FVD-liefhebbers en -haters opgelet: zo zit het dus écht met rassen, intelligentie en IQ

Er is de afgelopen dagen veel gezegd en gesproken over rassen, de intelligentieverschillen en het IQ dat bepaalde volkeren zouden hebben. De oorsprong van die discussie is een oud interview met FVD-kandidaat Yernaz Ramautarsing. Beide kampen claimden de wetenschap aan hun kant te hebben. Maar hoe zit het nu echt? Geen nood, want Sywert “G500” van Lienden is in de wetenschappelijke literatuur gedoken. Dit is dus het werkelijke verhaal over zogeheten rassenverschillen en wetenschap.

In een serie tweets legt Sywert van Lienden, een fenomeen op Twitter en ooit oprichter van de fameuze G500, de wereld uit hoe het nu precies zit met de relatie tussen wetenschap en rassen. Die discussie werd actueel door het Forum voor Democratie, dat ineens allerlei verwijten van racisme om de oren geslagen kreeg. Terecht of niet?

Nou… De conclusie is dat er eigenlijk geen gedegen wetenschappelijk onderzoek is naar de relatie tussen rassen en IQ. Onderzoek dat wordt aangehaald blijkt bij nader inzien onvoldoende betrouwbaar. Van Lienden:

https://twitter.com/Sywert/status/961136146997764097

https://twitter.com/Sywert/status/961136496546930689

https://twitter.com/Sywert/status/961137353594232833

https://twitter.com/Sywert/status/961138505752735747

https://twitter.com/Sywert/status/961138773479297025

https://twitter.com/Sywert/status/961139510011682816

https://twitter.com/Sywert/status/961139932323606529

https://twitter.com/Sywert/status/961140338147713025

https://twitter.com/Sywert/status/961141003972431873

Laten we die laatste woorden nog eens even uitlichten:

“Kortom: [Yernaz Ramautarsing] verbindt te stellige conclusies op basis van beperkt onderzoek aan verwarring door zowel zijn eigen nationaliteit als kleur te benoemen. En gemiddeld IQ is niet statisch en kan dalen/stijgen door omstandigheden. Maar hem racisme/Nazisme aanwrijven is gestoord.”

Dus: de haters van het Forum voor Democratie hebben gelijk dat er geen gedegen wetenschappelijk onderzoek is om zomaar te vertellen dat bepaalde ‘rassen’ een lager IQ hebben. Maar het Forum voor Democratie heeft gelijk dat zij geen racistische nazi’s zijn. Zo, dan is dat ook weer opgehelderd!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

104 reacties

 1. RobertMarsman

  Het is helemaal niet belangrijk wat de correlatie zou zijn tussen IQ en afkomst. Het zal wel. Het feit blijft dat Baudet had moeten weten dat hij zich op een gladde helling zou begeven als je dat soort standpunten inneemt.

  Ik kan er niets aan doen maar ik vind dit hele enge discussies die je niet wil voeren, waar je ver bij weg wil blijven.

  1. Pit

   Wetenschappelijke standpunten zijn ook standpunten, bewezen bovendien.

   1. RobertMarsman

    Het is geen wetenschappelijk feit dat er een correlatie zou zijn tussen IQ en afkomst er zijn ook genoeg wetenschappers die dat tegenspreken. Het is een wetenschappelijk feit dat de aarde rond is en rondom de zon draait. Dat is een wetenschappelijk feit en niet dat er een correlatie zou zijn tussen IQ en afkomst.

    1. Pit

     @Robert: Toch is het een eenvoudige rekensom.

    2. Archetype01

     “Het is een wetenschappelijk feit dat de aarde rond is en rondom de zon draait. ”

     Der zijn ook mensen die dat tegenspreken, dat maakt het niet feitelijk minder waar net zoals bij dit onderzoek.

     slecht voorbeeld..

     1. RobertMarsman

      Ja maar dat zijn gekke henkies die dat tegenspreken. Binnen de wetenschap is dat gewoon een feit. Wetenschappers zijn het daar over eens. Maar dat er een correlatie zou zijn tussen IQ en afkomst daar verschillen de meningen nog al over binnen de wetenschap.

      Het is heel simpel maar dit was ontzettend dom van Baudet. Het is nog niet eens te verdedigen. En ik begrijp dat Forum stemmers dat heel graag proberen maar dat lukt niet.

      Er zijn vast heel veel domme negers op deze wereld maar er zijn ook heel veel domme blanken op deze wereld. Net zo zijn er ook veel intelligente negers. Ik ben van mening dat er veel meer correlatie is tussen IQ en bv onderwijs, cultuur en religie als dat er een correlatie zou zijn tussen IQ en afkomst.

      Baudet heeft zichzelf schade berokkend en niet te zuinig.

     2. Pit

      @Robert Marsman: Het is ook allemaal zo lekker belangrijk…

     3. Bloem

      Sterker, vroeger werd je daarvoor ter dood veroordeeld.

    3. denk eens na

     We kunnen ook blijven beweren dat de aarde plat is. Er is onderzoek naar negroide mensen die bij gewone blanke families zijn opgegroeid en Aziaten die bij de zelfde soort families zijn opgegroeid de Aziaten deden het duidelijk beter op school.

     1. Kodi

      Met meer intelligentie en een gezondere arbeidsmoraal kom je tot beter presteren. Niet zo verwonderlijk dat Noren of Aziaten dan beter presteren in Amerika dan bijvoorbeeld immigranten uit shit hole countries bij wie intelligentie en arbeidsmoraal gebrekkiger zijn.

  2. Bloem

   Beste heer Marsman, waarom voegt u niet de daad bij het woord? Voer de discussie niet en blijf er ver van weg. U doet daarmee uzelf een groot plezier (gebaseerd op uw voorgaande bijdrage)

 2. Ben Zine

  Succes ermee… Maar de schade is al aangericht, en dat draai je niet zo makkelijk meer terug. Dat krijg je nou van dat nutteloze gelul over “rassen”.

  1. corfo

   @ Ben Zine.
   “Nutteloze gelul over rassen” ?
   Beetje kort door de bocht Alie Ben-Zine.
   Mijn hond is van het ras “Berner Sennen”, is toch een heel anders ras als bijv. een Chinese naakthond.
   Hoewel mijn hond, hij heet Achmed, best wel een beetje slim is, is een Duitse herderSS hond, Belgische- of Hollandse herdershond, tóch nog slimmer als de mijne.
   Om die reden zijn de meeste politiehonden van het ras :herdershonden.
   Ook in de beestenwereld zijn er domme rassen, slimme rassen én de allerslimste rassen, dat zijn dus de politierassen !
   (dit epistel is uiteraard cynisch bedoeld. Dit voor de niet-begrijpers)

   1. Bloem

    Beste Corfo, Weet u misschien wat voor type Quispel is? We weten dat iedere hond kan quispelen, echter soms is het fijn om het beestje bij de naam te kunnen noemen.

    1. corfo

     @ Bloem.
     Vooraf : U mag “jij” tegen me zeggen hoor !
     Daar vraag je me wat, ik ben geneigd te zeggen : “@Kwispel behoort tot het straathonden-ras of het z.g. afvalbakken-ras”.
     Maar ik vermoed dat er, héél diep in hem iets van een z.g. “k.l-rasje” zit.
     U kent ze vast wel, van die wat viezige, kleine witte hondjes, tongetje een eindje uit hun bekje, die strak aangelijnd kwijlend omhoog kijken naar hun baasjes. Meestal zijn dat van die opgedirkte ouwe dametjes; u kent dat soort duo’s wel !!

     1. Bloem

      Beste Corfo dank je wel. Volgens mij is het geen vuilnisbakkenras, echter is het goed mogelijk dat hij ooit door een vuilniswagen is aangereden en daar nooit meer helemaal van hersteld is gezien zijn vreemde gedachten en antisemitische uitspraken.

  2. swetsnek

   Dat zijn de juiste woorden Ben Zine NUTTELOOS GELUL helemaal met je eens .

   1. corfo

    @ Bloem.
    U zou wel eens gelijk kunnen hebben !!
    Gezien zijn vaak zéér antisemitische uitlatingen zou ’t ook nog kunnen dat er iets van een DUITSE herderSShond in hem steekt !
    Ook een aanrijding met een vuilnisauto behoort tot de mogelijkheden.
    We houden hem scherp in de gaten, die @ Kwispel !

  3. Archetype01

   van wat ik meekrijg is dat meer mensen zich achter de FvD zijn gaan scharen uit support voor deze onzin.

   ik zie hier enkel gezichtsverlies van de D66 / GL

 3. Ni28

  De IQ onderzoeken zijn een kwestie van wetenschap en niet de politiek.( Dat geldt ook voor het klimaatonderzoek). De wetenschap hoort dit wetenschappelijk op te lossen voor zover mogelijk. Tot die tijd gelden de gemaakte studies of je ze nu in twijfel trekt of niet. Het bepalen van gemiddelde IQ is een wetenschappelijke feit en geen discriminatie. De blanke mensen komen trouwens niet als de beste af maar de Aziaten. Zijn de blanke mensen dan gediscrimineerd? Nog nooit iemand horen klagen. En wat zijn gemiddelden eigenlijk waard? Het gaat er meer om dat gekleurde mensen zich sneller afgevallen voelen en daardoor te snel emotioneel reageren. Misschien is dat de reden dat werkgevers deze mensen niet graag aannemen want zij kunnen zorgen voor extra problemen. Een vervelende blanke wordt toch ook geweigerd. Deze mensen kunnen beter aan zichzelf werken en bewijzen dat zij het proberen waard zijn. Zo kunt je een goede naam opbouwen voor de hele groep en niet door ongecontroleerd te schreeuwen zoals velen doen.

  1. rafi

   Je schrijft: ‘Het gaat er meer om dat gekleurde mensen zich sneller afgevallen voelen en daardoor te snel emotioneel reageren’.

   Dat heb ik nou ook met vrouwen op de werkvloer ervaren. Die bleken mij op de werkvloer vaak heel anders te zijn (namelijk zoals je hierboven over ‘gekleurde mensen’ schrijft) dan die schattige wezentjes die ik uit mijn uni-tijd en van school kende. Tot mijn spijt.

   Verder ga je mij ook teveel uit, niet van de ‘edele wilde’, maar van de edele inborst van de gemiddelde werkgever. Er is wel degelijk veel racisme en vooroordeel bij sollicitaties in het spel en veel onwil om hen aan te nemen. Ieder individu moet echter een kans krijgen. Al zijn heel veel individuen negatief gepredisponeerd door hun islam-geloof. Maar het is niet alles goud wat er blinkt (maar dan goud negatief opgevat). Oftewel: het is vaak zoeken naar die ene parel op de mestvaalt. Gezond verstand voor werkgevers is om te onderzoeken wat de achtergrond is van een sollicitant en dan eisen dat die gekleurde medemens als die moslim is zijn gevaarlijke geloof opgeeft en die dan een kans geven, en bij niet-moslims er rekening mee te houden dat die misschien wel met racisme geconfronteerd zal worden op de werkvloer en dan niet denken ‘dan neem ik hem maar niet omwille van de teamgeest’, maar om te denken ‘ik ben de baas, ik zal die racisten in dat geval juist ontslaan’. De gekleurde moet uiteraard wel de juiste diploma’s en zo hebben en goed functioneren.

   1. Ni28

    Mijn ervaring is dat je mensen het best leert kennen in een werksituatie. De aardigste mensen blijken ineen totaal andere mensen te zijn. Je begrijpt niet dat je ze ooit aardig kon vinden. Voordeel bij sollicitaties bestaat degelijk maar hoe ontstaat het dan? Ik denk door ervaring die je opdoet of van wat je hoort van anderen die slechte ervaringen hadden opgedaan. Dodelijk voor een werkgever zijn de quota’s. Zo veel van dit en zoveel van dat, terwijl de werkgever zoekt naar iemand waar ie wat aan heeft. Problemen met moslims zijn er ook want die eisen van alles om hun religie te kunnen dienen tijdens de werkuren. Verloren tijd en extra ruimte om te bidden. Je gaat werken en niet bidden, lijkt mij. Plus de onvrede bij andere werknemers die zich benadeeld voelen omdat zij geen voordelen genieten. Als je dan moslims weigert dan bent je gelijk uitgemaakt voor racistische werkgever. Al die linkse verzinselen die discriminatie tegen moeten gaan scheppen allen maar grotere onvrede.

    1. Ni28

     En je hebt gelijk, sommige werkgevers zouden goede slavendrijvers kunnen zijn. Daar zijn er veel van.

 4. Heinz

  Iets over IQ : De meeste ontdekte kleitabletten dateren van 1800 tot 1600 v.Chr., en gaan over onderwerpen als breuken, algebra, vierkantsvergelijkingen en de berekening van Pythagorese drietallen (bijvoorbeeld Plimpton 322).[18] De meeste kleitabletten bevatten tafels van vermenigvuldiging, tabellen met goniometrische getallen en methodes om vierkantsvergelijkingen op te lossen. Het Babylonisch tablet YBC 7289 uit 1900 – 1600 v.Chr. geeft een benadering voor {\displaystyle {\sqrt {2}}} {\sqrt {2}} tot op vijf cijfers na de komma nauwkeurig:

  {\displaystyle {\sqrt {2}}=1+{\frac {24}{60}}+{\frac {51}{60^{2}}}+{\frac {10}{60^{3}}}=1,41421296296…} {\displaystyle {\sqrt {2}}=1+{\frac {24}{60}}+{\frac {51}{60^{2}}}+{\frac {10}{60^{3}}}=1,41421296296…}[19]

  1. Ni28

   Ook toen had je mensen met hoge IQ. Dus?

   1. rafi

    Sterker nog: een veel hogere IQ.

   2. denk eens na

    Wat een hoop getyp voor iets wat kant nog wal slaat

  2. swetsnek

   Walla het betere knip en plakwerk en wat nu ????

   1. Heinz

    Super. Nu naar de gemeente voor een paspoort…

  3. swetsnek

   Leuk een verhaaltje over square root en toen ????

   1. Heinz

    Bedankt, graag gedaan. IQ is van alle tijden. Ook de domheid en middelmatigheid die regeert.

    1. rafi

     Ook bedankt, mister Hoogmoed.

     1. denk eens na

      heinz is nog al hoog van hem zelf . Eigen dunkt stinkt

 5. Tguard

  het is een storm in een glas water waarbij de werkelijke problematiek op de achtergrond blijft. Het is ziekelijk hoe de pers boven op het Fvd duikt om de boel onderuit te trekken. Het is werkelijk diep en diep triest hoe klavertje gisteren stampend in de tweede kamer de boel probeerde op smerige wijze uit te buiten en zichzelf als een of andere verzetsheld meer te zetten. De arme jongen speeelt een of andere Messias maar vergeet dat hij zelf heeft gelogen over zijn zogenaamde achterstandswijk achtergrond. Natuurlijk is het iq verhaal voorbarig of misschien niet goed onderbouwd door Fvd maar deze mensen zijn niet racistisch en bovendien doe dan aangifte als je dat vindt. De partij Fvd als racistisch neerzetten is duidelijk links populisme en het lijkt erop dat ze ermee wegkomen. Nogmaals walgelijk en voor mij een bewijs dat het kartel dus wel degelijk bestaat! Heer baudet en Hiddema u kunt rekenen op mijn stem mijn lidmaatschap en inzet waar nodig.
  Laat u niet in de hoek drukken!

  1. Pit

   @Tguard: Waarom denk jij dat ik op FVD stem? Ik laat mij in elk geval niet in de Yasser-hoek drijven, no way! 😉

   1. Heinz

    Hardliner l

 6. Vit

  Ook hier mag je het niet over oorzaak en gevolg hebben, daar een stukje over geschreven maar dat komt blijkbaar niet door de ballotage commissie.

 7. Meester Kong

  off topic:

  Ff @Dolledries de wind uit de zeilen nemen…. 🙂

  Eén van de kandidaten voor de SP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Zwijndrecht moet morgen voor de politierechter verschijnen. Hij wordt verdacht van bedreiging van een buurman. De lokale voorzitter is op de hoogte van de rechtszaak, maar wil verder geen commentaar geven.

  1. Top

   Blablabla! Blaaskaak no.2

   1. Pit

    😉

 8. Meester Kong

  Partijleider Thierry Baudet beweerde dinsdag nog dat het besluit om de ex-VVD-senator Robert de Haze Winkelman en ex-VVD-Statenlid Betty Jo Wevers uit de partij te zetten op ‘brede steun’ binnen zijn beweging kan rekenen, maar de onrust blijkt allerminst bezworen. Drie FvD’ers die op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer stonden, pleiten dinsdag in een uitgelekte brief aan het bestuur ook weer voor meer inspraak van de leden. Ze zeggen een groep van tweehonderd FvD’ers te vertegenwoordigen.

  Partijleider én partijvoorzitter Thierry Baudet is zeer negatief over het initiatief, zo blijkt ook weer uit een naar The Post Online uitgelekte mail. Hij noemt de voorstellen ‘onacceptabel’ en zegt dat de leden die zich aansluiten bij critici ‘niet bij de verdere uitbouw van de partij worden betrokken’.

  Een van de auteurs van de brief, de ondernemer Arthur Legger, betreurt het dat Baudet ‘nogal emotioneel en heftig’ reageert. ‘We hebben een decente brief geschreven en dringen aan op een interne democratisering. Dat is het enige dat we doen. En dat bij een partij die Forum voor Democratie heet. Het is toch eigenlijk een gotspe dat ik dat moet zeggen.’

 9. ReconquistaEuropa

  waarom nemen we de bewoording (rassen) van Ollengren over terwijl Ramataursing toch echt spreekt over volkeren. Zit wel een verschil in.

  1. cmsuijkerbuijk

   Zij heeft natuurlijk ook het proces tegen Wilders gevolgd en weet dus sindsdien, dat een Marokkaan niet alleen een nationaliteit, maar óók een ras is. En wat die idioten van de rechtbank kunnen, dat kan ik ook, zal ze gedacht hebben. Dus zet je maar schrap: Een Belg is niet alleen een inwoner van het volk der Belgen in het land België, maar er bestaat dus, de redenatie van Ollengren dus óók een “ras” Belgen.
   En zó krijg je dus nepnieuws en misverstanden in de wereld!

   1. Ernst Quispel

    “en weet dus sindsdien, dat een Marokkaan niet alleen een nationaliteit, maar óók een ras is.”

    Dat is belachelijke onzin, Suijkerbuijk. De Rechtbank sprak ook niets van die strekking uit. U begrijpt er eenvoudig helemaal niets van.

    1. eRik2017

     Je zit verkeerd @Wim
     [_] geschikt
     [X] ongeschikt

     Hier moet je zijn:
     https://www.facebook.com/DenkNL/

     Dag Wim!

     1. Pit

      @Erik: You are so right! 😉

   2. Pit

    @cmsuijkerbuijk: Je weet dat Wim een trollemans is? 😉

 10. Ernst Quispel

  “Kortom: [Yernaz Ramautarsing en een aantal warhoofden op dit blog] verbinden te stellige conclusies op basis van beperkt onderzoek aan verwarring door zowel zijn eigen nationaliteit als kleur te benoemen. En gemiddeld IQ is niet statisch en kan dalen/stijgen door omstandigheden.”

  Het is goed dat Tim dit even helder samenvat en stelt. Het betreft gewoon wetenschappelijke onzin.

  Ik ben het eens met het feit dat je mensen die in deze onzin geloven niet direct voor nazi’s moet uitkrijten (het zijn gewoon mensen die wetenschappelijk het spoor bijster zijn c.q. dit onderwerp niet doorgronden) maar de vraag rijst wel waarom sommige mensen deze misvattingen zo graag op de politieke agenda willen krijgen. Wat drijft mensen, anders gezegd, om te willen aantonen dat mensen met een andere huidskleur of etnische achtergrond intellectueel inferieur zijn? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit motief wel een racistische kleur en geur heeft.

  1. eRik2017

   Nou Ernst-Wim, jij verklaart mensen inferieur vanwege hun opleidingsniveau en gebruiken. Dus kom niet met een vraagstelling, maar ga naar een arts en laat die het aan je uitleggen, wie weet wordt je ooit nog eens een goed mens voordat je de kist in gaat.

   Je zit verkeerd @Wim
   [_] geschikt
   [X] ongeschikt

   Hier moet je zijn:
   https://www.facebook.com/DenkNL/

   Dag Wim!

  2. Ben Zine

   @Ernst
   Ben het zelden met je eens, maar op dit punt wel. De uitspraken van Ramautarsing en het niet afkeuren daarvan door Baudet veroorzaken grote schade aan het FvD.

 11. Arnoniemuss

  @NI28. “Tot die tijd gelden de gemaakte studies, of je ze nu in twijfel trekt of niet”. Beste NI28, je begrijpt niet hoe wetenschap functioneert. Het probleem is dat er veel onderzoeken gedaan zijn, maar die komen niet de zelfde conclusies. Wat geldt er dan? Verder stuit cross cultureel onderzoek naar Intelligentie op grote problemen o.a.doordat test van westerse origine gebruikt worden in het onderzoek naar bijv. Afrikaanse landen. De vraag is of ze daarvoor geschikt zijn. Ook zijn IQ tests gevoelig voor maatschappelijke factoren als de onderwijskwaliteit en de voedingskwaliteit in een land. Als je onze bevolking van 200 jaar geleden zou testen op IQ, hadden we misschien een gemiddeld IQ gehad van 85. Slechte voeding, slecht onderwijs. Er zijn wel mooie onderzoekstabellen met het gemiddeld IQ in allerlei landen. Maar de inhoud van die tabellen is boterzacht, omstreden. Kortom, het probleem is nu juist het ontbreken van voldoende harde kennis.

 12. Kees

  Frappant zoals de Gutmenschen meteen reageren op een onderwerp dat ze liever uit de weg gaan. Waarom mag hier niet over gesproken worden, wie weet zou het een hoop verklaren? Net als inteelt, ook zoiets dat voorkomt en bij sommige groepen best veel, en het maakt veel kapot, maar durf dit niet op te rakelen.

  1. Ernst Quispel

   Een interessantere vraag is waarom Kees er zo graag wel over wil praten, terwijl we zijn eigen IQ toch niet als bijzonder hoog kunnen inschatten.

   1. Kees

    Verklaar je nader….

    1. eRik2017

     Laat maar @Kees
     Ernst-Wim gaat jou verder geen antwoord geven. Hij gaat rot tegen je doen en probeert je dan uit de tent te lokken en je nare dingen te laten zeggen. Daarna speelt hij dat door aan weer anderen zodat DDS vanuit elders als extreemrechts en racistisch etc. bestempeld kan worden.
     Ernst-Wim is echt een heel erg naar persoon. Zo is hij geworden omdat hij vroeger veel gepest werd.

  2. Pit

   @Kees: Je weet dat Wim een trolletje is? 😉

   1. Ernst Quispel

    De enige waarvan vaststaat dat het een trol is is Pit (voorheen de verbannen Zout).

    1. eRik2017

     @TröLWim Nog geen paar minuten nadat ik je vertelde dat jij jezelf schuldig maakt aan het wegzetten van mensen, doe je het gewoon weer. TrölWim, het gaat erom wat je met je IQ doet, niet hoeveel punten je hebt meegekrbij geboorte. Jij verkwanselt al het goede dat je in je hebt.
     Je weet blijkbaar niet eens dat je een tröl bent. Je wordt gewoon misbruikt door iemand, heb je dat niet door?

    2. eRik2017

     Je zit verkeerd @Wim
     [_] geschikt
     [X] ongeschikt

     Hier moet je zijn:
     https://www.facebook.com/DenkNL/

     Dag Wim!

   2. Rechtsaf

    @Pit daarnaast zijn Ernst/Wim/Kong/Guus/Beukman/uiterst links zéér, zéér, zéér warme pleitbezorgers van de islam, zij zullen alles in het werk stellen om de islam te verdedigen, met alles wat in hun macht ligt telkens weer opnieuw. sterker nog, ze moedigen het aan, het zijn islamverheerlijkers, nog veel sterker!!!!!!, zij aanbidden het en vinden het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is..

 13. Nederlandse_Patriot

  Als je echt de waarheid over ras, IQ, etc. wil weten, moet je kijken naar de video’s van Jared Taylor.

   1. eRik2017

    Je zit verkeerd @Wim
    [_] geschikt
    [X] ongeschikt

    Hier moet je zijn:
    https://www.facebook.com/DenkNL/

    Dag Wim!

 14. Two Ravens Black Kettle

  Over alles moet gediscussieerd kunnen worden. Alles moet onderzocht kunnen worden. Niets zou een safe space moeten zijn. Idealiter vooral in de academische wereld dat helaas verworden is tot incestueuze echo-kamers van Orwelliaanse proportie.

  Daarnaast moet de vrijheid van meningsuiting absoluut zijn. De grens ligt bij het oproepen tot geweld.

  Wel vraag ik me af wat exact de praktische waarde is van dit soort onderzoeken. Er zijn miljoenen problemen te tackelen, miljoenen zaken te onderzoeken en we komen tijd en mensen te kort. Zeker in deze tijd waar de virulente policor-virus het wetenschappelijke klimaat vergiftigd en waar niet geïnfecteerde academici steeds zeldzamer worden.

  1. Pit

   @TRBK: Zoals gewoonlijk!

   +++++

 15. EllyD18

  En nou maar hopen dat Ollongren dit leest en haar excuses maakt.

 16. Vit

  Met een hoog IQ kun je het ver schoppen ook al is er geen onderwijs voorhanden door zelfstudie.

  Met een laag IQ kun je ook al is er onderwijs voorhanden nooit een kerngeleerde worden.

  Conclusio IQ heeft niets met onderwijs te maken, maar met of je informatie kan verwerken en onthouden.

  1. Vit

   Ps, dit was een reactie op Echt Links. (Er ging wat fout)

   1. denk eens na

    IQ is uit weinig informatie veel kunnen halen. Een laag

    1. denk eens na

     Een laag IQ is met veel informatie nog niet weten wat je er mee kunt doen, daarom zijn IQ testen ook altijd vrij kort van vraag en vanzelf sprekend

 17. B. Pascal

  Eenvoudig / de wetenschap baseert ”een waarheid” op mindere gedegen onderzoekent dan dit onderzoek. Zoals dat dit standpunt: ”vrouwen van Neanderthaler vuur hebben gemaakt met stenen en stokjes”. Een verdwaalde grottekening heeft deze verdraaiingen mogelijk gemaakt. Slaat nog kant nog wal!

  Men zoekt wat men wil vinden! Wil je verschil in niveau benadrukken ga je gewoon deze kant op! Wil je dat niet dan ga je een andere kant op zoeken.
  Maar het punt blijft: de Wetenschap onderzoekt toch alles? Dus mag Baudet dit toch bespreekbaar maken? Of is de wetenschap vooringenomen? Ja, zekers!

 18. Babaji538

  Gert-Jan Segers heeft inmiddels de ziel tweemaal verkocht.
  Sommige mensen zijn nou eenmaal zó geboren;
  die kunnen daar verder niks aandoen. Zwak. Zielige mensen.
  Petra Hermans

  1. Guus Geluk

   Deheer Segers heeft in het landsbelang zijn verantwoordelijkheid genomen en kon een christen-sociaal stempel op het regeerakkoord drukken.

   Dat is prijzenswaardig.

 19. Kodi

  Te dom om rijk te worden?
  ——————————————————————————–
  Wat is de oorzaak van het verschil tussen rijke en arme landen? Twee emeritus hoogleraren, de Engelse psycholoog Richard Lynn en de Finse politicoloog Tatu Vanhanen geven in hun zojuist verschenen boek IQ and the wealth of nations het antwoord: de intelligentie van het volk bepaalt de rijkdom van het land. Verschillen in de gemiddelde intelligentie van volken verklaren bijna de helft van de verschillen in bruto nationaal product tussen landen.

  De tweede factor die een belangrijke rol speelt, is het economische stelsel: de bewoners van kapitalistische landen zijn, ongeacht hun intelligentie, doorgaans rijker dan de bewoners van socialistische landen. Op de derde plaats komt de natuurlijke rijkdom van het land: als er bijvoorbeeld grote hoeveelheden olie, gas, diamanten, goud of ijzer in de grond zitten, is het land doorgaans relatief rijk – al weegt deze factor minder zwaar dan nationale intelligentie en kapitalisme.

  Lynn en Vanhanen presenteren cijfers over het lage IQ in Afrikaanse landen en het hoge IQ in Oost-Aziatische landen en laten zien dat Afrikaanse landen (hoewel sommige bodemschatten bezitten) arm blijven en Oost-Aziatische landen, ondanks een gebrek aan bodemschatten (Japan), verwoesting door oorlog (Japan, Zuid-Korea en China) of de naweeën van communistisch wanbeleid (China) er wel in slagen om aan de armoede te ontsnappen. De Afrikaanse ziekte (incompetente en corruptie in alle geledingen van het overheidsapparaat en het ontbreken van een slimme en kritische middenklasse, waardoor de elite zich ongestraft kan verrijken) is volgens Lynn en Vanhanen het gevolg van de lage nationale intelligentie in Afrika. Het nationale IQ in Arabische, Zuid-Aziatische (bijvoorbeeld Iran en India) en Latijns-Amerikaanse landen zit tussen dat van zwart Afrika en blank Europa in – en dat geldt ook voor hun nationaal product. Oost-Aziaten (Japanners, Chinezen, Koreanen en Vietnamezen) zijn nog slimmer dan blanken en daarom verwachten Lynn en Vanhanen dat hun welvaart het snelst zal toenemen.

  De theorie van Lynn en Vanhanen is een drietrapsraket: (1) de IQ test meet op betrouwbare wijze de intelligentie; (2) de intelligentie is vooral genetisch bepaald en (3) de intelligentie bepaalt de welvaart. Over het eerste onderdeel van de theorie van Lynn en Vanhanen zijn de experts het eens: IQ tests zijn inmiddels zo verfijnd dat ze ongeacht de huidskleur of nationaliteit van degenen die worden getest een betrouwbaar beeld geven.

  Over de erfelijkheid van intelligentieverschillen in Westerse landen zijn de experts het ook met elkaar eens. Het inkomen van de opvoeders heeft niet of nauwelijks invloed op de intelligentie van de kinderen; de genen die men van de ouders erft, wegen verreweg het zwaarst. Echter, dit geldt alleen voor landgenoten uit Westerse landen die tot dezelfde generatie en tot dezelfde etnische groep behoren – mensen van wie de omgevingsomstandigheden niet dramatisch verschillen, die allemaal goed te eten hebben gehad en profiteren van goede gezondheidszorg en dito onderwijs.

  De omgevingsomstandigheden van generaties kunnen sterk verschillen – met alle gevolgen van dien. Zo steeg tussen 1932 en 1982 het gemiddeld IQ van negentienjarigen in Nederland met twintig punten. In minstens dertien andere welvarende landen is het IQ omhooggeschoten: in Groot-Brittannië en Denemarken met anderhalf IQ-punt per tien jaar, in de Verenigde Staten met drie punten en in Japan met maar liefst zeven IQ-punten per decennium sinds 1950. De kinderen hebben de genen geërfd van hun ouders en toch zijn ze intelligenter – dat ligt niet aan de genen maar aan omgevingsfactoren.

  Een gedeelte van de IQ-stijging (zo’n 6 punten) is te verklaren doordat de hersenen dankzij betere voeding groter groeien. De rest is voor een belangrijk deel aan het onderwijs te danken: langdurig onderwijs voor velen verhoogt het IQ van de minder intelligente leerlingen. Zij leren omgaan met symbolen: cijfers, letters, muzieknoten, enzovoort. In ieder vak spelen zij met regeltjes: bij rekenen, taal (de regels van de grammatica) en geschiedenis (oorzaak en gevolg van historische gebeurtenissen). Juist de minder intelligente leerlingen hebben die oefening in het oplossen van puzzeltjes nodig, want de vaardigheden komen hun niet aanwaaien. Mensen met een benedengemiddeld IQ profiteerden het meest van de toename in de nationale intelligentie. Het IQ van academici is in een halve eeuw tijd veel minder snel gestegen dan het IQ van de gewone arbeider.

  Wanneer het gaat om intelligentieverschillen tussen volken, hebben experts geen flauw vermoeden in hoeverre die door genen of omgevingsomstandigheden worden veroorzaakt. Lynn en Vanhanen menen dat in ieder geval een deel van het intelligentieverschil tussen zwarten, blanken en Oost-Aziaten een genetisch gegeven is. Zo zijn zwarten in rijke landen gemiddeld minder intelligent dan hun blanke landgenoten en Oost-Aziaten in landen die nog niet het Westerse welvaartspeil hebben bereikt.

  Lynn en Vanhanen denken dat genen voor een hoge intelligentie dunner zijn gezaaid onder zwarten doordat zij zijn geëvolueerd in ecologisch instabiele tropische en subtropische gebieden. Onvoorspelbare gebeurtenissen, zoals langdurige droogte, plotselinge overstromingen, epidemieën of een bezoek van treksprinkhanen, zorgden voor massale sterfte. Daarna ging het weer een tijdje goed en was er, door de geringe bevolkingsdichtheid, volop voedsel. Men moest de dag plukken: veel consumeren en veel kinderen krijgen, want de volgende ramp decimeerde misschien de familie. In gebieden met een koud klimaat was de winter een jaarlijks terugkerende, voorspelbare periode van ontberingen. Men kon maatregelen treffen om te overleven: voedsel bewaren, een goed onderkomen bouwen en het kindertal beperken maar het kroost wel optimaal beschermen. In een koud klimaat had men een vooruitziende blik nodig en dat stimuleerde de ontwikkeling van een hoge intelligentie.

  Het is politiek incorrect om te spreken over nationale intelligentieverschillen. Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, beweerde twee jaar geleden dat “intelligentie gelijk is verdeeld over alle volken.” Het verschil tussen arme en rijke landen wordt doorgaans puur historisch verklaard. De Amerikaanse fysioloog Jared Diamond schreef in Zwaarden, paarden en ziektekiemen uit 1998 dat de kansen om een welvarende agrarische samenleving op te bouwen cruciaal waren. De akkerbouw werd uitgevonden in een gebied dat zich in de vorm van een halve maan uitstrekt van Israël tot Irak en waar van nature gewassen groeiden die makkelijk verbouwd, snel geoogst en lang bewaard konden worden: twee soorten tarwe, gerst, linzen, erwten, kikkererwten en vlas. De akkerbouw verspreidde zich over Eurazië, evenals de landbouwhuisdieren paard, koe, schaap en varken. In Afrika en Amerika was men opgescheept met ontembare beesten (zoals zebra’s, buffels, dikhoornschapen en pecari’s). Bovendien verspreidden in Europa en Azië landbouwgewassen, vee en uitvindingen zich sneller dan in Amerika en Afrika. Uitwisseling tussen oost en west verloopt soepeler dan tussen noord en zuid, omdat het klimaat grotendeels samenhangt met de breedtegraad. Wester- en oosterburen kunnen elkaars vee en gewassen in eigen land gebruiken. Langs een noord-zuid as worden uitvinders doorgaans door woestijnen of regenwouden van elkaar gescheiden.

  In het Midden Oosten verloren de landbouwers hun voorsprong doordat het ecosysteem uiterst kwetsbaar bleek: vruchtbare grond en zoet water waren te schaars. In de noordelijker gebieden van Europa en Azië profiteerde men niet alleen van overvloedige regenval, maar ook van de dikke laag klei, leem en löss die was ontstaan doordat de vorst (in de ijstijden, maar ook nog daarna) rotsen geleidelijk verpulverde.

  De historicus David Landes verklaarde de armoede in het Midden Oosten in 1998 in zijn boek Arm en rijk: Waarom sommige landen erg rijk zijn en andere erg arm uit het geloof: de islam zou modernisering tegenhouden. China verloor volgens Landes de in Middeleeuwen verworven koppositie doordat het land onder centraal gezag was verenigd. Andere machtscentra in de wereld waren ver van het bed van de keizer. Hij kon het zich veroorloven om zijn macht te handhaven door modernisering tegen te houden. Als een heerser in het versnipperde Europa daarvoor koos, stonden een paar jaar later de legers van de buren voor de poort.

  Het zwakke punt van de historische verklaring van Diamond en Landes is dat het verleden (pech tijdens de ontwikkeling van de landbouw) niet verklaart waarom Afrika in het heden (bij de ontwikkeling van een moderne economie) de boot blijft missen. Lynn en Vanhanen stellen dat het nationale IQ in Afrikaanse landen zo’n twintig punten te laag ligt om het ontstaan van een op Westerse leest geschoeide samenleving mogelijk te maken. Het zwakke punt van hun redenering is dat onduidelijk blijft in hoeverre het lage nationale IQ door armoede wordt veroorzaakt. Waarom zou met betere voeding en met beter onderwijs het Afrikaanse IQ niet met twintig punten opgekrikt kunnen worden? Zo is het gemiddeld IQ van zwarten in de Verenigde Staten weliswaar 15 punten lager dan dat van blanken, maar 15 punten hoger dan dat van zwarten in Afrika, terwijl in de Verenigde Staten de levensomstandigheden toch ook niet echt ideaal zijn.

  Misschien kunnen de theorieën van Diamond en Landes gecombineerd worden met die van Lynn en Vanhanen: in eerste instantie werd armoede in de Derde Wereld veroorzaakt doordat de landbouw zich niet goed kon ontwikkelen – en de armoede heeft zo’n nadelig effect op het nationale IQ dat men ook niet kan aanpikken op moderne economische ontwikkelingen. Dit zou betekenen dat een Marshall-plan voor Afrika vooral gericht zou moeten zijn op het verhogen van het IQ.

 20. Kodi

  Valt het jullie ook niet op dat de Islam, hoewel deze voor 20 % de wereld overbevolkt, schittert door afwezigheid in de reeds meer dan een eeuw bestaande lijst van winnaars van de Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde. Het wil maar niet zo vlotten met Islam en wetenschap.

 21. Rosasolis

  Het is nu beter dan later, dat ons bevolking is gewaarschuwd over racistische uitlatingen van mensen in het politiek Ieder mens moet beoordeeld als individueel. Maar alleen door
  gekwalificeerde personeel. Door artsen, onderwijzers, en ook therapeuten. Omstandigheden kunnen een grote invloed zijn op intellectuele vordering van een kind of tiener. Maar om te beweren dat een bepaalde ras een minder IQ zou hebben, is zeer oneerlijk en onjuist. In mijn vaak, zijn er zeer getalenteerde solo muzikanten, die het ook uitstekend doen in taal vakken, maar hopeloos met wiskunde! Daarom hebben wij muziek lyceums in onze grote steden, waar de jonge getalenteerde muzikanten speciale onderwijs krijgen die noodzakelijk zijn voor hun toekomst in het muziek vak. En de gelegenheid krijgen om te zingen in een special jeugd koor, of te spelen in een jeugd orkest.
  En WIE zijn het die beslist hoe intelligent een kind of volwassen is? Misschien kunnen
  wetenschappers bepalen dat iemand een zeer speciale talent heeft via een IQ test,
  maar als kinderen niet de kans krijgen om hun talent en ambitie door te zetten,
  (bijv. moslim meisjes), dit wil niet betekenen dat zij een lage IQ hebben!
  Een goede onderwijs betekend een kans voor iedereen, en een goede toekomst voor ons allen. Als kind kreeg ik dit gedicht van een van mijn leraressen:
  Labour for Learning until you grow old,
  For Learning is better than silver and gold.
  Silver and gold will tarnish and decay,
  But a good education will never go away!
  Als Christen wil ik zeggen dat de Bijbel niet vertelt, nergens in het schepping verhaal,
  dat God heeft rassen op ons planeet gezet met verschillende kleuren, en met hun IQ vermogens! Hij heeft on hier gezet om leven op planeet Aarde op te bouwen en voor een goede toekomst te zorgen. En ook te zorgen dat ons planeet een toekomst mag krijgen. Met de dezelfde waarden en plichten voor mannen en vrouwen. Wij zijn toch een groep wezens dat elkaar moeten steunen.

 22. P.Sisterons

  @RobertMarsman
  Het zal allemaal wel. Ik vind dat er een hoop hysterisch lawaai wordt gemaakt door een stelletje gesubsidieerde drammers. Daar zouden we ver van weg moeten blijven.
  Zal wel met territoriumdrift te maken hebben. We worden al sinds mensenheugenis geterroriseerd door “nieuwkomers” die in Nederland de kachel denken te kunnen aanmaken. Aan Rutte c.s. hebben we geen moer want dat zijn ongevoelige doorgesnoven machtswellustelingen. Zolang er bankiersoorlogen zijn, zal er van de bevolking verwacht worden ja, nee en amen te zeggen. Mooi niet. Tijd om actie te gaan ondernemen om Nederland veilig te stellen en te beschermen tegen ongeletterd tuig. Of ze nou wel of geen iq hebben.

 23. Floris

  “Nou… De conclusie is dat er eigenlijk geen gedegen wetenschappelijk onderzoek is naar de relatie tussen rassen en IQ. Onderzoek dat wordt aangehaald blijkt bij nader inzien onvoldoende betrouwbaar.”
  ————————————————————————–
  Het onderzoek van Lynn cs is omstreden en dat is ook logisch: het ligt gevoelig.

  De grootste critici van Lynn, Wicherts, Dolan en Van der Maas komen echter zelf ook tot een laag gemiddeld iq in Afrika: 80. Dus waar lullen we over?

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160289609001275?via%3Dihub

  1. Ernst Quispel

   Het onderzoek is wetenschappelijk omstreden, Floris, maar ik denk niet dat jij dat kunt zien.

   1. eRik2017

    De moeder van Ernst-Wim leerde hem:

    Een discussie voeren Wimpie:
    Hier zit jij, en tegenover je , een aardappel. Zeg maar tegen die aardappel wat je vindt, en je hebt altijd gelijk!

   2. Floris

    Veel linkse wetenschappers verdienen die naam niet, het zijn activisten die hun ideologie dienen en niet de wetenschap, maar ik denk niet dat jij dat kunt zien.

 24. Farn

  Het IQ van mensen die denken als ze een terroristische zelfmoord aanslag plegen er in het hiernamaals 75 maagden op hen wachten kan nooit hoog zijn.

  1. Ernst Quispel

   Dat lijkt me ook.

   1. eRik2017

    Is er een relatie dan tussen iemands mate van geloofsbeleving en zijn/haar aangeboren IQ?

 25. waakhond

  cultuur is meestal de oorzaak.
  Waar onder u raar het al de I S L A M!!!!!!!!! ! !
  Maar het is nog een geheim Want dat onderzoek loopt nog.
  ahahahah ssst………………

 26. Het rechte schaap

  Er is onderzocht dat er meer interesse is in zwarte auto’s dan rode auto’s. Wordt hiermee dan een rode kleur ondergeschikt aan een zwarte kleur? En is het dan verstandiger om een zwarte auto te kopen dan bijvoorbeeld een beige? Kleurendiscriminatie? En een Duitse auto is meer geliefd, dan andere merken.
  Moeten we zo ver gaan dat zulke onderwerpen ook aan mogelijke discriminatie-discussies worden onderworpen?
  Toen een van mijn opa’s in de jaren 20 van de vorige eeuw als boer naar Canada ging, werden belgen eerder aangenomen en meer betaald dan andere migranten. De belgen stonden toen bekend als harde en constructieve werkers. Er werd toen niet gezeurd over discriminatie (misschien omdat ze het woord nog niet kenden), want het was gewoon een feit.

 27. Frits Jansen

  Een echte wetenschapper stelt vooraf twee varen: 1) wat is een ras? 2) wat is IQ?
  Mij staat bij dat wetenschappers eigenlijk niet over rassen willen spreken. Ook al zie ik meteen het verschil tussen een neger en een kaaskop. Maar het is waar: als je Azië van west naar oost beziet krijg je eerst blanken met zwart haar in het Midden-Oosten, dan de Indiërs die nog “blanke” gelaatstrekken hebben maar wel een veel donkerder huid, en vervolgens “spleetogen” in allerlei varianten, van Kazachstan (dat officieel voor een klein deel in Europa ligt) tot de Amerikaanse indianen toe.

  En dan het IQ. Het is een een door psychologen bedachte test, die onvermijdelijk subjectieve culturele elementen bevat. Trouwens: wie zegt dat de vaardigheid abstracte vraagstukken op te lossen het belangrijkste is in het leven? Praten we niet al heel lang over “sociale intelligentie”?

  Een leuke vraag is wie de warmste mensen zijn. Dat loopt enigszins parallel met de temperatuur van het klimaat. Hier zijn we keihard: alles gaat om geld. Thais maken zo’n rommel dat je wel even moet slikken als je in Bangkok in Chinatown komt, maar zijn altijd vrolijk. En tegen Wilders zeg ik dat moslims onder elkaar ook zo warm zijn. Misschien wel een superieure cultuur!

 28. Bes Tolen

  Suijkerbuijk geeft intelligent aan hoe de vork bij Ollongren in de steel zit. We doen er verstandig aan er rekening mee te houden dat er Europese en Nederlandse rechters zijn, die niet al te intelligent allerlei verschillen niet kunnen en daarmee ook niet willen onderscheiden.
  Ollongren deugt m.i. niet en als ze met haar uitlatingen aanhang krijgt, zegt dat ook alles van haar aanhang.

 29. Frits Jansen

  Als je het echt wetenschappelijk wilt benadering moet je om te beginnen twee vragen beantwoorden 1) wat is een ras 2) wat is een IQ. Een vervolgvraag is wat het IQ er toe doet.

  Wetenschappers huiveren om rassen te definiëren. Ik kan zelf zo een neger van een blanke onderscheiden, maar er zijn wel veel tussenvormen. Is een Indiër een Aziaat of een donkere blanke?

  IQ is een omstreden constructie van psychologen. Is een wereldvreemde nerd met een super-IQ die heel goed abstracte puzzels kan oplossen een aanwinst voor de wereld? Ik denk het niet.

  In de tijd van onze middeleeuwen bloeiden de islamitische wiskunde en astronomie. Daar is helaas te weinig van overgeleverd.

  1. eRik2017

   Frits-Wim, hoor eens goed wat jij zegt. Jij zegt de meest vreselijke dingen! Zo erg dat ik er misselijk van word.

   Ik citeer jou:
   “Is een wereldvreemde nerd met een super-IQ die heel goed abstracte puzzels kan oplossen een aanwinst voor de wereld? Ik denk het niet.”

   Jij pretendeert iets te hebben met wetenschap en hoopt miischien hier op DDS of elders mensen daarvan te overtuigen.
   Jij bent de meest misselijkmakend personage die ik hier tot nu toe heb gezien en zeg vrijuit dat jij een vreselijke enge gedachtengang hebt die wij alleen kennen vanuit de meest enge regimes in de wereldgeschiedenis.
   Als ik op basis hiervan uit DDS wordt geschopt, dan kan ik daar enkel trots op zijn!

 30. Frits Jansen

  Een vermaard oud-hoogleraar psychologie heeft weken geleden al gezegd dat een IQ-test onvermijdelijk enigszins cultureel gekleurd is. Dus scoren Nederlanders beter op een Nederlandse test en Arabieren beter op een Arabische test.

  Geen racistische nazi’s? Dat is inderdaad overdreven. Maar het is wel zo dat FvD de superioriteit van eigen “ras” en cultuur graag voorop stelt. Dat is gewoon dom, want meteen rijst dan de vraag: naar welke maatstaf? Aha, hun eigen maatstaf. Geklets met een hoog WC-eend gehalte.

  1. Ernst Quispel

   Ja, dit onwetenschappelijke gebabbel van FvD-clowns is inderdaad weinig intelligent. Opvallend is ook wel dat ze heel verbaasd zijn als politieke tegenstanders ze erop aanvallen. Hoever ben je dan van de wereld?

   1. eRik2017

    @Ernst-Wim ziet zichzelf als iemand die een onderscheid kan maken tussen een academisch of niet academisch inzicht.
    Morgen even afspreken op de UvA Wim?

  2. eRik2017

   Wat heb jij toch met rassen en IQ @Fritz?
   Even geleden sprak je nog alsof je een hoog begaafd iemand met een communicatieve afwijking een spuitje wilde geven.
   Je bent ook van Club Wim. weet wel dat dat genoteerd is!

   Jij maakt mensen misselijk.

   #untfritzen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.