Pijnlijk voor Pechtold! Zijn D66-leermeester Jan Terlouw verzet zich tegen afschaffing van het referendum

Dat is even incasseren voor D66-voorman Alexander Pechtold. Gisteren noemde Martin Bosma hem de “penthouse-profeet”. En vandaag keert ook één van zijn eigen voorbeelden en oudgediende partijgenoten, Jan Terlouw, zich af van de wijze waarop zijn eigen partij het referendum probeert te vermoorden.

Het is soms goed zoeken, maar het zijn heus niet alleen de Thierry Baudets, de Martin Bosma’s en de Marianne Thiemes die de afschaffing van het referendum proberen te voorkomen. Terwijl het huidige D66 een volwaardige systeempartij is geworden inclusief het bijbehorende arrogantie van de macht, zijn er bij die partij gelukkig ook de grondleggers nog die nog niet vergeten zijn wat de democratische principes van de partij zijn. Mensen zoals Jan Terlouw, die ooit aan de wieg stonden van de partij toen de Democraten 66 ook nog echt de Democraten 66 waren, in plaats van de Antidemocraten 666.

Lees maar even met Jan Terlouw, in 1981 de eerste vice-premier van D66 ooit. Het verschil tussen hem en de huidige D66-vicepremier – Alexander Pechtolds muze Kajsa Ollongren – is er als één tussen dag en nacht:

“Terlouw zei: ,,Laat ik even doen aan zelfkritiek. Het kabinet is het referendum aan het afschaffen. In de eerste beginselen van D66 stond ‘een fundamentele democratisering van de samenleving; een van de middelen: een referendum, als je tenminste eenvoudige, begrijpelijke vragen kunt stellen. Nou ik weet er een:  ‘Bent u voor of tegen het afschaffen van het referendum?’ Simpeler kan het toch niet. Maar nee hoor, die vraag gaat niet gesteld worden. Vind ik ernstig. Mijn eigen partij doet het, onze minister. Vind ik ernstig. En zo zie ik overal de democratie verzwakken, in plaats van versterken.”

En wie dat nog even op z’n gemak wil naluisteren:

Dus, Pechtoldje. Die kan je ook weer in je zak steken. Of in je penthouse, wat mij betreft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. tomygun

  Een kaptein met pensioen shade .
  Een veilingmeester is geen kaptein
  hij verkoopt gewoon de hele inboedel .

 2. Pit

  Perte Penthouse Pechtold trekt zich ten ene en ten andere male helemaal niets aan van wie dan ook. Hij zit in de regering en zal daar alles voor opzij zetten, zelfs zijn eigen vrouw.

  #dood66

  1. Top

   Arogander penthouse, is er al jaren uit gegaan, dat D66, voor hem alleen is opgericht. Waarvan akte!

   1. hans-e-pans

    Heeft ook nog eens levensgrote oogkleppen op waardoor hij alleen maar naar voren kan kijken. Bij hem gaat op, van de gemaakte fouten moet je leren.

  2. sjun

   Froukje 52, Elske 15 en Jacco 14 zijn drie jaar geleden al ontsnapt vandaar dat jongere hertjes Penthouse Pechtold op afstand houden. Dat geldt natuurlijk niet voor wie via de lakens bij D66 hogerop wil.

 3. PindaRinda

  In een “HAMERSLAG”dat is die peilingmeester tenminsten gewend!Op zijn kop met die hamer maar dan graag een VOORHAMER!Zekerheid voor alles toch???

 4. Kees

  Laten we hopen dat die PvdD dame gelijk krijgt: bij D66 volgt halveren op regeren!

 5. Two Ravens Black Kettle

  Penthouse Pimp Peggol heeft vrij-spel op het EUSSR-slavenschip genaamd Discrimineren’66.
  Jan Terlouw schreef leuke kinderboeken, was een pannenkoek als leider, ging daarna helemaal vol surrealistisch op het PC orgel (met als dieptepunt het touwtje-uit-de-brievenbus) maar lijkt als enige D’66 nog een zweem van een backbone te hebben. Hij stamt dan ook nog uit de tijd van van Mierlo.
  De rest van Deugen’66 pleegt elke dag verraad aan het nalatenschap van van Mierlo. Het zijn de meest vunzige trapezewerkers van het krankzinnigen circus. Nog vunziger dan een VVD’r (wow).

  16-02-2018
  Boris van der Ham is nog steeds (!!) lid van deze totalitaire partij Elke dag dat hij de Dissidenten-jacht van de Ministry of Truth van Groot-Inquisiteur Ollongren en de van de werkelijkheid losgezongen autocratie van Penthouse P. legitimeert keldert hij verder in mijn achting.

  1. Vit

   Dat ‘touwtje uit de brievenbus’ vond ik eigenlijk niet zo’n dieptepunt want ik dateer ook uit die tijd maar dit terzijde.

  2. Pit

   @Kettle: Scherp als altijd. Ik neem aan dat je ook blog(s) publiceert, ik wil je graag volgen.

 6. Bon-vivant

  Jan Terlouw is een wijs man. Ik ben het op punt eens met onze DDS-journalist. Jammer dat D66 het referendum heeft opgegeven in de coalitie-onderhandelingen. De andere coalitiepartijen (VVD, CDA, CU) waren eigenlijk altijd al mordicus tegen referenda.
  En het zure is dat nu uitgerekend een D66-minister dit punt moet gaan verdedigen in de tweede kamer. Hoe bizar wil je het hebben? Ik had mij er als D66-kandidaad-minister niet voor geleend.

  1. Bon-vivant

   Moet zijn: D66-kandidaat-minister.

  2. Pit

   @Bon-Taalneuqertje: “Ik ben het op punt eens met…”

   1. Bon-vivant

    Dank, dank, zo maken dit forum steeds hoogwaardiger.

    1. Pit

     @Bon-Taalneuqertje: “(…) zo maken dit forum steeds hoogwaardiger.”

     1. Bon-vivant

      @Pit: neuqertje is met een k.

     2. Pit

      @Bon-Taalneuqertje: Dat weet ik maar speciaal voor jou en alle andere taalneuqertjes schrijf ik dat met een q.

      Op DDS hebben wij een hekel aan taalneuqertjes, en aangezien jij daar ook aan meedoet krijg jij van mij een taalneuqertje met een q

     3. swetsnek

      bon is een beetje dom @pit

     4. Pit

      @Swetsnek: Ja Bon neemt anderen (o.a. Knopper) graag de maat maar bakt er zelf niet veel van. Bon is een taalneuqertje. Logisch, want als je Wim’s rugdekker bent dan wordt je met het taalneuqen besmet.

      Hij moet eerst maar eens een cursus Nederlands volgen.

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/02/seksfeestrel-oxfam-bereikt-nu-ook-groenlinks-kamerfractie-kamerlid-tom-van-der-lee-wist-overal-van

     5. eRik2017

      @Wim? @Bon?

 7. denk eens na

  Het wordt tijd dat alex penthouse eens nagetrokken wordt of hij nog meer penthousen heeft , wat dit mannetje stinkt aan alle kanten.

  1. Abri079

   Recent las ik op het internet dat zijn voormalige vriendin bevallen was van een baby. Zij zou laatstelijk gewerkt hebben als vrijwilliger voor H. Clinton.
   Heeft iemand daar al een linkje van?

 8. Ni28

  Het bestaan van D66 is een zonde, D66 in de regering is een doodzonde. D66 heeft zijn bestaansrecht totaal verspeeld. De reden die zij opgeven voor het afschaffen van referenda is er een die van de burger een simpele domme persoon maakt. Een goede reden is er namelijk niet in een democratische stelsel te vinden. Dat de aanwezigheid van D66 in het kabinet het een ramp wordt wisten wij maar dit is meer dan een ramp. Dit is afschaffing van de democratie.

  1. Bon-vivant

   In een regering zonder D66 (maar wel met VVD, CDA en CU) was het referendum ook afgeschaft, beste Ni28.
   Of had je liever een regering gehad met alleen linkse partijen? Dan was het referendum gehandhaafd.

 9. Babaji538

  “Ruud Lubbers kende zijn plek, zijn plaats,
  zijn tijd en zijn werk.”
  Petra Hermans

 10. Kees

  Wat er nu rondloopt is nep D66.

 11. nienke

  Pechtold is een dictator, wat ik doe en denk dat gebeurd en het volk moet z’n bek houden.
  Van Mierlo draait zich om in z’n graf.
  Pechtold is allang bezig onze democratie totaal te vernietigen en van Europa een islamitische staat te maken.
  Hij als dictator en het volk?? bek dicht en precies doen wat ik zeg, zeer geschikt voor een islamitisch land waar ze de schurft hebben aan de DEMOCRATIE.
  Zo snel mogelijk van Europa een islamitische staat maken, de grootste wens van deze DICTATOR.

  1. sjun

   Alexander Pechtold is meer een fatsoenspopulistische opportunist in het voetspoor van Job Cohen. Voordat Ruhollah Khomeini aan de macht kwam in Iran plaveiden zulke politici ook voor hem de weg.

   1. swetsnek

    De vraag rijst steeds harder of ze bij grondlijn nog wel helemaal in orde zijn, dat zootje heeft te veel vrije tijd om handen, op andere sites een ban maar hier kan en mag alles blijkbaar

    1. swetsnek

     Mijn bezieling en plezier is het wekken van de kracht en de inspiratie van mensen in hun leven en werk. Ik geloof in de Rijnlandse waarden, zoals het versterken van vakmanschap en eigenaarschap van mensen in hun werk, maar ook dat voor het realiseren ervan er geen wetten en regels bestaan. Misschien vind ik wel het belangrijkste Rijnlandse principe dat het organiseren en het ontwikkelen vanuit het hier en nu gebeurt. Het is voor mij wezenlijk dat wordt aangesloten op wat er is, wat er in organisaties op een unieke manier is bereikt. Door die eigen toon en werkwijze van organisaties te eren en te respecteren kan effectief gewerkt worden aan groei en ontwikkeling. Daarin bestaan geen wetten en regels maar slechts het opnieuw uitvinden van het enige wiel dat bij de unieke organisatie en de unieke mensen die er werken past.

     Voor mij is dit in de kern het volgen van ‘de weg van de mens’ die wil worden die hij is en die wil uitdrukken wat zich door hem wil uitdrukken.

     En zo leeft wim zijn doel na

     1. Bon-vivant

      “Mijn bezieling en plezier is het wekken van de kracht en de inspiratie van mensen in hun leven en werk. Ik geloof in de Rijnlandse waarden…”
      swetsnek wordt filosofisch, begint zelfs een beetje te zweven. En ook bijzonder: hij reageert op zijn eigen commentaar van 3 minuten daarvoor.

     2. Pit

      @Swetsnek: Bon is Wims rugdekker!

     3. eRik2017

      #ontwimmen #ontbonnen

  2. Ernst Quispel

   Kan Nienke een citaat of beleidsdocument citeren waaruit blijkt dat Pechtold streeft naar een islamitische staat?

   Ik had Nienke ook kunnen vragen of ze wel goed bij haar hoofd is.

   1. Siemien

    @ernstig kan jij bewijzen dat de d666 het beste voor heeft met de Nederlanders, ik weet zeker van niet want jou definitie van Nederland is totaal verknipt, sterker nog, je loopt rond met een baard en een lange jurk..

    1. Bon-vivant

     Grappig, Siemien stelt een vraag aan Ernst en gaat hem ook gelijk zelf beantwoorden. Over verknipte persoonlijkheid gesproken…

    2. Pit

     @Siemien: Wim is de trol die je niet moet voeren en Bon-vivant zijn rugdekker.

     1. Bon-vivant

      Doe geen moeite Pit. Siemien leest dit toch niet. Hij poept iets uit en gaat over tot de orde van de dag.

    3. eRik2017

     #ontwimmen #ontbonnen

     1. Pit

      @Erik: #inderdaad

  3. Bon-vivant

   Nienke, als je echte kerel bent, leg je Alexander vandaag nog om.

   1. Abri079

    U weet dat u zich mogelijk schuldig maakt aan uitlokking aan een misdrijf tegen het leven gericht?

 12. Bon-vivant

  Het is allemaal de schuld van Alexander Pechtold.
  https://www.youtube.com/watch?v=CruvO8Alf3c

  1. Ernst Quispel

   Het maakt niet hoe het ook rolt,
   Het is de schuld van Alexander Pechtold.

   1. Bon-vivant

    Nog beter:
    Het maakt niet uit hoe het is gerold,
    Het is de schuld van Alexander Pechtold.
    L-o-L

    1. Ernst Quispel

     Alles van waarde is gemold
     En de schuld ligt bij Pechtold.

 13. Two Ravens Black Kettle

  Weet iemand of de heer Penthouse Peggol al is gearresteerd (wellicht middels voorgedrukte aangifte Kartel-formulieren) voor zijn virulent racisme naar de Nederlands Russische gemeenschap toe ?
  Of geldt voor een Kartel vriendje van het OM/Media/Academische wereld andere regels
  (vraag stellen is ‘m beantwoorden)
  Sowieso zouden de politieke D’66 rechtbanken deze kroonjuwelenpisser nooit veroordelen.
  (zie ondermeer casus Volkert van der Graaf; door D’66 magistratuur beloond voor bewezen diensten)

  1. Bon-vivant

   “..virulent..”. Niet te dure woorden gebruiken, Kettle. Dat doet afbreuk aan je betoog.

   1. Floris

    LUL.

 14. nienke

  BON-VIVANT.

  Nienke, als je een echte kerel bent.
  Klinkt Nienke als een echte kerel DAN????
  Pechtold vermoorden, kijk wel uit, ga m’n leven niet verzieken voor zo’n klootzak.
  Hij verziekt wel het leven van zowel Wilders als Baudet door deze twee constant uit te maken voor racist,moslim haters,enz enz en gaat net zo lang door tot dat er 1 of ander gek het in z’n hoofd haalt er een einde aan te maken net zoals van Gogh vermoordt is en Pim fortuyn.

 15. Frits Jansen

  De hoogbejaarde Terlouw droomt met wijlen van Mierlo nog over een ideale bevolking, die met groot verantwoordelijkheidsbesef meedenkt over z’n eigen toekomst.

  Helaas zien zij een klassiek bezwaar tegen democratie over het hoofd: dat de gemiddelde burger maar moeilijk kan oordelen over het landsbestuur. Niet omdat ze te dom zijn maar omdat dit een heel ingewikkelde aangelegenheid is.

  Niet voor niets heeft Churchill democratie eens “het minst slechte systeem” genoemd.

  Het probleem van de deskundigheid van de kiezers losten wij op met zgn. indirecte democratie. Ooit was dat bijkans onontkoombaar omdat je de burgers niet elke dag kunt laten stemmen. Technische is dat inmiddels wel mogelijk, maar dan nog is het essentieel dat tussen burger en bestuur een laag zit van deskundigen die de kiezer vertrouwt.

  Handige manipulatoren gebruiken inmiddels de modernste middelen om tot een vorm van massamanipulatie te komen die aan de stoelpoten van dit vertrouwen zaagt. En wat stellen ze er voor inde plaats? Precies, hun eigen agenda.

  Als je al die dubieuze clubs hun gang laat gaan valt de EU en daarna ons land uit elkaar, en lacht de rest van de wereld in z’n vuistje: dan maken de Chinezen, de Amerikanen en misschien zelfs de Russen de dienst uit, en heeft het oude Europa hooguit nog betekenis als museum.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.