Krijgen we nóg een referendum? 50Plus neemt eerste horde op weg naar Wet-Hillen-rondvraag

Geen categoriejan 25 2018, 21:00
De Nederlandse kiezer kan de komende maanden zowaar stembusgangmoeheid gaan ontwikkelen, als 50Plus haar zin krijgt.
Op 21 maart aanstaande mogen we twee keer onze stem uit gaan brengen: één keer voor de gemeenteraadsverkiezingen - behalve in recent gefuseerde gemeenten dan - en één keer voor het referendum over de Sleepwet/Aftapwet. Dat zijn al aardig wat keuzes die de kiezer dit voorjaar zal moeten maken, maar als het aan 50Plus en haar voorman Henk Krol ligt, gaan we binnenkort gewoon vrolijk nóg eens stemmen. Voor of tegen het voortbestaan van de Wet Hillen, welteverstaan.
Die wet zorgt er nu voor dat het voordelig is om als huiseigenaar je hypotheek sneller af te lossen. Schulden afbouwen is immers altijd een goede zaak, toch? Nou, niet dus. Het CDA pleit op de volgende manier op haar website voor afschaffing:

De Wet Hillen is ooit ingevoerd om te bevorderen dat mensen vrijwillig hun hypotheek aflossen. Maar sinds vier jaar is de hypotheekrenteaftrek wettelijk beperkt tot 30 jaar en krijg je alleen nog hypotheekrenteaftrek als je op je nieuwe hypotheek aflost. Daarom is het minder nodig om vrijwillig aflossen te bevorderen. Daarnaast is het zo, dat als de wet zou blijven bestaan, uiteindelijk alle huiseigenaren eronder zouden gaan vallen, en dat was ook weer niet de bedoeling.

De gevolgen: hogere kosten - een feitelijke boete, zoals Krol het noemt - voor mensen die hun hypotheek versneld hebben afgelost. Zulke mensen vind je uiteraard vooral in de hogere leeftijdsgroepen: niet zo toevallig ook het electoraat waar 50Plus zich op richt. In een poging dit hele boetecircus tegen te houden, willen ze er een referendum over houden... en de kans is vandaag stukken groter geworden dat dat ervan komt. Om zo'n volksraadpleging te organiseren moeten je namelijk meerdere keren genoeg handtekeningen verzamelen, en de eerste ronde hebben ze bij deze overleefd. De volgende stap: in zes weken 300.000 handtekeningen ophalen om de organisatie definitief te laten doorgaan. Een stevige opdracht, maar niet onmogelijk.
Er is alleen een klein probleempje aan dit alles: zelfs als het feest doorgaat, dan maakt het allemaal toch niets uit. Mark Rutte en zijn regeermakkers hebben immers al meerdere malen overduidelijk gemaakt dat de uitslagen van referenda hen gestolen kunnen worden, aangezien ze die hele wet die raadgevende referenda mogelijk maakt, toch de nek om gaan draaien. Hoewel de Wet Hillen veel Nederlanders misschien nauwelijks wat kan zeggen, is het doorgaan van een referendum - waarover dan ook - misschien een goed teken, als in dat het schreeuwt dat dit volk gehoord wil worden. Of de oren in Den Haag geopend zullen zijn, is echter een andere vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten