Wordt 2018 het jaar van Lodewijk Asscher?

Geen categoriejan 02 2018, 14:00
De PvdA stijgt langzaam in de peilingen. Herstellen de sociaaldemocraten zich? Wordt 2018 verrassend genoeg alsnog een goed jaar voor ze?
2017 was een geweldig jaar voor PvdA-haters (waaronder ondergetekende, ha!). De partij werd totaal weggeveegd bij de verkiezingen. De PvdA is nu nog maar een irrelevant oppositieclubje.
Fantastisch nieuws, natuurlijk, maar er gebeurt ook het één en ander achter de schermen. Langzaam maar zeker lijkt de PvdA namelijk op te krabbelen. Volgens de meest recente peilingen van Maurice de Hond zou de partij uitkomen op 15 zetels als er nu verkiezingen waren. Daardoor zou de PvdA één van de vele middenpartijen worden -- dat is een treetje hoger op de ladder dan 'marginaal oppositiepartijtje waar niemand naar luistert.'
De vraag is dus: gaat de PvdA zich door ontwikkelen? Zet Asscher zijn partij terug op de kaart?
Het antwoord daarop is... Nee. En wel om de volgende drie redenen:
1. Lodewijk Asscher heeft geen grammetje charisma
Het is een heel vriendelijke man hoor, die Lodewijk Asscher. Maar hij heeft wel één enorm probleem: hij heeft totaal geen charisma. De man is echt op en top een PvdA-bestuurder. Je ziet hem en denkt bij jezelf: ah, een bureaucraat. Hartstikke leuk, zo'n vriendelijke man, maar een partijleider in de Tweede Kamer is hij niet -- en zeker niet de leider van een oppositiepartij.
2. Lilian Marijnissen is in aantocht
We hebben het er niet zo vaak over op DDS, maar onder leiding van Lilian Marijnissen heeft de SP echt veel meer potentie dan onder Emile Roemer. Roemer is een vriendelijke vent, maar dat is het dan wel. Hij denkt niet snel op zijn voeten, schakelt langzaam over van onderwerp naar onderwerp, komt slecht over in debatten... Kortom, de man is een vriendelijke beer die helaas niet echt verstand van zaken heeft.
Lilian heeft een veel minder vriendelijke uitstraling, maar man, ze weet wel waar ze het over heeft. Haar oplossingen zijn natuurlijk desastreus, maar het is duidelijk dat ze zelf écht in het socialistische evangelie gelooft. Die passie en kennis van haar eigen ideologie zijn aanstekelijk, zeker voor Jan met de Pet.
Kortom, Lilian gaat de PvdA leegeten.
3. De PvdA is het contact met gewone kiezers al lang kwijt
Decennialang was de PvdA dé partij voor de arbeider. Werknemers sloten zich aan bij de FNV als vakbond, en bij de PvdA als politieke partij. Die twee gingen jaren hand in hand.
Tegenwoordig is dat veel minder het geval. De PvdA en haar natuurlijke achterban hebben weinig tot geen band meer met elkaar. Die band herstel je niet zomaar even. De achterban van de PvdA is al lang overgestapt naar andere partijen. Ja partijen. Het gaat niet om één bepaalde partij, maar om meerdere partijen; van GroenLinks tot D66, en van de SP tot de PVV. Juist omdat die achterban zo verdeeld is geraakt over verschillende partijen wordt het heel lastig voor de PvdA om die kiezers terug te krijgen.
Conclusie
Hoewel het bijzonder risicovol is om een oude traditionele partij af te schrijven denk ik dat het einde oefening is voor de PvdA als grootste linkse partij. Het enige wat daar verandering in kan brengen is een charismatische leider die, anders dan Asscher, werkelijk begrijpt waarom de oude achterban de partij heeft verlaten.
Tip: iets met politieke correctheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten