Peilingen: Forum voor Democratie en D66 zijn ook in 2018 allebei de tweede partij van Nederland

snapshot
Foto: Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Het reces van de Tweede Kamer is deze week weer voorbij, wat betekent dat het parlementaire jaar 2018 op het punt van beginnen staat. We starten op dezelfde plek waar we geëindigd zijn, zo rekent peiler Maurice de Hond ons vandaag voor. Dat betekent dat de VVD virtueel de grootste partij is, gevolgd door D66 en het Forum voor Democratie. Daar achter volgt een meute van vijf partijen.

peiling 14-1-2018

Er zijn deze week geen verschuivingen in de peilingen geweest, aldus Maurice de Hond. De peilmeester houdt er net als eind 2017 op dat de VVD de grootste partij van Nederland is met 27 zetels, gevolgd door het Forum voor Democratie en D66 allebei op 15. Daarachter volgen er maar liefst vijf partijen met veertien zetels: GroenLinks, SP, CDA, PvdA en PVV. Dat is voor sommigen van hen een aardige terugval (CDA, PVV), voor sommigen stagnatie (SP, GroenLinks) en voor één (PvdA) toch een zeer aardige winst.

Hoe het ook zij: bij gebrek aan verschuivingen besloot De Hond de stand van begin 2018 te vergelijken met de stand aan het begin van de afgelopen vijf jaar. En dan vallen er een aantal zaken op:

 • De PVV is in zeer lange tijd niet zo klein geweest aan het begin van het jaar. Begin 2017 had de PVV nog 35 zetels, en begin 2016 zelfs 41. In de jaren ervoor was het 31, 28 en 24. Maar 14? Dat is een zeer forse achteruitgang en roept de vraag op: is het begin van het einde van de PVV gearriveerd?
 • GroenLinks heeft zich gestabiliseerd na enkele jaren gedonder rondom Tofik Dibi, Jolande Sap en het partijbestuur. Al drie jaar noteert de partij een stabiele 15 á 14 zetels.
 • Niet kan echter tippen aan de baken van electorale rust die de ChristenUnie en de SGP zijn. De eerste op 5 zetels (soms eentje meer), en de andere op 3 (soms 4). Ha, wat een ontspanning.

Ik ben heel benieuwd waar al die partijen zich zullen bevinden in de eerste helft van januari 2019!

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

62 reacties

 1.   

  De enige echte “peiling” is op verkiezingsdag.

  1.   

   @Ritter: Daar heb je groot gelijk in. Bovendien zal D66 afgerekend gaan worden op het feit dat ze de kroonjuwelen hebben verkocht in ruil voor de macht.

 2.   

  De neergang van de PVV lijkt me inderdaad niet meer te stoppen. Op zichzelf een goede zaak maar het mooiste is als ze de rechts-populistische stem eerlijk verdelen met FvD.

  1.   

   Mensen denken een glazen bol te hebben. Eer we weer mogen stemmen duurt nog meer 3 jaar. Maar iedereen weet nu al te vertellen dat Wilders grote verliezen gaat lijden en het Forum natuurlijk de big winner wordt. Terwijl 3 jaar in de politiek nog erg ver is. Zo heb je 30 zetels en een paar maanden later maar 15. En zo heb je er 10 en een paar maanden later heb je er 25.

   Speculeren over het einde van de PVV doen ze al 10 jaar lang maar dat zal nooit gebeuren. De PVV is namelijk de enige echte anti islam partij van Nederland. En zolang de PVV de enige echte anti islam partij van Nederland blijft is hij ook niet weg te denken uit het politieke beeld. Er zijn namelijk mensen genoeg in Nederland die zijn visie delen en die zullen op de PVV stemmen.

   1.   

    De PVV verdwijnt pas als Geert Wilders stopt. In de tussentijd zal ze slechts kleiner en irrelevanter worden.

    1.   

     Ja riepen ze 5 jaar geleden ook totdat hij 2e partij van Nederland werd. De PVV is niet weg te denken en zal er blijven zolang de islamisering blijft voortwoekeren. En daar zal geen kapitein van de renaissancevloot iets aan kunnen veranderen.

    2.   

     De waarde van de voorspellingen van Wim134 is gelijk aan nul. Nog nooit heeft deze dwaas het bij het juiste eind gehad. Alle voorspellingen van Trump, via de Brexit en het Oekraine referendum had hij fout. Wat we hieruit kunnen leren is dat precies het tegenovergestelde van wat ons trolletje denkt, uit komt en werkelijkheid wordt.

     Wat dat betreft gaat de PVV dus een glorieuze toekomst tegemoet.

     1.   

      Holland ik ben juist blij dat deze smerige farizeeer dit soort uitlatingen doet,want dat betekend dat de pvv heel groot blijft!

     2.   

      Houd de moed er maar in, Holland.

   2.   

    pure propaganda,en ik blijf zeggen zolang de stemmen worden geteld door landverradende Judassen als code rutte blijven we kansloos.

  2.   

   Sorry code!
   Ik denk eerder dat de PVDA de biezen pakt.
   Waar de PVV steeds verder uitbreidt lokaal, gaat juist de PVDA lokaal fracties opdoeken.

 3.   

  Ondanks de FVD blijft PVV vrij stabiel. De weg naar boven gaat spoedig weer ingeslagen worden want de islamisering gaat steeds meer zijn tol eisen.

  1.   

   Zo is dat.
   De harde kern blijft.

  2.   

   precies dolledries, abou taleb heeft weer eens wat ogen geopend ,de rat.

   iedere moslim is een beetje salafist,met andere woorden geeft hij toe dat gematigde islam niet bestaat,en dat bestaat ook niet.

   wilders protesteerde nog tegen zijn benoeming,werd uitgelachen,maar krijgt WEER het grote gelijk.

   abou-taleb pleegt taqqya. al jaren lang bekend bij de niet wegkijkers. de liegende moslim die als agenda heeft de islam aan iedereen op te dringen.

   weg met abou de salafist!

 4.   

  Zie het verschil op de GeenStijl poll.

  https://www.geenstijl.nl/

  1.   

   Een poll onder de lezersschare van DDS levert weer een andere uitkomst op. Ben ook benieuwd naar het totaal aantal uitgebrachte stemmen in dit geval.

 5.   

  Bij een stijging van de PVV wordt Nederland eindelijk wakker.
  Bij een daling van de PVV is de Hond onbetrouwbaar, de verkiezingen de echte peiling enz.
  .
  D66 tweede partij, penthouse heeft terecht geen effect .
  PvdA krijgt verdwaalden keren terug op het nest.
  Ik denk een redelijke weergave van dit moment.

  1.   

   DDS maakt zich druk over peilingen naar irrelevante partijen als FvD, Bij1, DENK en PVV.
   Het is slechts strovuur in de marge. In werkelijkheid blijven de fatsoenlijke partijen stabiel en wordt bij de volgende verkiezingen een vergelijkbaar Kabinet geformeerd.

   Dit gaat allemaal nergens over.

   1.   

    Inderdaad, deze reactie gaat helemaal nergens over.

    1.   

     deze reactie gaat zeker nergens over

    2.   

     @Vit: Zoals gewoonlijk gaan de reacties van Wim sowieso helemaal nergens over. Hij roert z’n staart, poneert een taalneuqerstjes-opmerking, harkt zijn snot bij elkaar en slikt het door.

     1.   

      En zoutje: Hoe wilt u uw eigen reactie omschrijven?

   2.   

    De angst voor de gestage opkomst van de ‘irrelevante partijen’ partijen giert Trol134 door de keel. Hij probeert zichzelf gerust te stellen door hard te schreeuwen. Fluiten in het donker noemt men dit.

    De drie margepartijen hebben inmiddels virtueel al 32 zetels. En ze zijn nog lang niet aan het eind, dat is glashelder. Het politieke landschap kantelt langzaam maar zeker. En Code voelt de stoelpoten onder zijn politieke bestaanszekerheid doorgezaagd worden.

    1.   

     Zolang de margepartijen zich aan beide zijden van het politieke spectrum bevinden zal er van kanteling geen sprake kunnen zijn.

     1.   

      en jij code rutte extreem minderwaardig figuur die de moordenaars van zijn geloofsgenoten aanbid, hoe durf jij nog ook maar IETS te ventileren?

      je hoort je ogen uit je domme kop te schamen. vuile viezerik.

      we zouden jou uit moeten leveren in het midden oosten. de vriend van isis.

      lage smerige rat. farizeeer, liters bloed druipt er van je handen, engnek.

      en je beseft je niet eens hoe je islamitische vriendjes neerkijken op gluiperige meelopertjes als jij. ze hebben meer respect voor wilders,die heeft ze door,en waarschuwd voor 1400 jaar ellende. de islam heeft werkelijk helemaal niks positiefs aan de mensheid toegevoegd. alleen maar hele volksstammen uitgemoord,inclusief jouw geloofsgenoten.

      en ga nou niet weer over de christenen zitten liegen,want die werden al een jaartje of 400 afgeslacht VOORDAT!!!!! de eerste kruistocht er was,domme achterlijke lul. en ik kan me voorstellen dat die kruisridders ietwat rancuneus werden toen ze de verhalen van hun geloofsgenoten tee horen kregen over de moordpartijen van de islam.

      jij zou als kruisridder met je reet omhoog liggen voor mohammed de kinderneuker. terwijl er al 400 jaar hoofden werden gekapt. jij liegt er wel een verhaal omheen,beetje veel geschiedvervalsing her en der.

      een moordenaar ben je. graftak.

     2.   

      @DK: Je weet dat Wim een übertrol is, hij is bovendien een toegewijd islampleitbezorger. Ik zie aan je reactie dat je hem volledig op waarde schat. ;)

    2.   

     @Holland: Wim roert z’n straat, poneert een onzinstelling, harkt zijn snot bij elkaar en slikt het door. Kansloos, dat dan weer wel! ;)

     1.   

      Daar hebben we de snot alweer.

      :)

   3.   

    DDS maakt zich druk over peilingen naar irrelevante partijen als FvD, Bij1, DENK en PVV.
    .
    Ja en nee.
    Relevant voor zetelverdeling in 2e kamer, provincie, gemeente. Wel degelijk.
    Relevant voor een coalitie op elk niveau. Geen enkele relevantie.

   4.   

    …….. “In werkelijkheid blijven de fatsoenlijke partijen stabiel”….
    ….Ah ..u bedoelt de partijen die nederland verder destabiliseren door duizenden kansenparels toe te laten.
    De partijen die het van moslim stemmen moeten hebben bedoelt u zeker, onze ” fatsoenlijke” multiculti moraalridders.

    1.   

     Nee, de partijen die dit land tot een van de meest rijke, vrije en veilige landen van de wereld maakten.

     1.   

      Ja…idd maakten…
      Das verleden tijd.

     2.   

      @Original: Dat heb je goed gezegd. De oude politiek is voorbij, overleden en wordt straks afgerekend door FVD de meest kansrijke nieuwkomer en de partij die de nieuwe politiek omarmd.

 6.   

  Zouden de scores van de PVV en de ontevredenheid in Nederland gelijke trend houden?
  Neemt de tevredenheid toe?
  Is FvD een partij voor ontevreden liberalen, die hun toevlucht namen tot de PVV ?
  Hoe groot is de groep die achter elke nieuwe Messias aan rent?
  De tijd zal het misschien leren.

 7.   

  Wensdenken en leedvermaak zijn de voornaamste levensbehoeften van de trollen.

  1.   

   spaanse kok je bent een hater

  2.   

   Wegkijken van de tussentijdse slechte score zijn de voornaamste levensbehoeften van de adepten.

   1.   

    wat een wijsheid,… hij hangt aan m de hond als een moslim aan mohammed de geitenneuker,…

    wat zal jij weer wakker worden na de verkiezingen,en ooooh way zal je weer janken en klagen over een verkiezingsuitslag die je niet kan handlen.

    spaanse zielepoot,hahahaha

    pleur naar noord korea man,daar hoor je thuis.

    GO TRUMP!!!

 8.   

  Door het falen van een aantal partijen ontstaan nieuwe partijen in de hoop om het beter te doen. Niets nieuws onder de zon. Vasthouden aan oude partijen is kwestie van gewoonte.

 9.   

  Word leuk hier elke zondag morgen 3 jaar lang.
  Een beetje fantaseren en hopen wat de viervoeter de komende jaren uit zijn mouw schut.
  Peilingen zijn al net zo betrouwbaar als het voorspellen van het weer over een maand.

  Wilders houdt zich de laatste tijd erg koest, en zal met meesterstrateeg Bosma in de toekomst wel iets bekokstofen.
  Waarom te vroeg pieken? Heeft totaal geen zin.

  Te vroeg pieken is later flink inleveren.
  Men zag het natuurlijk aan de PVV, SP, 50+ de laatste jaren.
  Het getroll van links gekkies is gebakken lucht.
  En de FvD proleten? Ach! Laat ze maar voorlopig euforisch zijn, zolang het duurt.
  De achterban van het FvD bestaan uit overlopers.
  Dat is nou niet bepaald de betrouwbaarste achterban.

  We zullen zien!
  Als FvD de grootste wordt, hoor je mij niet klagen. Beter dan dat linkse grut van de VVD, CDA, D66.

 10.   

  Ik bekijk het als PVV kiezer toch positief.
  1) Het zijn maar “peilingen” uitgevoerd door onze grote Manipulator de Hond,
  2) Samen met FVD komen ze samen op 29 zetels en als ik de peilingen van
  GeenStijl bekijk dan moeten het aantal zetels flink hoger zijn
  3) De voortwoekerende islamisering,
  de te verwachten hogere bijdrage van Nederland aan de EU,
  de te verwachten toestroom van nog meer “vluchtelingen”,
  de te verwachten tweedeling in de samenleving,
  de weerstand van de oosteuropese landen tegen de EU

  Ik maak mij totaal geen zorgen !

  1.   

   Poldi,ik als pvv stemmer ben het helemaal met je eens! de islam is nog veel gevaarlijker dan geert wilders ons uitlegt.

   fvd gaat dalijk ook gewoon het cordon sanitair in, dus hun kiezers worden ook gewoon buitenspel gezet,hun kiezers komen er dan misschien eindelijk achter hoe de socialistische onderdrukkers te werk gaan.

   het is nogal voorspelbaar allemaal. de truukjes van de nieuwe bruinhemden zijn ondertussen wel duidelijk.

   zie alexander penthouse die openlijk omgekocht is,en waar niks over in de media komt en geen enkele journalist zijn handen aan wil branden.

   volgens mij was nederland zelfs nog beter af met een grote pvda en marginaal ddr66.

   we gaan een groot europees bloedbad tegemoet door de socialisten die in dienst zijn van de grootverdieners.

   zo socialistisch zijn ze niet,meer fascistisch als je andersdenkenden uitsluit.

   wanneer gaan de oogkleppen toch eens af?

   1.   

    Dubbele Komma helemaal eens met je

 11.   

  De tweede partij van Nederland is de PVV
  met 20 zetels. FvD hoort bij één van
  de kleinste partijen, zo is het voorlopig
  en niet anders. Ga fijn allemaal speculeren
  en peilen samen met de Hond die aangezien
  zijn leeftijd niet zo helder meer kan denken.
  Kijk maar eens hoe hij zelf met zijn
  stokpaardje (Steve JobdSchool) de mist
  in is gegaan.Dus voor alle duidelijkheid:
  De PVV is met 20 zetels de tweede partij
  van Nederland en Baudet met zijn splinter
  partijtje de kleinste!!!
  Vraagt nu niemand zich eens af waarom
  De VVD zo hoog blijft staan???
  Fijne zondag!

  1.   

   Ik geloof dat de Hond wel betrouwbaar peilt, maar hij peilt de waan van de dag. Ontevreden Nederlanders drukken in zijn vluchtige peiling met hun voorkeur voor voor PVV en FvD hun sjagrijn uit maar keer op keer blijkt dat ze in het stemhok bij zinnen komen en op de fatsoenlijke partijen stemmen.

   1.   

    Ja…want jesse en alexander zijn zulke leuke mannen (quote linkse stemster).
    Helaas 60 a 70 % van de nl bevolking houdt zich alleen maar bezig met de toekomstige vakantie en rtl tv programma’s en is te dom om uit hun ogen te kijken.

  2.   

   @Jetske: Geduld, het heeft even tijd nodig. Als je op de tekenen van de tijd let kun je rustig concluderen dat de nieuwe politiek op stoom begint te komen. De gevestigde orde (VDA, VVD, D66, PvdA, SP, GL) is al flink zenuwachtig. Na Geert Wilders hebben ze nu pijlen gericht op FVD. En Thierry lust ze allemaal rauw omdat hij weet dat de overwinning is ingezet.

   Het volk, de kiezer, de demos, is het zat om keer op keer genaaid te worden door het partijkartel.

   Alex Penthouse Pechtold zal straks alleen nog in de marge genoemd worden als een verliezer die zijn belangrijkste wapenfeit, het referendum, bij het Binnenhofvuilnis heeft gezet t.b.v. de macht.

   1.   

    “Alex Penthouse Pechtold zal straks alleen nog in de marge genoemd worden als een verliezer”

    Uit deze peiling blijkt dat niet: de partij staat nagenoeg stabiel in de peilingen en won ten opzichte van de vorige peiling nog een zetel.

    1.   

     Ja kan je nagaan hoe dom en naïef het Nederlandse stemvee is om op een partij te stemmen die Nederland in de uitverkoop doet.

     1.   

      Ik denk dat de Nederlandse kiezer donders God weet wat het wil: Nederland in een sterke EU.

      Ik snap dat dit in rechts-populistische kringen een gruwel is maar die vormen slechts een kleine en politiek irrelevante minderheid.

     2.   

      Grappige verschrijving: God = goed.

      :)

 12.   

  Het ziet er naar uit dat in Nederland geen coalitie meer mogelijk is.
  Linkse en rechtse partijen zullen zich moeten bundelen tot 1 blok.
  Alleen op deze manier kun je kiezen welke richting je op wil…..nl….links of rechts….middenpartijen die steeds maar blijven zwalken doen er dan niet meer toe.

 13.   

  Zojuist las ik in de NRC 13/14 jan. een interview Organisatoren Debatevenement de Nederlandse Leeuw. Volgende week treedt een parade aan van conversatieve sprekers. Er is nog gelegenheid tot spreken……..

 14.   

  Als de PVV echt klein zou worden, springt er een andere partij in het gat. Die zal zich harder, duidelijker buitenparlementair opstellen met het gevolg dat velen voor deze nieuwe partij kiezen. Dat omdat bedreiging van buiten steeds meer gevoeld zal worden en daarmee de noodzaak van een PVV-achtige partij meer en meer onderkend wordt. De harde kern zal groter worden. Mogelijk komt er een burgeroorlog op termijn. Uiteindelijk wordt Nederland een ander land, nou ja verdwijnt, met een totaal andere bevolking. Terug naar het ontbreken van alles waarvoor gestreden is. Dus in de praktijk ongezonde en asociale waarden en normen, slechte leefomstandigheden.
  Alleen een één kindverplichting in Afrika kan Europa op gegeven ogenblik, redden van de ondergang. Het moet wel snel gebeuren. Anders slaan ze er in Afrika er op los als de bevolking zo blijft toenemen. Europa wordt anders totaal overlopen.
  De rijken, die hier geen verplichtingen meer hebben en kans zien hun bezit of inkomen over te brengen, gaan naar elders.

  1.   

   Bes Tolen nipte mogelijk iets te gretig aan de wijn tijdens de zondagmiddagborrel. Hij galmt over een burgeroorlog die onvermijdelijk zou zijn als straks de boze burger van de PVV overstapt naar het nog extremere FvD.
   Bes weet wellicht niet dat deze beweging slechts een verschuiving betreft binnen een minderheid van het electoraat die bovendien politiek irrelevant is. De grote meerderheid van het Nederlandse volk stemt bestendig op fatsoenlijke partijen en peinst in dit prachtige vredige, welvarende en veilige land niet over burgeroorlog.

   Bes is de weg kwijt.

   1.   

    Het betoog van Bes Tolen komt op mij zeer coherent en congruent over. Waarschijnlijk is Trol134 grotendeels van de buitenwereld en realiteit afgesneden, anders serveer je de kern van wat Bes zegt niet zomaar en zo makkelijk af. De tijden gaan veranderen in ‘dit prachtige vredige, welvarende en veilige land’ en waarschijnlijk sneller dan Wim denkt en in de gaten heeft.

    1.   

     Holland vond het zwarte garen niet uit en zal dus ook niet kunnen begrijpen dat een electorale beweging binnen een minderheidsgroep in het electoraat onmogelijk een burgeroorlog kan veroorzaken.
     Bes sprak belachelijke onzin en Holland noemt dat ‘coherent en congruent’.

     I rest my case.

     1.   

      Een ander duur woord, complementair, vergat Hollands glorie in te passen.

    2.   

     @Holland: Wim is totaal van het padje af, altijd al geweest. Het is een trol en blijft een trol. Daarom kan hij zich hier ook beter niet vertonen. Dat is zowaar een gratis advies.

 15.   

  Code134 kan en wil niet lezen en kan niet rekenen. Kortom niet bij de tijd.

  1.   

   @Bes: Ja Wim heeft het druk met trollen, wat fijn dat wij het doorhebben, zo krijgt hij geen voet meer aan wal…

 16.   

  Als dit de uitslag van de verkiezingen zou zijn, is er amper een jabinet meer te vormen.

  Maar goed, in 2021 zijn pas nieuwe verkiezingen. Dan zijn de kaarten al lang weer verschoven.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!