Lekker dan! Controleren of homoseksuele migranten echt homoseksueel zijn mag niet van Europees Hof

Geen categoriejan 25 2018, 18:00
Want het zou toch maar blijken dat ze de hele boel bij elkaar jokken, hè?
Een degelijk migratiebeleid moet zijn gebaseerd op duidelijke regels: vluchtelingen helpen prima, maar haal ze enkel hierheen als er echt geen mogelijkheid is om hen - zo nodig met onze hulp - ergens in de eigen regio op te vangen. Dat is immers goed voor hen - ze kunnen dichtbij huis blijven - hun gastland - integratie is makkelijker - én voor ons - we zitten niet met de problemen van slechte integratie.
Eigenlijk zijn, in mijn optiek, de enigen die het écht verdienen om hier als vluchteling te komen mensen die simpelweg echt nergens anders veilig zijn. Dan heb ik het dus over vervolgde geloofsgroepen die nergens in het Midden-Oosten echt veilig zijn, of - ook geen geliefde groep - homoseksuelen. Onder het huidige asielbeleid hebben mensen die om zulke redenen in eigen land vervolgd worden ook al recht op asiel hier, wat in theorie ook prima is. In de praktijk valt het echter stevig tegen.
Want: zulke regels trekken gelukszoekers aan die er alles voor over hebben om een felbegeerde Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen. Genoeg mensen doen maar al te graag of ze over een andere geaardheid beschikken, als ze daarmee hier mogen blijven. Want tsja: hoe controleer je nou of iemand echt homoseksueel is, of dat hij dat slechts beweert? Hoewel ze verre van perfect zijn, bestaan er psychologische tests die enigszins kunnen aangeven een vermeende homoseksueel de waarheid spreekt, of hier slechts is om een riante uitkering op te strijken. Het is eigenlijk het enige wapen dat we hebben tegen grootschalig misbruik van deze regeling.
Helaas wordt dat wapen ons donderdag uit de handen genomen door het Europese Gerechtshof. Dat heeft een Nigeriaanse asielzoeker, die had geklaagd over de tests in Hongarije, gelijk gegeven. Het Duitse Welt bericht:

Asylbewerber dürfen keinem psychologischen Test zur Bestimmung ihrer sexuellen Orientierung unterzogen werden. Dies würde „einen unverhältnismäßigen Eingriff in das Privatleben des Asylbewerbers“ bedeuten, entschied der Europäische Gerichtshof (EuGH) in Luxemburg.

Het komt er dus op neer dat zulke tests te veel inbreuk op de privacy van asielzoekers zouden betekenen. En nou, dat zal ook best zo zijn. Maar is dat niet te rechtvaardigen? Als je hierheen komt, valt nu eenmaal niet te verwachten dat je meteen met open armen wordt ontvangen. De gouden regel van goed migratiebeleid is dat je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat kan even veeleisend zijn, ja, maar laten we eerlijk wezen: zou er serieus ook maar één écht homoseksuele asielzoeker zijn die hier een probleem mee heeft als het zijn leven redt? Natuurlijk niet.
Dit oordeel is dan ook desastreus. Gelukkig gaat het hier om Hongarije, dat zich meestal weinig aantrekt van Europese bemoeienis. Misschien moeten wij dat ook eens gaan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten