Jos Heymans (RTL): ‘Brandmerken om afwezigheid in Tweede Kamer gebeurt alléén bij Baudet’

De gepensioneerde RTL-journalist Jos Heymans stelt in een nieuwe column een retorische vraag over de campagne van D66 en VVD om Thierry Baudet te ‘brandmerken’ als iemand die bijzonder vaak afwezig is in de Tweede Kamer: “Of wordt het bashen van Baudet vooral ingegeven door het succes van zijn partij?”

Thierry Baudet blijft een punt van fascinatie voor RTL-journalist Jos Heymans, die tegenwoordig vanuit zijn pensioen columns blijft tikken voor zijn oude werkgever. Eerder verweet hij de FVD-aanvoerder al dat hij “onbetrouwbaarheid schiep” door Mark Rutte te benoemen als iemand die graag in Brussel een baantje wil. Maar vandaag gooit Heymans het eens over een andere boeg: hij neemt het op voor de jonge parlementariër in een column genaamd “Baudet bashen“.

Heymans neemt in zijn verhaal het nieuwe fenomeen onder de loep waarbij voornamelijk vertegenwoordigers van VVD en D66 hun collega bij het FVD ringeloren om zijn vermeende sporadische aanwezigheid. Het verhaal van de liberale regeringspartijen berust slechts zeer gedeeltelijk op waarheid, zo becijfert Heymans:

“Volgens de officiële cijfers van de Tweede Kamer valt dat best mee[, die afwezigheid van Thierry Baudet]. Van de 83 Kamerdagen, sinds het aantreden van het nieuwe parlement, miste Baudet er slechts negen. De absolute kampioen afwezigheid is Barry Madlener van de PVV, hij miste 32 vergaderdagen, maar daar hoor je niemand over.

Nu zegt het aantal Kamerdagen lang niet alles. Het gaat uiteindelijk om het bijwonen van en meedoen aan plenaire vergaderingen. Van alle fractievoorzitters voerde Baudet bijna het vaakst het woord, 26 keer; alleen Kuzu van DENK stond vaker achter het spreekgestoelte.”

Wel maakt Heymans een punt van Theo Hiddema’s afwezigheid (iets dat door Baudet overigens verdedigd wordt met een verwijzing naar Hiddema’s werkzaamheden als advocaat, die hij nu ook als beëdigd lid van de Tweede Kamer nog altijd verricht), maar de journalist sluit af door nog maar eens te wijzen op het politieke opportunisme van partijen die kennelijk op de één of andere manier een frame nodig hebben om zich af te zetten tegen de opkomst van het Forum voor Democratie. FVD ging in slechts negen maanden van 2 zetels in de Kamer naar 15 in de peilingen, en in een wanhopige poging zichzelf van munitie tegen Baudet te voorzien gooien ze het dan maar over Hiddema’s absentieboeg. Heymans: “Maar het is voor de politieke tegenstanders boeiender om Baudet te brandmerken; hij is immers het gezicht van Forum, niet Hiddema.”

En zo is dat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. DolleDries

  Gewoon een slechte zaak wat Hiddenma flikt.

  1. Abri079

   Welke politici hebben naast hun werkzaamheden als Tweede Kamerlid nog een andere betrekking?
   Waarom onderzoekt u niet wat verder en komt met een meer genuanceerde zin?

 2. J.C.

  Het framen van FvD door het partijkartel toont slechts de toatel leegheid van het partijkartel zelf aan.

  Neem als voorbeeld Groningen. Het partijkartel heeft 5 jaar de gelegenheid gehad om een adequate oplossing voor de gedupeerden in Groningen te bieden. Wat heeft het partijkartel geboden? Het beschimpen van mw. Klever van de PVV, die wel opkwam voor de Groningers en verder heeft het partijkartel niets gedaan, totale leegheid (nou ja het partijkartel heeft wel Groningen leeg gehaald).

  En nu miezemuizerig de boodschap uitzenden, dat alleen de veiligheid van de Groningers voorop staat. Wat een zielige vertoning………..

  Het partijkartel geeft de Nederlandse bevolking een leeg velletje (Oekraïne verdrag), denk daar aan op 21 maart 2018, bij de gemeenteverkiezingen……..

  1. J.C.

   Oeps: toatel (in eerste zin) moet zijn totale.

 3. Ni28

  Een normaal beeld van de Tweede Kamer is een bijna lege ruimte met enkele Twitterende politici die lijken vooral niet te luisteren zeker als de intonatie verschilt van die van hun. De pot verwijt de ketel.

 4. RobertMarsman

  Wel typisch van Heymans dat hij een column schrijft over het bashen van het Forum voor democratie maar over die andere partij die nog veel harder gebasht wordt dat hij daar nog nooit een letter aandacht aan besteed heeft.

  Iets waar ook de DDS zich regelmatig schuldig aan maakt

 5. Babaji538

  Als er al een waarheid was, bij dit Lichtend Voorbeeld,
  dan was deze geheel afwezig.
  Het is goed te weten, dat mensen van plan waren,
  transformerend, bewust en transparant een voornemen
  niet te willen of gaan uitvoeren.

  Elk een, die het geluk verdient aan het ongeluk
  van de andere onverlaat, krijgt van mij
  op geen enkele wijze, een gouden pluim op de hoed.

  Petra Hermans

  1. Abri079

   Waar koop jij je paddo’s?

 6. poldi

  Dat bashen van het FVD door zowel de VVD als D66 lag er al duimendik bovenop.
  Daar hebben wij geen Jos Heymans voor nodig.

 7. buitenbeentje

  maar wel even een schop richting PVV waar madlener, een van de hardst werkende PVV-ers 32 vergaderingen miste. Daarvoor heeft de PVV 19 andere tweede kamerleden die bij vergaderingen met hun telefoon kunnen spelen.

  O nee, wacht, als andere kamerleden met hun telefoon zitten te spelen, dan zijn ze wel bij de vergadering.

 8. Supernoodle

  Baudet is inderdaad het gezicht.
  Maar Theo de stemmagneet.

  Verder is het een onzinnige discussie wie en wat en wanneer er iemand in de 2e kamer is.

 9. Jetske

  Goh, heeft Thierry hem wat toegeschoven?
  Een tijdje geleden was er niet veel goeds
  aan Baudet volgens Jos!
  Beste Jos, Baudet heeft redelijk wat debatten
  aangevraagd met verkleedpartij en al, je bent
  er bij geen één aanwezig, dan kun je dat
  geen “Basten” noemen.
  Hou op met Barry te noemen, die verzuimt
  zijn werk niet! Over het Baschen van Geert
  hoor ik u niet.

 10. Gerlos

  Ik kan mij hier niet druk over maken.

 11. Pjotter

  Niets vreemds aan dat een nieuwe stevig in opkomst zijnde partij die door de gevestigde elitaire partijen (het kartel) op alle mogelijke manieren getracht zal worden af te zeiken, paniek gedrag, laten we hopen dat eindelijk de ogen van het kiezersvolk een open gaan.

 12. corfo

  Ik geef de schuld van dit alles “gewoon” aan Trump !

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.