Omtzigt is klaar met eindeloos getreuzel: maak openbaar welke religieuze instellingen geld uit buitenland krijgen!

Omtzigt is weer in beastmode!

Het geduld van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is een beetje op. De christen-democratische parlementariër heeft een halfjaar geleden via de Kamercommissie Financiën gevraagd welke religieuze instellingen geld uit het buitenland kregen en dit – in weerwil van regelgeving – weigeren openbaar te maken. Dat is van belang, want geld uit het buitenland kan ook uit onvrije landen komen die de boel in Nederland proberen te beïnvloeden. Nog altijd heeft het kabinet echter niets van zich laten horen, ondanks het feit dat er in het regeerakkoord wordt beloofd werd te maken van dit thema.

Omtzigt vindt het volstrekt onvoldoende, en heeft nieuwe Kamervragen gesteld. De CDA’er wil dat het kabinet eindelijk eens vaart gaat maken, en vraagt de betrokken ministers het volgende:

“Herinnert u zich dat het regeerakkoord de volgende passage bevat: “Beïnvloeding vanuit onvrije landen en organisaties via social media of door de financiering van organisaties in Nederland is onwenselijk. Voorkomen moet worden dat vanuit het buitenland via geldstromen naar politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties onwenselijke invloed wordt gekocht. Daartoe zullen deze geldstromen meer transparant gemaakt worden. Wederkerigheid vormt hierbij een belangrijke toetssteen. Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, zullen zoveel mogelijk worden beperkt”?

Zullen deze geldstromen transparant gemaakt worden via belastingwetten, zoals de regelgeving rondom ANBI’s? Zo ja, wanneer zal dat gebeuren en in welke wetgeving zal dat gebeuren?

Indien dit niet via de fiscale wetgeving zal gebeuren, hoe zal het dan wel gebeuren en binnen welke termijn kan de Kamer concrete voorstellen verwachten?”

ANBI’s zijn overigens organisaties die vanwege een bepaald ‘algemeen nut’ belastingvrijstellingen krijgen. Zo zijn de meeste goede doelen bijvoorbeeld ANBI’s, maar dat geldt ook voor religieuze organisaties – waaronder islamitische. Zo’n belastingvoordeel moet dus wel verdiend zijn: Nederland moet geen gekke Henkie zijn en organisaties die worden gesteund door dictaturen uit het Midden-Oosten pamperen.

Het vermoeden dat dit wél gebeurt, leeft echter al een tijdje en de gebrekkige medewerking van veel organisaties met de Belastingdienst is wat dat betreft geen optimistische voorbode. Maar het wordt wel eens tijd dat het niet meer blijft bij alleen ‘tekenen aan de wand’, hoe omineus ze ook zijn. We moeten gewoon feiten hebben, en dat wordt sinds 31 mei dus tegengehouden door de kabinetten-Rutte II en III.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Seneca

  Ben benieuwd wie dit topic als islamofobisch en racistisch beschouw. alle moslim knuffelaars en moslimneukerds, kom er maar in.

  1. Meester Kong

   Denk niemand.

   Die religieuze joodse instellingen, krijgen die ook geld uit het buitenland.

   1. Code134

    Zeker, maar dat wordt hier niet als een probleem gezien.

    1. Zout

     @Code: Klopt, omdat het ook geen probleem zou zijn. Anders dan van Mohammedanen heeft men van de joodse Nederlanders niets te vrezen.

     1. DirkSteen

      Inderdaad, dat klopt als een zwerende vinger!

     2. Roughwood

      1-0 voor u Zout! Toch knap dat Code hier op voorhand de mening van de overige reageerders al schijnt te kennen…

     3. Code134

      Waarmee de discriminerende positie van Zout is bewezen.

     4. Code134

      @Roughwood, in het geval van Zout blijkt dat in elk geval te kloppen.

     5. Roughwood

      U diskwalificeert uzelf weer eens totaal met deze volslagen inhoudsloze en narcistische losse flodders. En wie discrimineert Zout dan wel (zucht)?

   2. Stanly2000

    “De christen-democratische parlementariër heeft een halfjaar geleden via de Kamercommissie Financiën gevraagd welke religieuze instellingen geld uit het buitenland kregen.”
    Het gaat hier om alle religieuze instellingen. Goed lezen is ook een kunst.

   3. trampoline

    Ik zou zeggen: DENK juist wel

  2. Spaanse kok

   Arme, arme Seneca.
   Wacht nu al meer dan een uur op een niet aanwezige groep reageerders.
   Vul je parkeermeter nog maar eens bij.
   Misschien, heel misschien komt er dan toch eentje achter een boom vandaan.

   1. Meester Kong

    LoL

 2. trampoline

  Rutte III laadt de verdenking op zich dat ze heult met landen die onvrijheid tot staatsbelang hebben verheven.
  Dat op zich is al verdacht maar je vraagt je terecht af of Rutte III wel zo tegen onvrijheid is; onderdrukte mensen zijn een stuk makkelijker onder de duom te houden.
  Nou stinkt geld niet dus goede handelsbetrekkingen met dit soort landen is eerste prioriteit voor Rutte III. En daarvoor zetten ze alle principes overboord.

 3. Duke

  Openbaarmaking zouden ze als voorwaarde moeten stellen om de status van ANBI te verkrijgen. Wie het algemeen maatschappelijk belang claimt te dienen, mag dat laten zien door transparant te zijn over de financiering.

 4. Peter Selie

  Pieter Omtzigt manmanman je bent veel te goed en integer om tussen al die 150 ratten je ideeën uit de doeken te doen, zoek een andere baan.

 5. Ego-non-solus

  Meester Kong en Code

  Jullie pakken zoals gewoonlijk het punt niet op. Het gaat niet om het wel of niet krijgen van geld uit het buitenland, het gaat om de daarbij aanwezige transparantie. En dan komt Code weer met een zelf verzonnen, gebruikelijk prikkelende maar door niets ondersteunde stelling. Nou ja, dat laat aan transparantie over de achter deze nicknames aanwezige personen niets te wensen over, dat dan wel weer.

  1. van Urk

   Buitenlands geld om het dak van je gebedshuis te renoveren of buitenlands geld te gebruiken voor religieus haatzaaiende propaganda is nogal een verschil.

   1. Ego-non-solus

    Van Urk, ik ben het met u eens.

    Niet alleen de financiering maar ook de wijze van aanwending valt voor mij onder het begrip “transparantie”. Is dat alles duidelijk dan kan je een mening hebben en die mag van mij instemmend of afwijzend zijn. Maar die is dan tenminste ergens op gestoeld.

 6. Florissa

  Stekker uit de subsidiepotten,en wel meteen,weet goed dat Lubbers bijna gek werd toen de PVV dit eisten . Er wordt zeker hier en daar wat geparkeerd voor oud ministers ,?.hoeven niet altijd huizen te zijn,toch Pechtold?.

 7. Ni28

  Dat wilt de regering niet doen omdat het zou kunnen blijken dat deze regering alleen een marionet in handen van de schurken(olie)staten is. Als er geen probleem was zou de regering het al lang vrijgegeven. En niet te vergeten, Omtzigt dwarszitten is een wens van Rutte. Die man is zo oncomfortabel.

 8. Ni28

  Dus als je van de Joden geen gevaar verwacht en van de Arabieren wel bent je discriminerend. Een uitspraak die echt een CODE waard is.

 9. Rosasolis

  Pieter Omtzigt doet het goed. Vandaag is het zeer speciale dag voor ons Christelijken:
  Het verhaal van de 3 koningen. Volgens de Bijbel, waren er 3 koningen van oosterse landen die een grote ster zag schijnen boven de kleine dorp Bethlehem. Moeten wij dit vergeten. Waarom zijn al die intelligent leiders van zo lang geleden naar

 10. Duckday

  Deze man moet snel overstappen naar de PVV of FVD daar zit hij beter en kan zijn gang gaan In de partij waar hij nu zit draait het alleen om macht hoogmoed en waanzin Hun eigen ik is te groot Straks zijn we een regio van onze ***** dat zijn we eigenlijk al want kijk Turkey zoek nu weer toenadering met NL en Duitsland dan is weer alles vergeven en vergeten door die onbetrouwbare knuffelaars

 11. P.Sisterons

  Iedereen weet nu toch wel dat de heren van Denk niet echt afhankelijk zijn van geld uit Ankara. Ze staan tot aan hun oksels in de wiethandel. Follow the money. Rutte c.s doen hier niets aan, komt eigenlijk wel goed uit om de boel af te leiden van de echte problemen die Nederlandse banken in Turkije momenteel ondervinden.

 12. Babaji538

  Mijn ‘ervaring’ is dat in spirituele kringen
  prima eenheid verkeert in overleg van statuten,
  plaatsing van meubilair en andere zaken.
  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.