Oh oh... Brexit-voorvechter Nigel Farage wil tweede EU-referendum

Geen categoriejan 11 2018, 18:00
Een tweede Brexit-referendum is wat Farage betreft de beste optie op dit moment.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: néé, Farage - oud UKIP-leider en de grootst mogelijke voorstander van de Brexit - is niet opeens van gedachten veranderd wat betreft het verlaten van de Europese Unie. Hij vindt dat nog steeds de juiste stap, óók als die Unie alles uit de kast haalt om de scheiding zo pijnlijk en vooral duur mogelijk te maken voor de Britten.
Nee, Farage heeft een heel ander doel met deze oproep op Twitter:
De "issue" waar de oud UKIP-leider hier naar verwijst, zijn de oproepen van politici als Tony Blair - een verstokte eurofiel - om de resultaten van het eerste referendum alsnog de Theems in te kieperen. Een kunstje wat zij ongetwijfeld van Rutte & Co hebben afgekeken. Wat dat betreft werkt het plan van Brussel om de onderhandelingen zo compromisloos mogelijk in te zijn gegaan: 'Laat ze maar hun zonden overdenken', zal het idee in de ivoren toren daar zijn.
Maar daar wil Farage dus niets van weten: een tweede referendum zou wat hem betreft het perfecte middel zijn om voor eens en voor altijd af te rekenen met doemdenkers als Blair. En dat is in zekere zin natuurlijk ook zo: als het Britse volk zich nóg een keer voor de Brexit zou uitspreken, zou je een ijzersterk mandaat hebben. Aan de andere kant: Farage lijkt hier de fout van Theresa May te gaan herhalen. Die dacht eenzelfde soort truc uit te kunnen halen om haar parlementaire meerderheid te vergroten, en leed vervolgens een verkiezingsnederlaag die die meerderheid juist wegvaagde. En reken maar dat het remain-kamp, dat bij het vorige referendum eigenlijk te laks was omdat de overwinning al binnen leek te zijn, deze keer een ongekende campagne zou gaan voeren.
Maar dat eigenlijk terzijde. Want de realiteit is simpel: de Britten hebben al gezegd dat ze de EU willen verlaten. Dat moet gerespecteerd worden, en hoeft niet bevestigd te worden in een tweede volksraadpleging. Dat zou allesbehalve slim zijn, onnodig, en ook nog eens desastreus voor de Brexit-onderhandelingen, die dan maanden stil zouden komen te liggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten