Jordan Peterson in uitverkochte zaal: ''Wees het volk dat herinnerd wordt om de juiste keuzes''

Geen categoriejan 19 2018, 21:00
In Rijswijk zijn er 2000 mensen bij elkaar gekomen om te praten over immigratie, integratie, en identiteit. Ook de beroemde professor Jordan Peterson is vandaag langsgekomen om te praten over identiteit. Een belangrijk thema, niet alleen voor landen, maar juist voor mensen zelf. Daar begint het en kan het ook abstracter gemaakt worden voor een cultuur.
Want wat is identiteit eigenlijk en hoe wordt dat opgebouwd? Ik zal u het hele verhaal besparen, aangezien de complexiteit van de lezingen van Peterson moeilijk in een artikeltje samen te vatten zijn. Heel de zaal zat stil te kijken naar de beroemde man en zijn mooie manier van vertellen. Dit typeert zich aan het begin van zijn lezing, waarbij hij een anekdote vertelt dat zijn zoon zegt: ''Vertel gewoon wat je weet. Een heel goed advies en dat ga ik nu ook gewoon doen.''
Het is volgens Peterson niet zomaar dat we in zulke welvaart leven in het Westen. ''Sommige dingen zijn gewoon waar, zijn gewoon juist. Het is dan geen kwestie van mening of visie.'' We hebben in onze Westerse cultuur een samenleving gecreëerd met regels en een cultuur waardoor we de welvaart gecreëerd hebben en we daar nu met zijn allen de vruchten van plukken. Dat moeten we onthouden en we moeten er bewust van zijn.
We hebben niet zomaar een cultuur waarin we op magische wijze in geworpen zijn, maar we hebben orde en structuur gecreëerd uit de chaos. Als voorbeeld geeft hij God in Genesis, die met het woord, de logos, orde gecreëerd heeft waar wij nu in leven en gedijen. Zo moeten we ook onze Westerse cultuur zien. Iets wat kan verdwijnen, iets dat niet vast staat of normaal is. Het is geen natuurlijke staat van de mens.
Peterson gaat even kort in op het immigratievraagstuk. ''We hebben in de Westerse wereld regels gecreëerd die ons onze welvaart gebracht hebben en de mensen uit andere culturen moeten zich aanpassen aan de regels. Het is geen simpele kwestie van 'jij hebt jouw cultuur en ik de mijne'. '' Het gaat over de waarheid en spelen met de juiste regels. ''Wees het volk dat herinnerd wordt om de juiste keuzes.''
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten