Peilingen: Referendumkillers VVD, D66 en CDA moeten allemaal zetels inleveren

Deze week is geen goede week in de peilingen voor de coalitiepartijen. Op het kleine broertje ChristenUnie na moeten ze allemaal zetels inleveren. Intussen keldert ook de populariteit van D66-minister Ollongren, en keurt bijna tweederde van alle Nederlanders het tegen de muur zetten van de volksinspraak.

peilingen 25-02-2018

VVD, D66 en CDA verliezen alledrie een zetel deze week in de peilingen van Maurice de Hond. De zoveelste achteruitgang van de coalitiepartijen betekent dat het regerende viertal nog mar 59 virtuele zetels overhoudt, een flinke terugval. En zo wordt een week afgesloten waarin de stoottroepen van Alexander Pechtold het raadgevende referendum konden vernietigen: met een vernietiging van het eigen electoraat. Of althans: ten dele.

Bij de verliezen van de Ruttianen, Bumanen en Pechtolders weten andere partijen garen te spinnen: SP, 50PLUS en zelfs coalitie-excuustruus ChristenUnie krijgen er een zeteltje bij.

Ondertussen heeft Kajsa Ollongren, de D66-minister van binnenlandse zaken, flinke schade opgelopen. De helft van alle Nederlanders heeft na afgelopen week een grotere hekel aan haar gekregen:

ollongrenpeiling

En dat hangt dan weer samen met een grote meerderheid van alle stemgerechtigde landgenoten – 59% – die vindt dat het raadgevende referendum nooit afgeschaft had mogen worden:

referendumpeiling

Laten we hopen dat de leden van de Eerste Kamer deze cijfers nog eens rustig zullen bekijken als zij – nadat hun democratiehatende vrienden in de Tweede Kamer dat hebben gedaan – ook straks mogen stemmen over de afschaffing van het raadgevende referendum. Enig mededogen voor het voortbestaan van de democratie zou eigenlijk genoeg moeten zijn om de Eerste Kamerleden te bewegen het referendum te behouden. Echter, als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat: laten we hopen dat mededogen voor het voortbestaan van hun eigen partijen de senatoren alsnog over de streep trekt en ze dit steenkoude Ollongren/Pechtold-plan van tafel vegen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Ernst Quispel

  Het zijn verschuivingen in peilingen binnen de statistische foutenmarge. Dit gaat dus nergens over.

  1. Top

   Blablablabla! Blaaskaak!

   1. Pit

    #doodzwijgen

  2. Archetype01

   volgens ernst zou FvD helemaal in elkaar storten..

   tot zover de geloofwaardigheid van jouw voorspellingen.

   Doei wim

   1. Julian

    Maar ze profiteren er ook niet van. Coalitie verliest 2 zetels. PvdA en Sp profiteren

 2. Pit

  Goed zo!

  Nog even door pruttelen, nog even lekker doorgaan met liegen en bedriegen. Mijn partij kan dan rustig verder uitbouwen en de macht straks overnemen.

  #directedemocratie

  1. Meester Kong

   Zie het al, VVD -D66-CDA-FvD.
   Er waait een nieuwe wind door NL. 🙂 🙂 🙂

  2. Meester Kong

   Haha @Poldi, de gestage opmars van de PVV is wel verbazingwekkend.

   1. Pit

    @Kong: Goeiemoarn, bisto yn de war?

   2. DolleDries

    Het samen gaan met de islam in Rotterdam heeft de SP toch wat islam stemmetjes opgeleverd.

    1. poldi

     Ja @Meester Kong, jij gelooft nog steeds in de sprookjes van Manipulator de Hond.
     Slaap maar lekker verder !

 3. swetsnek

  De domheid ten top hahaha

 4. Pit

  In de huidige hoog ontwikkelde en steeds sneller veranderende maatschappij kan een kiezer die één keer in de vier jaar zijn of haar stem mag uitbrengen moeilijk beschouwd worden als de ultieme vorm van democratie. Zeker als het voor de kiezer nog maar de vraag is wat er vervolgens met die stem gebeurt.

  #directedemocratie

  1. Steve Van der Vekens

   Akkoord Pit, en zo lijkt de democratie ‘achter’ te lopen op de realiteit.

 5. Pit

  Zwitserland geldt als het summum van directe democratie, met de verplichting een referendum te houden over grondwetswijzigingen en de mogelijkheid voor burgers met een referendum wetten te blokkeren of zelf te initiëren.

  Maar hoewel de volksraadpleging bindend is, betekent dat niet altijd dat de uitslag één op één wordt overgenomen. In 2014 stemden Zwitsers vóór een immigratiequotum, maar omdat dat strijdig is met Europese regels kon dat niet zomaar worden ingevoerd.
  Uiteindelijk bereikte men eind 2016 een compromis: Zwitserse werknemers zouden voorkeur krijgen op de arbeidsmarkt.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/23/openbaar-bestuur-coalitie-bevordert-onvrede-met-afschaffen-referendum-a1593415

  #nexit

  1. Hurdy

   Europese regels? Maar Zwitserland zit toch niet bij de EU?

   Ik ben het er overigens wel mee eens dat we bindende referenda moeten krijgen. Dat is ook één van de redenen waarom ik FvD-lid ben. Ik ben het wel enigszins eens met D66 dat die raadgevende referenda niet helemaal je-van-het zijn, MAAR ik heb nog liever een raadgevend referendum zodat ik in ieder geval mijn mening KAN/MAG geven, dan geen referendum. FvD ftw!

 6. Pit

  Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het niet goed dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59 procent van de ondervraagde mensen het geen juist besluit vindt.

  Onder hen zijn volgens De Hond opvallend veel (54 procent) CDA-stemmers. Het CDA stemde in de Tweede Kamer voor afschaffing van het referendum. D66-stemmers zijn verdeeld over het besluit. Het raadgevend referendum kwam er mede door D66, maar die partij schaft het nu ook weer af. 63 procent van de ondervraagden die D66 stemmen kan zich er in vinden, 31 procent is het er niet mee eens.

  https://www.nd.nl/nieuws/actueel/binnenland/nederlander-niet-blij-met-schrappen-referendum.2946244.lynkx

  1. Ernst Quispel

   Regeringen regeren niet bij opiniepeiling maar volgen een eigen lijn waarover ze bij de volgende verkiezingen worden afgerekend.

   1. DutchDropveter

    Daarom hebben ze ook verkiezingsprogramma’s om zich er totaal niet aan te houden. Jeetje wat was dat (raadgevend) referendum een perfect middel om de sponsoren van Ernst en Gustaafff af te straffen

  2. Pit

   Geen verrassing, we zien wel vaker dat de regering niet doet wat de kiezer wél wil.

   #1juni2005
   #6april2016

   1. Ni28

    En daarom deugt Trump niet.

    1. Pit

     @Ni28: Alleen jammer dat de gemiddelde Nederlandse kiezer zo verrekte traag en kort van geheugen is.

 7. Pit

  Zit D66 in de regering? Echt te merken is dat niet. De ‘kroonjuwelen’ – bestuurlijke vernieuwing, het referendum – zijn bij het grofvuil gezet. Met een dichtgetimmerd regeerakkoord lijkt het profiel van de partij te verfletsen. Aan de vooravond van de gemeenteraads­verkiezingen houden de Democraten dan ook hun hart vast.

  Naar zeventien zetels en terug is de titel van het roemruchte dagboek van Jan Terlouw uit 1983, waarin hij verslag doet van zijn wederwaardigheden als minister in het tweede en derde kabinet-Van Agt. Hij had zowaar zeventien zetels gescoord bij de verkiezingen in 1981, maar na een jaar regeren bedroeg het aantal bij de vervroegde verkiezingen van 1982 nog maar zes.

  Bron: https://www.hpdetijd.nl/2018-02-19/d66-regeren-is-halveren/

  Een opmaat voor afschaffing van D66

  #dood66

 8. Duckday

  Laten we beginnen met de gemeenteraad verkiezing Stem gewoon niet op zulke partijen die de bevolking onder drukken en lak hebben aan de kiezers en het zijn gewoon dictators die angst hebben voor de kiezers Hoe kan je iets afschaffen wat maar een maal gebruikt is En niets zeggende verklaring door onbekwame bestuurders die zich voor een karretje laten spannen DDR 66 CDA VVD CU PVDA SP groenlinks allemaal partijen die door leugens en bedrog hoogmoed en waanzin dit land kapot gemaakt hebben Wat hebben deze partijen nu bijgedragen voor de normale man vrouw

 9. Ni28

  Als je je als persoon uitleent voor de taak om het volk monddood te maken kunt je verwachten dat je populariteit zeker niet zal stijgen. Deze mevrouw mag hopen dat het kabinet zo snel mogelijk valt want zij wordt er vier lange jaren op aangesproken. Een kabinet met D66 duurt nooit te lang dus dat lichtpuntje heeft zij mee.

  1. Heinz

   Mevr. Ollongren is buiten de kamer een bijzonder aardige mevrouw. Zij beantwoord vragen vriendelijk zonder achterdocht en in openheid wanneer zij wordt geintervieuwd. In de kamer doet zij wat er verlangd wordt. Het standpunt van de regering verwoorden.

   1. Ernst Quispel

    Inderdaad, tot nu toont zij een bekwaam minster te zijn met een prettige en solide uitstraling.

    1. DutchDropveter

     mooie mening en nu de feiten.

     Ps. je mening = geen feit

     1. Ernst Quispel

      Ze loodste het wetsontwerp met succes door de Kamer.
      Feitelijk genoeg?

     2. eRik2017

      De eerste natte scheet van Wim is een feit.
      Zeg nog eens Wim DFTT
      Wat zegt die dan, wat zegt ie dan?…. Wat zegt ie Wim…..?
      #trippeltrappeltrolletje #ontwimmen

     3. DutchDropveter

      Ze deed helemaal niks! want dit was vooraf al afgesproken.

      Ander punt dividend belasting waar en bij welke partij staat dit in het verkiezingsprogramma? En brengt deze afschaffing geen problemen metg de begroting voor ik noem maar wat; Zorg?

      U lult zo erg uit uw nek ongelooflijk

     4. Pit

      @DDV: Het is algemeen bekend dat de regering vooral niet doet wat de meerderheid van het volk wil, vandaar immers de afschaffing van het (raadgevend) referendum in sneltreinvaart en het liefst met Ollongrens terugwerkende kracht. Als dat is gelieerd aan een competente, solide, bijzonder aardige lesbominister, dan is mijn Rottweiler een kip met vogelgriep.

      De mooiste en beste voorbeelden van de onwil die bij de regering leeft en heerst om vooral niet de wil van het volk te doen, zijn nou juist de uitslagen van de referendums die zijn gehouden op 1 juni 2005 en 6 april 2016.

 10. Spaanse kok

  VVD, CDA en D66 worden afgerekend met een verlies van 6 zetels per partij.
  Maar waar wordt de PVV in vredesnaam op afgerekend.
  Zakken zonder ergens op afgerekend te worden is een prestatie van formaat.

  1. Spaanse kok

   Ik weet het.
   Wilders wordt persoonlijk afgerekend op zijn veelvuldige verblijf in het buitenland, waar hij alleen voor zijn eigen ego aanwezig is en werkelijk niets doet voor de mensen welke op hem gestemd hebben.
   Een terechte afrekening.

   1. Ernst Quispel

    Wilders wordt afgestraft omdat zijn clownsact minder publiek trekt dan die van clown Baudet.

    1. DutchDropveter

     Mooie mening doen we niks mee
     > daar is de deur! doei!

     1. corfo

      @ Kwispel/KokkieEspagnol.
      Wilders wordt afgerekend op z’n veelvuldig verblijf in ’t buitenland ?
      ’t Is ook nóóit goed bij jullie, trollenvolkje !.
      Halve Zijkstra VERZON dat hij in ’t buitenland (bij Putin) was geweest en dát was óók al niet goed !! Jullie weten zelf niet hoe ’t zou moten, of wel ?
      Dhr.Wilders en dhr.Baudet worden clowns genoemd, mag van mij hoor, zolang ze maar (als voorbeeldje hoor !) géén oplichting plegen (Linschoten), bonnetjes “kwijtraken” (Opstelten/Teeven) liegen & bedriegen (Rutje, Penthousje P., H.Keizer Weekers en vele andere “politici”).

    2. eRik2017

     @Ernst-Wim eet graag bij Spaanse Cöçk
     Daarna begint hij altijd natte scheten te laten. je bent gewaarschuwd, want Wim staat alweer te trappelen op zijn trollenhoefjes

     #trappeltrappeltrolletje #ontwimmen

     1. Ernst Quispel

      DFTT.

     2. DutchDropveter

      Ernst je kan maar 1 keer op hongerstaking!

      en ohja mooie mening telkens ik hoor graag de feiten!

    3. eRik2017

     Het is zondag, en zijn faplijn, meldpunt voor discriminatie, is gesloten. Ook de chat van Oxfam is dicht, dus gaat Wim voluit op DDS

     #trippeltrappeltrolletje #ontwimmen

 11. poldi

  Ja @Meester Kong, zo te lezen geloof je nog steeds in de hersenspoel sprookjes van Manipulator de Hond.
  Slaap maar lekker verder !

 12. EllyD18

  Ook al zijn het gemeenteraadsverkiezingen hoop dat D66 helemaal onderuit gaat.

 13. Lex

  Go ze komen er mee weg, slechts VVD, D66 en CDA 1 zetel minder voor het afknallen van het Referendum?

  Ik had toch wel op meer gerekend.

 14. CheikhRedo

  De heer pit heeft het over de huidige hoog ontwikkelde en steeds sneller veranderende
  Maatschappij. De mensen die voor het bindend referendum zijn, bestaan voor het grootste deel uit laag opgeleiden. De 40% die tegen het bindend referendum is, zijn bijn allemaal hoog opgeleiden. Dus ik denk dat u hier de plank volledig mis slaat! En ik denk dat het afschaffen van het referendum een zeer goede zaak is. Alle macht aan het Volk?
  Brrrrrrr, alsjeblieft niet! Dan gaan mijn luie tokkie buren straks over mijn pensioen beslissen. Hahaha denk het toch maar niet!

  1. Pit

   @CheikhRedo: Dank voor uw bijdrage, altijd goed om serieus over dit soort onderwerpen te stoeien, vooral als het over pensioen gaat, de overheid (representatieve democratie) gaat daar immers verstandig mee om. Zo ook in de jaren 1982 tot en met 1988 toen er via de uitnamewetten ruim 30 miljard gulden uit de kas werd geroofd.

   Maar nu terug naar de realiteit van 2018!
   Onze vertegenwoordigende democratie vindt haar wortels in 1848, dat is dus 170 jaar! geleden. Tegenwoordig is de opleidingsgraad, de maatschappelijke ontwikkeling en de participatie van de burger aan de economie behoorlijk op peil, zo zelfs dat ruim 10 miljoen kiezers vorig jaar hun stem uitbrachten.

   Die kiezers zijn allemaal goed genoeg om belasting te betalen, kinderen groot te brengen, banen te hebben, keuzes te maken voor heden en toekomst, en goed genoeg om te stemmen. De huidige ‘democratische’ praktijk kun je nauwelijks democratisch noemen. Zeg nou zelf, eenmaal in de vier jaar een vakje rood kleuren heeft niet zoveel te maken met het begrip ‘het volk regeert’, want dat is wat democratie betekent.

   Nee, tegenwoordig leest men meer dan tweemaal in de week en courant, kan men zich iedere seconde van de dag verwittigen van het nieuws, kan men lid worden van een politieke partij, partijcongressen bezoeken en daar ook stemmen uitbrengen. De oude politiek (1848) heeft haar langste tijd gehad, en dat zien we duidelijk terug, behalve bij degene die in Den Haag aan het roer staan.

   Neem de uitslag van het referendum over de EU-Grondwet (1 juni 2005). Een overgrote meerderheid stemde tegen de implementatie van de wet. Neem de uitslag van het referendum over de implementatie van het Oekraïneverdrag (6 april 2016). Een overgrote meerderheid stemde opnieuw tegen. En wat doet de regering?

   Uw reactie is doorspekt met minachting voor het volk, en beste Cheikh, ú bent het volk, en ik ben het volk! En ik voel mij beledigd zolang de regering niet doet wat de meerderheid van volk wil. Daarom ben ik lid van FVD en ben ik groot voorstander van directe democratie naar Zwitsers voorbeeld.

   En lees het AD (25-2-2018). Zij hebben een poll gehouden waar bijna 28.000 mensen een stem op hebben uitgebracht. Niet vreemd dat 80% stemt tégen het opheffen van het raadgevend referendum. Het spreekt voor zich dat die stemmers ook voorstander zijn van het bindend referendum. Echte democratie is niet geschikt voor laffe, bange en corrupte politici die vooral doen wat zij zelf willen en wat Brussel dicteert.

   https://i.imgur.com/VlrhiYj.jpg

  2. corfo

   @ ZeikRedo.
   Je moet zo spoedig mogelijk vertrekken en niet naast je “luie tokkie buren” willen blijven wonen; maar ik vermoed dat je je helemaal thuis voelt naast zulke buren ?!
   Of ben je wellicht een beetje een omhooggevallen nietsnut, ZeikRedo ?

 15. Pit

  Nog een peiling: AD.nl (25-02-2018)

  80% van de stemmers is tegen het opheffen van het referendum, dat belooft veel goed voor de GR-verkiezingen. Nu maar hopen dat het electoraat geen geheugenverlies leidt.

  https://i.imgur.com/VlrhiYj.jpg

  1. Guus Geluk

   Deze poll is allesbehalve representatuef voor het volk.

   1. Siemien

    @ernst en Guus

    Bijna 28.000 mensen hebben gestemd dat is bijna een halve zetel in de kamer.
    Jullie daarin tegen zijn zéér, zéér warme pleitbezorger van Europa, de islam, alles wat tegen de democratie is(lees; het Nederlandse volk) dus de redenering “het slaat nergens op” of “niet representatief” is uit jullie mond natuurlijk ook zeer begrijpelijk te noemen..

    1. Pit

     @Siemien: Amen to that!

    2. Guus Geluk

     Pit en Pit, een halve zetel is niet representatief voor het hele volk.

  2. Ernst Quispel

   Deze peiling slaat inderdaad nergens op.

   1. Fortiori

    Ik vrees dat men over dik 3 weken al weer vergeten is waarover de stem werd uitgebracht. Een mens past zich snel aan de realiteit van de dag. Dan speelt er weer wat anders.

 16. Gerlos

  Het duurt nog enkele jaren voor dat er weer verkiezingen zijn, dan weten we meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.