Libanese modeontwerper onder vuur in eigen land, want: hij liet een Israëli zijn jurk dragen

Geen categoriejan 11 2018, 21:00
Libanon, een land dat zich graag profileert als een 'modern, democratisch Arabisch land' maar dat achter de schermen nog steeds bestuurd wordt door islamistengroep Hezbollah, is boos. Héél boos.
Gal Gadot: het is een prachtig model, zangeres en actrice. Ze heeft in haar nog geen 33 jaar een aardig CV opgebouwd, als we haar IMDB-pagina mogen geloven: onder meer de films Wonder Woman, Justice League en Fast & Furious 6 én 7 zouden niet hetzelfde zijn zonder dat zij daar een rol in had gespeeld. Daarnaast won ze al eens een missverkiezing. En oh ja, ze komt uit Israël.
En juist dat laatste stootte Libanezen onlangs tegen het zere been. Gadot was één van de gelukkigen die dinsdag een award in de wacht mocht slepen bij de National Board of Review te New York, en verscheen zo bij de ceremonie:
Hartstikke mooi natuurlijk, zou je denken. Klein probleempje was alleen: de blauwe jurk was vervaardigd door Elie Saab, een beroemde modeontwerper uit Libanon. Voor zo'n man moet het natuurlijk niet uitmaken voor wie hij zijn kleding maakt, maar zijn landgenoten waren een andere mening toegedaan. Saab plaatste op zijn Instagrampagina een foto van de Israëlische actrice in zijn jurk, waarmee hij een enorme rel teweeg bracht. Talloze Libanezen waren woedend dat 'nationaal symbool' Elie Saab het waagde om trots te zijn dat zijn creaties door Israëli's gedragen worden.
Het meest trieste hieraan? Saab gaf toe aan de druk, en verwijderde de foto weer. Doodzonde, juist omdat dit soort antisemitische daden pas zal ophouden als Arabieren zélf de poot stijf houden en duidelijk maken dat joden alleen de vijand hoeven te zijn als Arabieren dat zelf willen. Maar helaas: het mocht niet zo zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten