Erasmus Universiteit verbreekt de band met corpsballen na ‘grensoverschrijdend gedrag’

De universiteit van Rotterdam heeft de banden met het RSC/RVSV per direct opgezegd, nadat getuigen melden dat er grensoverschrijdend gedrag werd vertoond tijdens de kennismakingstijd bij de corpsballetjes. Dit komt door het televisieprogramma Rambam dat donderdag de beelden zal tonen.

Wat er precies is gebeurd, is nog onbekend. Het gaat volgens de universiteit om onacceptabele incidenten, met name om “fysiek contact”. Rector magnificus Huibert Pols heeft de beelden inmiddels gezien. “Ik vind de beelden zeer zorgwekkend. We maken afspraken met alle verenigingen over een veilige kennismakingstijd”.

De maatregel betekent dat de bestuursbeurzen en de subsidie voor eerstejaarsleden per direct worden stopgezet en dat de vereniging vooralsnog niet meer welkom is bij academische plechtigheden en de universitaire introductiedagen.

De functie van studentenverenigingen is de verbinding van studenten met elkaar en het creëren van een vorm van ‘broederschap’ en ‘sisterhood’. De ontgroeningen zijn een belangrijk onderdeel van dit proces en regelmatig komen er signalen dat het er heftig aan toe kan gaan. Maar wat is precies grensoverschrijdend gedrag?

Laat ik eerlijk zijn, ik heb niets met studentenverenigingen. Het is een armoedige versie geworden van wat het ooit is geweest en het elitaire is alleen te zien aan de hoeveelheid geld en de hoeveelheid bier die je kan drinken. Voor de rest valt het allemaal wel mee. Toch vind ik dit een zorgwekkende ontwikkeling, want het wordt een soort heksenjacht naar studentenverenigingen en elk aspect wat ook maar gezien kan worden als ‘grensoverschrijdend’ wordt aangehaald om de verenigingen te straffen.

We moeten zorgen voor een omgeving waarin het acceptabele wordt nagestreefd, maar bij elk wissewasje met de vingers gaan wijzen en boos worden, daar helpen we niemand mee. Teleurgestelde studenten die niet zijn toegelaten tot deze verenigingen kunnen hun woede en frustratie uiten door dit soort verhalen de wereld in te helpen en dat moeten we niet willen.

Enfin, we moeten eerst zien wat de beelden tonen voordat we een kwalitatief oordeel kunnen vormen, maar we moeten wel de balans zien te vinden. Studentenverenigingen hebben ook de functie om studenten wat harder te maken en wilskracht en hiërarchie  te leren. Dat is wél een aspect dat ik respecteer aan deze verenigingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Henk-Jansen

  Wat mij betreft mogen al die studentenverenigingen opgeheven worden. Je zit op een universiteit om te studeren en niet voor al die andere onzin.

  1. Meester Kong

   Niet met je eens, Lars geeft dat goed weer.

   De functie van studentenverenigingen is de verbinding van studenten met elkaar en het creëren van een vorm van ‘broederschap’ en ‘sisterhood.

   Vroeger een bloedhekel aan Vindicat, later blijkt dochter lid te zijn . .
   Onterven schiet dan door je hoofd 🙂 🙂

   1. Top

    Ik heb een beter idee, dochter naar Boef sturen en zelf voor de trein springen, want een vader die zo faalt in opvoeden, moet zijn conclusies trekken.

 2. Ni28

  Studentenleven heeft zijn nare kanten en die zitten vooral in studentenclubs. Soms erger dan in de militaire dienst worden nieuwelingen onderworpen aan beledigende en kleinerende orgies. En ik dacht dat alleen de militairen zo dom waren.

 3. Meester Kong

  Wat bedoelt Lars met -Het is een armoedige versie geworden van wat het ooit is geweest-
  Dat moet dan geweest zijn voor 1965………..

 4. Floris

  Je kan niet alle studentenverenigingen over één kam scheren, maar dat er heel wat foute clubjes bij zitten is een feit en dat is al decennia zo.

  In de introductietijd staat het afzeiken van feuten centraal, waar de ouderejaars een sardonisch genoegen aan beleven en de rest van het jaar zijn het vooral zuipclubjes.

 5. Heinz

  Tramrails poetsen met Brasso…Ik heb het gezien. Onschuldig vermaak toen.

 6. Babaji538

  You have to be a real good fool, to fool the whole foolish world!
  Petra Hermans

 7. Vit

  A good woman makes your dick hard not your life.

  Ezechiel 34:12

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.