Peilingen: Russen- en referendumhatend D66 moet stevig zetelverlies incasseren

De afgelopen week was niet de beste in het bestaan van de Democraten 66. Partijleider Alexander Pechtold deed discriminerende uitspraken over Russen, terwijl zijn ministermaatje Kasja Ollongren de afschaffing van het raadgevende referendum door de Tweede Kamer probeerde te persen.

peiling-18-2-2018

Deze week in de peilingen van Maurice de Hond: met een buitengewoon slechte politieke week en het inleveren twee zetels is D66 de grote verliezer van deze week. Er komt dus een voorlopig einde aan hun kortstondige periode als de tweede partij van het land. Die titel is weer overgenomen door het Forum voor Democratie en de SP, die ieder met één zetel winst en 15 zetels in totaal allebei de zilveren medaille mogen claimen. D66 valt buiten het podium.

Dat ondanks de politieke ‘overwinning’ van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Zij wist met een minimale meerderheid van 38 tegen 36 zetels zich er van te verzekeren dat haar omstreden donorwet door de Eerste Kamer geloodst kon worden. Of D66 daar kiezers aan is kwijtgeraakt is moeilijk te zien, maar geholpen heeft het in ieder geval niet.

Het was echter niet alleen de week van Dijkstra, maar ook die van Pechtold en Ollongren. Want Nederland oordeelt hard over dit tweetal. Ten eerste vindt 66% van de stemgerechtigde Nederlanders dat de D66-voorman veel te ver is gegaan met zijn verdediging van de gevallen minister Halbe Zijlstra. Pechtold verkondigde namelijk dat hij de eerste Rus die z’n fouten eerlijk toegeeft nog moet tegenkomen, en dat is natuurlijk gewoonweg discriminatie op basis van afkomst. Over de hele politieke linie verwerpen burgers die notie van de sociaal-liberale voorman. Zelfs zijn eigen D66:

zijlstra-stellingen

Ook kon het Nederland niet zo bekoren dat deze week in de Tweede Kamer geprobeerd is om het raadgevende referendum om zeep te helpen. 67% wil het raadgevende referendum handhaven of zelfs uitbreiden naar een bindend referendum. Daarmee is ook 61% van de D66’er het eens, en dat ondanks het vurige pleidooi van minister Kajsa Ollongren om dit instrument voor meer burgerinspraak toch echt richting de prullenbak te bonjouren.

referendumpeiling

D66 zal deze week dus zo snel mogelijk weer willen vergeten. Dat mag natuurlijk, maar dan hoop ik dat ze wel opletten daar in het kantoor van Alexander Pechtold. De weg naar beneden is in ieder duidelijk: gewoon doorgaan met deze anti-democratische campagne en hele volkeren wegzetten als egoïstische graaiers. Op die manier is D66 weer hard op weg naar de 3 zetels die ze van 2006 tot en met 2010 hadden. Maar buig de huidige democratiehatende trend om, en wellicht dat er zelfs voor Pechtold nog wel een mooi baantje inzit na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. Ernst Quispel

  Ik noteer ook dat de groei er bij het FvD uit lijkt te zijn en de PVV fors aan het verliezen is.

  Dat regeringspartijen het in peilingen minder doen is een bekend patroon dat zelden iets voorspelt over de verkiezingsuitslag.

  1. loes530

   ik geloof de peilingen niet

  2. Holland

   PVV en FvD samen 29 zetels. Verstandig Rechts is aan een gestage en stevige opmars bezig.

   1. Ernst Quispel

    Houd de moed er maar in.

    🙂

    1. DolleDries

     Jij ook Beukman.

     1. eRik2017

      Zou Wim zijn handjes thuis hebben kunnen houden tot nu toe vandaag? In de kerk? bij de koornaapjes?

     2. Ernst Quispel

      DFTT.

    2. swetsnek

     FDTT.

   2. Spaanse kok

    PVV en FvD verstandig rechts? Gestage opmars?
    Zeker nooit een partijprogramma gelezen.
    Waarschijnlijk nooit leren rekenen.
    De kwalificatie verstandig en rechts lijkt mij wat misplaatst.

    1. denk eens na

     Links is verstandig , haalt asiel zoekers naar binnen die 28.000 euro p/j kosten ,en dat keer 30.000 asiel zoekers per jaar al tientallen jaren lang. Dat is inderdaad verstandig.

    2. Roughwood

     Spanish cock is van mening dat alleen linksche übermenschen kunnen lezen en rekenen. Geheel in lijn met onze Drammen66 haatheks, die schaamteloos uitspreekt dat de NL bevolking te dom is om het raadgevend referendum te begrijpen. Voor de nieuwe donorwet was dat blijkbaar geen bezwaar. Die haatheks van dat enge clubje Discrimineren66, dat pleit voor diversiteit, inclusiviteit en genderneutraliteit, iedereen gelijk. Maar wanneer het erop aankomt andersdenkenden keihard diskwalificeert. Want ‘niet ons soort menschen’ of zoiets. Dat Dood66, met z’n omgekochte, partijbeginselen verkwanselende, principes verloochenende, electoraat belazerende, kwetsend arrogante, hypocriete en zichzelf onaantastbaar wanende deugführer. De kwalificatie volksverlakkers lijkt me in dezen geheel op zijn plaats!

    3. Rechtsaf

     @spaanse kok ze zouden die partijprogramma’s eens uit moeten voeren..

  3. swetsnek

   FDTT.

  4. eRik2017

   Wim wimt!
   Ik ben ontwimd!

   1. swetsnek

    potverdomme ik schrijf het verkeerd poe ja is ook zo moeilijk hahahahahahaha

    1. eRik2017

     Ik snapte hem wel hoor. F*ck Die TeringTröl

     1. swetsnek

      ach ja tis hier ook soms wel erg saai met die plaat die als maar blijft hangen bij kinder lover Beukman

  5. Abri079

   Waar blijft uw excuus of permanente stilte?

  6. Rechtsaf

   @ernstig maar het gaat hier over de d666 en die moeten echt heel snel oprotten uit ons systeem, je bent wel een ster in het verleggen van de aandacht.

 2. Spaanse kok

  Russen- en referendumhatend D66 moet stevig zetelverlies incasseren
  .
  VVD -6
  PVV -6
  D66 -5
  CDA -5

  Een nogal vrije interpretatie is DDS niet vreemd.

  1. Holland

   Spaanse sukkel, de peilingen duiden het verschil aan ten opzichte van vorige week; niet t.o.v. de 2eKamer verkiezingen.

   1. swetsnek

    hahahahahaha tja @Holland zo slim zijn ze he hahahahahahaha

  2. eRik2017

   Kijk nou eens. De Wim külübü heeft Spanse Cöçk ook weer van stal gehaald.
   Guusje ligt nig te slapen zeker? Had ze een pilletje genomen op het festival?

   1. Stanly2000

    Nee het is zondag en dan mag Guus niet bij de computer. Moet hij psalmen zingen en orgel spelen.

 3. Ad77

  Peilingen zijn momentopnames maar geven wel een trend weer.
  Het Forum voor democratie krabbelt weer op met 1 zetel winst. Dat is goed nieuws voor de partij. Dat de peiling voor d66 niet lekker zou uitpakken had ik wel verwacht. Het Referendum is voor veel mensen toch belangrijk genoeg om te behouden. Het is een vorm van democratie, het gevoel inspraak te hebben.

  1. loes530

   Peilingen geloof ik niet meer

   1. david1veenstra

    Peilingen kloppen door de bank genomen wel.
    Het is pas als jouw lievelingspartij verliest dat je er aan gaat twijfelen.

 4. Vit

  Ik constateer dat mensen weer zijn gaan nadenken, de verloren zetel van FvD is er weer bij.

  1. RobertMarsman

   Nee hoor dat lijkt maar zo. Die peilingen van de Hond zijn zo manipulatief als maar kan. Die peilt bepaalde partijen te hoog en andere veel te laag. Je maakt mij niet wijs dat de PVV elke week maar zetels blijft verliezen.

   Op basis waarvan eigenlijk? En waarom blijft de VVD al weken lang onveranderd. Op basis waarvan?

   1. Vit

    Door het gelijke aantal idioten met oogkleppen.

    1. poldi

     @Robert Marsman, goed gezien dat de VVD ondanks al het gelieg en gedoe onveranderd blijft.

 5. Meester Kong

  @ Poldi, de gestage groei van de PVV zet maar door en zal zich in 2021 uitbetalen tot deelname regering.
  Zie het zo voor mij.. minister Buitenlandse zaken -Wilders.
  Hij weet in ieder geval waar het “buitenland” ligt 🙂 🙂

 6. RobertMarsman

  Moeten we deze peilingen nu nog geloven of niet? Heeft Zijlstragate heeft dus geen enkel effect. De VVD blijft lekker op 27 staan zoals ze dat al weken doen. Ongeacht de leugens van Zijlstra en die van Rutte die een primeur belangrijker vind dan de grondwet.

  En dat moeten wij nog geloven? Die overigens ook voor het afschaffen van het referendum is. Net zoals de CU ook van het referendum af wil en die krijgen er zelfs een zetel bij.

  En de PVV blijft elke week maar zakken terwijl hij in andere peilingen gewoon stabiel is.

  1. loes530

   Mee eens RoberMarsman

  2. zomaar

   en dan te weten dat Rutte de minister-president (VVD) , ons vernageld (de wet overtreden) heeft toen hij weet had van de hoed en rand rondom de leugen van Zijlstra , de ingediende motie werd door de meerderheid in de kamer niet ondersteund ,wat heeft de meerderheid van ons toch met deze leugenaars , door deze VVD, CDA,D66, CU ,GroenLinks ,SGP, te blijven steunen en hun vertrouwen te geven .

   1. RobertMarsman

    Dat schijnt dus geen enkel effect te hebben. Ongeloofwaardig aangezien Zijstragate het politieke moment van deze week was en niet het debat rondom het referendum. Sterker nog die is nog steeds niet ten einde want die gaat deze week gewoon verder.

    Het is toch wel vreemd hoor dat de PVV die het al weken goed doen elke week maar een zetel zakt. Terwijl Wilders in het debat om Zijllstra gewoon het sterkst was. Bosma was het sterkst in het referendumdebat. En toch blijft het elke week verliezen.

    En bij het Forum is het al de hele maand een grote puinhoop en die blijft elke week stijgen. Precies het tegenovergestelde zie je van wat je zou mogen verwachten.

 7. Jetske

  Vreemd, dat iemand in peilingen gelooft.
  Maurice peilt via zijn computer en doet er gewoon een gooi naar, plus dat er partijen zijn die hem financiël sturen. Hoe is het mogelijk dat de VVD met de blamage van Rutte en Zijlstra zo hoog aan de top blijven staan? Bij FvD het al een paar weken een puinhoop is? wat heeft de SP de afgelopen week gepresteerd en ga zo maar door!

  1. Ernst Quispel

   Jetske beweert dat de Hond door partijen financieel wordt gestuurd.
   Heeft ze daar enige bewijs of logica voor?

   1. eRik2017

    Jetske, je wordt bij Wim op het mapje geroepen.
    Dat zijn ze gewend in FàntasöyWimlàand als iets ze niet bevalt!

    1. Ernst Quispel

     Jetske koos allang het hazenpad. Niets schrikt hier mensen meer af dan het vragen naar feiten en argumenten.

  2. Meester Kong

   @Jetske klopt, de Hond krijgt elke week 1000 euro (ledengeld) van Lavendel Baudeetje.

   1. loes530

    Ik heb gelezen dat peilingen word om gekocht

  3. Rosasolis

   @Jetske. Ik vraag me af of er ooit een brief van M. de Hond ooit op dit site zou verschijnen worden, waarin hij verteld HOE hij aan die peilingen komt, en dat hij wij abonnees uitnodigt om onze meningen door te geven. Na aanleiding van wat ik op de radio/TV nieuws hoor, en in mijn dagblad lees, zou ik ook best een wekelijks peiling kunnen geven…en ook velen anderen zouden dat ook kunnen doen. Wie is M. de Hond eigenlijk?
   Wat weet dit sensatie peiling columnist over politiek?

 8. Duckday

  DDR 66 moet snel van het toneel verdwijnen dit is geen democratie maar gewoon een DICTATOR die de bevolking monddood wil maken Media geil VVD CU D66 CDA deze partijen houden dit kabinet over eind met leugens en bedrog En het CU is zijn geloof kwijt alleen om macht

 9. Jetske

  Al die zogenaamde mollen hebben het goed gezien, het gaat bergafwaarts met het FvD.
  Ze hebben zich voor 100% ingezet om de partij te steunen, maar Baudet duld geen tegenspraak, hij wil de Messias zijn.
  Jort Kelder heeft hem inmiddels al gewaarschuwd dat als hij zo door blijft gaan, het verkeerd afloopt. Hiddema is meer thuis dan in de kamer, een overbuurman heeft hem een tijd geobserveerd, de buurt daar is niet over Hiddema te spreken vanwege zijn onbeschofte gedrag, dat is ook wel gebleken toen zijn microfoon nog aan stond!
  Deze partij verpest het hele politieke landschap met als gevolg over een afzienbare tijd heel veel teleurgestelde fans!

  1. Vit

   Blijkt niet echt in de peiling.

  2. Abri079

   Kunt u eens uitleggen hoe u aan de kennis komt dat mr. Hiddema vaker thuis zit dan in de tweede kamer?

  3. Rosasolis

   @ Jetske. Ik was geschrokken vorige week over de uitlatingen van de FvD partij over
   mensen van kleur! Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom dit “Nederlands” partij zo’n vreselijk discriminatie zou willen tegen mensen van kleur? Dat mensen van kleur zouden een
   “lage IQ hebben”, volgens de FvD. Er waren vele reacties in onze 75 Jarig Trouw dit weekend over Racen Discriminatie. Vele kleurlingen in hoge posities hebben gereageerd, en ook gewone mensen, zowel blanken als kleurlingen. De grote vraag is Waarom zou een Nederlandse partij Nu gaan tegen mensen met kleur? Hoe ERG moet dit stomme gedoe van de Thierry & Theo partij gaan worden?! Dat er problemen zijn met de Salafist Islamieten zijn, weten vele gemeenschappen. Maar WAAROM zou een
   een nieuwe Ned. partij zeggen dat mensen met kleur een lage IQ hebben…wie zijn de
   FvD om te beslissen WIE intelligent is? En WAAROM zouden wij hun informatie NODIG
   hebben? Mijn conclusie is dat ons Nederlandse rijk heeft veel kleur onder ons bevolking. Over de islam wil ik hier vandaag niets over schrijven. Maar wel over dit:
   WAAROM zou een gewone lid van de FvD gaan schrijven over “lage IQ van Kleurlingen?”
   Ik denk dat dit FvD partij niets meer is dan een zeer
   ALT-right partijtje die, volkens andere Alt-right INT. groepen in Europa wil volgen om
   “interessant” wil doen. Kortom: wij hebben jullie Racisten niet nodig!

  4. Janna47

   U bent duidelijk geen fan van Baudet en FvD….jammer voor u…wellicht beter nadenken en oogklepjes afleggen…helpt hoor…

 10. Fortiori

  Gestage en stevige opmars…met lood in de schoenen. Zo loop je geen vierdaagse uit.

  1. Meester Kong

   🙂

 11. poldi

  Mensen laat je niet bedonderen door deze neppeiler Maurice de Hond.
  De VVD geen één zetel verloren en dat na al dat gelieg en gedoe van Zijlstra en Rutte.
  En de PVV een zetel verloren ondanks de haarscherpe betogen van Wilders en Martin Bosma.

  Kijk maar naar de reacties op social media van de afgelopen week.
  Die geven toch een heel ander beeld dan deze manipulatieve peilingen weergeven.

  1. Meester Kong

   Je bent gewoon – lachwekkend.
   Stijgt de PVV in de peilingen dan is het hosanna, dalende ligt het weer aan de peiler…..

   1. Abri079

    Met uw taalgebruik bent u geen haar beter. Eerder minder.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Jammer dat onze onvervaarde paladijn Martin Bosma niet werd beloond in de peilingen.
  Enfin
  Uiteindelijk is er een winst van +7 voor het gezond verstand (nog net geen 20% van het Kaaskop lemmingenleger)
  Dan heb je wat partijen die wat minder erg zijn dan de rest
  Denk aan de Mannenbroeders van de SGP, 50 Plus en Partij voor de Diertjes (zo’n 4 zeteltjes winst)

  De maoisten van de SP is de enige EUSSR kritische partij die dan nog overblijft.

  Rest is onversneden Kartel
  Zij verliezen 12 zetels
  Immers
  Bieflapsocialisten + 3 (buiten huidige constellatie)
  Islam unie van Gertjan Seegers +1
  De Diversity Politics zeloten club van Snotneus (-)
  Eurofiele Fraudeurspartij VVD -6
  Demofoben’66 (-5)
  Zalven met Buma (-5)

  Over de club van Erdogan ga ik het logischerwijs verder niet hebben behalve met ze geluk te wensen dat NL nu eindelijk de Armeense genocide erkent.

  Dus volgens de peilingen krijgt het gezond verstand +7 (19,3%)

  Versus

  Het Kartel -12 (en staat nu op 58%) (de Kartel coalitie op (40,6%)

  Oh entiteiten, heb medelijden met dit volk !!

 13. Kodi

  Zetelverlies voor D’66 = vlag uit voor Nederland.

 14. Ritter

  Het is interessant te zien hoe gedreven Kasja Ollongren is om burgers de mond te snoeren.

  Kunnen we niet tegenwoordig niet beter spreken van DDR66 in plaats van D66?

 15. Ni28

  Als mensen eindelijk goed beseffen waar D66 voor staat zullen zij nog verder vallen. Bij vele mensen is nadenken een groot probleem en daar zweeft deze partij nog steeds op. Maatregelen waar deze partij voor staat spreken boekdelen en dat zal uiteindelijk gehonoreerd worden met de val.

 16. Ni28

  Wedstrijdje politieke partijen wordt hier net als voetbalcommentaar besproken. Er zijn geen verliezers uiteindelijk, iedereen heeft gewonnen. Lachwekkend!

 17. Ben Zine

  Als er één partij is, één partij, die regelrecht aanstuurt op de ondergang van Nederland, dan is het wel D66, die verschrikkelijke club van beroepshuichelaar Pechtold en Stasi-chef Ollongren. Ik vind D66 echt erger dan PvdA, GL en SP bij elkaar… De bewuste poging bij die over het paard getilde, quasi-intellectuele, superarrogante, op het gewone volk neerkijkende ANTI-democraten om ons land stelselmatig af te breken vind ik echt verontrustend. Pechtold en Ollongren vormen een reëel gevaar voor Nederland, dat zouden veel meer mensen moeten beseffen.

 18. Rosasolis

  Ik geloof die peilingen niet. Ik heb nooit een telefoontje van M. de Hond gekregen, en ook nooit een brief in de post met de aanvraag om mijn mening over onze partijen door te geven. En ook nooit een aanvraag op internet gekregen. Dus vraag ik me af hoe komt de Hond aan die “wekelijkse peilingen”? Bestaat er wel een M. de Hond site waar men
  kan kiezen welke partijen het goed doen, redelijk, of slecht. Als er zo’n M. de Hond site bestaat, dan zou de redactie van DDS voor ons dit site kunnen doorgeven, zodat ook wij kunnen onze peilingen zouden kunnen doorgeven.

   1. Rosasolis

    @Vit. Bedankt. Ik heb me ingeschreven. Ik hoop dat dit De site van M. de Hond is, of dat het gegevens doorgeeft, met toestemming van de abonnees. Ik hoop dat het een eerlijke samenwerking is…maar ik heb mijn twijfels. Ik zal je laten weten.
    Maar tot nu toe, bedankt.

    1. Vit

     Ik weet wel zeker dat dit de site van de Hond is.

   2. Rosasolis

    @Vit. Ik heb een bericht vandaag gekregen, dat Peil.nl niet langer bestaat!

  1. loes530

   mee eens Rosaolis

 19. Bon-vivant

  Samenvattend: het is allemaal de schuld van Alexander Pechtold.
  https://www.youtube.com/watch?v=CruvO8Alf3c

  1. Ernst Quispel

   Hierbij geldt wat altijd al gold:
   Alle narigheid is de schuld van Pechtold.

 20. Florissa

  Pechtold hoort in de bajes van Scheveningen en niet in het kabinet in Den Haag .

 21. Frits Jansen

  D66 heeft een vaste aanhang van intelligente mensen die prima begrijpen dat het referendum een onding is.
  Ollongren had een doorslaand argument: het raadgevend referendum is verkeerd begrepen: mensen begrijpen niet (of willen niet begrijpen!) dat het slechts RAADGEVEND is, dus een uitnodiging aan het Parlement tot heroverweging. Zo werkte het precies bij het Oekraïne-referendum, maar velen waren ontevreden. Over de “sleepwet” mag ook best een nadere discussie plaatsvinden. Referenda geven vooral blijk van wantrouwen. De “sleepwet” vertoont inderdaad tekortkomingen, alleen niet waar de meeste tegenstanders denken. Het probleem is dat het programma van de AIVD politiek wordt bepaald. Dat klinkt heel democratisch, maar het risico is dat de politieke waan van de dag wordt gevolgd. Dus bijv. lekker veel inlichtingenwerk tegen moslims, zodat die zo geïrriteerd worden dat het AIVD werk zelf een oorzaak wordt van terrorisme.

 22. Pit

  De regering zegt dat het referendum ‘niet heeft gebracht wat ervan werd verwacht’. Dat klopt, maar dat komt vooral door het optreden van de regering zélf. In 2005 zei Nederland ‘nee’ in een referendum over de Europese Grondwet, maar die kwam er toch. In 2016 zeiden we opnieuw ‘nee’ in een referendum over Oekraïne, maar de regering zei toch ‘ja’. Nu zeggen Rutte en Buma, Segers en Pechtold dat u in het referendum over de Sleepwet kunt stemmen wat u wilt, maar dat zij zich van uw keuzes niets zullen aantrekken. Het probleem is niet het referendum, maar vooral de hooghartigheid van deze politici. Het raadgevend referendum zou een opstap zijn naar een bindend (correctief) referendum, maar na het eerste ‘nee’ wisten D66, PvdA en GroenLinks niet hoe snel ze hun eigen wet in een lade moesten stoppen. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie wil D66 nu ook het raadgevend referendum afschaffen. Hun angst is zo groot, dat u zich hierover niet meer mag uitspreken. Rutte noemde het ‘logisch’ dat de regering het referendum wil afschaffen, zonder dat hier een referendum over kan worden gehouden. Omdat de regering tegen het referendum is. Een redenering die past in een dictatuur, maar niet in een democratie.

  Citaat TPO do. 15 febr

  1. chrism

   Mooi verwoord en ik vind zelfs er nog bij , dat ongeacht de positie bekleding van regering eo ambtenaren ook gewoon op gepakt en gestraft moeten worden , voor een heleboel zaken tov de Nederlanden .

   Nu is het een sorry draaien zich om en gaan verder tot orde van de dag , moeten wij eens doen weet nu al het antwoord .

 23. Pit

  En het overheidsnet sluit zich:

  In SyRI, het Systeem Risico Indicatie van het ministerie van SZW, worden op grote schaal persoonsgegevens van Nederlandse burgers samengevoegd en geanalyseerd. Met behulp van geheime algoritmen worden burgers vervolgens onderworpen aan een risicoanalyse. Wanneer volgens SyRI sprake is van een verhoogd risico op overtreding van één van de vele wetten die het systeem bestrijkt, worden zij opgenomen in het Register Risicomeldingen, dat toegankelijk is voor vele overheidsinstanties.

  http://platformburgerrechten.nl/2018/01/12/ngos-starten-rechtszaak-tegen-de-staat-over-risicoprofilering-van-nederlandse-burgers/

  1. Pit

   De toepassing van SyRI betekent een schending van fundamentele rechten, waaronder het recht op een eerlijk proces. Het algemeen belang van fraudebestrijding kan dat niet rechtvaardigen. Gevoelige gegevens worden door de overheid gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor deze zijn verzameld, zonder enige vorm van onafhankelijk toezicht. Er zijn onvoldoende waarborgen om te voorkomen dat de risicoprofielen die SyRI over burgers maakt, worden ingezet in andere domeinen. Deze ‘black box’ levert grote risico’s op voor de democratische rechtsstaat. De informatiemacht van de overheid wordt op ondoorzichtige wijze uitgebreid en de vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers wordt ondermijnd. Burgers worden bij voorbaat verdacht en vrijwel alle informatie die ze delen met de overheid kan zonder verdachtmaking of concrete aanleiding tegen hen worden gebruikt.

   1. Pit

    Iedere burger kan heimelijk worden onderworpen aan profilering in SyRI. Hij of zij weet niet welke gegevens zijn gebruikt, welke analyses zijn toegepast en wat hem al dan niet tot een ‘risico’ maakt. SyRI kan echter ingrijpende gevolgen hebben. Overheidsinstanties kunnen naar aanleiding van een risicomelding maatregelen treffen waarbij ze boetes opleggen, uitkeringen intrekken of een strafrechtelijke procedure starten. Het is voor de burger onmogelijk te achterhalen hoe een risicomelding tot stand is gekomen en om een onjuiste melding te weerleggen. In de praktijk komt dit neer op een omkering van de bewijslast.

 24. chrism

  Hieruit blijkt toch de totale minachting voor de Nederlander ??!!

  Ook die zielen die allemaal voor gestemd hebben de donor wet , misselijk makend .

  Het is zo simpel en toch de macht wil het voor het zeggen hebben een clubje van 38 man !!

  Van : als u wil dan kan en MAG u uw lichaam doneren Kosteloos
  Naar : U ben donor van de staat en enkel als u via vele omwegen ervan af wil ,dan kan dat via via via via en zal u zelf MOETEN kiezen , wat u wil .

  Lees en zoek het verschil .
  Van Vrijheid , Naar ……… !!

 25. Babaji538

  Mannen die niet vinden wat ze zochten
  plaatsen de bril, tot pikant, zijnde
  zag ik gisteren op internet.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.