Metro, RTL en GeenStijl plaatsten fake news-tweet van nep-nabestaande MH17-ramp

Verschillende media liggen onder vuur: Metro, RTL LateNight en GeenStijl hebben een tweet gedeeld van een bewezen nep-nabestaande van de MH17-ramp. Abusievelijke claimde Gordon Nelson dat zijn broer media juli 2014 was overleden boven de lucht van Donetsk. Dat blijkt nu een leugen te zijn. Verschillende media zijn er desalniettemin ingestonken en hebben daardoor bewust of onbewust nepnieuws verspreid.

NTR-programma Nieuwsuur kwam vandaag met een onthulling over ene Gordon Nelson uit Nieuwegein. Wie? Een zogenaamde “Twitter-troll” die zich op sociale media voordat als een nabestaande van de ramp met de MH17 en beweert dat zijn broer erbij om het leven kwam. Twitter heeft Nelson hiervoor al meerdere malen geschorst, maar de jongen bleef steeds terugkomen met nieuwe accounts.

Zelf ziet hij het kwaad niet in van het liegen en bedriegen omtrent een traumatisch onderwerp. Nelson vindt dat allemaal prima:

“”Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie. Ik schaam me daar niet voor. We leven in een vrij land.” Dat zegt een ‘nep-nabestaande’ van de neergehaalde vlucht MH17, als hij met zijn uitlating wordt geconfronteerd door Nieuwsuur.

Hij noemt zijn verzinsels op Twitter een tegenreactie op – volgens hem onjuiste – berichtgeving van de media. “Het is vuur met vuur bestrijden.”

Op de vraag of het voor die tegenreactie nodig is je voor te doen als MH17-nabestaande, antwoordt hij volmondig ‘ja’. Nelson beschouwt zichzelf niet als trol omdat hij niet anoniem tweet. “

Erger dan zo’n kleuter in Nieuwegein is natuurlijk het feit dat verschillende media hem kennelijk serieus hebben genomen. Metro, RTL Late Night en GeenStijl hebben allemaal tweets van Nelson – of ‘Nellie’, zoals hij zichzelf noemt – overgenomen en geplaatst. Sommige media schamen zich daar nu voor:

“Metro stelt in een reactie dat bij ongeverifieerde social accounts in deze tijden van nepnieuws een kritische houding past. Omdat in dit geval de tweet ter illustratie was, is in dit geval niet getracht de plaatser te screenen. Bij nader inzien was dat wel beter geweest, erkent de hoofdredactie. Ook RTL Late Night screende niet en betreurt de plaatsing. GeenStijl reageert niet op vragen van Nieuwsuur.”

Het dossier rondom MH17 is al jaren populair onder de liefhebbers van “alternatieve” theorieën. De officiële verklaring – Russische soldaten haalden met een BUK-raket een Maleisisch vliegtuig neer boven het rebellengebied in Oekraïne – past bij menigeen namelijk niet goed in het plaatje dat zij van de wereld hebben.

En dus omarmen lieden zoals Nelson met liefde alternatieve (en idiote) theorieën die hun oorsprong doorgaans in Rusland vinden. Daar orakelen ze dat niet hun geliefde Rusland van aartsengeltje Poetin het passagierstoestel uit de lucht schoot, maar het stiekem een Oekraïense straaljager was. Die door niemand is opgepikt, maar toch, hij was er hoor! En al het bewijs dat een raketinslag het einde betekende van het leven van 298 inzittenden wordt genegeerd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. DolleDries

  De officiële verklaring – Russische soldaten haalden met een BUK-raket een Maleisisch vliegtuig neer boven het rebellengebied in Oekraïne – past bij menigeen namelijk heel GOED in het eenzijdig gepropagandeerde plaatje dat zij van de wereld hebben gekregen.

 2. Guus Geluk

  Precies, Tim, er zijn zielen die zo denken.

  Deze gestoorde trol is ook nog eens een usefull idiot van de Russen.

  1. DolleDries

   Zijn de Amerikaanse radar beelden er al.

   1. Zout

    Of de onderste steen?

    (Vrij naar Rutte)

    1. Zout

     @Guus: Geinig dat jij het verschil niet kent tussen een (onderste) steen en een onderschepte Russische bommenwerper.

     1. Guus Geluk

      Slechts een klein groepje mensen, waaronder de in het artikel genoemde gestoorde internettrol, blijft volhouden dat Oekraïne verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17.

      Mogelijk doen zij dat zelfs tegen beter weten in.

     2. DolleDries

      lANDEN DEI PAASIEGEIRS VLIEGTUIGEN OVER OORLOGSGEBEID BEWUST LATEN VLIGEN ZIJN VERANTWOORDELIJK.OOK OMDAT HUN RADAR UITSOND ZOALS ZE BEWEREN

     3. Zout

      @Guus: Wie verantwoordelijk is doet er niet toe.

      Maar… Rutte kan maar één ding zeggen: Het is onze heilige plicht er álles aan te doen… Het is ook lastig want hij moet natuurlijk wel altijd lachen.

     4. DolleDries

      Guus.
      Landen die bewust passagiersvliegtuig over een oorlogsgebied sturen waar in de weken daarvoor al verschillende naar beneden waren geschoten zijn inderdaad verantwoordelijk hier voor.
      Mede ook omdat hun controle weg was omdat de radars in onderhoud niet werkte zeg de Oekraïne

     5. Guus Geluk

      De verantwoordelijken zijn diegenen die het vliegtuig neerhaalden, Dries, en de leverancier van de BUK-raket mag ook eens rekenschap afleggen.

     6. Guus Geluk

      Rutte heeft er alles aan gedaan de waarheid boven tafel te krijgen, Zout.

      Dit is de gewoonlijke demonisering.

 3. DolleDries

  Weer zo opgeklopt oorlogszuchtig berichtje.

  LEEUWARDEN – Voor de kust van Nederland hebben Belgische F-16’s maandagmorgen twee Russische bommenwerpers onderschept. Het ging om TU-160 Blackjacks. Ze vlogen in internationaal luchtruim, maar werden om veiligheidsredenen onderschept.

  1. Stanly2000

   Onze hele luchtmacht (zes vliegtuigen) zit in Syrië.

  2. DolleDries

   Het is om je dood te lachen om die Ankie..Ze vlogen in internationaal luchtruim.

   DEN HAAG/FLORENNES – Twee Belgische F-16’s hebben maandagochtend twee Russische bommenwerpers onderschept boven de Noordzee. De Russen waren erop uit hun West-Europese rivalen af te schrikken, te provoceren of te testen, denkt minister Ank Bijleveld van Defensie.

 4. Stanly2000

  Maar goed dat de EUSSR een commissie heeft ingesteld om Fakenews te bestrijden. Jammer dat ze uitmaken wat Fake is en wat niet. Indirecte censuur dus.

 5. Gerlos

  Te zielig voor woorden, nabestaande worden niet geholpen met nep fake news eerder gechoqueerd, triest.

 6. Parestado4

  Dolle dries.Als je goed kijkt naar de reconstuie van wrak MH17 kun je zien dat gericht geschoten is op de cockpit met boordvuurkannon.MH17 is uit de lucht geschoten door Mig SU25 van de Ukrainse luchtmacht.Ongelukkigerwijs had de sierstrip van MH17 de kleuren van de Russische vlag en is aangezien voor het privévliegtuig van Putin.

 7. Babaji538

  “Tja.

  P. Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.