Radicale racismeroepers, van Johan de Witt blijf je af!

Geen categoriejan 08 2018, 13:00
Historicus Piet Emmer legt uit dat de nieuwe beeldenstorm geleid door radicale racismeroepers bizar is.
In een bijzonder interessant artikel voor Trouw.nl (jawel, het gebeurt dat ze daar soms mooie stukken publiceren) legt historicus Piet Emmer uit dat het een bijzonder slecht idee is om Johan de Witt uit de geschiedenisboeken te wissen omdat hij toevallig enkele beleidsmaatregelen voorstond die nú bijzonder impopulair zouden zijn.
"Het was immers Johan de Witt in zijn functie van raadpensionaris," aldus Emmer, "die zijn handtekening heeft gezet onder het vredesverdrag van Breda in 1667, dat een einde maakte aan de tweede Engels-Nederlandse oorlog. Tot nu toe werd hij juist geprezen om die vrede, want daarbij trok Nederland duidelijk aan het langste eind. En daar zit nu precies de angel. Want in Breda deed de Republiek der ­Zeven Verenigde Nederlanden afstand van de armlastige kolonie Nieuw-­Nederland in Noord-Amerika en behield het Suriname."
Suriname? Ja. Suriname. Hij dacht namelijk dat er daar meer verdiend kon worden... hoewel daar wel slaven voor nodig waren. Zoals Emmer stelt is het dan ook terecht om te stellen dat hij de slavernij "willens en wetens" bevorderd heeft.
Maar is hem dat kwalijk te nemen? Het antwoord op die vraag is, natuurlijk: neen.
Zoals Emmer uitlegt:

"Je kunt Johan de Witt nu eenmaal niet kwalijk nemen dat hij niet op de hoogte was van onze huidige normen en waarden. Je zou hem net zo goed kunnen verwijten dat hij zijn contacten met buitenlandse regeringsleiders per brief onderhield en niet per telefoon of e-mail. Wilt u namens hem excuses aanbieden? Dan kunt u de rest van uw leven beter vrij nemen, want er is volgens onze huidige opvattingen in het verleden zoveel verkeerd gegaan, dat je dag en nacht bezig zou zijn om je daarvoor te verontschuldigen."

Laten we daarom in vredesnaam hopen dat de huidige beeldenstorm razendsnel beëindigd wordt. Alles bij elkaar genomen is Johan de Witt namelijk niets meer of minder dan een echte Nederlandse held, een man waar we trots op mogen zijn. Hoewel hij in veel opzichten wel degelijk een man van zijn tijd was, was hij in andere opzichten zijn tijd ver vooruit. De man verdient onze respect, niet onze haat.
En dat is natuurlijk precies waarom DDS een nieuwe Facebook-pagina heeft gelanceerd: het Johan en Cornelis de Witt Project. De bedoeling van dit project is om artikelen, vlogs, video's en podcasts over onze mooie geschiedenis te produceren en te verzamelen. We gaan dat soort media zelf produceren, maar we linken ook graag naar andere websites, boeken, video's, etc. die onze geschiedenis op een mooie manier belichten. Daarbij staan deze twee heren centraal, niet alleen omdat zij zo'n belangrijke rol gespeeld hebben in onze geschiedenis, maar ook omdat ze hun visie voor ons land uiteindelijk met de dood hebben moeten bekopen. Het zijn dus echte Nederlandse martelaren.
Wil je ook bijdragen aan onze nieuwe pagina? Stuur dan een email naar [email protected].
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten