Eerste Kamer lapt alle regels aan de laars bij behandeling wetsvoorstel orgaandonatie

dijkstra-ek
Foto: Pia Dijkstra in de Eerste Kamer. Bron: Screenshot NPO Politiek.

De Eerste Kamer is nog in conclaaf in de derde termijn van de behandeling van het wetsvoorstel om het systeem omtrent orgaandonatie om te gooien. Zijn mensen straks standaard orgaandonor? Het antwoord is nog onbekend, want de Senaat moet nog stemmen. Wat wel duidelijk is, is dat de Eerste Kamer een potje van maakt van het staatsrecht.

Vanmiddag gaat de Eerste Kamer eindelijk stemmen over het initiatiefswetsvoorstel-Dijkstra om Nederlanders straks standaard orgaandonor te maken, tenzij ze actief bezwaar maken. Maar nog voordat dit gaat gebeuren, is de zogenaamde ‘chambre de reflexion’ aan het schermen over een motie van PvdA-senator Nooren. Nooren wil namelijk dat er een “kwaliteitsstandaard” wordt ingevoerd bij orgaandonatie, welke betekent dat artsen geen organen uitnemen in het geval van ernstige bezwaren van nabestaanden en zelfs in het geval dat potentiële donoren helemaal geen nabestaanden hebben.

En dat is raar. Want dat is een extra procedure met nieuwe voortschriften, die niet voorvloeien uit de wet die Pia Dijkstra wil doorvoeren. Bedenk hierbij dat de Eerste Kamer géén recht tot initiatief heeft. Het mag wetsvoorstellen niet amenderen, en kan hooguit een ‘novelle’ indienen. Daarmee moet de eigenlijke wet worden gewijzigd. Met een motie van de PvdA gebeurt dat niet. Dan komt er alleen een nieuwe onsamenhangende nieuwe regeling naast. Dat is staatsrechtelijk gezien een complete aberratie. Het gaat om een fundamentele wijziging van de wet, die eigenlijk zelfs weer langs de Tweede Kamer zou moeten.

Het is niet de enige onvolkomenheid van de Eerste Kamer in de behandeling van deze omstreden orgaandonatiewet. Senatoren blijken geen benul te hebben van de huidige juridische werkelijkheid en gaan hun boekje met betrekking tot hun positie in het staatsbestel volledig te buiten.

Om vervolgens van de hele kwestie rond de op de Malediven feestvierende PvdA-senator Marleen Barth nog maar te zwijgen…

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  Nederland is tot in haar parlementaire haarvaten door en door corrupt.
  Een bananenmonarchie.
  De Senaat, de verzamelplek voor graaiers en uitgerangeerde politici -die louter wetten zou moeten controleren op haar juridisch gehalte- maakt politiek.
  Een doodzonde en een grote middelvinger naar de Trias Politica.

  Ik ben voor volledige vrijheid van vrijheid van meningsuiting, ben van mening dat mensen mogen beslissen over hun eigen lichaam maar elke keer wanneer ik zo’n Russenfobe D’66 miep hoor blèren gaan alle nekharen overeind staan.

  Orgaandonatie is een erg goede zaak, het helpt mensenlevens redden maar het lichaam is geen Staatsbezit !
  Dat is de kern.

  Van mij mogen ze alles hebben (muv. D’66’r die krijgen alleen mijn lever en eventueel mijn brein (lijkt me heerlijk om een infiltrant te zijn in zo’n zelfingenomen D’66 creatuur, ik zou hun gedachten kronkels analyseren en hun onverdraagzame arrogantie ontleden. Een nieuwsgierige spion in het Deug-universum der Betere Menschen en Bovensonsgestelden..
  (ik vrees overigens wel dat ik in een vederlichte lege eierschaal terecht kom)

  1.   

   Doe alsjeblieft eens normaal man. Nederland is een van de minst corrupte landen en heeft de op 4 na sterkste rechtstaat ter wereld. Dat het misschien niet zo lijkt is omdat alle foutjes en misstappen gigantisch uitvergroot worden. De kwalificatie van bananenrepubliek slaat in ieder geval nergens op!

   1.   

    Nou,nou
    ‘Man’
    Dat is niet erg inclusive Henkie !
    Wat zullen Uw diversity politics maatjes daarvan wel niet denken ?

    Nederland
    Een bananenmonarchie wier liegende regering keer op keer letterlijk elke uitslag van een eurofiele referendum door de riolering spoelt.

    Nu ik er zo over denk
    Het is eigenlijk nog een stuk erger dan ik hierboven schreef. We leven in een anti-democratisch land waar de elite bepaalt wat er gebeurt en de Staatsmedia dient één grote Doofpot kleier.

    1.   

     @ TRBK.
     Hetgeen u zegt betr. de z.g. Trias Politica, is volkomen juist.
     NL is verworden tot een bananenmonarchie, door-en-door corrupt !
     Óóit was NL een democratie, maar dat is voltooid verleden tijd !
     Wij worden “geregeerd” door de z.g. “elite” die bepaalt wat “goed” voor ons is. Dat zij (de “elite”) als eerste aan zichzelf denken is inmiddels wel duidelijk.
     Ik zat ff te kijken naar de “debatten” in de 2de Kamer, om 17.00 uur begint het debat met Zijkstra én Rutje. (dit voor de liefhebbers !)
     Ik hoop dat deze twee “regeerders” tot op de bodem worden “afgebrand”; het zijn leugenaars/bedriegers/nep-nieuws-verspreiders van het ergste soort.

   2.   

    Wat ik zeg niet van deze wereld

   3.   

    Ik geef Henk een soort van gelijk, maar tegelijkertijd ook weer niet. Toch vind ik dat de Nederlandse samenleving verrot is tot in de kern. Ook onze monarchie, waar we eigenlijk trots op zouden moeten zijn, doet aan allerlei schimmige spelletjes. De Nederlandse rechtstaat krijgt wel bananenrepubliek- neigingen. Dit valt nog te repareren. Stem FVD.

   4.   

    @Henk “Nederland is een van de minst corrupte landen” dus toch corrupt Henk..minst corrupt of een beetje corrupt, komt erop neer dat Nederland ook gewoon corrupt is..
    We moeten niet net doen alsof Nederland een heilig boontje is, sterker nog, onze regering neemt de burger structureel in de zeik..

    1.   

     Corruptie zal altijd voorkomen overal waar met geld omgegaan wordt. De kunst is echter om het tot een minimum te beperken en dat lukt ons zeer goed in dit kleine landje.

     1.   

      Dus! Nederland is corrupt! en ga het nou niet verdedigen

     2.   

      Dat baseert u – neem ik aan – op de bekende corruptiegevallen. Ik zal dan niet zo flauw zijn te vragen dat te ombouwen. Probleem is dat corruptie niet de eigenschap heeft om bovengronds te geschieden. Waar het dan op neerkomt is vooral verschil in de perceptie dat die verborgen corruptie wel of niet meevalt. Een onderbouwing bestaat dan niet. Dan blijft over je algemene idee over de integriteit van openbaar bestuur. Tja, dan zit ik helaas met een gevoel daarvan “geen hoge pet” op te hebben.

     3.   

      @ego dus ben je het eens met mij!

     4.   

      @Siemien: dat Nederland corrupt is gaat mij wel erg ver. Mijn reactie was evenwel tot HJ gericht.

 2.   

  Nederland is tot in haar parlementaire haarvaten door en door corrupt.
  Een bananenmonarchie.

  Van mij mogen ze alles hebben (muv. D’66’r die krijgen alleen mijn lever en eventueel mijn brein.

  Laat dat brein ook maar zitten. Zul je een levenslustig iemand zijn en dan jouw brein. Dan ben je de rest van je leven dus zwaarmoedig en uiterst negatief.

  1.   

   Mwah, U vergist deerlijk vrees ik

   Dat is het voordeel van epicuristische misantropie. Ik verwacht exact niks van de Lemming-Genaamd-Kaaskop en wordt dus zelden verrast. Dat brengt balans en schept vreugde in het leven.
   En word ik in een uiterst zeldzame keer verrast (zoals vandaag bij de Batavieren podcast in notabene A’dam !!) dan is de vreugde des te groter.

   Kijk
   Ik gun het nageslacht itt. tot U een top leven
   Maar verwacht niet dat de Titanic van ramkoers verlegd kan worden
   Het is zoals D.ou.gl.as.h M.U.r.r.A.Y (waarom mag ik die naam toch niet schrijven en verdwijnt die altijd in de zeeffilter).
   The European elite is commiting cultural suicide.
   En ik verwacht dat de diverse West-en Noord-Europese volkeren deze teloorgang zal blijven legitimeren (maar je weet het nooit, zo heb ik nog een piepkleine hoop voor de Denen en wie weet zelfs de Finnen wel (de echte Finnen niet de Geenstijl Finnen)
   Echter
   Ik geniet met volle teugen van de Oost-Europese leiders.
   Daar ligt de toekomst.

   Enfin beste Weethetbeter
   Wees niet zo duister, negatief en zwaarmoedig and (let op zweverig !) open your mind !!!!
   Wees geen robot, geen mechaniekje, geen radar in de Verdommingsmachine maar gooi het PC-juk van uw schouders, ontworstel U van Uw cultuur-marxistische ketenen en omarm de daadwerkelijke diversiteit; de diversiteit van opinie.

   Maar U moet dan wel durven Uw soortgenoten te trotseren.
   U moet dan wel moed tonen.
   Alvast veel succes toegewenst !

 3.   

  Die ouwe veenlijken zijn HE-LE-MAAL de weg kwijt.

 4.   

  Deze wet gaat er niet door komen !!!

  1.   

   Shit, dus wel

 5.   

  Och ja .Je gaat nu de pijp uit en binnen 14 dagen ligt er bij de nabestaande echtgenoot een blauwe brief in de gang of je wil dokken .

  Nu wordt het nog erger politiek gaat over tot lijkenpikkerij . Dit is echt walgelijk . Diegene waar het om gaat beslist of de nabestaande . Niet de overheid die even bepaald we snijden u aan gort.

 6.   

  Die gasten van de d666 zijn echt om van te kotsen..

 7.   

  Ook deze materie is zo hemeltergend eenvoudig en wordt dus zoals altijd als uiterst pittig gekwalificeerd door de Fahrenheit 451-Media.

  Is orgaandonatie een goede zaak ?
  Ja, ik zou iedereen willen aanraden zo’n codicil in te vullen. Je kunt er een kinderleven mee redden.

  Zijn Uw organen bezit van de Staat
  NEE !

  C’est ça !

  1.   

   Er zijn er al 3 miljard teveel, is geen goed idee volgens mij.

 8.   

  17.00 uur debat op npo2 betreffende Halbe zeilstra

  1.   

   De Halbe kop gaat rollen

   Het is nu zorg dat ook die van haat vertrokken zelfvoldane tronie van Pechtold Penthouse in het virtuele mandje gaat rollen want NL kan het zich niet veroorloven een racist als Peggol in het parlement te hebben. We slaan internationaal een flater figuur.
   De ideologisch gestuurde Staatsmedia (die nu al zijn citaat weigert te herhalen) zal deze racist uit de wind proberen te houden dus het is zaak om druk te blijven uitoefenen.

   Het is zonneklaar dat het einde oefening is voor Halbe, tijd dat de vunzige Alex Penthouse ook naar het politieke schavot wordt geleidt. Het allerliefste met tienduizend ton aan (verbaal) pek-en-veren. Al jaren lang voert hij jacht op andersdenkenden die hij -net als zijn gore voorganger Thom de Graaf- wegzet als nazi’s.
   Racisme hoort niet thuis in het parlement dus verwijder Pechtold.
   Ik reken erop dat onze humanistische en vrijheidsminnende vrinden Thierry en Ome Geert hun pijlen niet alleen zullen richten op de inmiddels (politiek) overleden Halbe.

 9.   

  Ook hier blijkt weer dat Nederland qua bestuur democratisch zwaar gehandicapt is door het feit dat wij telkenmale kiezen voor volksvertegenwoordigers die vallen onder het kopje ”zelfgescheten boterletters” en absolute schijt hebben aan het volk dat zij plegen te vertegenwoordigen. Hun motto is immers: ‘als mijn carrière maar goed zit !’. Mijn grootvader noemde dit soort volk TUIG VAN DE RICHEL

 10.   

  Vooruitlopend op de uitslag van de stemming in de 1ste Kamer heb ik mijn Donorregistratie in het Donorregister maar vast veranderd. De manier waarop e.e.a. tot stond is gekomen is hemeltergend. Zo mocht één “volksvertegenwoordiger” niet komen opdagen in de Kamer omdat die persoon “tegen” zou gaan stemmen. (Dit werd hem opgedragen door z’n partij !!!). Hoezo : NL is een “democratie” ?
  Corrupt tot op ‘t bot is deze Haagse bende. Óók in deze zaak van de z.g. “Donatie-wet” zijn we in hoge mate bedonderd.

 11.   

  Een volk dat zelfs geen staatsrechtelijk goed onderlegde senaat meer kan voortbrengen is veroordeeld tot de sloop. Maar wat mg je anders verwachten? De vroeger zo eerbiedwaardige senatoren zijn nu gedegenereerd tot een stelletje ex-hippies. En die wilden toch altijd al het hele systeem op de schop? Kan hun wat schelen: staatsrecht!

 12.   

  De hele behandeling van het wetsvoorstel van de z.g. Donor-wet in de 1ste Kamer was een farce ! Wát een geleuter door mensen die al maanden géén daglicht hebben gezien, laat staan frisse lucht hebben opgesnoven. Bepaalde leden van de 1ste Kamer mochten van hun partij niet komen opdagen/c.q. stemmen, omdat alsdan de wet wél of niet zou doorgaan. Of de wegblijvers een snipperdag moeten opnemen of zich hebben ziek gemeld, werd er niet bij gezegd !
  Wat een trieste vertoning in die 1ste Kamer.

  1.   

   Het is ook nog een zooitje die niet direct door de kiezer zijn gekozen.

 13.   

  Nuenen, 14 februari 2018

  Gisteren, zag ik tot mijn verbazing
  dat er al een lammetje, was geboren,
  zo vroeg in het jaar!
  Het lammetje had allerlei kleuren
  en lag lekker in de zon te slapen,
  met ogen dicht.
  Ik geloofde, bijna mijn ogen niet.

  Petra Hermans

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!