Gekwetste zeurpieten willen standbeeld katholieke priester uit Tilburg weg: hij was namelijk ‘racistisch’

Al meer dan negentig jaar eert Tilburg een katholieke priester met een standpunt. Het gaat om Peerke Donders, die in de negentiende eeuw in de stad werd geboren, melaatsen genas in Suriname en vervolgens zalig werd verklaard door de katholieke kerk. Maar een groep inwoners vindt het standbeeld ‘racistisch’ en wil het weg hebben.

Wie dacht dat alleen helden uit de Gouden Eeuw zoals Michiel de Ruyter en Johan de Witt ten prooi dreigen te vallen aan antiracistische geschiedvervalsers komen bedrogen uit. Alles en iedereen die ooit ook maar één keer de verkeerde kant heeft uitgekeken, krijgt te maken met een roep om een boycot. De geschiedenis mag namelijk niet kwetsend zijn, en figuren die heel wat goeds hebben verricht moeten worden verketterd vanwege één (vermeende) misstap.

En zo moeten er in Nederland kennelijk heel wat standbeelden verdwijnen. Zo ook die van de katholieke priester Peerke Donders. Deze man verrichtte naar verluid wonderen in Suriname gedurende de negentiende eeuw, en werd daarvoor in 1926 geëerd met een sculptuur in zijn geboortestad Tilburg. Enkele racismeroepende inwoners van de Brabantse gemeente willen nu echter af van het beeld, aldus het Brabants Dagblad:

“De ‘fier rechtopstaande witte man die hooghartig neerkijkt op een knielende zwarte man’ representeert volgens [Herman] Fitters koloniale en raciale verhoudingen. ,,Dat hoort naar mijn mening niet thuis in de huidige openbare ruimte”, stelt hij in een opiniestuk, dinsdag in het Brabants Dagblad.

De Tilburgse Keti Koti-werkgroep deelt de mening van Fitters over de uitstraling van het monument. ,,Wat het uitbeeldt, is superioriteit. De witte man, de katholieke kerk, die de zwarte man eronder houdt. Sta eens stil bij het effect dat dit nog steeds heeft”, zegt Mildria Mohaameth van Keti Koti. Van haar hoeft het beeld niet weg. ,,Maar het lijkt me heel verstandig om op zijn minst meer informatie te geven: wie was hij, wat was de rol van de katholieke kerk, wat is de relatie met nu?””

Het slaat natuurlijk nergens op: knielen is in de katholieke kerk heel gebruikelijk en heeft allemaal niets te maken met witte mensen die eisen dat zwarte mensen onderdanigheid tonen aan het zogenaamde superieure ras, of iets dergelijks. Het is het tonen van dankbaarheid voor iemand die geholpen heeft met het genezen van een vreselijke ziekte. Witte superioriteit? Joh, met een Sylvana-hamer in de hand wordt natuurlijk alles zo een racistische spijker.

Laten we dan ook hopen dat Tilburg dit beeld gewoon laat staan, en alle zeurende en klagende wannabe geschiedvervalsers lekker terugstuurt naar de partijbijeenkomsten van BIJ1, waar ze bij de cv-vervalsers een mooi clubje kunnen vormen. Mogen ze daar lekker klagen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ni28

  En wat moet in zijn plaats dan komen, Oom Tom of Jasser Arafat, Obama misschien? Dit soort mensen kunnen niet verkroppen dat hun voorouders niet bepaald hoog ontwikkeld waren met hun primitieve stamleven in vergelijking met de blanken. Zij waren deze priester misschien nog dankbaar voor zijn “wonderen” maar hun nakomelingen kunnen de harde waarheid niet aan. Dus kapot meppen die standbeelden. Ook dat geeft aan dat zij in hun ontwikkeling misschien nu zelfs achter blijven terwijl dat vandaag de dag niet hoeft want iedereen kan zich ontwikkelen.

 2. van Urk

  Als je door blijft zoeken om verder te kunnen gaan zeuren dan kun je ook veronderstellen dat deze priester die zwarte man wilde gaan slaan met zijn kruis. Zo had een Australische school ook te maken met dit fenomeen: http://www.telegraaf.nl/nieuws/1315346/school-biedt-excuses-aan-voor-suggestief-standbeeld-heilige-en-kind

 3. Duke

  Die Afrikaantjes kunnen zich beter druk maken om albino mensen in Afrika die worden opgejaagd en afgeslacht, dan om standbeelden in Nederland.
  https://www.miva.nl/nieuws/albino-witte-huid-afrika-vloek/

  1. corfo

   @ Duke.
   Ik heb dat al eens eerder betoogt, betr. albino-mensen in Afrika.
   Maar weet je, hiermede kunnen de Afrikaantjes niet scoren, dus doen ze er maar niks mee en laten de albino-slachtpartijen rustig voortgaan.
   In mijn woonplaats staat o.a. een standbeeld van prins Bernhard, haal neer dat beeld !!
   Wegens wangedrag van Zijne Koninklijke Hoogheid; ook de beelden van prins Hendrik allemaal weg ermee !
   Wat een waanzin om je “gespeelde” verontwaardiging te botvieren op een standbeeld, hoe bekrompen denk je dan wel niet ?

 4. trampoline

  Veel van de patienten w.o. negers die Peerke Donders in Suriname heeft verzorgd en geholpen zouden het heel wat beroerder hebben gehad zonder hem .
  Wat moet je dom zijn om dat niet te snappen. Waarom zouden we nog doneren aan Afrika etc? We zijn toch racisten.

 5. Babaji538

  De kleindochter van Jan Goossens is een fier gevend wezen.
  Zij werd bijgestaan door het heldere inzicht van Petrus Hermans,
  die haar de correct, juiste en meest zuivere informatie gaf
  uit de bossen, die hij als geen ander kende.

  Ik ben mijn leven erg dankbaar.

  Babaji
  Petra Cecilia Maria Hermans

 6. Blue monday

  Racisme kon je in de 19e eeuw natuurlijk open en bloot doen, daar werd je als blanke niet op aangesproken.

  Maar stel dat deze priester Jin handjes niet thuis kon houden….zouden we dan ook vinden dat het beeld weg zou moeten?
  De wil van een Priester was in de 19e eeuw ook heilig bij de katholieke onderdanen….

  Persoonlijk, zet maar een streep bij deze discussie rond 1900…laten we eerlijk zijn, niemand van onze blanke voorouders zouden een zwarte een hand hebben durven geven.

  1. denk eens na

   stel vragen zijn heel makkelijk.

   1. denk eens na

    stel dat me tante, mijn oma is, die haar moeder haar dochter is ,eigenlijk haar zoon zou zijn, als ze niet getrouwd blijken te zijn.

  2. Floris

   “Persoonlijk, zet maar een streep bij deze discussie rond 1900…laten we eerlijk zijn, niemand van onze blanke voorouders zouden een zwarte een hand hebben durven geven.”
   ———————————————————————————-
   Blauwe maandag geeft blijk van een schromelijk gebrek aan historische kennis.

   Dat verbaast me niet. Dat euvel zien we wel vaker bij linksen.

   1. Code134

    Ik ben benieuwd of na de restauratie van de Gouden Koets de racistische taferelen op de deurpanelen zullen zijn aangepast.

    1. Mart

     Code 000…grotere lullen?

   2. Zout

    @Floris: Heb jij die natte trollenscheet ook gehoord?

 7. Mart

  Ik ben een geboren Tilburger,en vereerde als knaapje ook ”Peerke”….en waarom ook niet.Een braaf pastoorke die ook de negertjes hielp…laatste weet ik nu pas.En ja hoor, ook deze wordt nu gebasht… ..en door wie?Natuurlijk door het daar neergestreken ”zwarte koor”.Blij daar niet meer te wonen.Hier in Brasil met 10% negro’s,ja zo noemen ze die hier,hebben wij dat gezijk over onderdrukking niet zo.

 8. Nederlandse_Patriot

  Eigenlijk zouden ze die walgelijke anti-Nederlandse moraalridders gewoon gelijk van de Afsluitdijk moeten donderen. Probleem opgelost!

 9. nienke

  Kunnen we ook alle moskeeen sluiten, de islam HAAT Joden, homo’s, christenen, onderdrukt vrouwen, kind huwelijken zijn toegestaan.
  Als er iets is wat racistisch is dan is het wel deze ideologie, dus afbreken al die haat moskeeen.
  Maar daar hoor je ze niet over !!!!!!

  1. Farn

   Niets aan toe te voegen.

 10. Stanly2000

  Teken de petitie en stop de zeurpieten die alles wat Nederlands is en was willen vernietigen.
  https://cultuurondervuur.nu/tilburg-beeldenstorm-peerke-donders/

 11. Seneca

  Reageren of niet reageren. Wat is wijsheid? Als ik schrijf dat lepra een ziekte was die vnl bij de zwarte medemens voorkwam omdat de blanke medemens maatregelen had genomen om dit bij henzelf te voorkomen, dan ben ik voor de een een racist en voor een ander misschien politiek correct. Laat ons het ermaar ophouden, dat deze actiegroep Keti Koti datgene in praktijk brengt waarvan zij de blanke mens telkenmale beschuldigen. Spreekwoordelijke stupiditeit en racisme naar zowel de priester als de patiënt.

 12. Babaji538

  Hans Klok klepelt er flink op los..

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.