snapshot1

Algemeen Dagblad heeft een belachelijke verklaring voor terechte kritiek op Ollongren: seksisme

Geen categoriefeb 23 2018, 15:00
Het Algemeen Dagblad gaat op de seksisme en racisme toer wanneer twee columnisten van de krant proberen te achterhalen waar al die kritiek op Ollongren toch vandaan komt. Volgens Laurens Kok en Peter Winterman van het AD komt het door het feit dat Ollongren een fiere vrouw is met blond haar en blauwe ogen. 'Rechtse' sites, zoals DDS, zouden daar extra gevoelig voor zijn. Reinste onzin natuurlijk, neem vooral nog een pilletje.

Hoe komt het dat de persoon Ollongren zoveel weerstand oproept? In haar omgeving is de intensiteit ook opgevallen. ,,Het heeft waarschijnlijk ook wel te maken met het feit dat ze een vrouw is'', denkt een vertrouweling. ,,Dan voelen sommige mensen zich toch vrijer om grove haat te spuien.''

Ja, natuurlijk, we hebben kritiek op mevrouw Ollongren omdat ze een vrouw is, want dat heeft heel veel te maken met het afschaffen van democratische middelen voor het volk, censuur, en demonisering van partijen. Not. Het is toch te belachelijk voor woorden dat er werkelijk waar mensen zijn die denken dat men inhoudelijke kritiek op een minister heeft, omdat de minister een vrouw is, of een andere huidskleur heeft, of een of andere belachelijke reden?
Op deze manier wordt de aandacht, bewust of onbewust, verlegd naar een totaal ander punt. Weg van het inhoudelijke debat naar totaal irrelevante zaken zoals de karakteristieken van een persoon. Het inhoudelijke wordt ingeruild voor het banale en de karikatuur. Op deze manier wordt het inhoudelijke debat op een simpele manier omzeild en een andere richting in geduwd.

Tussen die D66-vrouwen is Ollongren de buitencategorie. Dat ligt ook aan haar afkomst, denkt imago- deskundige Zabeth van Veen: de vicepremier heeft niet alleen twee paspoorten, maar is ook nog eens van adel, waardoor jonkvrouw Ollongren op sociale media ook wel 'freule' of 'prinses' wordt genoemd. ,,Dat is een mooie stok om mee te slaan'', aldus Van Veen.

Het Algemeen Dagblad kan dan wel een imago-deskundige meesleuren in haar belachelijke retorische strategie, maar dat betekent niet dat de argumentatie valide is. Het interesseert mij geen zier, en volgens mij voor de meesten niet, of Ollongren van adel is of twee paspoorten heeft. Dat is weer een stroman, een retorische faal waarmee mensen in deze tijd steeds meer worden ingepalmd. Identiteitspolitiek is geen goede vorm van argumentatie en retorica. Het is een afleiding, een afzichtelijk banale manier om inhoudelijke discussies te vermijden of kapot te maken.
Ook al identificeerde Ollongren zich als een orc van de Lord of the Rings, ze heeft inhoudelijk gezien grote beleidsmatige fouten gemaakt. Ze maakt democratische middelen kapot en neigt naar censuur van het publieke debat en het internet. Daar moet de discussie over gaan, niet over haar als persoon.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten