Marijnissen gooit het roer om bij de SP: terug naar de immigratiekritische koers van weleer, en opvang in de regio

De nieuwe SP-aanvoerder Lilian Marijnissen doet de oude tijden van ‘Gastarbeid en kapitaal’ herleven: de tijd dat de SP een softe en decadente vluchtelingenpolitiek voerde, lijkt stilletjes op z’n einde te lopen met een nieuwe leider aan het roer. Marijnissen staat in tegenstelling tot haar voorganger wél open voor het sluiten van vluchtelingendeals met landen in Azië en Noord-Afrika.

Als het aan de SP ligt, dan gaat Nederland gewoon door met het tegenhouden van meer immigratie. “In principe” moet je namelijk geen deals met andere landen over vluchtelingen tegenhouden, zo verkondigt Lilian Marijnissen in een interview met De Volkskrant. Ze noemt het zelfs “idioot” als je daar in elk denkbaar geval tegen bent:

“Marijnissen geeft nu meer duidelijkheid. Volgens haar is het geen principieel bezwaar dat asielaanvragen alleen buiten de EU plaatsvinden, maar hangt alles af van de omstandigheden. ‘Het zou toch idioot zijn als je daar niet voor bent? Ik bedoel, in principe wil je natuurlijk dat mensen in de regio worden opgevangen… Of wij instemmen met een vluchtelingendeal hangt af van de context. Met welke regering sluit je zo’n deal? Dat maakt nogal uit.'”

De SP was de eerste ‘mainstream’ immigratiekritische partij van Nederland. In 1983 bracht de linkse partij een folder uit genaamd ‘Gastarbeid en kapitaal’, waarin voor het eerst de problemen werden benoemd van de multiculturele samenleving. Tot die tijd was het ondenkbaar dat iemand ooit kritiek zou leveren op het multiculturalisme. Het zou nog een tijd duren voordat immigratiekritiek ook serieus werd genomen, want toenmalig SP-leider Jan Marijnissen werd uitgemaakt voor racist en wat nog meer. Hij hield er “krassen op zijn ziel” aan over, vertelde hij na de eeuwwisseling in interviews.

Onder Emile Roemer ging de koers echter een andere kant uit: de partij werd een soort GroenLinks+ op het gebied van immigratie. Wat betreft de olijke oud-wethouder uit Boxmeer konden de grenzen niet wijd genoeg werden opengezet. Over vluchtelingendeals zei Roemer specifiek dat ze “smerig” waren en niet bedacht voor “mensen in nood”, maar voor “politici in nood.”

Lilian Marijnissen draait die linkse wapperwapperkoers nu terug. Natuurlijk zal de SP niet een soort PVV 2.0 gaan worden, maar meer immigratiekritische stemmen in Den Haag zijn natuurlijk altijd welkom. Nederland heeft de afgelopen jaren namelijk meer migranten opgenomen dan ons land eigenlijk aankan, dus gas terugnemen is een welkome koers. Zelfs al is het maar een beetje, en zelfs al is het de SP.

Prima ontwikkeling dus bij de SP.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Babaji538

  Er zijn zo van die mensen, die zich zo’n 44 jaar vormen,
  vooraleer ze spreken over ethiek, kritiek leveren en
  een missie, een visie weten uit te dragen.

  Petra Hermans

  1. Holland

   Ik ken anders iemand die dat kunstje in 43 jaar heeft geflikt. Nou jij weer.

   1. Zout

    @Holland: Ongelooflijk dit heh?

  2. buitenbeentje

   Alcohol maakt meer kapot als je lief is.

 2. Ritter

  Niet alleen was vroeger de SP immigratie kritisch ; ze waren ook kritisch op de islam.

  Toen werd het roer omgegooid en werden ze politiek correct en pro-open grenzen.

  Ik moet nog zien of de SP in de praktijk deze “nieuwe” koers doorzet. Er zal onder veel leden (het kader) weerstand zijn en sommige zullen zich verzetten tegen deze “nieuwe” koers.

  Kortom, eerst zien dan geloven.

 3. Kodi

  Ruimhartig zijn voor asieleisers en de Islam knuffelen heeft de SP geen zetels voortgebracht. Logisch, want het is in strijd met sociaal beleid. Een verzorgingsstaat kan zich niet de massale instroom van niet inpasbaren verloorloven.

 4. DolleDries

  Oppassen met de SP dit gebeurd er bij een door de SP bejubeld links regiem.

  https://www.liveleak.com/view?i=0ca_1515764848

 5. DolleDries

  De Zweedse stad Malmö heeft veel ingrediënten die een succesvolle stad zou moeten hebben. Het heeft een prachtig stadscentrum, kleurrijke architectuur en het bevindt zich op een prachtige plek.
  Maar sinds enkele decennia zijn de dingen in de stad veranderd. Het aantal schietpartijen is gestegen, er ontploffen bijna dagelijks handgranaten en explosies volgen elkaar in steeds hoger tempo op, en de stad werd vorig jaar bekend om een ​​reeks groepsverkrachtingen.
  De Zweedse journalist Joakim Lamotte sprak met verschillende migranten en een vluchteling in de stad. Een migrant uit Griekenland, die 55 jaar in Malmö heeft gewoond, zei:
  De situatie is nog nooit zo geweest, het was op elk moment van de dag buiten veilig. In de afgelopen tien jaar is de bevolking uitgewisseld en daarmee ook de nieuwe hoge criminaliteitscijfers. Als je dit probleem aanpakt, wordt je een racist genoemd, zelfs als je zelf een immigrant bent.
  Lamotte sprak ook met iemand uit de asielindustrie. Ze zei dat haar klanten niet in Malmö willen blijven omdat “de stad veel te onveilig is”. Veel vluchtelingen vertelden haar dat “ze uit Syrië kwamen om te leven [in leven blijven] en in Malmö hebben ze het gevoel dat ze snel kunnen sterven”. Ze maken zich ook zorgen over de veiligheid van hun kinderen, zegt de vluchtelingenwerkster.
  Eén vluchteling werd aangevallen in een Malmö-bioscoop met een mes. Hij gaf toen al zijn Zweedse ID-kaarten terug en zei: “Je kunt ze houden!” Daarna vluchtte hij naar Syrië.
  Een immigrant uit Zuid-Amerika vindt het gebrek aan integratie van immigranten een oorzaak van de hoge criminaliteit van de stad. Hij overweegt ernstig om met zijn vier kinderen naar een andere stad te verhuizen.
  Een andere inwoner van Malmö ziet een verband tussen geweld tegen vrouwen en het beeld van vrouwen in de islam. Ze is een leraar en zegt dat de islamisering inderdaad plaatsvindt: meer meisjes dragen een hijab en meer studenten geven de voorkeur aan [assimilatie] in de islamitische cultuur.

 6. denk eens na

  Als het zo is , dan hebben ze mijn stem.

  1. lievelita

   Go Lilian, zacht en stevig, sociaal en streng, je hebt een nieuw lid.

 7. david1veenstra

  Als de SP dit goed aanpakt en ik heb wat dit betreft het volste vertrouwen in Lilian Marijnissen, dan zal zij de laatste kiezers van de PvdA naar de SP zuigen.
  Maar Lilian zal eerst grote schoonmaak moeten houden. Roemer is naar achtergrond verdrongen. Sharon Gesthuizen is verdwenen. Zij was namelijk de grote plijtbezorger binnen de oude SP. Ongetwijfeld gaan er nu meer koppen rollen.
  We wachten het maar af. Afgezien van dit alles, de wortels van de SP lagen bij het felle communisme en dat zal altijd blijven. Ben benieuwd hoe de partijvoorzitter van de SP hier over denkt.

 8. Heinz

  Een partij die haar sociale ankers uitgooit….mooi.!

  1. Zout

   Trollen… oneliners…

 9. Zout

  Mooi, nu snel gaan samenwerken met PVV en FVD…

  O wacht…

  1. Fortiori

   Ik ga er van uit dat het Forum liever geen spetjes op het colbertje heeft en zich niet op de foto wil laten zetten met de PVV. Studenten zijn namelijk onberekenbaar. En van Theo Hiddema moet je het ook nog maar afwachten. Het verstand zou verdampen indien dit zou gebeuren.

 10. Ni28

  Multiculturalisme is de natte droom van links. Als Links de realiteit gaat inzien is het winst. Nu nog de sociaal democraten en de communisten van GL.

 11. Ni28

  Het belangrijkste is om de politieke correctheid te doorbreken.

 12. CJD

  Ik ben voorstander van een realistische aanpak. Zowel de pro migratie als anti migratie kampen leveren een eenzijdig simplistische beeld op. Natuurlijk kunnen wij niet iedereen uit Afrika opnemen maar wij moeten wel bereid zijn om mensen te helpen die dat echt nodig hebben. Ik kan me daarom wel vinden in deze nieuwe pragmatische aanpak van de SP

  1. Abri079

   Realistische aanpak. Wat versta je daar onder?
   Nu zie ik dat wij de afgelopen 50 jaar een vermogen aan geld, mensen, apparatuur, kennis, onderwijs en wat niet meer naar Afrika hebben gebracht. We hebben opvang in de regio getracht te implementeren.
   Na 50 jaar zie ik in het huidige tijdsbeeld geen enkele verbetering. Mensen overlijden nog steeds o.a. aan het gebrek aan water en voedsel. Een waterput openhouden kost al de grootst mogelijke moeite, laat staan het irrigeren van landbouwgrond.

   Onze manier van “hulp” heeft weinig meer opgeleverd dan dat er nu jonge mannen op rubberbootjes het “paradijs” in dobberen.

   1. CJD

    Precies, daarom vind ik mensen hier naartoe halen van Afrika een betere oplossing dan het pompen van miljarden aan ontwikkelingshulp

    1. Mart

     CJD…..jij praat als een ouwe baas die het waarschijnlijk niet zo lang meer gaat maken, dus uit de ellende van de ”omvolking” blijft.Niet erg sociaal voor de achterblijvers en vooral de jongeren.

    2. Abri079

     Wat je hier naar toe haalt is de belabberde mentaliteit die deze mensen eigen is.
     Voorbeeld is de populatie van Ethiopiërs en Eritreeërs. Hoeveel van deze mensen heeft een volwaardige baan van tenminste 24 uur? Grootste percentage zit helaas thuis en geniet van de sociale voorzieningen.
     Men is eeuwen lang niet gewend om te werken of anderszins in eigen onderhoud te voorzien. Dat ga je na een korte trip op een rubberboot niet veranderen.
     Beste is om ze voor de keuze te stellen. Overleven of dood en dat alles in de eigen regio.

 13. Peter Selie

  Gastarbeid en Kapitaal – SP brochure 1983

  “Ik wil mijn afschuw voor de islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken. (…) Zichzelf opsluitend in een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt (…), vormen zij een Fremdkörper in onze samenleving, dat niet lijkt te kunnen loskomen, iets bij te leren, iets te willen leren, dus verarmt (…). Zoals nu kan het niet”.

  Citaat van de stalinist Theun de Vries bij zijn steun aan het standpunt van de Socialistische Partij zoals verwoord in de brochure Gastarbeid en Kapitaal en de daarbij gevoegde reacties en commentaren, alsook in het partijorgaan Tribune.

  Introductie tot Gastarbeid en Kapitaal
  Tegelijkertijd met de Centrumpartij van Hans Janmaat demoniseerde de SP in de jaren tachtig arbeidsmigranten, de zogenoemde “treinladingen met profiteurs” (Tiny Kox, Lekker Fris, november 1992). In de partijnota Gastarbeid en Kapitaal werden “mohammedanen” weggezet als “nomaden en woestijrovers”, afgebrand als zijnde onbeschaafd (eetgewoontes, hygiëne), slaafs (naar de werkgevers toe), en de islam was een “middeleeuwse achterlijkheid”, met “een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt” en “een Fremdkörper in onze samenleving”.
  Daarna werd het de SP verboden enkele 1 Mei-vieringen bij te wonen in 1983, en werd de partij door links Nederland beschuldigd van “cryptofascisme”. De Waarheid kopte op 27 april 1983: Een ‘Socialistische’ Partij op jacht naar Janmaat-stemmers. De Anne Frank Stichting brandmerkte de SP als een racistische partij, en leden stapten op.

  “Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke, immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?”

  “Het heeft de SP veel schade berokkend, het heeft ervoor gezorgd dat we later in de Tweede Kamer zijn gekomen”, aldus Tiny Kox. “Het was duidelijk dat we er niet doorkwamen, dus zijn we er vanaf 1985 over gaan zwijgen.” En dat zwijgen duurde welgeteld 10 jaar. Daarna stelden prominente SP’ers (op jacht naar PVV-stemmers?) toch weer “trots” te zijn op Gastarbeid en Kapitaal, tot op de dag van vandaag, maar dan met censuur: namelijk zonder de brochure bij naam te noemen.

  Jan Marijnissen (Vrij Nederland, 17 juni 1995):

  “Om eerlijk te zijn: ik ben er trots op dat wij ver voor Bolkestein, maar dan ook heel erg ver voor Bolkestein, dit onderwerp op de agenda hebben gezet. We zijn geweken, terwijl we hadden moeten doorzetten.”

  Emile Roemer (in zijn allereerste persconferentie, 5 maart 2010):

  “Wilders is iemand die de wind mee heeft omdat hij een aantal problemen die onder mensen leven goed weet te verwoorden. Daar moeten wij open voor staan. Daar moeten wij heel voorzichtig mee omgaan. Die zijn problemen die de SP ook al lang – en eigenlijk vér voor Geert Wilders – benoemd heeft.”

  De reden waarom ik deze omstreden brochure hier publiceer is simpelweg omdat hij nergens meer online te lezen is. Sowieso niet op de website van de SP, maar daar waar de brochure wordt genoemd, wordt verteld dat die er toch vooral was om de gastarbeiders te helpen en uitbuiting tegen te gaan, hetgeen allicht ook ten goede zou komen aan de Nederlanders. In wezen precies dezelfde argumenten die de SP de afgelopen 10 jaar gebruikt tegen de nieuwe ‘gastarbeiders’ uit het voormalige Oostblok. Met ronkelde koppen als Help, daar komen de Polen! beschrijven SP’ers de Polen, Roemenen en Bulgaren als onbeschaafde armoedzaaiers uit corrupte landen, gekleed in korte broeken en badslippers, die de wijken onveilig maken met hun alcoholisme, en in een “rauwe invasie” en “tsunami” niet alleen onze banen, maar ook de banen van onze kinderen komen inpikken. Om dat te voorkomen richtte de SP een kliklijn op. Marijnissen en De Wit waarschuwden in 2006 voor “een ernstige ontwrichting van de Nederlandse arbeidsmarkt” door de “een vloedgolf [red. tsunami] van goedkope arbeidskracht”, en: “Dan leiden we op dit moment tienduizenden Nederlandse jongeren op voor beroepen die zij nooit zullen kunnen uitoefenen.” Met name de Rotterdamse SP is fel in het zaaien van angst tegen de Oostblokkers:

  “Komen de Polen morgen? … Daar zijn de Polen al. Soms met 24 in 1 huis. Stapelbedden, overbewoning, dronkenschap, uitbuiting en overlast. Heb je ook ervaring met de Polen? Kom die dan vertellen.” (sp.nl)

  “Maar we moeten de ogen niet sluiten voor de werkelijkheid. Een deel van die jongens zuipt alsof het een lieve lust is. Een tijd geleden was er sprake van Polen die spiritus dronken! … Moet je daar nu juist een groep alleenstaande mannen met weinig binding en worteling in de stad neerzetten?” (sp.nl)

  “Het gevaar is dat de Polen, Roemenen en Bulgaren gebruikt worden om de druk op Rotterdamse bijstandsgerechtigden op te voeren … We moeten niet willen dat alle Rotterdammers zonder baan de kassen in worden gejaagd om tomaten te gaan plukken.” (sp.nl)

  De internationale solidariteit, het vlaggenschip van het socialisme, houdt voor de SP op bij onze grenzen. De partij leunt meer op het stalinistische ‘socialisme in één land’-model. Wanneer het de Europese Unie betreft, vindt de partij dat welvarende landen welkom zijn, maar arme en noodlijdende landen moeten we niet in de EU toelaten (Dennis de Jong, 2014). Het is dan ook niet verwonderlijk dat rechts en met name extreem-rechts de brochure Gastarbeid en Kapitaal regelmatig noemt als voorbeeld van goede aanpak van moslims. Op de neonazi-website Stormfront wordt bepleit om niet op Wilders, maar op “De SP als erfgenaam van da SA” te stemmen.

  SP Transparant, Rotterdam 2014

  1. buitenbeentje

   Waarom geef je niet gewoon de link?

   https://sptransparant.wordpress.com/gastarbeid-en-kapitaal/
   daar staat de hele gekopieerde tekst en de brochure voor iedereen te lezen.

 14. Ben Zine

  Alleen als Marijnissen zich uiterst kritisch opstelt ten opzichte van massa immigratie en multiculturaliteit heeft de SP onder haar leiding kans van slagen. Doet ze dat niet, dan zal de SP langzaam maar zeker als een nachtkaars uitdoven. Bovendien, door de islam te pleasen, kun je net zo goed fuseren met GL en PvdA, die dat immers ook doen. Ze zal zich toch echt op dit specifieke gebied wezenlijk moeten onderscheiden van die andere twee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.