Amerikaanse schuldenberg weer verhoogd: Republikeinen stemmen in met de begroting en beëindigen shutdown

Geen categoriefeb 09 2018, 15:00
De Republikeinen, de Wachters der Financiën in de Verenigde Staten, hebben ingestemd met de begroting van de overheid. Al eerder ging de overheid weer in een 'shutdown', waardoor alle overheidsdiensten, met uitzondering van het leger, werden lamgelegd. Een aantal uur later stemde de Amerikaanse Senaat toch in met de begroting. De schuldenberg wordt hierdoor alleen maar hoger en hoger.
De Amerikaanse conservatieven kloppen zichzelf vaak op de borst vanwege hun calvinistische houding aangaande overheidsuitgaven. Liever saneren ze de overheid helemaal klein. De leider van het Republikeinse protestdeel van de Senaat, Rand Paul, heeft het zelfs zo uitgedrukt: ''Ik wil een overheid die zo klein is dat je het bijna niet kan zien.'' Met een meerderheid in het Congres en de Senaat verwacht je dat de conservatieven wel wat voor elkaar kunnen krijgen. Zeker nu er ook nog eens een Republikeinse president is. Neen, het blijkt toch weer anders te zijn. De Democraten verhogen de overheidsuitgaven voor hun kindjes: immigratie, klimaat, en sociale zekerheid. Republikeinen verhogen de uitgaven voor hun kindjes: defensie, veiligheid, belastingverlagingen. Zonder de overheid significant te verkleinen en de grip van de federale overheid op de economie te verzachten.
In de Verenigde Staten zegt men weleens dat het niet uitmaakt of je door de Democraten gebeten wordt, of door de Republikeinen. Uiteindelijk zijn het twee verschillende handpoppen, bespeeld door één persoon. Door het Amerikaanse politieke systeem zal dit niet snel veranderen, dus veel hoop was er niet. Toch dacht men dat met de komst van Donald Trump er veel zou veranderen. Nu blijkt Trump een politieke pragmatist te zijn die best kan buigen naar de wensen van de politici in de Senaat en het Congres. Trump wil met deze tactiek laten zien dat hij best kan onderhandelen met de Democraten, aangezien er weer verkiezingen aankomen en de Democraten weer een meerderheid kunnen krijgen.
Al met al, de politici schreeuwen naar elkaar en proberen hun eigen ideeën er doorheen te drukken. Het maakt niet uit wat de kosten zijn, want het schuldenplafond wordt toch wel verhoogd. Nu hebben de VS een schuldenberg van maar liefst 20 biljoen dollar. Dat valt nog geen eens te bedenken, maar beneden heb ik voor u een filmpje klaargezet om het te kunnen visualiseren. Dit is het echte probleem van de Verenigde Staten en de rest van de wereld:
https://www.youtube.com/watch?v=WFP-2_iDYMU
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten