Peilingen: Maar liefst 20% van alle Nederlanders geeft zichzelf kans op FVD te stemmen

Het zet Forum voor Democratie op gelijke hoogte met de PVV, en slechts 1% achter D66.

peiling 4-2-18

Deze week constateert Maurice de Hond in zijn wekelijkse peiling geen zetelveranderingen. De VVD blijft nog altijd de lijst aanvoeren met 27 zetels. Dat is een flink verlies vanaf de stand waarmee ze vorig jaar de verkiezingen wonnen (33 zetels), maar nog altijd meer dan genoeg om de nummer twee – D66 – met een verschil van 11 zetels te overklassen. Dt geldt idem dito voor het Forum voor Democratie. De partij van Baudet neemt de derde plek in, na het afgelopen jaar maar liefst 13 zetels gegroeid te zijn en op 15 uit te komen. Hetzelfde aantal, trouwens, als Geert Wilders van de PVV.

Maar ondanks dat de peilingen zeer stroefjes verschuiven, kunnen we wel de onderhuidse voorkeursveranderingen waarnemen. De Hond doet dit door de ‘potentie’ van partijen te meten. Oftewel: nauwkeurig opschrijven wat een kiezer zegt als hij de vraag krijgt ‘op welke partij ga je mogelijk stemmen?’

Wanneer dat gebeurt, blijkt dat in de afgelopen jaren steeds minder mensen zichzelf nog op de VVD zien stemmen. De grootste partij van Nederland zakt van 28% naar 25%. Ook mede-regeringspartij CDA levert in: van 20% naar 18%, en ChristenUnie gaat één procentje achteruit. D66 groeit wél: van 19% naar 21%. Maar de grootste potentiegroei komt van de SP en Forum voor Democratie. Linkse kiezers waarderen het verse bloed in de vorm van de nieuwe partijleider Lilian Marijnissen, en bij Forum voor Democratie worden – vermoedelijk – de vele acties die Thierry Baudet op touw zet gewaardeerd.

Zulke cijfers zijn tegelijkertijd goed en slecht nieuws voor FVD. Natuurlijk is het voor een partij mooi als je succes lijkt te (kunnen) gaan boeken. Maar ook zullen dit soort cijfers de Kajsa Ollongrens van de wereld alleen nog maar verder aanmoedigen om de club rondom Thierry Baudet weg te zetten als een stel hondsdolle racisten. Maak je borst dus maar nat…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Ernst Quispel

  Nederlanders zijn overwegend verstandige mensen die in peilingen wel de gewoonte hebben hun negatieve gevoelens te volgen maar in het stemhokje hun verstand laten spreken.
  Dit land moet geregeerd worden en Nederlanders snappen ook wel dat het FvD dat niet kan.

  1. J.C.

   @Ernst Quispel

   “Dit land moet geregeerd worden en Nederlanders snappen ook wel dat het FvD dat niet kan”.

   Ach Ernst toch, uit de exponentiële groeicijfers, die FvD in de afgelopen 11 maanden doorgemaakt heeft, blijkt immers het tegendeel. En dat zeg ik als vasthoudende PVV stemmer van het eerste uur………..

   1. Ernst Quispel

    De exponentiële groeicijfers leidden in de virtuele peilingen tot 15 zetels.

    Ik bedoel maar.

    1. swetsnek

     daaaaaaaag wim

     1. poldi

      Ook al deel ik de standpunten van FVD, ik blijf de PVV trouw.
      De meest gedemoniseerde partij wiens leider keer op keer gelijk kreeg met zijn standpunten.
      PVV en FVD hebben volgens Manipulator de Hond samen 30 zetels maar in werkelijkheid zullen het er veel meer zijn.
      Niet voor niets zijn vooral de linkse partijen in paniek.

    2. J.C.

     @Ernst Quispel

     “De exponentiële groeicijfers leidden in de virtuele peilingen tot 15 zetels. Ik bedoel maar”.

     In 11 maanden, er zijn partijen, die er heel veel langer over doen om die groei te realiseren. Gelukkig zien we ook een exponentiële afkalving van partijen, die zichzelf niet meer zijn (zoals VVD, CDA en PvdA, hadden ooit meer dan 50 zetels), en ook de andere van zichzelf vervreemde partijen van het links liberale partijkartel lopen inmiddels god zij gedankt verder leeg………..

   2. loes530

    IK blijf ook op PVV stemmen hoor

    1. Lex

     Ik weet het nog niet, Ik heb vanaf het begin op de PVV gestemd. Geert Wilders en de PVV zou mijn stem moeten verdienen.

     Zo niet dan stap ik over naar FVD.

     Geert Wilders de man is duidelijk op en maakt rare bokkensprongen. Hij loopt op zijn tandvlees doet. Nu maar hopen dat al die gekozen mensen voor de gemeenteraad verkiezing wel de juiste mensen zijn.

     Hij maakt zich daar terecht zorgen om.

     Met hem heel veel nederlanders.

    2. Zout

     Goed zo Loes, blijven doen!

     1. Heinz

      Niet gekker maken Zout, er is leven na de dood!

  2. swetsnek

   daaaaaaaaaaaaaag wim

  3. Bloem

   “Nederlanders zijn overwegend weldenkenkende mensen”. Was het maar zo, er zitten ook vreselijke antisemieten tussen die menen dat ze weldenkend zijn. In werkelijkheid zijn het gevaarlijke imbicielen die uitgesloten zouden moeten worden van deelname aan de maatschappij.

  4. denk eens na

   Dat hebben we gemerkt bij de pvda

  5. HW

   @Ernst Quispel
   “Nederlanders zijn overwegend verstandige mensen die in peilingen wel de gewoonte hebben hun negatieve gevoelens te volgen maar in het stemhokje hun verstand laten spreken.”
   Ik geloof ook echt dat Nederlanders overwegend verstandige mensen zijn en dat ze op basis van 3 Kabinetten Rutte nu toch echt tot de conclusie komen, dat zelfs een ezel zich niet 3 x aan dezelfde steen stoot.

   Met leugens aan de macht gekomen, waarbij de VVD en D66 de corrupte elite vertegenwoordigen. 3 x genaaid worden lijkt mij zelfs voor de stomste Nederlanders voldoende om positief het stemhokje in te gaan en niet meer op deze corrupte elite te stemmen. Weg ermee, want de ellende is nog lang niet afgelopen.

   Mensen hebben niets meer te verliezen, want slechter dan deze kabinetten had men het niet kunnen doen.
   Vertel nu niet, dat de VVD zo goed is, want ze zijn sinds 1994 aan de macht geweest (uitgezonderd Balkenende IV 2007-2010), maar toen begon de echte crisis.
   Dit betekent voor mij, dat de VVD enkel, net als nu, regeert bij de waan van de dag. Waar dit toe leidt, hebben we allemaal kunnen zien.

  6. en_els

   Regeringen staan heel vaak in de weg. Het bedrijfsleven zoekt haar eigen weg.
   Begië en NL deden het heel goed de afgelopen tijd, zonder regering.

  7. Rosasolis

   Ik vertrouw de sensatie peilingen van M. de Hond helemaal niet. Het is niet zo moeilijk voor Thierry & Theo om veel nieuwe leden te krijgen, al zij ieder weekeind op stap gaan naar een zaal ergens in Nederland, waar Thierry hetzelve speech weer geeft…aan een zaal vol mannen, met een geringe aantal vrouwen. En op het einde van de sessie, zit altijd iemand bij de uitgang aan een tafeltje om nieuwe leden te registreren, en meteen lidmaatschap gelden te vangen…Zodat Thierry & Theo alweer voor de volgende weekend een zaal kunnen huren, om opnieuw dezelfde speech te herhalen, en nog meer leden te lokken.
   Wellicht stuurt iemand van de FvD geregeld een lijst van nieuwe leden naar M. de Hond, om zeker te zijn dat zijn “peilingen” voor de FvD blijven stijgen. Wij hebben nooit een telefoontje noch een vragen lijst van M. de Hond ooit gekregen.
   Daarom vraag ik me af hoe hij komt op deze cijfers.

   1. wheelboy

    hoe komt de hond aan de cijfers !!! heel simpel .Je schrijft je in bij peil.nl en je krijgt elke week een mailtje of je de enquête wilt invullen .En zo kan hij zien hoeveel veranderingen er zijn .Ik geloof niet dat hij de zaak belazerd . Je moet het denk ik ook niet zo zien dat het heel NL vertegenwoordigd .Maar wel een trant aangeeft /

  8. wheelboy

   Ernst Quispel .
   Of ze zo verstandig zijn valt nog te bezien . Ze stemmen op ondemocratische partijen die hun eigen hachje willen redden .Burgemeester posten verdelen we onderling enz .We schaffen het raadgevend referendum af . En we schreeuwen volop ja maar als volk hun CDK en Burgemeester kiest wat let hun op een populair persoon te stemmen die geen bestuur ervaring heeft . Dan is mijn antwoord .Als ze dat doen is dat de wil van het volk .In alle westerse landen wordt de burgemeester en soort van CDK gekozen door het volk .

   Dan We belasten nog steeds het spaargeld .Gemiddelde burger krijgt 0.1 % rente op dit moment .Maar we schaffen wel voor de rijke de dividend belasting af .We verhogen de energie prijzen met een zgn ODE . Maar de grote vervuilers betalen helemaal geen ODE . Dat mag jan met de pet betalen . En afgelopen week nog .Een handtastelijke zuipende burgemeester mag straks 10 jaar genieten van een wachtgeld regeling . En als u en ik na 35 jaar gewerkt te hebben en in de 50 of 60 bent .Dan zeggen we och 2,5 jaar ww en dan zoek het maar lekker uit vreet dan je spaargeld huis en de rest maar op .
   Dan 100 duizenden vluchtelingen binnen laten die je aankleed te vreten geeft en een huis .En tegen je bevolking zeg je wederom bezuinigen of zoek het maar uit .

   Hoe verstandig ben je dan als bevolking om die corrupte garde in stand te houden !!!

 2. Jetske

  De aandacht die Baudet gisteren had willen bereiken met zijn publicatie stunt is niet
  gelukt. De mensen krijgen steeds meer in de gaten hoe hij echt in elkaar zit.
  Ze willen hem meer in debatten zien, daar moet meneer niets van hebben, ook antwoord op vragen van journalisten
  ontwijkt hij! Hij hoort niet thuis in de politiek, de oogjes van zijn aanbidders zullen langzaam maar zeker open gaan!

  1. Ernst Quispel

   Ja, Baudet is een politiek lichtgewicht en heeft het daarom ook heel moeilijk in debatten in de Kamer, die hij daarom ook zoveel mogelijk ontwijkt.

   1. swetsnek

    daaaaaaaaaaaaag wim

   2. Zout

    Daaaaaaaaaaaaag Wim

  2. Weethetbeter

   Helemaal waar, net als de vlammende betogen van Hiddema in de 2e kamer, iemand al zo,n vlammend betoog gezien? Welnee die man zit daar ook alleen maar voor een extra zakcentje.

   1. Zout

    Jij bent dan ook een zaktrolletje!

   2. Holland

    Het ‘trotse neger’ betoog van Hiddema was vlammender dan de meeste smeulende kamerleden bijeen kunnen sprokkelen.

  3. swetsnek

   90 % van de kamer leden moeten daar niets van hebben ga eens live kijken de zaal is hoofdzakelijk leeg .
   iedereen zit er voor zijn of haar eigen knikkertjes
   De nevenbaantjes zijn belangrijker

   1. Henk-Jansen

    Ik heb het hier al eens vaker uitgelegd maar in de tweede kamer hebben alle leden een eigen portefeuille, de een houdt zich bezig met landbouw en de ander met onderwijs. Maar wat heeft het voor nut als de onderwijsspecialist bij een landbouwdebat gaat zitten?

    1. Holland

     Henk legt graag uit. Extreemlinkse onderwijzer?

  4. Vit

   Nou me dunkt, het is uitvoerig belicht in de pers zowel positief als negatief, een oordeel over hoe hij in elkaar zit is niet aan mij of aan een zekere Jetske, hoe Ernst er over denkt is sowieso KPA.

  5. HW

   Jetske

   Je kunt beter niets zeggen dan om de hete brij draaien zonder iets te zeggen of een leugen voor eigen bestwil verkopen, waar Rutte het patent op heeft.
   Hij zegt niets en liegt daarmee ook niet.
   Politici zijn geboren leugenaars en dat klopt.

 3. Meester Kong

  FvD moet eerst maar eens de grootse partij worden, dan mogen ze beginnen met het smeden van een coalitie.
  Zo niet, dan kunnen ze kiezen, toe treden tot het z.g partijkartel of net als de PVV, schreeuwen langs de zijlijn.
  Dat laatste denk ik dus niet, dat pikt zijn achterban niet..

  1. Ernst Quispel

   Ja, zelfs als ze 20 % van de stemmen halen zijn ze politiek irrelevant.

   1. Zout

    Missen als kiespijn!

    Dag Wim.

 4. Ni28

  Dat D66 nattigheid voelt merken wij aan de ranzige aanvallen op FvD. Als je zelf niet voldoet probeer de tegenstander zwartmaken. Kiezers van D66 die hersens gebruiken zouden dit in hun overweging moeten meenemen en niet blind achter de partij hollen. D66 gebruikt communistische machtsvertoon om hun gelijk te krijgen. Het ontnemen van zeggenschap over je eigen lichaam die staatseigendom wordt die je in bruikleen hebt. Onder de mom van bestrijden van nepnieuws censuur instellen zou je als kiezer de ogen moeten openen. Ideologisch is D66 een gevaarlijke partij die een rode ster verdient. Veel erger dan de VVD die uit leugenaars en bedriegers bestaat.

 5. Ni28

  Ik vraag mij af of iemand heer Quispel ooit zo heeft beledigd zoals hij normaliter doet. Het moet haast een opgelopen trauma zijn.

 6. EllyD18

  Ik blijf de PVV trouw.
  Weet ook wel dat het een verloren stem is, maar Wilders verdient het om gesteund te worden.

  1. loes530

   Elly ik blijf PVV ook trouw hoor heb nog altijd vertrouwen in

   1. Tinneke

    Ik ook!

  2. RobertMarsman

   Een stem op de PVV is nooit een verloren stem. De PVV is de enige partij die de islamisering van Nederland echt wil bestrijden. geen enkele partij wil dat behalve de PVV. Stemmen op de PVV is geen verloren stem. Dit land is verloren als je er niet op stemt.

   Je moet het niet hebben van die kapitein van de renaissancevloot hoor.

 7. Ni28

  Baudet heeft een grote nadeel hij is geen goede debatteer althans tot nu toe. Of is hij te beleefd om snel op zijn aanvallers hard te reageren. In de politieke arena zoals de Tweede kamer moet je fel en scherp zijn en af en toe onder de gordel durven trappen. Dat doen velen daar met gemak. Baudet is daarvoor in mijn ogen te zacht voor. Het is een eigenschap die je eigenlijk waardeert maar voor dit werk een nadeel.

  1. Zout

   @Ni28: Die zachtheid in combinatie met de verbetenheid een einde te maken aan de oude politiek zorgt er wel voor dat hij en FVD zeer succesvol zullen zijn.

   1. Pjotter

    Zout; volgens velen is Wilders te hard en is dat zijn nadeel en nu is Baudet volgens velen weer te zacht en is dat in zijn nadeel, de twee samen zouden het goed doen, maar ik blijf bij de PVV want vandaar komt het als eerste en het geschuif van partijen richting PVV standpunten laat zien dat een PVV stem geen verloren stem is.

    1. Zout

     Prima Pjotter, blijf bij de PVV. FVD is zo ongeveer de enige partij die wél met de PVV wil samenwerken, winwin dus!

  2. en_els

   Regeringen staan heel vaak in de weg. Het bedrijfsleven zoekt haar eigen weg.
   Begië en NL deden het heel goed de afgelopen tijd, zonder regering.

 8. Heinz

  Voor echte democratie:

  https://t.co/VV9cUXtpYJ

  Van hetzelfde slag

 9. Marija

  D66 stemmers, zijn die nu nóg niet wakker?
  Met penthouse slijmbal – ikke mag alles, doet niemand iets aan.
  Ollongren – O dat regel ik wel even voor Markje
  Pia Dijkstra – Van mij mogen jullie dood en je lijf inleveren, basta.

  Thierry Baudet beseft heus ook wel dat zijn aanklacht tegen Ollongren geen enkel nut zal hebben zolang die hele enge linkse kliek het hier voor het zeggen heeft.
  Maar hij krijgt wel aandacht en dat kan hij gebruiken. Hoe groter zijn partij wordt hoe beter het is.

  Het is spijtig dat kiezers van Wilders schijnen af te haken.
  Hij verdient het om gesteund te worden.
  Er is géén politicus in de afgelopen 15 jaren zó bedreigd als hij en tóch voor zijn standpunten blijven staan.
  Ik bewonder hem en zal op hem stemmen, juist nu.

  1. corfo

   @ Marija.
   V.w.b. Pias Dijkstra, zij huldigt het standpunt :
   “pil van Drion erin, organen eruit ! ”
   Zij is de specialiste voor “gezondheidszorg” van de club D(ictatuur)66.

 10. ko vadis

  Voorlopig eerst maar de Gemeenteraadsverkiezing in Antifadam afwachten,
  Met de virtueel geschatte 3 zetels van het Forum voor Democratie,
  kan het wel eens schrikken worden daar, in het Kremlin aan de Amstel. :)!

  1. Marija

   als hij vóór die tijd al niet wordt omgelegd…

 11. rosmalen53

  Echt niet. FvD is een grote namaakpartij die alleen maar meelift op het succes van de PVV die er pas echt voor de gewone man is.
  Die Derrie met zijn hautaine gezever is precies hetzelfde als de VVD
  Als ie dadelijk een maandje aan de slag is merk je al geen verschil meer.
  Een stem op FvD is voor de gewone hardwerkende arbeider een verloren stem
  Lui met mazzelbaantjes die toevallig goed konden leren horen bij hen thuis

  1. Zout

   @Rosmalen: FVD gaat verschil maken en zijn verschillig. Let maar op!

 12. ko vadis

  1 ding is zeker, Theo gaat niet de dader verdedigen, Marija!

 13. Frits Jansen

  Show in plaats van inhoud. Dat belooft politieke winst. Kijk naar Fortuijn, Verdonk, Wilders, Baudet, wie vergeet ik nog.

  Het is welhaast masochistisch hoe de traditionele partijen het verdommen om de methoden van deze populisten over te nemen – waarbij ze uiteraard niet de fout moeten maken hun beginselen over te nemen – als die al bestaan bij deze menigmaal beginselloze lieden.

  Zo’n man als Paul de Leeuw, die zou de PvdA er in één klap weer bovenop brengen.

  Mediatrainers leren politici nooit te antwoorden vragen van journalisten. Het lijkt me ook goed als ze niet meer op elkaar reageren. Dat zou voorkomen dat het publiek ze ziet als een stel corrupte kibbelaars die totaal niet begaan zijn met het lot van het land.

 14. Groen Rechts

  Leuk zo’n peiling, maar zegt bijzonder weinig aangezien er waarschijnlijk voorlopig nog geen verkiezingen zijn.
  De uiteindelijke verhoudingen worden meestal slechts enkele dagen voor verkiezingsdag bepaald, bijvoorbeeld door een stunt met een Turkse minister of een door de media geïnitieerde nek aan nek race of iets dergelijks, en dan zitten we weer vier jaar met de gebakken peren.
  Het Nederlandse volk weigert ook in deze peiling om duidelijk voor eigen land en identiteit te kiezen, immers links aangevuld met CDA staat op iets van 78 zetels en aangezien PVV en FvD hoogstwaarschijnlijk wederom met een cordon sanitaire te maken krijgen, geeft deze uitslag me zeer weinig hoop.

 15. EllyD18

  Snap niet dat een Partij met onsympathieke mensen als Pechtold en Ollongren kan groeien. Ze denken alletwee dat alleen Amsterdam Nederland is, Amsterdam is de hoofdstad en niet meer, is zelfs geen afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.