar één keer gebeurt hebben we in Nederland mogelijk een enorm groot probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten